Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2017. június 5. hétfő

Tervkritika 188 | fonyódi villának szánva

Kedves Miklós!

Leendő házunk terveit küldöm Önnek, egyenlőre ami elkészült belőle az az alaprajz (fsz, tt, psz), valamint a metszetek. 

A házat szeretnénk mielőbb, lehetőség szerint nyár közepén elkezdeni, de egyenlőre több  tényező is hátráltatja ezt.. de reméljük az akadályok addigra elgördülnek.(leginkább h településrendezési tervet kellett módosítanunk bizonyos okok miatt, ez jelenleg az utolsó fázisban, a főépítésznél vár a sorsára)

Két éve készülünk építkezni, amióta eladtuk az előző, általunk épített de mára kinőtt családi házunkat. Férjemmel 4 gyermekünk van, ehhez mérten szeretnénk nem túl nagy, de nem is szűkös, később is könnyen fenntartható otthont teremteni. A szobák mérete így nem túl nagy, de a közösségi terek, amiket együtt használunk (nappali, konyha, étkező) talán egy hattagú családnak pont elegendő. Mivel tágabb körben is nagy családban élünk, valamint a vendégjárás is megszokott nálunk, így szükség volt a minimális tereken kívül egy vendégszobára is, ami dolgozószobaként is funkcionál!  A ház a Balatonon, Fonyódon fog elkészülni.

Terveink elkészítésére egy pár éve Pécsről Fonyódra költözött építész házaspárt kértünk fel, akikkel gördülékeny, egymásra hangolt munka folyt az elmúlt hónapokban. Mivel általában a tökéletesre törekszünk, és nem az első (ellenségnek tervezett:-) építkezésünk (valójában az 1. házunk már a barátnak készült kategóriába esett..) így sok finomhangolásra, optimalizálássra került sor. Legtöbb és legfárasztóbb fázisa a munkának a külső megjelenés volt, erre több verzió is született, mivelhogy Fonyód történelmi villasorának  hangulatához is igazodnunk kell (nem esik nehezünkre:-), mert az építési telek  itt található!

A telek egy összesen 1 hektáros terület, ami eredeti koncepciójában egy már kialakított lakópark volt 11 telekkel,  de tavasszal 2 másik építkezni kívánó testvéremmel “előre örököltünk” szüleinktől, egyenlőre osztatlan közös tulajdonban marad a közművesítés lakóparkra kialakított mivolta miatt, de később tervezzük megosztani a békesség miatt..

A mi telekrészünk  teraszos, É-NY-ra balatoni panorámás, a fenti sík felületen viszonylag keskeny terület, ezért is igyekeztünk a házat inkább szélesre készíteni, h a fenti részen elférjen. Egyedül a terasz nyúlik ki alsó szintre, ezért is alakítottunk ki alatta egy pincerészt, ahol a gépészet és a 6 bicikli, 6 síléc, sok szánkó stb elfér…:-)

Szeretnénk a házon minél több faanyagot használni kívülről és belülről is, belül fafödémet tervezünk, kívül pedig a tetőtéri részek faburkolatot kapnának, valamint a teraszok koldusállások tartószerkezetei, korlátai is fából fognak készülni. A nyílászárók és spaletták is fából fognak készülni, a villa és nyaralóhangulat miatt zöld színre pácolva.

A látványtervek sem készültek el még, de küldök egy képet az utolsó tervezői konzultációnk alkalmával készített, nem teljesen kidolgozott de az összhatást tükröző anyagból. (K-i, utcára néző homlokzat)

Kérem hogy ezek tükrében készítsen számunkra kritikát, mert ahogy mélyedünk és fáradunk el benne, úgy egyre kevésbé tudjuk külső szemlélőként nézni…

“Fonyód villahangulat” címmel kaptam a fenti levelet, ami minimum felcsigázza egy építész érdeklődését. Jártam már Fonyódon, láttam már elég sok klasszikus balatoni nyaralót vagy inkább villát és azok alapján azt hiszem elég magas a mérce. Ezeket a villákat jómódú emberek építették, akiknek a megjelenés legalább annyira fontos volt, mint a kényelem. Azokban az  időkben holmi HÉSZ-ekkel nem kellett bíbelődni, az is igaz persze, hogy azok a villák nem is 70 m2-es telekre készültek, ahogy ez sem.

Nos egy (akár balatoni) villa alaprajza a legtöbb esetben elég egyszerű, kevés benne az olyan kompromisszum, amire manapság sokszor kénytelenek vagyunk hivatkozni, miszerint az építménymagasság, oldalkert, szintterületi mutató…stb.

A kapott alaprajzról elsőre látszik az a törekvés, hogy minden sarkot, cm2-t ki akarnak használni, de ezenközben sajnos elveszik minden, amitől egy házat villának, de még csak egyszerű elrendezésű lakásnak lehetne nevezni. Helyiségek, közlekedők vannak a funkcionalitás alsó határára méretezve, miközben más helyiségek meg túlméretezettek.

Kezdjük a bejárattal.

Egy hagyományos balatoni villa fő éke általában a fából készült veranda, ami legtöbbször oromzatosan fordul a kert vagy éppen az utca felé. Itt az utca határvonalán lévő épületnek is van egy karakteresnek szánt, szimmetrikusnak tervezett fa tornáca, aminek a tengelyében azonban nincsen semmi, arrébb egy hálószoba ablak. Ahhoz, hogy be lehessen jutni a házba, oldalra kell fordulni, majd bejutva a házba ismét fordulni kell.

Ha a bejárat átkerülne az utcai oldalra és ugyanúgy vissza lenne húzva, mint a tornác, akkor egyenesen lehetne bejutni + megspórolnák egy semmire sem használható előszobát. Igaz akkor a tornác is okafogyottá válna, de legalább nem kellene attól tartanunk, hogy még a villanyóra leolvasó is ingert érezzen, hogy benézzen a szülői franciaágyra. A bejárat a földszintes és az emeletes rész határán található, karakteresé tehető pl. egy kiforduló kis tetővel, oda szerkesztett tornáccal.

A szülői háló blokkja a helyiség kapcsolatait tekintve rendben van, de a fürdő méltatlanul kicsi, itt elég lenne 2-3 m2 többlet és máris sokkal tágasabb lehetne. Ha a szülői hálót és a hozzá tartozó helyiségeket sikerülne legalább egy téglalap formába beleszerkeszteni, akkor ez sokat segítene abban, hogy a nappali se legyen ennyire tördelt. A háznak igen jó a tájolása, ezért is fura látni, hogy a nappalin kívül ez a tájolás nincs kihasználva, mindössze egy fürdőszobai sarokablakkal.

A szülői blokk megtükrözésével a szülői háló kerülhetne az épület déli oldalára, ahol akár 3 irányba is lehetne ablakot nyitni. Talán egy szobának jobb helye lenne itt, mint egy fürdőnek. Ezzel a megoldással a nappali alatti kis terasz egyébként alkalmas lenne a szülői blokkhoz tartozó intim terasz kialakítására is..

Bizonyára építtető igény volt, hogy a nappaliból ne lehessen közvetlenül kimenni a nagy teraszra (ez most csak a teljes étkezőasztal megkerülésével lehetséges). A nappali 35 m2-ből 8-10 m2-t biztosan meg lehetne nyerni, bőven lenne neki máshol helye.

 

A tágas étkező és konyha mellett a dolgozó és különösen az eldugott szauna blokk erősen alul méretezett, a mosókonyha-előtérnek nevezett folyosó csak korlátozottan tudja ellátni a tervezett funkcióit, viszont 12 m2-t foglal el, gyakorlatilag egy közlekedő.

A pince kimaradt. Itt megfontolandó lenne a pince házon belüli megközelítése, erre a mostani lépcső alatt lehetőség is adódna, bár azt gondolom ezt szándékosan vetették el.

A végére hagytam a legproblémásabb elemet, a lépcsőt. Nekem ez gyanúsan kicsinek tűnt, így megnéztem és azt számoltam ki, hogy az egyenes fokok méretei: 24,44/18,875 cm. Ennek biztosan nem fognak örülni az asztalosok. Ha csak 4 cm-rel megnőne az szintmagasság, akkor 17 db 18 cm-es fellépővel meg lehetne oldani a lépcső fok magasság problémát.

De még csak nem is ez a legnagyobb gond, hanem hogy kevés helyet hagytak a lépcsőnek. Ekkora területen egyszerűen nem fér el. Pontosabban úgy fér el, hogy 24,44 cm a belépője, ami nagyon kevés, különösen lefelé használva. Ezzel az egy pontra szerkesztett elhúzásokkal pedig majdhogynem balesetveszélyes. Ezen sajnos nem segít, hogy ugyanakkor a lépcsőkar szélessége meg 130 cm.

Ha ez fából készül, ilyen szélesség mellett már közbenső helyen is meg kell támasztani a lépcsőfokokat, ami húzott lépcsőnél közel sem egyszerű mutatvány, de szerintem ilyen szélességűre nincs is szükség. Sokkal fontosabb lenne, hogy kényelmesebb legyen a lépcső használata, ehhez viszont több helyet kell biztosítani neki és ez befolyásolja – elsősorban – a tetőtéri alaprajzot.

És ezzel eljutottunk a tetőtéri alaprajzhoz. A lépcső helye, mérete és érkezése határozta meg a tetőtér elrendezését, részben ezért ilyen a közlekedő. A másik a szennyes ledobó helye, emiatt kellett még egy beugrót beleszerkeszteni, pedig lehet, hogy a lépcső mellett jobb helye lenne (alul nem a kamrába érkezne, hanem a közlekedő felöl lehetne hozzáférni.

A legkisebb szoba és a fürdő megcserélésével a közlekedőt majdnem a felére lehetne redukálni (azon az áron, hogy a padlásteret csak valamelyik szobából lehetne csak megközelíteni).

Összefoglalás |  számomra nem ismert, hogy a kialakult vázlatban kinek mekkora része van, de gyanítom, hogy egyes részek megtetszhettek és azon akkor sem változtattak, amikor pedig indokolt lett volna a teljes alaprajz érdekében. Talán nagyobb szabadságot kellene kapnia az építésznek, hogy kicsivel nagyvonalúbban lehessen az alaprajzot, térkapcsolatokat kialakítani. Ez értendő a homlokzati megjelenésre, ami sokkal több fát, mívesebb bejárat környéket is elbírna. A lépcsőt én magam komoly gondnak tartom, érdemes volna a teherhordó falak kisebb korrekciójával kényelmesebb, elegánsabb, akár térbe állított lépcsőt kialakítani.

Itt arra gondolok, hogy mivel a belső tartófalak már így is kvázi pilléresítve lettek, sokat javíthatna a belső képen, ha valóban egy térré kapcsolnák össze a nappalit, az étkezőt, a lépcsőt és a lépcső melletti közlekedőt is. Egy aprólékosan megtervezett, térbe állított lépcső a lakás dísze lehetne, miközben egy tágas belső alakulhatna ki. A nappali területéből lecsípett m2-kel pedig a most szűkösnek tűnő helyiségek hiányzó m2-i lennének kipótolva.

Én ezt a házat még nem építeném meg.

 

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hozzászólások (6): megnézem / hozzászólok

  • Laikus

    2017. június 5. hétfő - 18:16

    #115551

    A legkisebb gyerekszobához szólnék hozzá. Amellett, hogy az a legkisebb szoba, a két oldalán WC és fürdőszoba van. Nem kellemes egész este azt hallgatni, hogy a másik 3 gyerek lehúzza a WC-t, majd áttrappol a fürdőhöz az ajtóm előtt, és ott megnyitja a csapot, illetve a zuhanyt. Miklósnak igaza van abban, hogy azt a szobát meg kell cserélni a fürdővel!

  • Ramkin

    2017. június 6. kedd - 13:23

    #115585

    Szerintem a szülői fürdő egyáltalán nem kicsi. Minek ennél nagyobb? Van benne minden, ami kell és elég hely is ahhoz, amit csinálni akarnak benne. Ennél nagyobb arra jó, hogy a közepén táncolni lehessen, de az meg pocsékolás, ha csak nem korlátlanok a négyzetméterek. Ez a ház nem úgy néz ki, mint a hol nem számít pár négyzetméter fürdőszobai tánctér. Még ha mosás és szárítás zajlana benne, akkor megérteném, de arra, hogy két felnőtt ember tisztálkodjon, meg fogat mosson, borotválkozzon bőven elég, még a dupla mosdó is megvan, ráadásul még a wc is külön került, így aztán főleg jól használható. Én inkább annyit csinálnék, hogy a wc-hez egy bármilyen mini méretű kézmosót betennék, van 30 centi mély, sarki, vagy olyan is, ami a tartállyal van egyben (ebből nem csak kínai létezik, vannak tök dizájnos darabok is). Lehet egyéni rigolya, de bármilyen kicsi kézmosó jobb szerintem, mint popsi törlés után összefogdosni négy kilincset meg 2 villanykapcsolót.

  • Szabóbácsi

    2017. június 6. kedd - 13:32

    #115586

    A terv inkább még vázlatnak tekinthető. Szerteágazó túlbonyolítottsága igények tükrözését mutatja mint tervezési program. Mindig könnyebb a bonyolultat kitalálni mint az egyszerűt. Érdemes újból nekifutni. Miklós tanácsát 100%-ban javaslom megfogadni.
    Egy XIX. századi villa meglehetősen egyszerű tömegű. Legtöbbször egy téglalap. Középen terasszal. Lehetne ezt is hasonló modorban előadni. Ez a bonyolult alaprajz inkább a könnyűszerkezetes amerikai tervgyűjtemények jellegzetessége.
    A félig alápincézés meggondolandó. 1, a pince a legdrágább szint, megéri-e? 2, Mivel az alapszintsík nem ugrálhat olyan szintkülönbségeket, így jórészt az alápincézetlen szakaszon is alaposan ki kell kaparni a földet. És akkor már oda is férne. Csak megéri-e?
    A fafödém meggondolandó. Úsztatott réteg oda furcsa volna, meg gazdaságtalan. Anélkül meg döngeni fog.
    Ha északnyugati a szép kilátás, nem érthető számomra az egész épület tájolása.

  • Angelo

    2017. június 6. kedd - 13:58

    #115587

    Gondolom építtetői döntés, és azt sem tudom mekkorák a gyerekek, de ha kicsik, akkor az ő fürdőjükből szerintem nem szabadna kihagyni a fürdőkádat. Inkább a 12-13 nm-es gyerekszobákból csippentenék le hozzá helyet. Ha már a negyedik gyereknek is elég a 10 nm 🙂

    A szülői blokk WC-jének pedig tolóajtó van tervezve, ez mennyire praktikus a gyakorlatban? Mennyire zárja el a nem kívánatos szagokat? Ott van vele szemben a gardrób. A fenti WC kézmosó nélkül is nagy hiba lenne, és számomra az is kicsit kényelmetlennek tűnik ,hogy a vendég WC a szauna előterében van.

    • Ramkin

      2017. június 9. péntek - 10:35

      #115660

      Nagyon jó tolóajtók vannak, addig én sem tudtam elképzelni, míg egy olasz nyaraláson nem béreltünk egy házat, ahol a fürdőkön tolóajtók voltak. Ez a “zsebes” fajta (magyarul nem tudom hogy mondják), ami nem a fal mellett fut, hanem benne tűnik el. Azóta én is azt szeretnék. Hang, szag, zárhatóság stb. szempontjából teljesen egyenértékűek voltak a zárhatóval, csak nem foglaltak semmi helyet és nagyon jól nézett ki, hogy az ajtó egyszerűen ott sincs, ha nyitva van.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TERV KRITIKA
Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás

Tisztelt Koós Úr! Először is gratulálok az oldalához, rengeteg hasznos információt találni rajta, ami sokaknak segítségére lehet! Bárcsak hamarabb ráleltem volna, de talán még nem késő, eddig csak előleget fizettünk és a ház sincs még teljesen kész. 🙂 Jelenleg egy másfél szobás lakást bérlünk, amiben ketten még elfértünk, de mióta 1,5 éve megszületett a kisfiunk már nagyon […]

Tervkritika 190 | norvég társasházi lakás
2017. október 9. hétfő
TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább