Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2007. június 2. szombat

Kivitelezők…

a kép forrása : sulinet.huaz alábbi példák kiragadottak és némiképp túlzottak pusztán csak az ábrázolás plasztikussága miatt, de mindegyik típussal volt szerencsém találkozni. A lista hosszú, de nem végtelen. Természetesen vannak megbízható és korrekt kivitelezők is, csak ők kevesen vannak vagy rejtőzködő életet élnek, ezért is nehéz rájuk bukkanni.

Pedig mindenki őket keresi.

FERI a rabszolga

Feri Erdélyből való. Felfogadták, amíg tart az építkezés. Örül neki, mert otthon nincs munka. Szállásnak ott van a kert végi szerszámos kamra kicsinosítva !! Fürdés ? —> ott a kerti vízcsap, budit meg ugyis kell építeni a kivitelezés idejére. Feri ért mindenhez. 10 óra a munkaidő, a vasárnap szabad, kéthavonta hazamehet. Kosztot és kvártélyt kap + napi 3000-et. Persze zsebbe. Ha jönnek ellenőrizni, rokonok vagyunk !!! Ha elkapnak, az a te bajod !! A tulajt bácsizza (pedig valószínüleg idősebb nála). Kiirtja a méteres gazokat, vízóraaknát ás. Földmunka géppel, a finom földmunkát majd Feri megcsinálja. Nincs szerszámja, kell venni mindent, betonkeverőt (venni vagy bérelni, esetleg a sógor csinálhatna egyet, ő ezermester)
Alapozás, falazás…stb. Eljön Feri unokaöccse (majd elalszik valahol) ő lesz a culáger (neki elég lesz a napi 2000 is !). Mindenhez értenek, de tényleg. Csak PONTOSAN meg kell nekik mondani, mit és hogyan csináljanak. Tisztességgel dolgoznak, csak ott kell lenni mellettük fél napot. Anyagrendelés. kitűzés, ellenőrzés, elfogyott a szeg, a deszka, el kell intézni az ideiglenes áramot. Egész embert kíván az építtetőtől. Aki még nem építkezett, annak ellenjavalt , ja és csak időmilliomosoknak !!!
Ácsok szintén Erdélyből (ők tényleg értenek hozzá, “arrafelé sok a fa”). Féláron dolgoznak, gyorsak, hatékonyak, nem panaszkodnak. Profik

KALÁKA

avagy hogy tegyünk szert infarktusra, hátgerincsérvre és inhüvely gyulladásra? A sógor öccse fogja csinálni, ő kőmüves, ért hozzá, több évig dolgozott egy KTSZ-ben ! Segítőnek itt vagyok én, a nagy fiam, a rokonságból még össze tudunk szedni legalább még 2 embert, úgyis annyi helyre mentem én is segíteni, most viszonozhatják ! Az após tud valahonnan olcsón szerezni szinte vadonat új pallókat és két bakot. Az öcskös meg kölcsönadja a betonkeverőt, neki már nem kell. Julcsi meg főz és hozza ki a kaját (a direkt az építkezés miatt megvett rozzant platós Barkas-szal). De aztán tartalmas kaja legyen – értsd úgy legyen benne hús – , mert ez kemény munka ! Nekik jó lesz a borsodi is ! A tulaj, hol a malteres vödröt adja fel az állásra, hol gyorsan elrohan a telepre, mert fogytán a cement. majd gyorsan haza, kell menni a bankba, aláírni megint valamit. Rossz gerendát hoztak ki, vissza a telepre, ja, azt csak 2 hét múlva lehet csak rendelni, addig nem gyárt a gyár, mi legyen ? Módosítunk !!! a sógor öccse nem fog itt szobrozni potyán még két hétig……..usw.usw
SZERVEZŐ

kezicsókolom, mindent vállalunk ! Hívásra házhoz jön “délután 15:30-ra még megpróbálom beszorítani” , ezután másfél órát késik. Mosolyog, jó svádája van, mindjárt elsüt egy viccet, oldandó a hangulatot, miről is lenne szó ? Körbejár, csóválja a felét. Hatékony, azonnal telefon a havernak, hogy van -e abból a … ból még neki. Még egy utolsó , aztán nem lehet tudni mikor lesz legközelebb…….. Sajnos most hiánycikk az egész városban. DE MOST még tudsz SZEREZNI egyet. Jó de mennyiért ? és a többi, csempeleverés, sittlehordás, mi lesz a konténerrel, új csempe, kád beállítás, stb …? Hát – gyors fejszámolás – szerintem 250-ből kijön. HA NEM KÉRNEK SZÁMLÁT ! Jó lenne az ár, de tudna részletes ajánlatot is adni ? jaj kezicsókolom, hát most mondtam, az nem jó ? Hát…….esetleg tudok belöle 10 %-ot engedni, de akkor a sittről önök gondoskodnak ! Órájára néz, tudják várnak a következő helyen, szerencsére sok a munka !! Rendben kérjük. Oké, akkor holnap küldöm a fiúkat, meg kell néznem, ki ér rá éppen, biztos találunk valakit !
(Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nincs egyetlen saját embere sem, ő maga pedig nem is ért hozzá, ő csak VÁLLALKOZIK. Brigádokat foglalkoztat, akik éppen ráérnek, zsebből fizeti őket, ha gáz van, gyorsan új csapatot kell keresni. Nincs lakcim, nincs cég, a csicsás névjegyen is csak annyi áll QUICk BAU és egy mobil telefonszám. Jó-jó de hol tudjuk elérni ? A mobilom mindig be van kapcsolva ! És állandóan hirdetek a Bp-i Piacban ! Higyjék el, megbízható vagyok és leinformálható. Ha gondolják, tudok cimeket mondani …..Állandó elszámolási problémák, soha senki semmiről nem ad számlát, minden fejben esetleg határidőnaplóban. Mindenki más számokra emlékszik és persze más feltételekre. permanens vitatkozás, káromkodás, kapkodás. lehet az egészet újra készíttetni. Nincs amit ne vállalna el, rakétasilót is csak azért nem, mert most tele van munkával. A lakás átalakítási-felújítási piac hiénája.
a fenti altípusa :

FÖNÖK ARANYLÁNCCAL
mindenkit ismerek, mindent el tudok intézni !

gyk. ugyanaz, mint a fenti, csak nem egyedül jár, hanem a “kollégával”, amikor tárgyal, ő kezeli a telefont. FÖNÖK !! keresnek a …től, mit mondjak? Tárgyalok, majd később visszahívom. Sok a telefonhivás, ráadásul két mobilja is van (az egyik tudják, titkos), ebből is látszik fontos ember, aki be van táblázva, nem ér rá vacakolni. Rámenős, szókimondó, szid mindenkit. Vastag aranylánc a nyakán és arany karperecet hord. Mindenkit ismer, akit mégsem, az nem lehet komoly. Ő a legkomolyabb. Zsebében van mindenki, nem ügy el van intézve. Ha elszámolási problémája akadna (márpedig szokott), azonnal fenyeget és káromkodik. Súlyosbitott esetben két kredenc méretű “kollégával” jelenik meg. Nincs vita. egyebekben lásd az előzőt. A lakásátalakitási-felújítási piac másik predator-a.
DIPLOMATATÁSKÁS
iroda a diplomatatáskában

a fenti tipus altipusa, diplomatatáskával (az megbizhatóságot és komolyságot kölcsönöz. Zakóban jön és edzőcipőben. Névjegykártya(tartó!), dombornyomásos névjegy. Van cime is. No meg referenciák is. Fotóalbumot vesz elő és gyorsan lapozgat benne, csak annyi látszik, hogy valamilyen épietkezésről készült fotók lehetnek benne. Minden van a diplomata táskában még egy félig evett mazsolás krémjoghurt is (hehe, nincs időm ebédelni, bocs kicsit összekentem vele !) preciz, azonnal mérőszalagot vesz elő és speckó táblát, amin a rajz készül. Ott helyben meg is tervezi. nem ügy, napjában sok ilyet csinál, MENNI KELL a verklinek, nem érünk rá holmi építészekkel bajlódni, azoknak úgysincs fogalmuk, mi a valóság, mindent lerajzolnak. Hosszú anekdotába kezd, majd újabbak jönnek, közben az órájára néz, bár van idő még, de öt-re csepelen kell még lennie. Természetesen ad ajánlatot. papirt vesz elő (rajta egy gyógyszergyártó multi emblémája) és zsebszámológépet (jó csicsásat —> ismeri a 16-os számrendszert is, de én nem használom, hehe..) Oszt szoroz, kiad és összead, megvan a végeredmény. Ennyi, de ebből most tudok valamennyi engedményt is adni. Az ajánlatot itt hagyom, gondolkozzanak rajta, a telefonon el tudnak érni. Ha jó magunknak holnap reggel már tudnak is kezdeni. Később ?, az nem jó, mert szabira megyünk az *** zonnyal. Jaj most látom, a bontás, a szállitás és a konténer nincs benne, de azok nem nagy tételek. (a végére azok lesznek, ha nem a legnagyobbak—> de hisz azt megbeszéltük ANNO, nem emlékszik?)
SZOLID
semmi felhajtás

A megbeszélt időre jön, sőt valamennyivel előbb, mert utál késni, tudja milyen, amikor másra várni kell. Munkásruhában van, látszik maga is dolgozik. De rendezett, tiszta. Körbenéz, alánéz, megkopogtatja, párat kérdez (építtető elhül: ezt honnan tudja igy megállapítani ? —> elmondja) Látszik rajta, nem az elsőt csinálja. Nem igérget fűt fát, 2 max 3 hét múlva tud kezdeni. elintéz mindent, ha kell hoz fűtés szerelőt is. természetesen ad irásban ajánlatot, holnap után elhozom. Az anyagot ki vegye meg ? Van két saját embere és ő maga is beáll, mert “tudja, a fontosabb dolgokat nem szeretem másra bizni”. Korrekt, ha többlet munka felmerül szól, hogy ez nem volt benne az eredeti ajánlatában, tisztességes árakkal dolgozik, ismer olcsó beszerzési forrásokat, vannak praktikus ötletei. Korrekt az elszámolásban, bár több, mint az eredeti ajánlat (nem az ő hibája. Valóban.) Időnként vállal nagyobb családi házakat is (ez függ helytől és személytől is természetesen !!!).

az eredeti írás még 2004-ben jelent meg az Index.hu Házépítős topikjában.

további írások :

Hozzászólások (1): megnézem

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
ÉPÍTÉSI JOG
4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM : Az egyszerű bejelentéssel épülő házakhoz is kell biztonsági és egészségvédelmi terv

Ma reggel kaptam: Tisztelt Koós Úr! Családi házat terveztünk 2016 júliusi bejelentéssel ….on. Ma volt építéshatósági helyszíni ellenőrzés, ahol biztonsági és egészségvédelmi terv feltöltésére adtak 3 napot, különben csúnya nagy bírságot fognak kiróni – valakire. Szerintünk ez jogtalan. Ön hogy látja? Érdemes elindítani egy vitát a hatósággal? Természetesen 300 m2 alatt, egyszerű bejelentéssel….. ez kimaradt az […]

4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM : Az egyszerű bejelentéssel épülő házakhoz is kell biztonsági és egészségvédelmi terv
2017. április 7. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább