Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2007. április 10. kedd

Villa pergolával

a 2000-ben tervezett és a Szép Házak című folyóiratban megjelent lapostetős villa sokaknak megtetszett, így került sor erre a tervezési megbízásra is. Több évtized magastetős “egyeduralom” után egyre több lapos tetős családi ház épül.  Az idegenkedés nem is elsősorban a formának szólt, hanem jobbára a beázástól való félelemnek.

Az építőipar (és az építőanyagipar) azonban mára már elérte azt a színvonalat – és nem csak a nagy építőipari cégeknél – hanem a kisebbeknél is, hogy nyugodtan mernek vállalkozni lapostető szigetelésére. Ha belegondolunk, akkor azért ez nem ördöngösség. Az ipari, kereskedelmi épületek jelentős része ezzel a formával épül meg, akkor megoldható ez családi ház/társasház méretekben is.

Az épületek formálása viszont egészen más és az egyszerű geometrikus formálása sokaknak jobban tetszik, mint a magastetős épületek sokszor indokolatlan túldíszítettsége. Az épület alapvető karakterét itt a nagy fehér geometrikus tömegek, a pergola és az azt tartó oszlop-gerenda váz és kellően nagy homlokzati nyílások adják. A nem túl széles, viszont elég hosszú telekre, a pergolával fedett, nagy méretű terasz közvetlen közelébe még egy szabadtéri úszómedencét helyeztünk el.

Hozzászólások (8): megnézem

 • Avatar

  Tamás

  2008. március 22. szombat - 00:59

  #1991

  Tetszik a ház. Eddig meg sem fordult a fejemben lapostetős ház. Eddig:) Mi az oka annak, hogy ismét kezd teret nyerni a lapostető? Jobb szigetelésőanyagok és technológiák, csupán felkapott divat, vagy olcsóbb, mint a magastető? Üdv, Tamás

 • Avatar

  Sz.Tamás

  2008. szeptember 5. péntek - 22:04

  #4201

   Tisztelt Koós Miklós Úr!
  Ön szerint tudna e jellegében ilyen házat tervezni, 120m2-es alapterülettel (a teraszt külön számolva), és 4,5m megengedett homlokzat magassággal?
  Válaszát köszönöm: Tamás ( de egy másik Tamás   )

 • Avatar

  Zahui Marius

  2008. szeptember 20. szombat - 19:58

  #4361

  Tisztelt uram!

  Nagyon szep a haz , gartulalok.! , ugyanezt szeretnem megepiteni , mivel nem vagyok epitesz , szeretnem megnezni a rajzat is , persze ha lehet . Ugyanilyesmit szeretnek csak hatalmasat.

  Koszonom

  Zahui Marius
  Nagyvarad

 • Avatar

  Nagy Róbert

  2008. december 30. kedd - 18:12

  #7776

  Tisztelet Tervező Úr !

  Nagyon tetszik a ház, és a menyasszonyommal ugyan ezt szeretnénk megterveztetni , megépíteni …
  Hogyan mi módon lehetne felvenni önökkel a kapcsolatot? Vagy több képet látni a házról. Ha van rá lehetőség megköszönném emailban is .

  Tisztelettel Nagy Róbert

 • Avatar

  Bús János

  2009. december 27. vasárnap - 15:35

  #59768

  Gratulálok!
  Hegyoldalban építetttem egy 2 szintes brutto 400 nm ingatlant és egy MARADI épitész tervezte rá a tetőt .Amit soha nem fogok rá tenni.De csakis az ő terveit fogadják el ebben a városban.
  Modern lapostetőt fogok rá terveztetni igy jutottam el ide.
  Megkérdezném ha he elküldöm az alprajzot és egy pár képet a meglévő ingatlanról tudnának nekem látványterveket késziteni?Többet.
  cim :bus.janos@freemail.hu

 • Avatar

  Lukacs Lehel

  2010. június 10. csütörtök - 20:48

  #72390

  Tisztelt Koos ur!

  Bar latom, hogy az elozo probalkozasok nem igazan jartak sikerrel, marmint ami a hazrol keszult mas kepeket, terveket illeti… En azomban megis megprobalkozom, erdelybol vagyok, bar csikorszagban hosszu es hideg a tel, amint itt mar emlitette, a szigetelestechnikak elegge elorehaladottak igy nekem is megfordult a fejemben egy lapostetos haz epitese, azt szeretnem kerni , ha van ra lehetoseg nemi betekintest nyerni a fenti haz tervrajzaba, esetleg nehany fenykepet megtekinteni, termeszetesen ha van ra lehetoseg…

  Elore is koszonom!
  Tisztelettel Lukacs Lehel, Csikszentkiraly

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy “A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább