Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2017. július 25. kedd

„Jössz-MÉSZ” Nyári városnéző séták a MÉSZ szervezésében

fotó: Wikipédia

„Jössz-MÉSZ” Nyári városnéző séták a Magyar Építőművészek Szövetsége szervezésében.

Merüljön el velünk Budapest építészeti különlegességeiben egy kellemes nyáresti séta során. Sétáinkon betekintést nyerhetnek a Palotanegyed épületeinek és egykori lakóinak történeteibe, a Városligeti fasor kialakulásába, a legimpozánsabb századfordulós villák lakóinak mindennapjaiba, illetve a Pasaréti fák alatt meghúzódó különleges villanegyed építészeti megoldásaiba. Különleges élményként városnéző sétahajó kirándulást szervezünk a Dunán, vetített képes építésztörténeti idegenvezetéssel.

Programok:

MÁGNÁSFERTÁLY – paloták és lakóik 

(Sétavezető: Tolnai-Palóczy Enikő művészettörténész)

Festetics, Károlyi, Esterházy – csak három név a közismert arisztokrata családok közül. Mi kötötte össze őket? Például a pesti lakóhelyük a Nemzeti Múzeum vonzáskörzetében. Ha kíváncsi, hogy alakult ki a ma is lenyűgöző Palotanegyed az egykori kültelkek helyén, ha szívesen megismerné az épületeket és egykori lakóikat, várjuk a palotanegyedi séták valamelyikén!
Utunk során bepillantunk többek között a Bródy Sándor utcai Képviselőházba, ahol Mikszáth finom iróniában bővelkedő karcolatai születtek a Tisztelt Házról, valamint fény derül arra, milyen építészeti megoldásokat adott Ybl Miklós a városi palota új műfajának kihívásaira a Festetics család megbízásából. Azt is kiderítjük, hogy mi történt meg előbb: a hírhedt Két Pisztoly fogadó lebontása a Múzeum utca sarkán, vagy a mai Építész Székházat építtető ifj. gróf Almássy Kálmán fényes nászsereg körében zajló menyegzője.

Időpontok:
2017. Július 7. Péntek 17 óra – Regisztráció
2017. Július 28. Péntek 17 óra – Regisztráció

Találkozási pont: MÉSZ Székház, 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.
Tervezett időtartam: 1,5 – 2 óra

Vadgesztenye fák alatt:

villák és nyaralók a Városligeti fasor mentén
(Sétavezető: Baldavári Eszter művészettörténész)

A 19. században kialakított, nyár-és vadgesztenyefákkal beültetett Városligeti fasor kialakulásáról, különböző elnevezéseiről Vilma királynőtől Gorkij-ig, a legimpozánsabb századfordulós villák lakóiról és művészeiről szóló séta keretein belül ismerkedhetnek meg a látogatók olyan magyar építészekkel, akik Hauszmann Alajos vagy Ybl Miklós irodájában kezdték pályafutásukat, és a szecessziós mozgalom égisze alatt terveztek svájci, német vagy francia ihletésű épületeket.
Épületek: Fasori református templom, Ráth György-villa, Kramer-villa, Aigner Sándor, Egger-villa, Vidor-villa, Spitz-villa, Sebestyén Arthur, Révész-villa, Révész és Kollár, Kőrössy-villa és Klösz-villa.

Időpontok:
2017. Augusztus 05. Szombat 17 óra – Regisztráció
2017. Szeptember 02. Szombat 17 óra – Regisztráció

Találkozási pont: Városligeti fasori református templom előtt (Bajza utca-Városligeti fasor sarkánál).
Tervezett időtartam: 1,5 – 2 óra

 

Modernizmus Pasaréten

(Sétavezető: Sebestyén Ágnes Anna művészettörténész)

A zöldellő Pasarét fái alatt egy különleges villanegyed bújik meg: a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep. Mai szemmel a kellemes környezetben álló, modern családi házakkal és kertekkel övezett kis utca nem kelt különösebben nagy figyelmet. Az 1931-ben épült kislakásos mintatelep azonban akkoriban rendhagyó kísérletnek számított, amely a hazai modern építészet egy korai épületegyüttesét eredményezte. 19 ház – 22 építész – „ahány ház, annyi szokás”, vagyis építészeti megoldás. A séta során kiderül miért is olyan sokszínű a modernizmus, létezett-e vagy sem „Bauhaus-stílus”, hogyan képzelték el a modern életmódot akkori építészeink és ennek hogyan adtak építészeti keretet. A séta a Pasaréti téren zárul, ahol ugyancsak egy modern épületegyüttes, a Páduai Szent Antal templom és az autóbusz végállomás épülete révén kerül bemutatásra, hogyan alakult a modernizmus Pasaréten.

Időpontok: 2017. Július 22. Szombat 17 óra – Regisztráció
2017. Augusztus 26. Szombat 17 óra – Regisztráció

Találkozási pont: a Napraforgó utca 9. és 11. számú házak közötti kis tér (megközelíthető a 61-es villamospótló busz Bölöni György utcai megállójából)
Tervezett időtartam: 1,5 – 2 óra

 

Időutazás a Duna-parton

(Túravezető: Kolundzsija Gábor urbanista)

A hajón Kolundzsija Gábor urbanista mutatja be a Duna-partot, akinek “A rakodópart kövei” című könyve a közeljövőben jelenik meg. A kirándulást archív képek vetítésével gazdagítja, így e hajókirándulás egyben sajátos időutazás is lesz.

Útvonal:
Vigadó téri indulással számolva: Lánchíd – Széchenyi rakpart – Országház – fordulás a Margit hídnál – Bem rakpart – Vár – Várkert – Erzsébet híd – Gellért hegy – Szabadság híd – Lágymányos (szabályozás) – Petőfi híd – Egyetemváros – fordulás a Rákóczi hídnál – Ferencvárosi Duna-part (vasúti átrakás) – Fővámház – Nemzetközi hajóállomás – Vigadó tér (műemlék és világörökség)

Időpontok: 2017. Augusztus 19. Szombat 17 óra – Regisztráció
2017. Szeptember 08. Péntek 17 óra – Regisztráció

Találkozási pont: Vigadó téri hajóállomás
Tervezett időtartam: 1,5 – 2 óra

Részvételi díj:
Séták: 3000,- HUF
Hajókirándulás: 5000,- HUF
MÉSZ tagoknak ingyenes!

A részvétel regisztrációhoz kötött.

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Magyar Építőművészek Szövetsége!

forrás: MÉSZ

Hozzászólások (0): megnézem / hozzászólok

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SZAKMA
“Kevesebb esztétikát, több etikát”, avagy tasli a magukról megfeledkezett építészeknek

December 14-én jelent meg egy nagyon fontos cikk az ÉF-en Körmendy Imrétől, a MUT elnökétől „Kevesebb esztétikát, több etikát” címmel. Hatalmasok vagyunk és gazdagok? Vagy csupán a kivagyiság és a közpénzekkel való nagyvonalúság (netán felelőtlenség?) dolgozik bennünk, köztünk? Az erőfitogtatás éppen a személyiségzavar, az önértékelés problémájának következménye. Körmendy Imre írása az etikus építészeti magatartásról.  Massimiliano Fuskas nem véletlenül választotta […]

“Kevesebb esztétikát, több etikát”, avagy tasli a magukról megfeledkezett építészeknek
2017. december 22. péntek
SZAKMA
Az építész szakmai szervezetek láthatóan nem tudnak mit kezdeni a 456/2015-ös rendelettel

A MÉK és a BÉK tájékoztatója a 300 m2 alatti lakóépületek tervezési kérdéseiről  Az Építési törvény módosítása és a hozzá tartozó kormányrendelet sajátosan új helyzetet teremtett a 300 m2 alapterületű lakóépületek tervezése és kivitelezése terén. A jogszabály-változások a Kamarát is váratlanul érték, szakmai egyeztetés nélkül születtek meg ezek az új szabályok. Miközben a MÉK minden […]

Az építész szakmai szervezetek láthatóan nem tudnak mit kezdeni a 456/2015-ös rendelettel
2016. február 10. szerda

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások