Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2017. június 23. péntek

Hogyan kerüljük ki az egyszerű bejelentést építési engedélyeztetéssel?

A nemrég lezajlott kérdőíves felmérésnek voltak érdekes “oldalhajtásai” is, mint amikor az egyik kitöltő, a “Ön érintett az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek tervezésében vagy megvalósításában?” kérdés egyéb válaszaként az alábbiakat írta be:

Vállalok egyszerű bejelentéshez köthető háztípust, de – a jogszerűség keretei között – az ilyen épületeket klasszikus engedélyezési eljárás keretében engedélyeztetem. Ennek eddig általam felderített/alkalmazott jogszerű módjai:

 1. engedélyezéskor a funkció nem lakóépületként történő megnevezése, majd engedély után a funkció módosítása.
 2. engedélyezéskor a nettó alapterület 300 m2 fölé való tervezése a padlástér tároló helyiségként való elnevezésével és/vagy egy a valóságban meg nem épülő egyszerű műszaki tartalmú 2. ütem terven való ábrázolásával).

A fentieket természetesen nem ő találta ki elsőnek, de így leírva még nem láttam.

Ebben az egészben persze az a legviccesebb, hogy éveken keresztül mindenki szapulta az építéshatósági rendszert és lám elérkeztünk egy olyan építésjogi környezetbe, ahol egyesek visszasírják a régi rendet, miközben a lobogó zászlón az EGYSZERŰSÍTÉS  felirat olvasható…

Hozzászólások (5): megnézem / hozzászólok

 • Tóth Szilveszter

  2017. június 23. péntek - 21:52

  #115886

  egy alapvetően elvi hibákkal teli, fércelt rendszerre nem lehet érett a társadalom. ez tipikus áldozathibáztatás, már ne haragudj.

 • Cseh Zoltán

  2017. június 23. péntek - 22:39

  #115888

  A hagyományos engedélyezési dokumentációval jobban jár az ügyfél, mert lényegesen kevesebb benne a felesleges rész, ezért sokkal olcsóbb is.
  Főleg egy egyszerű családi ház bővítése esetén van így.
  Sajnos ilyenkor nem lehet a leírt trükköket bevetni .

 • Peczek

  2017. június 24. szombat - 00:12

  #115890

  Bocs, rosszul tudom, hogy a bejelentési terv családi háznál már 300 m2 felett is megjelent ? Tehát az alapterülettel már nem lehet trükközni.

 • volt építésügyes

  2017. június 29. csütörtök - 10:18

  #115936

  Gyakorlati tapasztalatom az volt, hogy igeni visszasírják a tervezők, illetve az építtetők is a régi engedélyeztetést.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SZAKMA
Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre

Az egyszerű bejelentési eljárás előtti időkben, amikor a helyi építéshatóságok bírálták el az építési engedélyeket és végezték el a szükséges ellenőrzéseket, többnyire minden területnek ’volt gazdája’, azaz egy-egy építéshatósági előadó egy-egy területre ügyelt. Ma, amikor az erősen lecsökkentett létszámú járási építésfelügyeleti hatóságok végzik az építéshez kapcsolódó ellenőrzések többségét csak és kizárólag azt tudják ellenőrizni, ami […]

Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre
2018. március 25. vasárnap
ÉPÍTÉSI JOG
55.753 Ft-ért elmondják neked, hogy miért is ne tervezz lakóépületet

az előzmény egy tegnapi levélváltás a levelezőlistánkon: – 2017. január 1-jétől kötelező a tervezői felelősségbiztosítás az egyszerű bejelentés alá eső, akkor még 300 m2 alatti lakóépületeknél. Azóta megjelentek az első tipikus tervezői hibák, „biztosítási események”, ráadásul jellemzően pont az előre prognosztizálható rizikós területen, a helyi építési szabályok helytelen alkalmazása, valamint a tervezői művezetés körében. Az […]

55.753 Ft-ért elmondják neked, hogy miért is ne tervezz lakóépületet
2018. február 22. csütörtök

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább