további cikkek

Koós Miklós
Koós Miklós
2017. április 10. hétfő

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb?

A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, hogy volt alkalmam körbejárni a témát. A három épületben közös, hogy az oldalhatáros beépítésű telkeken a gk. tároló/garázs még akkor is az utcai oldalra került, ha az volt a jó tájolási irány. Ha nem így lett volna, a viszonylag hosszú házak miatt az egész oldalkertet be kellett volna áldozni gépkocsi behajtónak. A épületekről készül majd részletes bemutatás is, itt most csak e fenti elvárásoknak megfelelő megoldásokat szeretném megmutatni.

Az első épület tervénél a telek az utca felöl lejt, az utca a házhoz képest DNY-ra található. A telek keskeny (17,5 m), beépítése oldalhatáros, kötelező építési vonal az utca és nem lehet különálló garázs és a garázs nem nyílhat az utcáról. A megoldás az lett, hogy lesz egy utcai oldalra kitett részben zárt tároló+gk. beálló épület, amibe oldalról lehet beállni az autókkal. Épül egy lakóépület is és a kettőt egy tornác köti össze. A DNY-i tájolást a földszinten a szülői hálónak biztosítjuk, így itt egy kis pációszerű tér alakítható ki (cca. 6*7 méteres).

Az első vázlatokon a személybejárás még az ÉNY-i oldalhatáron lett volna, de építtetői kérésre végül is átkerült a másik oldalra. A szülői hálónak a tornác irányába nem néz ablaka (csak a dolgozónak). A nappali és az étkező DNY-DK-ÉK tájolású. A kert nagyobbik fele ÉK-re található. A hálók a tetőtérben találhatóak.

 

 

A második terv is oldalhatáros, az utca D-re található, az utca felöl lejt a telek. Földszintes, lapostetős. A megoldás hasonló a fentihez, csak azzal a különbséggel, hogy itt igény volt, hogy a nappali nézzen a jó tájolás (utca) irányába illetve itt a bejárás az oldalhatáron lesz. A megoldás itt is két épület lett, amik egy tornáccal lesznek összekötve, de hogy a nappaliból ne kelljen telibe a garázst nézniük illetve a garázsba is könnyebb legyen a beállás, mindkét épületet elforgattuk 45 fokkal. Ennek következtében az összes lakóhelyiség jó tájolást kapott, egyedül a dolgozó ÉK tájolású.

 

 

A harmadik lakóépület esetében DK-re esik az utca, a beépítés oldalhatáros, kis mértékben emelkedik az utca felöl, a telek mérete 20*70 m. A bejárás az (ÉK-i) oldalhatáron, így a fontos lakóhelyiségeknek tisztán megmaradt a DNY-i (hossz) oldal, jó benapozottsággal, nincs megbontva a kert bejárattal, gk. behajtóval. Garázs nem, csak gk. beálló készül, a beálló és a lakóépület közé – a termikus burkon kívül eső – tárolót terveztünk. Ezen illetve a kamrán át biztosított a konyha közvetlen megközelítése.

 

Hozzászólások (5): megnézem / hozzászólok

 • bélabá

  2017. április 10. hétfő - 10:44

  Kíváncsi lettem volna, hogy a 2. terv milyen kritikát kapott volna itt a “tervkritika” rovatban…

  • kritizator

   2017. április 10. hétfő - 12:33

   hajrá!

   kérünk tervkritikát mindhárom tervre:-)

 • Chbear

  2017. május 2. kedd - 22:35

  Az elsőnek bemutatott adottságokban a saját példánkat látom. A szerencsétlen tájoláson (utcára nézzen a terasz?) és beépítési módon felül további nehézséget okoz, hogy az igény egy akadálymentes épület, azaz földszintes legyen és a garázs legyen a házon keresztül, eső/szélvédetten megközelíthető (nem mindegy, hogy a beszállásnál hány réteg ruhát kell pl. télen a segítővel fel-levetni).

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.