Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2017. június 23. péntek

Jogi Esetek | lehet-e falun lapostetős épületet építeni?

Kedves Miklós!

A blog visszatérő, lelkes olvasójaként és (önálló)pályakezdő építészként szeretném kikérni a véleményedet egy HÉSZ rendelkezés kapcsán, amit nem tudok egyértelműen értelmezni, és álmatlan éjszakákat okoz egy futó 300m2 alatti családiházam kapcsán.

Azt mondja: „A falusias építési övezetekben csak 35 és 45 fok közti dőlésszögű magastető építhető, de a beépítettség 25%-án enyhe lejtésű tető, terasz kialakítható.”

Ezt kétféleképpen tudom értelmezni:

 1. A bruttó beépített terület 25%-a fölött lehet enyhe lejtésű tető.
 2. A tető alapterülete (melynek egy része a beépítés vonalán túl, a terasz fölé nyúló konzolos kvázi előtető) nem lehet nagyobb a beépítés 25%-ánál.

Nyilván azért pörgök a témán, mert az első szerint megfelelek, a második szerint nem. Ha szerinted a második opció a helytálló, akkor ilyen esetben hogyan csökkenthető a „tető területe”? A teljes áttervezés nem igazán opció. A terasz fölötti rész perforálásával esetleg? Ha szükséges küldhetek rajzot is, de hátha anélkül is hasraütve tudsz válaszolni.

Kedves Levélíró,

Az aktuális építési törvényben, Étv-ben   “A helyi építési szabályzatról” szóló 13. § -a szabályozza a HÉSZ-ből kötelezően figyelembe vehető előírásokat. Ezek között nem szerepel a tető hajlásszöge, ergo falusias környezetben lapostetős házat is tervezhetsz, hacsak nem városképi, műemléki…..stb. védettségű a tervezési terület. Ez azonban csak addig lesz így igaz, amíg nem fogadják el a települések az arculati kézikönyveiket.

Másrészt, ha jól értem, az előírás beépítettségre vonatkozik és nem tetőkontúrra, márpedig egy sima ereszkinyúlás, ami nem nagyobb 150 cm-nél, az nem számít bele a beépítettségbe sem. Ebből kell kiindulni.

Végül pedig, ha a HÉSZ megfogalmazás esetleg nem volna egyértelmű (a védelmükben: ezeket nem készítették fel az egyszerű bejelentés okozta következményekre…), akkor még mindig ott van a lehetőség, hogy az ÉTDR felületén kérdést tegyél fel az építési hatóságnak “előzetes hatósági szolgáltatás” címen. Ha nem írod bele, hogy egyszerű bejelentésű lakóépület, akkor a legtöbbször megadják a kérdésedre a választ, van aki direkt “irodaépületet” ír, hogy ne utasítsák el. Kötelező a hatóságnak válaszolnia, az más kérdés, hogy volt már olyan válasz, hogy “tartsuk be a HÉSZ-t”. Ez azért hatóság függő.

 

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

Hozzászólások (4): megnézem / hozzászólok

 • Tóth Szilveszter

  2017. június 23. péntek - 09:53

  #115875

  amúgy lehet úgy is értelmezni, hogy csak 35-45 fok közötti magastető építhető, tehát sem családi ház, sem garázs nem, maximum 25%ban egy kis terasz, ha hűsölni akartok miután elfáradtatok a nagy tetőépítésben

  🙂

  ui.: komolyra fordítva a szót, Miklósnak abban igaza van, hogy nagy valószínűséggel a tető által lefedett beépítettség lehet 25% (ez a tervezett állapot beépítettsége). szóval a túlnyúlások szinte tuti, hogy nem számítanak.

 • Enyedimre

  2017. június 23. péntek - 14:22

  #115877

  Az Arculati Kézikönyvek -amit nem feltétlen építészek fognak készíteni -azok kezelni fogják a tetőhajlásszögeket ?

  De úgy érzem, mintha az AK- ba kerülne a HÉSZ -ek általános építészeti előírása eme passzusa.

 • Nagy Kornél

  Nagy Kornél

  2017. július 10. hétfő - 09:55

  #116009

  proba

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

ÉPÍTÉSI JOG
Jogi esetek | befolyásolhatja-e a beépítés helyét, ha rossz helyen van a kerítés?

Tisztelt Miklós, Egy építésjogi kérdéssel kapcsolatban kereslek és kérném tanácsodat, véleményedet. Egy telek tulajdonosa ki akarta tűzni a háza helyét, és akkor derült ki,hogy a hivatalos helyszínrajz szerinti oldalhatárt nem tudja betartani, mert a szomszéd kerítése 2m-rel a telken van. A következő kérdéseim lennének: – Az eladónak van-e felelőssége ebben? – A tervezőnek van-e felelőssége ebben? – […]

Jogi esetek | befolyásolhatja-e a beépítés helyét, ha rossz helyen van a kerítés?
2017. július 14. péntek
ÉPÍTÉSI JOG
Mennyire tartjuk be a HÉSZ előírásait?

A fenti képen egy mindenki által ismert beépítési mód. Ahány telek, annyiféle ház, előkert, tetőkontúr, tetőhajlás, cserépszín. Ebben eddig nincs is semmi meglepő. A közelbe tervezek, így a kezembe került ennek a területnek a szabályozási tervlapja. Ami az érdekesség benne, hogy mutatja a beépítésen túl a telkenkénti építési helyet is. És itt kezdődnek az érdekességek. […]

Mennyire tartjuk be a HÉSZ előírásait?
2017. július 12. szerda

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább