Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2017. június 19. hétfő

Van-e joga a kamarának beletekinteni egy tervezési, vállalkozási szerződésbe?

Ahogy azt már egy korábbi cikkben is egyből kiszúrtuk, a MÉK etikai szabályzatába belekerült egy olyan pont, ami a véleményem szerint olyan felhatalmazást ad a kamarának, amihez nincsen joga:

ETIKUS VISELKEDÉS KAMARÁVAL VALÓ KAPCSOLATBAN

f) felhívás ellenére nem bocsátja a területi- vagy országos kamara bármely illetékes bizottsága-, vagy szerve erre történő felhívására ellenére, a vizsgált szakmagyakorlási tevékenységére vonatkozóan kötött szerződését, így különösen, de nem kizárólagosan a munkaszerződését, munkavégzésre irányuló egyéb szerződését (megbízási- vagy vállalkozási (tervezési) szerződését, stb). Nem tagadhatja meg a kamarai tag a szakmagyakorlási tevékenységgel kapcsolatos szerződésének, vagy bármely más, a vizsgált szakmagyakorlási tevékenységével kapcsolatos irat csatolását, üzleti titokra történő hivatkozással. 

Két fél között kötött magánjogi szerződés nem tartozik 3-ik félre, márpedig egy tervezési vagy éppen egy kivitelezési szerződés magánjogi szerződés és egyben üzleti titok. Adatokkal, elérhetőségekkel, bankszámla és egyéb személyes jellegű adattal. Nem hinném, hogy bármelyik építtető erre felhatalmazást adna.

Bízom benne, hogy e vitatott pontra való felhívásom nem meríti ki ugyanezen etikai szabályzat 20.§ (2)  pontját, miszerint

Etikai vétséget követ el az a kamarai tag, aki

b) eljárásával, nyilvánosság – melybe beletartozik bármilyen szóbeli, írásbeli, vagy elektronikus (fax, e-mail, blogbejegyzés, stb.) közlési forma – előtt tett nyilatkozataival, magatartásával, mely nyilvánosság előtt tett nyilatkozataival, magatartásával a kamarai tagsághoz méltatlan módon a kamarát, a kamarai tagtársát, a kamarai tisztségviselőt lejáratja, illetve az építész szakmát sérti;

A módosított etikai-fegyelmi szabályzatot mindenki – a saját érdekében – figyelmesen olvassa el.

 

Szigorodott a MÉK etikai-fegyelmi szabályzata

 

Hozzászólások (8): megnézem / hozzászólok

 • Tóth Szilveszter

  2017. június 19. hétfő - 12:04

  #115814

  Ezen én is fennakadtam – mivel van olyan szerződésem, amiben titoktartásra vonatkozó meglehetősen szigorú rész van. Szóval felütöttem a kamarai törvényt és megnéztem mire hatalmazza fel a kamarát. Ez az 1996 évi LVIII. számú. Konkrétan nem találtam benne erre vonatkozó utalást, mármint, hogy van ilyenfajta ellenőrzési joga, de a “29. § (1) A tag kötelezettsége” c) pontban indirekt benne van: úgy kell eljárnunk, hogy betartsuk a kamara szabályzatait. Ez alapján aki olyan szerződést ír alá, amiben nincsen felhatalmazva arra, hogy a kamarának átadhassa azt, az etikai vétséget vagy szerződésszegést kockáztat.

  szóval szerintem jogszerű lehet a dolog minimum a módosítás után aláírt szerződések esetében

 • Üzemmérnök

  2017. június 19. hétfő - 15:02

  #115815

  Ez egy módosítás volt vagy csatlakozó módosító javaslat. Amennyiben az utóbbi, akkor az érvényes szabályzat szerint(3.3.13.):
  “b) A csatlakozó módosító javaslat a küldöttgyűlésre előterjesztett új szabályzat tervezet, módosító
  javaslat, költségvetési terv, vagy egyéb határozati javaslat szövegének konkrétan megjelölt részére
  vonatkozó – attól való eltérési szándékot kifejező, indokolt – írásbeli beadvány. Csatlakozó módosító
  javaslatot a küldöttgyűlés időpontját megelőző 20. nappal bezárólag lehet benyújtani.”
  Ha szerencsénk van, akkor a Kamara Titkára azonnal tájékoztatni fog bennünket az indoklás beillesztésével. Ha nem, akkor költői kérdés marad: milyen közcélt szolgál a rendelkezés? Az érdekvédelmi köztestületnek nem lehet célja a tagságának kigolyózása, egyenlők között különbséget tenni.
  2.1.2 A kamara közfeladatai végrehajtása érdekében szervezi tevékenységét, összehangolva azokat
  önigazgatási és érdekképviseleti feladataival. Ennek keretében:
  a.) az építészeti tevékenység jogszerűségének és szakmai színvonalának elősegítése, egyúttal a
  megrendelők, mint fogyasztók védelme érdekében:
  a.a.) megállapítja és közreadja – az építészeti tevékenység etikai-fegyelmi szabályait,
  a.b.) kidolgozza az építészeti tevékenységhez tartozó szolgáltatások tartalmi követelményeit az
  ajánlott díjszabással együtt,
  Vagy csak erre kíváncsi? Szabályok alkotása, a hatósági eljárások megalapozása a kapitalisták egyik eszköze a konkurencia elegáns kinyírására. Bízok benne, hogy itt nem erről van szó.

 • Daidalos

  2017. június 21. szerda - 22:06

  #115846

  Első nekifutásra nekem sem tetszett a dolog, de használható a passzus arra is, hogy az etikátlan szerződéseket kötő Kollégák kiszűrhetők legyenek. Az díjakhoz viszont szerintem semmi köze a Kamarának, tehát egy olyan hiteles másolat lenne a megoldás, amely összegeket nem tartalmaz.

  • Tóth Szilveszter

   2017. június 22. csütörtök - 12:05

   #115856

   Nem személyesen neked feszülő kritikaként írom, de azt azért nem lehet nem ellentmondásként észrevenni, hogy a tagság nagyrésze azért kritizálja a kamarát, mert nem tesz semmit a tervezési díjakért, nem éri el a kötelező kamarai díjszámítást meg mit szoktak mondani, a másik oldalról meg sokaknak az jut eszébe, hogy ha oda is adná a szerződést, a díjakhoz aztán semmi köze nincsen a kamarának, azokat töröljük ki.

   Ez egy elég nagy ellentmondás.

   Személy szerint: ha van valami pozitív értelme a szerződések bekérésének, az pont az ott szereplő ár megismerése szempontjából van.

 • Papp György

  2017. június 23. péntek - 09:45

  #115874

  Tisztelt Cikkíró!

  A szakmai kamaráknak jogában áll, sőt kötelessége a tagjainak szakmai érdekvédelme, szakmai továbbképzése és szakmai munkájának felügyelete, beleértve a szakmai munka minőségét, jogszerűségét is. Nincs azonban joga a tagot a szakmai munkájára felkérő, megrendelő személynek felügyeletére, vizsgálatára, a megbízó személyes adatainak bekérésére. A tag megrendelőjével kötött szerződésének kamarai vizsgálati kötelezettségére vonatkozó előírása mindezekre is tekintettel véleményem szerint súlyosan jogsértő, ezért az erre vonatkozó rendelkezést sürgősen hatályon kívül kell helyeztetni.

  Tisztelettel: Papp György ép.m. ny. igazságügyi szakértő

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

JÓTANÁCS
Horrortörténetek építészekről | 2. más tervezi és más írja alá a terveket

A tervező azt közli az építtetővel, hogy nem tudja vállalni a tervezői művezetést, azt javasolja, hogy a művezetést a kolléganője csinálja meg, az aki mellesleg a terveket is aláírta. Hogy ki???? Kérdezem tőle. Mint kiderült, aki a terveket készítette, annak nincs jogosultsága, a jogosultsággal rendelkező kolléganőjével írattatta alá a tervet. Mondanom sem kell, nem készült […]

Horrortörténetek építészekről | 2. más tervezi és más írja alá a terveket
2018. január 8. hétfő
SZAKMA
MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Nem kell új javaslatok után keresgélni, nem kell feltalálni a spasnyolviaszt, ha már egyszer készen van szinte a teljes program: “… Meg kell fordítani a kamarák működésének irányát!… A jelenlegi MÉK > területi kamara (küldöttek) > kamarai tag […]

MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?
2017. július 30. vasárnap

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább