további cikkek

Koós Miklós
Koós Miklós
2017. június 14. szerda

Hány szakági FMV és szakági műszaki ellenőr kell egy építkezéshez?

Elsőre meglepőnek tűnő kérdés jogossága egy olvasói levéllel kezdődött, aztán némi szakmai vitával folytatódott. Ennek végeredményét adom most közre. A téma természetszerűleg érinti az egyszerű bejelentés intézményét is, így sokakat érinthet.

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, fontos tudni, hogy a tervezési jogosultsághoz hasonlóan a Felelős Műszaki Vezetés (FMV) és a műszaki ellenőrzés is jogosultsághoz, az pedig végzettséghez kötött. Ezek pontos szabályozását az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet adja meg.

FMV

Kivitelezés – függetlenül az építés tárgyától és volumenétől – Magyarországon kizárólag felelős műszaki vezető irányítása mellett folytatható.

kivéve (Riba Zsolt kiegészítése): A 191/2009 Kr. 13.§ szól a FMV-ről, ennek (8) bekezdése szerint:
“Építőipari kivitelezési tevékenységet az építési szakmunka jellegének megfelelő szakképesítéssel, részszakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet, ha az építési tevékenység építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött.””

A felelős műszaki vezető jogilag a kivitelezőhöz kötődik, lehet a kivitelező cég sajt munkavállalója, de lehet külsős is. A felelős műszaki vezető végzettsége határozza meg a jogosultságát, a jogosultsága pedig azt, hogy milyen területen működhet közre. A 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet melléklete:

 

 

 

Ha eltekintünk attól a különleges helyzettől, hogy egy felelős műszaki vezető az összes szükséges diplomával rendelkezik, a nagy átlag általában csak egyféle jogosultsággal bír.

FMV nem generálkivitelezésben

Ez a legegyszerűbb változat, hiszen minden vállalkozó egyben fővállalkozó is, még akkor is, ha az egyik a pl. a falazást, míg a másik pl. a tetőfedést készíti el. Mivel kivitelezni csak FMV közreműködése mellett lehet, így minden külön szerződő vállalkozónak foglalkoztatnia kell megfelelő jogosultságú FMV-t. Értelemszerűen egy szerkezetépítő munkákat végző cégnek építész FMV-re, míg pl. egy villamossági munkákat végző cégnek villamos jogosultsággal rendelkező FMV-re van szüksége. Vagyis ahány vállalkozó köt szerződést az építtetővel, annyi FMV fog közreműködni, adott esetben különböző jogosultságokkal.

FMV generálkivitelezésben

Generálkivitelezésben ez némiképp bonyolódik, hiszen ebben az esetben az építtető egy kivitelezővel szerződik, aki viszont

 1. vagy a generálkivitelező csak pár munkanemet készít el, a többit kiadja alvállalkozóknak,
 2. vagy mindent munkanemet (földmunkától a festésig…) saját embereivel készít el

Az első eset lényegében megegyezik a “nem generálkivitelezés”-sel, vagyis a fővállalkozó úgy szerződik az alvállalkozókkal, hogy azok hozzák saját FMV-jüket, ha nem hozzák, a generálkivitelezőnek kell gondoskodni szakági FMV-kről.

A második esetben mivel mindent egy kivitelező készít, így ennek a kivitelezőnek kell rendelkeznie szakági FMV-kel, adott esetben többel is (pl. építész, épületgépész, épületvillamosság…)

Műszaki ellenőr

A műszaki ellenőrzés – függetlenül az építés tárgyától és volumenétől – Magyarországon akkor kötelező, ha nem generálkivitelezésre szerződik az építtető. Minden más esetben is lehetséges a közreműködése, de az nem kötelező. A műszaki ellenőr az építtető megbizottja, így jogilag hozzá kötődik. Kivitelező, FMV és műszaki ellenőr nem lehet ugyanaz, mert az ellentmondana az ellenőrizhetőség pártatlanságának. A 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet melléklete:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fenti táblázat megadja azt is, hogy mely esetekben kell szakági műszaki ellenőrt foglalkoztani.

 

 

 

A hivatkozott Épkiv rendelet a 191/2009-es rendelet, aminek a 22.§-a azt határozza meg, hogy mely esetekben kell kiviteli tervet készíteni.

(3) A kivitelezési dokumentációnak minden esetben része

c) az épületgépészeti kivitelezési dokumentáció,
d) az épületvillamossági kivitelezési dokumentáció.

A fentiek alól kivételt képez az egyszerű bejelentés, amikor is

(1a) Az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építőipari kivitelezési tevékenység legalább a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendeletben meghatározott munkarészeket tartalmazó kivitelezési dokumentáció alapján végezhető.

A hivatkozott kormány rendelet: a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet , amelynek 1. számú melléklete a MÉK-MMK közös szabályzat hatálya utalja a szakági kiviteli terveket.  Jelesül “rendszerleírás”-t követel meg, szakági kiviteli tervdokumentációt nem.

Amennyiben nem szükséges szakági kiviteli tervet készíteni, úgy elég egy (általános) műszaki ellenőr. Ha készülnek szakági tervek, mert ez kötelezettség, akkor szakáganként kötelező a műszaki ellenőr.

***

szakmagyakorlásról szóló cikkeink

ismertetők a legfontosabb építőipari jogszabályokról

 

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

 

Hozzászólások (9): megnézem / hozzászólok

 • yoshida

  2017. június 14. szerda - 14:35

  “Amennyiben nem szükséges szakági kiviteli tervet készíteni, úgy elég egy (általános) műszaki ellenőr. Ha készülnek szakági tervek, mert ez kötelezettség, akkor szakáganként kötelező a műszaki ellenőr.”

  De mi van ha nálunk pl. egyszerű bejelentés lesz, de elég részletes kiviteli tervvel, lesz elektromos, és gépész szakági terv is ha minden igaz. Akkor ezeket a részeket ne adjuk be, így nem kell FMV majd? Vagy az egészet nem értem? (laikusként)
  (rémlik valami egyszerűsített leírás gépészet és villanyról az egyszerűsített bejelentéshez, erre akkor nem kell FMV?)

  Hogy kell lennie, ha minden szakágat én hívok az építkezésre, én vagyok az építtető, viszont apám regisztrált villanyszerelő, együtt csinálnánk a villanyt (gondolom, én mint segédmunkás szerepelhetek, villanyterv meg lenne arra jogosulttól, mert gondolom egy “egyszerű” villanyszerelő mester nem csinálhat tervet, vagy igen?). Ilyenkor mi van az FMV-vel?

  Bármi választ előre is köszönök 🙂

  • kritizator

   2017. június 15. csütörtök - 07:35

   “Amennyiben nem szükséges szakági kiviteli tervet készíteni, ”

   Mivel nálad “nem szükséges” kiviteli terv készítése, így elég egy műszaki ellenőr.

 • alisca bogasov

  2017. június 15. csütörtök - 12:36

  Manapság egyre gyakoribb, hogy utólag napelemes rendszer kerül a családi ház tetőjére.

  Ez ugyebár építési engedély nélkül megtehető.
  A vállalkozó általában fővállalkozásban oldja meg
  – a tervezést
  – a kivitelézést
  – üzembe helyezést

  Kell-e ilyen esetben
  – felelős műszaki vezető
  – műszaki ellenőr

 • atus

  2017. június 15. csütörtök - 13:37

  Az FMV-re és MÜE vonatkozó rendelet igazán magyaros szabályozás:
  -Kiv. R. 22. § (3) bekezdése 2017. január 1-én módosult. Most csak kiv. dokumentációról van szó benne.
  -Amúgy a szakági paraméterek a 22. § (4) bekezdésben voltak.
  Többi stimmel. 😛

 • Riba Zsolt

  2017. június 15. csütörtök - 17:25

  Miklós,

  Az FMV bekezdést kiegészíteném, mert nem teljesen igaz, hogy “Kivitelezés…kizárólag felelős műszaki vezető irányítása mellett folytatható”. A 191/2009 Kr. 13.§ szól a FMV-ről, ennek (8) bekezdése szerint:
  “Építőipari kivitelezési tevékenységet az építési szakmunka jellegének megfelelő szakképesítéssel, részszakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet, ha az építési tevékenység építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött.”

  Ez egyben válasz alisca bogasov hozzászólására is…

 • Giza

  2017. június 16. péntek - 06:00

  Kedves Miklós!

  Ha fővállalkozónak földmunkára vonatkozó szerződése van egy alvállalkozóval, mindkettőnek van FMV-je és a kivitelezés elején mindketten megsértették az építésfelügyeleti bírságról szóló rendelet 1. sz. melléklet 13. pontját, mindketten felelősek? Mindkettőnek van bírságmegfizetési kötelezettsége? A fővállalkozónak, az alvállalkozónak, a főváll. FMV-jének, az alváll. FMV-jének? A rendeletből ez nem egyértelműsíthető. A főváll. FMV-je nem rendelkezik megbízási szerződéssel, amiben az alváll. FMV-jének átadta volna feladatát.
  A válaszokat előre is köszönöm!

 • Kruppa Nándor

  2017. június 17. szombat - 12:35

  Kedves lamentáló műszakiak!
  Gondolom többen emlékszünk még a “dossziés” építési engedély-kérelmi időszakra, mikor be kellett írni a belső oldalon “A” Felelős műszaki vezetőt is. Azaz az építés folyamatában egyetlen műszaki szerepelt, aki a végén nyilatkozott. Persze ez nem volt szépen kikerekítve, senki nem foglalkozott pl. a szakágakkal.
  Ha már erről szól az írás, akkor azt is hozzá kell tenni, hogy mennyibe kerül ez az Építtetőnek, mert végső soron mind a MŰE-t (közvetlenül), mind a FMV-t (áttételesen) Ő fizeti. És persze mindkét “oldal” a terv- és szakszerű kivitelezésért felel. Úgy gondolom, hogy a számított építményérték bizonyos határa alatt (30-35M), lakossági építkezéseknél érdemes lenne visszahozni ezt az egyszemélyes felelősséget, mert most iszonyú sok bába van már a gyerek körül.
  Vagy szerintetek életszerű ez a sokszereplős játék?

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.