Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2018. augusztus 17. péntek

Családi ház meredek telken

Sokféle kihívás érhet egy építészt, ezek közül talán a leggyakoribb a meredek telekre való tervezés. Ez különösen akkor érdekes, ha extra meredek a telek. Elég sok ilyen telekkel volt már dolgom, ezek közül volt már olyan is, aminek bizonyos részein 100%-os volt a lejtése – 10 m-en 10 m-t emelkedett – és egy 60%-os része volt annyira “lankás”, ahová házat is lehetett tenni. Ez volt a “Velemi vasaló”

Az ilyen nagyon nagy lejtésű teleknél az sem közömbös, hogy az utcára vagy utca felöl lejt-e a telek. A megközelíthetőség tekintetben az a szerencsésebb, ha az utca felöl emelkedik, ellenkező esetben fel kell általában adni a szokások többszintes elrendezést, miszerint az alsó, nappali szinten közelítjük meg a házat. A felső megközelítésre is volt már példa, be is mutattam anno itt a koos.hu-n is.

A most bemutatandó ház az első kategóriába tarozik, vagyis a telek az utca felől emelkedik. Itt még annyi volt az adottság, hogy két meglévő támfalgarázs mellé, azzal összeépítve kellett a házat megtervezni, az új lépcsőháznak minden szintet össze kellett kötnie. A támfalgarázs csak nevében volt az, lényegében laktak benne (a belső részen volt tetőbevilágító…stb)

A telek lejtése olyan nagy volt, hogy még a második szint is felerészben a föld alá került. Bár eredetileg nem akartak garázst az épület alá, mindenképpen adódott egy szint, amit másra nem igazán lehet használni.

Egy ilyen telek esetében még egy kis terasz elhelyezése is számos nehézséggel jár, itt is csak erős kompromisszumokkal lehetett egy ilyet kialakítani.

A tervezés sajnálatos módon megszakadt, elsősorban anyagi okok miatt. Egy ilyen telek beépítése olyan extra kiadásokat hoz magával, amit előre nehéz is pontosan megbecsülni.

Hozzászólások (3): megnézem / hozzászólok

 • Cseh Zoltán

  2018. augusztus 17. péntek - 12:34

  #118472

  “A tervezés sajnálatos módon megszakadt, elsősorban anyagi okok miatt. Egy ilyen telek beépítése olyan extra kiadásokat hoz magával, amit előre nehéz is pontosan megbecsülni.”

  Ennek a szép háznak a korrekt megépítése 100 milliót úgy “felszívott” volna, mint száraz szivacs a vizet.

 • lali

  2018. augusztus 28. kedd - 15:57

  #118517

  sajnos nem egyedi eset, hogy a tervezés anyagi okok miatt a “telekadottság”-ból kifolyólag megszakad.
  “gyere, nézd meg milyen jó telket vettem, ide kellene tervezni” mondatok szamos esetben végződött szomorúsággal, miután vázoltam az megépítés nehézségeiből adódó többletköltségeket…

  egyszer megélném, hogy telekvásárlás előtt keresnének meg!

 • shia

  2018. szeptember 16. vasárnap - 23:38

  #118612

  …és még a tervekcse is elég béna… 🙁

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek
SAJÁT
Fa szerkezetű családi ház a nyugati határszélre

A fa szerkezetű ház tervei olyasvalakinek készült, aki maga is a faháziparban dolgozik. A ház egy új parcellázású területre kerülne, ahol minden ház más stílusú, így itt az egyszerűség volt a legfontosabb jelszó. A házban helyet kellett biztosítani egy kisebb ügyfélforgalmmal bíró kézműves válalkozásnak is, ezért az iroda a fszt-en és a tetőtérben, a garázs […]

Fa szerkezetű családi ház a nyugati határszélre
2018. július 27. péntek

feliratkozás a koos.hu hírlevelére

legfontosabb jogszabályok

minden fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább