Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2017. július 12. szerda

Mennyire tartjuk be a HÉSZ előírásait?

A fenti képen egy mindenki által ismert beépítési mód. Ahány telek, annyiféle ház, előkert, tetőkontúr, tetőhajlás, cserépszín. Ebben eddig nincs is semmi meglepő.

A közelbe tervezek, így a kezembe került ennek a területnek a szabályozási tervlapja. Ami az érdekesség benne, hogy mutatja a beépítésen túl a telkenkénti építési helyet is. És itt kezdődnek az érdekességek.

 

A fotón/rajzon kb. 60 db családi ház, ebből legalább 10 esetben elég nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyták az építési hely kontúrjait. 4-5 esetben kifejezetten durván, akár 4-5 m-rel is túlépítve. Láthatóan nem túl nagy telkekről van szó, így az építési helynek igencsak nagy fontossága volna.

A melléklet rajz szerint ez nem volt visszatartó erő. Ez egy kis terület, ahol a házak

16%-a szabálytalanul épült meg.

Minek ide akkor HÉSZ, ha bárki bármit megépíthet? Ha nincs bontás, márpedig az nem igazán elterjedt, akkor más nem marad, mint a bírság, amit sokan már eleve belekalkulálnak az építési költségekbe. A bírság viszont (lassan tervezhető) önkormányzati bevétellé vált. WIN_WIN helyzet.

Mehetünk is tovább.

Hozzászólások (4): megnézem / hozzászólok

 • Laikus

  2017. július 13. csütörtök - 19:42

  #116027

  A tervlap egyébként mennyire friss? Mert kb. 6 ház nincs is rajta miközben már a medence is áll a kertjeikben.

 • Papp György (ny.közigazgatási igazságügyi szakértő)

  2017. július 20. csütörtök - 15:04

  #116060

  Ha a HÉSZ az egyes telkek építési helyét is meghatározza, akkor ezzel jelentősen túllépi a jogszerűségi hatáskörét szerény véleményem szerint. A bemutatott szabályozási terv a korábban épített épületeket is tartalmazza, amely telekbeépítésekre utólag berajzolt építési helyek csak azt jelenthetik, hogy amennyiben a meglevő épületet elbontják és helyébe egy új beépítést terveznének, akkor a jövőben már a ma érvényes telekbeépítési előírásokat kell alkalmazni. Az építési helyre vonatkozó előírást az OTÉK határozza meg, amely kormányrendelet előírását a HÉSZ-től eltérően is kötelező megtartani. Amennyiben a terv szerint a telek beépítése az OTÉK szerint előírt építési helyen túlépítkezve valósul meg, akkor ennek a szomszédos építési telekre vonatkozó, az épületek között előírt legkisebb távolság előírása szerinti beépítési korlátozást eredményez, ami miatt a szomszédos telek tulajdonosa jogszerűen kártérítést követelhet a szomszéd építtetőjétől, aki pedig ezt a tervezőjére háríthat át. Az erre vonatkozó kártérítés a szomszédos károsított telekrész esetileg meghatározott telekára alapján követelhető, amely árnak nem kell igazodnia a területre jellemzően kialakúlt környezeti telekárakhoz, hanem annak többszörösében is követelhető. Vélelmezem, hogy az építési hely előírásának figyelmen kívül hagyása következtében kialakítható kártérítés mértékét a tervezői díj szintén nem tartalmazhatja.

  • Csepregi Miklós

   2017. augusztus 28. hétfő - 09:24

   #116383

   Tisztelt Papp György Úr,

   Szeretném Önnel felvenni a kapcsolatot. Egy hasonló témában kérném segítségét. Köszönettel,
   Csepregi Miklós

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

ÉPÍTÉSI JOG
A főépítészi konzultáció, ami jó hírnek tűnt, sajnos mégsem az

A múlt hét csütörtökén született írásnak az a címet adtam, hogy TAK és TVR | A településkép védelmi rendeletek miatt 2017. október 1-től tovább bonyolódik a tervezés, de azért van jó hír is Elhamarkodtam. Kiderült, hogy még sincs jó hír, sőt! A fenti cikk megjelenése után levelet kaptam egy főépítésztől (kiemelés tőlem) […]  A főépítész által […]

A főépítészi konzultáció, ami jó hírnek tűnt, sajnos mégsem az
2017. szeptember 13. szerda
ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | a településképi rendeletek hogyan érintik a futó munkákat?

A rövid válaszom az, hogy rosszul. Leginkább azért, mert guruló autón elég nehéz kereket cserélni. Szerződéseink vannak határidőkkel, szakági tervezőkkel egyeztetünk, akik a mi terveink alapján dolgoznak. Az építtetők beleélték már magukat, hogy milyen házuk lesz, elkészültek a látványtervek, de még nincs kész a terv, még nem tölthető fel. Nem kizárt, hogy valamelyik önkormányzat már […]

TAK és TVR | a településképi rendeletek hogyan érintik a futó munkákat?
2017. szeptember 12. kedd

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább