Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2018. január 2. kedd

Honnan tudná egy építtető, hogy az építésztől kapott terv megfelelő-e?

Ha azt feltételezzük, hogy az építtető teljeséggel laikus, akkor nagy az esély rá, hogy nem sok fogalma lesz arról, igazából mit is kellene kapnia a tervezőjétől. Márpedig – jó esetben egy szerződés teljesítése után – az átadott tervek után fizetnie kell, nem is keveset.

Birtokában lesz egy halom papírnak, azzal az ígérettel, hogy “az megfelel az előírásoknak”. Mi több a tervezőjétől kap is egy nyilatkozatot, miszerint minden előírást betartott.

Ez eddig meseszép. De valójában mit nem tud az építtetők többsége? 

Kezdjük a legelején, a szerződéssel. Minek kellene benne lennie egy szerződésben? A legtöbb esetben az kerül bele, amit egy építész lényegesnek tart. Ami esetleg problémát okozhatna neki, az nem kerül bele, vagy csak nagyon általánosan. Számos alkalommal találkoztam 1-2 oldalas szerződéssel, ahol jószerivel csak a szerződő felek és a tervezendő ház alapadatai szerepeltek. Már itt a szerződésben számos olyan pont található, ami sokszor félretájékoztathatja az építtetőt. Mindez azért jelenthet komoly gondot, mert egyébként a jog elég pontosan meghatározza minek kell szerepelnie egy tervezési (vállalkozási) szerződésben.

Az egyszerű bejelentési terv intézményének bevezetése megkavarta az eddig megszokott folyamatokat. Amíg régen szinte mindenhez kellett építési engedély, akkor egyértelmű volt, hogy ez egy hatósági eljárás része, ezzel kap jogot az építtető ahhoz, hogy építkezzen (ezzel kaphatott hitelt, szocpol-t…). Az egyszerű bejelentésből – legalábbis a jóváhagyásból – a “hatóság” lényegében ki van zárva, csak utólag ellenőrizhet. Ebben testesül meg a “bürokrácia csökkentés”. Az egyszerű bejelentési tervdokumentációt szabályozó előírások viszont nagyon általánosan határozzák meg a készítendő dokumentáció mélységét, egész pontosan a formai és tartalmi előírásait.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy nem csak az építtetők, hanem sok esetben maguk az építészek is keverhetnek fogalmakat. Pl. amiről azt gondolják, hogy tartalmi előírás, az lényegében formai.

A korábbi szokásrendet az is megzavarta, hogy 2016-2017-ben jelentős változások történtek pl. a kiviteli tervek készítésének kötelezettségében. Mindennek azért volt jelentősége, mert számos építész tervező – még az egyszerű bejelentési terv bevezetése előtt – családi házak esetében – csak engedélyezési terv készítésére vállalkozott. Részben mert számosan úgy ítélték meg, hogy mivel nem kell a részletekkel foglalkozni, gazdaságosabb csak egy eng. tervre szerződni, másrészt a ilyen módon a felelősséget is át tudták teljes egészében hárítani a kivitelezőkre. Ebben sajnálatosan sok kivitelező is partner volt, mert sok esetben ez nekik is érdekükben állt. Hiszen ha nincs kiviteli terv, amit be kell tartani, mehettek a saját fejük után, ami kihatott a felhasznált anyagok minőségére és a várható költségekre, a részletmegoldásokra…stb.

És így jutunk el a kérdések kérdéséhez, hogy mire is való az egyszerű bejelentési terv?

Pár lehetőség:

 1. terv csak azért kell, mert a jog előírja, no meg hogy legyen egy dokumentálható és ellenőrizhető irat, hogy mégis mit akar valaki építeni
 2. a terv alapján lehessen építkezni, a részleteket majd menet közben megbeszéljük
 3. a terv alkalmas legyen a kivitelezésre, az építtetői szándék megvalósulásához és a kivitelező számonkéréséhez, a költségek tervezéséhez és ellenőrzéséhez

 

Ön melyiket választaná?

És melyikre kötött szerződést?

 

 

A következő napokban történetek következnek építtetőktől, építészekről. A sorozatot azért indítjuk, hogy az építtetők kicsivel tisztábban lássanak, nem csak a címben feltett kérdésben, hanem más, őket illető kérdésben is.

Hozzászólások (13): megnézem / hozzászólok

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2018. január 4. csütörtök - 20:09

  #116966

  Ne haragudj Miklós, de szerintem a szakma lejáratásaként értékelhető inkább az, hogy “horror történeteket” írsz meg építészekről. Ebben -az első ilyen cikk után – szerintem semmilyen konstruktív, jobbító nincsen.
  Ha jól értem, akkor azt a valós problémát szeretnéd boncolgatni, amit összefoglalva és kellően általánosítva ahhoz, hogy már ne legyen igaz, úgy írnánk le, hogy olyanoknak is van tervezési jogosultsága, akik képtelenek meglépni egy elvárható minimumot.
  B eset, ami engem jobban foglalkoztat, hogy a laikusnak tekinthető megrendelők (tehát nem egy visszajáró építési vállalkozó) számára milyen módon tudom bemutatni a szakmai kvalitásaimat úgy, hogy árverseny helyett a szolgáltatások minősége váljon meghatározóvá a döntésében, amikor engem választ.

  HA jól értem és ezeket a meglévő és jogos problémákat akarod ezzel boncolgatni, akkor ezt szerintem nagyon másként kellene.

 • Avatar

  Roland9

  2018. január 5. péntek - 21:30

  #116974

  Hivatásom tekintetében semmi közöm az építészethez (inkább hobby passzív ház építő vagyok), de amit leírt egy az egyben igaz az enyémre is. Azt hiszem Magyarországon e leírásalapján sok hivatás vagy szakma magára ismerhetne. Nagy információs asszimetria a szolgáltató és fogyasztó között, sok kuruzsló pénzvadász, alacsony általános színvonal, a tagok helyett az államot képviselő kamara, nem jól működő minőségbiztosítás, szenvedő majd külföldre menekülő korrekt valódi szakemberek.
  Az ilyen ön- és szakmakritikus megszólalásokat mindig bizakodással és örömmel olvasom.
  Kitartást hozzá, szüksége lesz rá!

 • Avatar

  Cseh Zoltán

  2018. január 7. vasárnap - 11:09

  #116984

  Arra a kérdésre van már vitathatatlan válasz, hogy mikor megfelelő a terv?

 • Avatar

  Kono

  2018. január 7. vasárnap - 11:29

  #116985

  Holló hollónak nem vájja ki a szemét. Általában. Ha a szakma nem veti ki az alkalmatlan tervezőket magából, ne csodálkozzon, ha általánosítva, akár ok nélkül is, kollektívan ítélik el…
  Tapasztalatom szerint inkább megvédik egymást nyilvánvaló hibák esetében is. Inkább sok száz család szenvedje meg az árát, gyerekestől, családostól, mint hogy valaki is szólni merjen egy szót is a “kolléga” munkájára.
  Aki nem emeli fel a szavát ezek láttán, maga is bűnrészes. Az a szégyen, hogy ez a kérdés felmerülhet egyáltalán!

  • Avatar

   Cseh Zoltán

   2018. január 7. vasárnap - 13:40

   #116986

   Kedves Konó!
   Ezen a portálon korábban én leginkább azt tapasztaltam, hogy az építészek nem védik egymást , sőt a durva személyes sértegetésig is elment a tervkritika.
   Volt olyan szakmai hozzászóló, akit a folyamatos durvaságok miatt kénytelen volt a blog gazdája letiltani.
   Az én hozzászólásaimat csak előzetes moderálás után jelenteti meg, de nem emiatt, hanem mert tart azok retorziójától, akiknek a bűneit hozzászólásaimban szóvá tettem. Szóval a blog gazdája is valamennyire konformista. (Szinte mindenki az, ha a rendszerben felette lévővel kellene szembe szállnia.)

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek
SZAKMA
Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre

Az egyszerű bejelentési eljárás előtti időkben, amikor a helyi építéshatóságok bírálták el az építési engedélyeket és végezték el a szükséges ellenőrzéseket, többnyire minden területnek ’volt gazdája’, azaz egy-egy építéshatósági előadó egy-egy területre ügyelt. Ma, amikor az erősen lecsökkentett létszámú járási építésfelügyeleti hatóságok végzik az építéshez kapcsolódó ellenőrzések többségét csak és kizárólag azt tudják ellenőrizni, ami […]

Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre
2018. március 25. vasárnap

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább 

legutóbbi hozzászólások