Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2017. június 23. péntek

Hogyan kerüljük ki az egyszerű bejelentést építési engedélyeztetéssel?

A nemrég lezajlott kérdőíves felmérésnek voltak érdekes “oldalhajtásai” is, mint amikor az egyik kitöltő, a “Ön érintett az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek tervezésében vagy megvalósításában?” kérdés egyéb válaszaként az alábbiakat írta be:

Vállalok egyszerű bejelentéshez köthető háztípust, de – a jogszerűség keretei között – az ilyen épületeket klasszikus engedélyezési eljárás keretében engedélyeztetem. Ennek eddig általam felderített/alkalmazott jogszerű módjai:

 1. engedélyezéskor a funkció nem lakóépületként történő megnevezése, majd engedély után a funkció módosítása.
 2. engedélyezéskor a nettó alapterület 300 m2 fölé való tervezése a padlástér tároló helyiségként való elnevezésével és/vagy egy a valóságban meg nem épülő egyszerű műszaki tartalmú 2. ütem terven való ábrázolásával).

A fentieket természetesen nem ő találta ki elsőnek, de így leírva még nem láttam.

Ebben az egészben persze az a legviccesebb, hogy éveken keresztül mindenki szapulta az építéshatósági rendszert és lám elérkeztünk egy olyan építésjogi környezetbe, ahol egyesek visszasírják a régi rendet, miközben a lobogó zászlón az EGYSZERŰSÍTÉS  felirat olvasható…

Hozzászólások (6): megnézem / hozzászólok

 • bélabácsi

  2017. június 23. péntek - 20:24

  #115885

  Félreérti a cikkíró. Nem a régi rendet sírják vissza, hanem átlátják azt, hogy milyen hülyeséget csinálnak felülről. Szép és jó volna a rendszer, ha mindenki jogkövető lenne és ha a jog egyértelmű és nem hetente változó lenne. Ha nincs jogbiztonság, akkor nemcsoda, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy legyen (még ha olyan is). A magyar társadalom, de valószínű sok másik sem érett egy ilyen rendszerre…s nem csak a társadalom, de a hatóságok sem.
  A másik az ötletszerű bevezetése és káosz létrehozása…asszem többen emlékszünk, hogy mi volt 1 éve ebben a témakörben.
  Egy ilyen rendszerszintű változtatást 3-5 éves távlatban lépésenként lehet bevezetni úgy, hogy előre tájékoztatunk mindenkit, hogy ezekkel a lépésekkel X év múlva ide érünk el.
  Na az ilyenre úgy látszik pedig a törvény és rendelet alkotók nem érettek…ja és sajnos a kamara sem.

  • Tóth Szilveszter

   2017. június 23. péntek - 21:52

   #115886

   egy alapvetően elvi hibákkal teli, fércelt rendszerre nem lehet érett a társadalom. ez tipikus áldozathibáztatás, már ne haragudj.

  • volt építésügyes

   2017. június 29. csütörtök - 10:18

   #115936

   Gyakorlati tapasztalatom az volt, hogy igeni visszasírják a tervezők, illetve az építtetők is a régi engedélyeztetést.

 • Cseh Zoltán

  2017. június 23. péntek - 22:39

  #115888

  A hagyományos engedélyezési dokumentációval jobban jár az ügyfél, mert lényegesen kevesebb benne a felesleges rész, ezért sokkal olcsóbb is.
  Főleg egy egyszerű családi ház bővítése esetén van így.
  Sajnos ilyenkor nem lehet a leírt trükköket bevetni .

 • Peczek

  2017. június 24. szombat - 00:12

  #115890

  Bocs, rosszul tudom, hogy a bejelentési terv családi háznál már 300 m2 felett is megjelent ? Tehát az alapterülettel már nem lehet trükközni.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

JÓTANÁCS
Honnan tudná egy építtető, hogy az építésztől kapott terv megfelelő-e?

Ha azt feltételezzük, hogy az építtető teljeséggel laikus, akkor nagy az esély rá, hogy nem sok fogalma lesz arról, igazából mit is kellene kapnia a tervezőjétől. Márpedig – jó esetben egy szerződés teljesítése után – az átadott tervek után fizetnie kell, nem is keveset. Birtokában lesz egy halom papírnak, azzal az ígérettel, hogy “az megfelel […]

Honnan tudná egy építtető, hogy az építésztől kapott terv megfelelő-e?
2018. január 2. kedd
JÓTANÁCS
Miért is nem használható semmire sem a papír alapú földhivatali térkép?

Az építési hatóságok a legtöbbször ragaszkodnak a hivatalos földhivatali térképmásolathoz, miközben könnyen belátható, hogy egy lépték nélküli, nem vektorgrafikus térkép sem beazonosítható pontot, sem használható méretet sem tartalmaz. Nem lehet róla levenni telekszélességet, oldalhosszúságot, nem tudható, hogy a szomszéd milyen messze van a kerítésünktől. Sokan talán még emlékeznek, amikor a földhivataltól megkapott (nem) hivatalos térképmásolat […]

Miért is nem használható semmire sem a papír alapú földhivatali térkép?
2017. december 4. hétfő

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább