Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2018. július 24. kedd

Gömb alakú lombházat terveztem

Van amikor az ember a saját dugájába dől, ez egyszer nálam is bekövetkezett. Egy időben lelkesen mutattam be a lombházakat, nemegyszer egészen meghökkentő darabokat, többek között egy gömb alakút is.

Óriás “szem” a fák között

Mindezt még 2007-ben történt, vagyis jó régen. Mivel a a hazai web nem dúskál a lombházakban, ezért aki ilyet keres, elég gyorsan megtalálja az általam feltöltött lombházakról szóló cikkeimet. Így történhetett, hogy egy szállodás, aki különféle alternativ és újszerű szálláslehetőségeken agyalt, megtalálta ezt a cikkemet és arra gondolt, hogy milyen szuper lenne, ha egy ilyennel is bővítené a választékát. Így keresett meg engem, hogy tervezzek neki egy ilyen házat.

Az egyik gond az efféle házakkal, hogy a vizes blokk általában már nem fér bele a házakba, de itt a kérés az volt, hogy próbáljam meg. A közműcsatlakozás, a lefolyás…stb. a tervezés szempontjából másodlagos volt (pl. kémiai WC…), sokkal fontosabb volt, hogy hogyan lehetne egy ilyet megvalósítani, ráadásul az eredeti példány műanyag héjszerkezete helyett lehetőleg fából (vagy nagyrészt fából).

Nos az eredmény itt látható, hangsúlyozom, hogy mindez csak egy vázlatterv, nincsenek a részletek kidolgozva, de a szerkezet megvalósítható. Sodronykötelekkel lett volna kifeszitve a fák közé oly módon, hogy az egyik fához készült volna egy feljárat, ahhoz egy kis platform (pihenő) és onnan függőhídon lehetett volna megközelíteni a lakrészt, a fürdőszobás lakrészt!

A gömbben el kellett férnie egy franciágynak, egy nappali tartózkodásra szolgáló ülőalkalmatosságnak, egy WC- fürdőnek és persze biztosítani kellett a pazar kilátást (Az  olyan részleteket ne is keressék, ami a franciágy megközelítését szolgáló létre vagy egy kis korlát az ágy körül…ezekre akkor már nem volt energiám)

Az alapvetően derékszögő és merőleges síkokban dolgozó építész számára meglehetősen nagy kíhívás volt, hogy a külső felület szinte minden eleme gömbfelület, de még az ajtókeretek is (kivéve az ablakok). A modellezés tisztán ArchiCAD-del készült.

A vázlaterv végül is nem valósult meg, így a fióknak készítettem egy korántsem hétköznapi szálláshelyet.

 

lombház témájú cikkeink

 

Hozzászólások (4): megnézem / hozzászólok

 • Barna

  2018. július 24. kedd - 17:59

  #118273

  Szerkezete miből lenne? 5/20-asnak néz ki a rajz alapján – ez nagyon karcsúnak tűnik.
  Egy ilyen hajlítást gondolom RR tartóból lehet megcsinálni (ha fában gondolkodunk), így az 5cm-nél azért vastagabbat lesz muszáj csinálni.

 • atus

  2018. július 25. szerda - 13:08

  #118278

  Miklós!

  Az ötlet nagyon tetszik! És az elrendezés is szuper! Gratula!
  A fákra való függesztés viszont nem szimpatikus:
  mindenképp megsínyli az élő fa törzse, főleg ha több lesz.
  Neked lennék, önálló (bárdolatlan) faszerkezetet álmodnék…
  /mint a lombkorona sétánynál/

 • Cseh Zoltán

  2018. július 25. szerda - 14:42

  #118279

  Lehetne pár gömböt felfüggeszteni, mint a lengő tekegolyót. Akkor aztán nyugodtan kijelenthetné aki benne van, hogy és mégis mozog a Föld. :)))
  (Közművek? Külön fix épületben.)

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SAJÁT
Családi ház meredek telken

Sokféle kihívás érhet egy építészt, ezek közül talán a leggyakoribb a meredek telekre való tervezés. Ez különösen akkor érdekes, ha extra meredek a telek. Elég sok ilyen telekkel volt már dolgom, ezek közül volt már olyan is, aminek bizonyos részein 100%-os volt a lejtése – 10 m-en 10 m-t emelkedett – és egy 60%-os része […]

Családi ház meredek telken
2018. augusztus 17. péntek
SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább