Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2017. június 23. péntek

Hogyan kerüljük ki az egyszerű bejelentést építési engedélyeztetéssel?

A nemrég lezajlott kérdőíves felmérésnek voltak érdekes “oldalhajtásai” is, mint amikor az egyik kitöltő, a “Ön érintett az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek tervezésében vagy megvalósításában?” kérdés egyéb válaszaként az alábbiakat írta be:

Vállalok egyszerű bejelentéshez köthető háztípust, de – a jogszerűség keretei között – az ilyen épületeket klasszikus engedélyezési eljárás keretében engedélyeztetem. Ennek eddig általam felderített/alkalmazott jogszerű módjai:

 1. engedélyezéskor a funkció nem lakóépületként történő megnevezése, majd engedély után a funkció módosítása.
 2. engedélyezéskor a nettó alapterület 300 m2 fölé való tervezése a padlástér tároló helyiségként való elnevezésével és/vagy egy a valóságban meg nem épülő egyszerű műszaki tartalmú 2. ütem terven való ábrázolásával).

A fentieket természetesen nem ő találta ki elsőnek, de így leírva még nem láttam.

Ebben az egészben persze az a legviccesebb, hogy éveken keresztül mindenki szapulta az építéshatósági rendszert és lám elérkeztünk egy olyan építésjogi környezetbe, ahol egyesek visszasírják a régi rendet, miközben a lobogó zászlón az EGYSZERŰSÍTÉS  felirat olvasható…

Hozzászólások (6): megnézem / hozzászólok

 • bélabácsi

  2017. június 23. péntek - 20:24

  #115885

  Félreérti a cikkíró. Nem a régi rendet sírják vissza, hanem átlátják azt, hogy milyen hülyeséget csinálnak felülről. Szép és jó volna a rendszer, ha mindenki jogkövető lenne és ha a jog egyértelmű és nem hetente változó lenne. Ha nincs jogbiztonság, akkor nemcsoda, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy legyen (még ha olyan is). A magyar társadalom, de valószínű sok másik sem érett egy ilyen rendszerre…s nem csak a társadalom, de a hatóságok sem.
  A másik az ötletszerű bevezetése és káosz létrehozása…asszem többen emlékszünk, hogy mi volt 1 éve ebben a témakörben.
  Egy ilyen rendszerszintű változtatást 3-5 éves távlatban lépésenként lehet bevezetni úgy, hogy előre tájékoztatunk mindenkit, hogy ezekkel a lépésekkel X év múlva ide érünk el.
  Na az ilyenre úgy látszik pedig a törvény és rendelet alkotók nem érettek…ja és sajnos a kamara sem.

  • Tóth Szilveszter

   2017. június 23. péntek - 21:52

   #115886

   egy alapvetően elvi hibákkal teli, fércelt rendszerre nem lehet érett a társadalom. ez tipikus áldozathibáztatás, már ne haragudj.

  • volt építésügyes

   2017. június 29. csütörtök - 10:18

   #115936

   Gyakorlati tapasztalatom az volt, hogy igeni visszasírják a tervezők, illetve az építtetők is a régi engedélyeztetést.

 • Cseh Zoltán

  2017. június 23. péntek - 22:39

  #115888

  A hagyományos engedélyezési dokumentációval jobban jár az ügyfél, mert lényegesen kevesebb benne a felesleges rész, ezért sokkal olcsóbb is.
  Főleg egy egyszerű családi ház bővítése esetén van így.
  Sajnos ilyenkor nem lehet a leírt trükköket bevetni .

 • Peczek

  2017. június 24. szombat - 00:12

  #115890

  Bocs, rosszul tudom, hogy a bejelentési terv családi háznál már 300 m2 felett is megjelent ? Tehát az alapterülettel már nem lehet trükközni.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

ÉPÍTÉSI JOG
144/2017. (VI. 12.) Korm. rendelet a 300 m2-nél nagyobb lakóingatlan szabálytalan építéséről

144/2017. (VI. 12.) Korm. rendelet Egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról. A fenti rendelet számos kormányrendeletet módosít, elsősorban a 300 m2-t meghaladó lakóépületek szabálytalan építésével összefüggésben. A kormány rendeletből kiragadtuk az általunk lényegesnek tartott részeket, ezért a cikk nem teljes körű, ahhoz kéretik elolvasni […]

144/2017. (VI. 12.) Korm. rendelet a 300 m2-nél nagyobb lakóingatlan szabálytalan építéséről
2017. június 13. kedd
ÉPÍTÉSI JOG
A MÉK-MMK (ismét) elfogadott egy olyan szabályzatot, ami a MMK tagjaira nem vonatkozik

Májusban fogadta el a Mérnök Kamara és az Építész Kamara az egyszerű bejelentéssel kapcsolatos közös kamarai szabályzatot. A módosításra azért volt szükség, mivel az Étv, majd a 97/2017. (IV.27.) Korm. rendelet lehetővé tette, hogy az egyszerű bejelentés immáron nem csak max 300 m2-re értendő, hanem felső alapterületi korlát nélkül (azzal a megkötéssel, hogy csak 1 db […]

A MÉK-MMK (ismét) elfogadott egy olyan szabályzatot, ami a MMK tagjaira nem vonatkozik
2017. június 1. csütörtök

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább