Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2017. június 25. vasárnap

Az un. “hőszigetelő festék” forgalmazók nem adják fel…

Tisztelt  Koós Miklós építész úr!

Az interneten való böngészés és a felhasználandó anyagokon való hosszas tipródás közben találtam meg az Ön írását.
Egy hőtechnikailag problémás fal felületem miatt kerestem megoldást és találtam rá a thermo festékekre.

Mivel elég borsos ára van, ezért kerestem a bizonyítását annak, hogy hatásos-e vagy sem ez a festék/hőszigetelő anyag?
Természetesen a forgalmazók és az általuk felkért hozzászólók a jóságát bizonyítják, de az Ön írása is erősen megkérdőjelezi, hogy mit is tud ez az anyag.
Ön jelezte, hogy nem kapta meg a méréseken alapuló műszaki értékeléseket a forgalmazóktól.
Most pl a TSM-nél fenn vannak (csatolom), de ember legyen a talpán (max. mérnök szakértő), aki ezek alapján bizonyítva látja, hogy amit ígérnek, az úgy is van.
Találtam egy másik forgalmazót, aki egy hosszas leírást tett közzé a honlapján: http://thermogat.eu/tsm-ceramic
Bár az egyik dokumentumon a DE Műszaki Karának pecsétje van, de sajnos gyakran találkozni pénzért vett tudományos véleményekkel (lásd: a fogorvosok kamarájának ajánlásával, stb).
Segítene nekem eligazodni ebben a katyvaszban? Mélységes hálával és üdvözlettel:

 

Kedves Levélíró,

Az EU-ban, ahová állítólag mi is tartozunk, elég világos szabályok rendelkeznek arról, hogy mit hogyan, hányszor. Ez vonatkozik szinte mindenre, különösen, ami szabványokkal, energiával és tanúsításokkal kapcsolatos. A kerámiafestékeknek, mint hőszigetelő tulajdonságú anyagoknak továbbra sincs ilyen tanúsítványuk. Az pedig hogy egy ukrán jegyzőkönyv mit tartalmaz, erős kétségeket ébreszt.

Elég ha arra a nyilvánvaló öngólra hívom fel a figyelmét, ami a ce nevű “tanúsítványon” olvasható: alulról a 4. cellában “coefficient of thermal conductivity” vagyis hővezetési tényező (lambda) értéke kisebb, mint 0,14 W/mK, ami egy jobb tégla értékének felel meg, de 3x rosszabb, mint egy kommersz nikecell hővezetési tényezője. Ugyanakkor “Test report”-ként hivatkozik a debreceni egyetem vizsgálatára, aminek komolyságáról itt olvashat részletesen.

http://koos.hu/2016/02/22/a-nanokeramias-ugynevezett-hoszigetelo-festekeknek-ket-ellenseguk-van-a-szamitas-es-a-meres/

A legviccesebb, hogy az elején hivatkozik szintén “Test report”-ként az ÉMI vizsgálatára is, csak hogy itt nincs teszt érték. Ez nem véletlen mivel az ÉMI nem vizsgálta a hőszigetelési tulajdonságát, csak a festéket, mint bevonó anyagot.

A másik megtévesztő, un. “hőszigetelő festék”, a Thermoshield magyar importőre – akit mellesleg 1,7 millió Ft-ra büntettek meg a vásárlók félretájékoztatása miatt – is ezt az ÉME engedélyt lobogtatja mindenütt (amiben persze egyetlen szó sincs holmi hőszigetelőképességről)

 

 

Az úgynevezett „hőszigetelő” festékeknek két ellenségük van: a számítás és a mérés

 

Megbukott a ThermoShield

 

Hozzászólások (2): megnézem / hozzászólok

  • BBálint

    2017. június 26. hétfő - 14:35

    #115913

    Érdemes volna azt is megemlíteni, hogy még ha a festék hővezetési tényezője meg is egyezne a legjobb EPS-ével, akkor is 20-30 centi vastagon kéne felkenni, hogy ugyanolyan hőszigetelést biztosítson. Ez teljesen nonszensz.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

ZÖLD
Zöld ház – némi megtévesztéssel

Bár évekkel ezelőtt már a magyar weben is megjelent, de talán nem bánják azok, akik még nem ismerik. A gyönyörű fekvésű ausztriai Frohnleiten-ben épült meg ez  a minden felületén zavarba ejtően zöld ház. A Weichlbauer Ortis Architects építészeinek alkotása, művészeti projekt is egyben, ezt jelzik pl. az Eschert megidéző semmibe vezető vb. lépcsőkarok, a zöld háttér elé […]

Zöld ház – némi megtévesztéssel
2017. szeptember 10. vasárnap
JÓTANÁCS
Miért is szuper a Szupervályog?

Időről időre belefut az érdeklődő különféle világraszóló újdonságokba. Az emberiség újító kedve határtalan és ez rendben is van. Mindig lesznek olyanok, akik úgy vélik, amit kitaláltak, az valódi újdonság, mert megoldás egy problémára, csak sajnos azt nem veszik észre, hogy a “fantasztikus megoldásuk” újabb problémákat szülnek, aminek a jelentőségét viszont szándékosan elbagatelizálják. Anno elég volt […]

Miért is szuper a Szupervályog?
2016. március 13. vasárnap

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább