Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2017. július 12. szerda

Mennyire tartjuk be a HÉSZ előírásait?

A fenti képen egy mindenki által ismert beépítési mód. Ahány telek, annyiféle ház, előkert, tetőkontúr, tetőhajlás, cserépszín. Ebben eddig nincs is semmi meglepő.

A közelbe tervezek, így a kezembe került ennek a területnek a szabályozási tervlapja. Ami az érdekesség benne, hogy mutatja a beépítésen túl a telkenkénti építési helyet is. És itt kezdődnek az érdekességek.

 

A fotón/rajzon kb. 60 db családi ház, ebből legalább 10 esetben elég nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyták az építési hely kontúrjait. 4-5 esetben kifejezetten durván, akár 4-5 m-rel is túlépítve. Láthatóan nem túl nagy telkekről van szó, így az építési helynek igencsak nagy fontossága volna.

A melléklet rajz szerint ez nem volt visszatartó erő. Ez egy kis terület, ahol a házak

16%-a szabálytalanul épült meg.

Minek ide akkor HÉSZ, ha bárki bármit megépíthet? Ha nincs bontás, márpedig az nem igazán elterjedt, akkor más nem marad, mint a bírság, amit sokan már eleve belekalkulálnak az építési költségekbe. A bírság viszont (lassan tervezhető) önkormányzati bevétellé vált. WIN_WIN helyzet.

Mehetünk is tovább.

Hozzászólások (3): megnézem / hozzászólok

 • Laikus

  2017. július 13. csütörtök - 19:42

  #116027

  A tervlap egyébként mennyire friss? Mert kb. 6 ház nincs is rajta miközben már a medence is áll a kertjeikben.

 • Papp György (ny.közigazgatási igazságügyi szakértő)

  2017. július 20. csütörtök - 15:04

  #116060

  Ha a HÉSZ az egyes telkek építési helyét is meghatározza, akkor ezzel jelentősen túllépi a jogszerűségi hatáskörét szerény véleményem szerint. A bemutatott szabályozási terv a korábban épített épületeket is tartalmazza, amely telekbeépítésekre utólag berajzolt építési helyek csak azt jelenthetik, hogy amennyiben a meglevő épületet elbontják és helyébe egy új beépítést terveznének, akkor a jövőben már a ma érvényes telekbeépítési előírásokat kell alkalmazni. Az építési helyre vonatkozó előírást az OTÉK határozza meg, amely kormányrendelet előírását a HÉSZ-től eltérően is kötelező megtartani. Amennyiben a terv szerint a telek beépítése az OTÉK szerint előírt építési helyen túlépítkezve valósul meg, akkor ennek a szomszédos építési telekre vonatkozó, az épületek között előírt legkisebb távolság előírása szerinti beépítési korlátozást eredményez, ami miatt a szomszédos telek tulajdonosa jogszerűen kártérítést követelhet a szomszéd építtetőjétől, aki pedig ezt a tervezőjére háríthat át. Az erre vonatkozó kártérítés a szomszédos károsított telekrész esetileg meghatározott telekára alapján követelhető, amely árnak nem kell igazodnia a területre jellemzően kialakúlt környezeti telekárakhoz, hanem annak többszörösében is követelhető. Vélelmezem, hogy az építési hely előírásának figyelmen kívül hagyása következtében kialakítható kártérítés mértékét a tervezői díj szintén nem tartalmazhatja.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

ÉPÍTÉSI JOG
Jogi Esetek | lehet-e falun lapostetős épületet építeni?

Kedves Miklós! A blog visszatérő, lelkes olvasójaként és (önálló)pályakezdő építészként szeretném kikérni a véleményedet egy HÉSZ rendelkezés kapcsán, amit nem tudok egyértelműen értelmezni, és álmatlan éjszakákat okoz egy futó 300m2 alatti családiházam kapcsán. Azt mondja: „A falusias építési övezetekben csak 35 és 45 fok közti dőlésszögű magastető építhető, de a beépítettség 25%-án enyhe lejtésű tető, […]

Jogi Esetek | lehet-e falun lapostetős épületet építeni?
2017. június 23. péntek
ÉPÍTÉSI JOG
Szeretném megvédeni a HÉSZ-eket

Az elmúlt 1,5 év egyik sokat hallott kritikája volt, hogy sok helyen nem egyértelműek a helyi építési szabályok (HÉSZ), nincs kihez fordulni, nincs, aki megnyugtató módon megadná, hogy vitás kérdésekben mit hogyan kell érteni. Most fut az építészek helyzetét vizsgáló kérdőíves felmérés, ahol szintén igen sűrűn előjön ez a probléma. Kétség kívül nagyon sok HÉSZ-re […]

Szeretném megvédeni a HÉSZ-eket
2017. május 18. csütörtök

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább