Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2017. szeptember 12. kedd

TAK és TVR | a településképi rendeletek hogyan érintik a futó munkákat?

A rövid válaszom az, hogy rosszul. Leginkább azért, mert guruló autón elég nehéz kereket cserélni. Szerződéseink vannak határidőkkel, szakági tervezőkkel egyeztetünk, akik a mi terveink alapján dolgoznak. Az építtetők beleélték már magukat, hogy milyen házuk lesz, elkészültek a látványtervek, de még nincs kész a terv, még nem tölthető fel.

Nem kizárt, hogy valamelyik önkormányzat már holnap elfogadja a saját településkép-védelmi rendeletét, bár most már az is épp elég, ha csak október elsejével. Mivel nem ismerjük ezeket a rendeleteket, így fogalmunk sem lehet arról, hogy milyen előírásokat tartalmaznak. Ha olyan előírások kerülnek bele, amit az éppen tervezés alatt álló tervekben nem vettünk figyelembe – MERT NEM KELLETT figyelembe venni – akkor gond van, hiszen egy félkész vagy majdnem kész tervet lehet újrakezdeni!

Több olyan futó munkám van, aminél rekordsebességgel igyekszünk befejezni a félkész kiviteli terveket – társtervezőket is erre ösztökélve, hogy talán október 1-ig fel tudjuk tölteni őket az e-naplóba. Ha nem sikerül, akkor jó az esély rá, hogy valamelyiket biztosan újra kell tervezni (lapostető helyett magastetőt).

Tudom, hogy ez a határidő kitolódhat az év végéig, de semmi sem garantálja, hogy egy önkormányzat október elején érvénybe léptesse a saját településkép-védelmi rendeletét.

Kedves KOLLÉGÁK, TI FEL VAGYTOK ERRE KÉSZÜLVE? Tájékoztattátok a megrendelőiteket, hogy a változások esetleg érinthetik a tervezés alatt álló házukat is?

Hozzászólások (1): megnézem / hozzászólok

 • Cseh Zoltán

  2017. szeptember 12. kedd - 09:54

  #116460

  ” Ha olyan előírások kerülnek bele, amit az éppen tervezés alatt álló tervekben nem vettünk figyelembe – MERT NEM KELLETT figyelembe venni – akkor gond van, hiszen egy félkész vagy majdnem kész tervet lehet újrakezdeni!”

  Lesznek majd visszamenőleges hatályú előírások is? Olyanok, amilyenek miatt a már felépült házakat vissza kell bontani?
  Az ilyen helyzetbe került építtetők jogi segítséget fognak kapni az államtól, hogy a keletkezett kárukat a tervezőtől követeljék?
  A pécsi bíróságoknak az állam kiadja utasításba, hogy a tervezők nem nyerhetnek pert?
  :DDD

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

ÉPÍTÉSI JOG
A főépítészi konzultáció, ami jó hírnek tűnt, sajnos mégsem az

A múlt hét csütörtökén született írásnak az a címet adtam, hogy TAK és TVR | A településkép védelmi rendeletek miatt 2017. október 1-től tovább bonyolódik a tervezés, de azért van jó hír is Elhamarkodtam. Kiderült, hogy még sincs jó hír, sőt! A fenti cikk megjelenése után levelet kaptam egy főépítésztől (kiemelés tőlem) […]  A főépítész által […]

A főépítészi konzultáció, ami jó hírnek tűnt, sajnos mégsem az
2017. szeptember 13. szerda
ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | Törvényjavaslat a településképi rendelet elkészítésének határidő módosításáról

Szeptember 11-én nyújtották be a T/17312. számú törvényjavaslatot a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény módosításáról szóló 2016. évi CLXXIV. törvény módosításáról. A lényeg, hogy az október 1-i határidőt kitolták december 31-ig, eddig kaptak az önkormányzatok, hogy elfogadják a saját településkép-védelmi rendeletüket, másrészt a HÉSZ-ekből is csak ezután kerülnek […]

TAK és TVR | Törvényjavaslat a településképi rendelet elkészítésének határidő módosításáról
2017. szeptember 13. szerda

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább