Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2007. szeptember 2. vasárnap

Megrendelők archetípusai

ha már szó volt az építészekről, legyen szó a (magán) megrendelőkről is. Bár itt lényegesen nagyobb a “típusszám”, megpróbálok egy-két jellemző attitűdöt bemutatni a saját praxisomból. Más tervezőknek természetesen mások lehetnek a tapasztalataik. A tényleges megrendelők általában több típus keverékei, ezért mindegyik teljesen egyedi amiket itt felsorolok (ők már mind bent laknak a saját házukban). A leírt tipusok természetszerűleg mind kiragadott vagy ha úgy tetszik némiképp felerősített (eltúlzott) tulajdonságokat mutatnak.
És végül, mivel nem lehet cél az építtetők esetleges megbántása, ezért tessék az írást humornak is felfogni, még akkor is, ha nem teszek minden sor végére :-))) jelet.
———————

ELÖSZŐR ÉPÍTKEZIK
altipus 0
teljesen kezdő (még sohasem építkezett), roppant érdeklődő, mindent szeretne, de fogalma sincs, miképp valósitható meg, nem is tudja elképzelni, minden ötletnek, még a legkisebbnek is örül, ég a láztól. (Mindent elhisz, ezért különösen nagy az építész felelőssége !)

altipus 1
mindjárt az első beszélgetésen szeretne mindent megtudni pl. a különféle téglákról (kezdhetjük Mezopotámiától), halom Szép Házakkal és Lakáskultúrával érkezik és már szóba kerül a konyhabútor lehetséges gyártója is (a kolléganő unokaöccse, igazán megbízható…), amikor kiderül meg nem is írták alá a telek adásvételi szerződését.
altipus 2
készül, körülnéz, nagyszabású gondolatok (kissé túlnyújtózás a takaró végétől), gigant program, minden ötlet, ami lakberendezési újságban valaha előfordult. természetesen nagy nappali (mi az a nagy ?), amerikai konyha (főzni szoktak?), galéria, szauna, esetleg ha marad pénz, jacuzzi (ja, én azt hittem, hogy az sokkal olcsóbb, akkor tényleg nem kérjük !). Kiderül igazából még nem tudja mit szeretne. Hosszú idő, még leülepszik a végleges elképzelés és amíg megbarátkozik a realitásokkal (pénz, nm, beépítettség, lehetőségek…)
MINIMUMPROGRAM
nincs pénzünk (csak szocpol+kedvezményes hitel), semmi extra (nem kell márvány ! 🙂 ne legyen több, mint 70-80 nm, de legyen benne 3,5 szoba egy közepes nappali, szeretnénk még egy kis dolgozót (tényleg nem nagyot) és jó lenne ha ebbe az alapterületbe a garázs is beleférne (elég egy kicsi is, úgysem lesz soha nagy autónk !). Ne legyen benne semmi kiugrás, mert attól drágább lesz.
A FELKÉSZÜLT
altipus 0
kockás papir, vonalzóval megrajzolt helyiségek (igy kell ábrázolni a kétszárnyú ajtót ?) gondosan bekotázva minden. Minden helyiség alapterülete kiszámolva, összesítve. Ja tényleg a falak, de hát nem lehet az olyan sok ! Kb. ekkorát szeretnénk, hú most vettem észre ez a helyiség nem megközelíthető, no nem baj, valami ilyesmi legyen. Általában meggyőzhető és nem ragaszkodik a legelső vázlatához. Belátja, hogy nem a formából és a nm-ből kell kiindulni, hanem az igényeiből (és a lehetőségeiből).
altipus 1
alig várja, hogy elinduljon a tervezés, kivitelezés. Nem bírja kivárni és nem szeretne kockás papíron előadni az elképzelését, ezért egyszerű lakástervező programot szerez be (4500 Ft áfával) és azon próbálkozik, napokat. estéket tölt vele. Előnye : már az “előtanulmányok” során szembesül a realitásokkal és azzal is, hogy bizony ez nem is olyan könnyű dolog (mármint a tervezés). Folytatás : lásd altipus0 !
altipus 2
kezdő, ismerősök révén hozzájut egy valódi CAD program tört változatához, azon próbálkozik ( de nem jut messzire), az elképzeléseihez már “látványterv is készül”. Bár “nem akarja előre befolyásolni a tervezőt”, de mindvégig ragaszkodik az eredeti elképzeléseihez. Megdolgoztatja a tervezőt, variációkat kér (persze 3D-ben is !). Ki kellene próbálni, hogy milyen lenne ez ……..ilyen változatban. Majd a legvégén visszatér az eredeti elképzeléséhez és eredeti rajzához. Örömmel konstatálja, hogy a tervező sem tudott jobbat kitalálni.

altípus 3
Internetes portálokon előzetes infókat gyűjt, egyszerre írogat 4-5 topikban is. Mindenütt feltűnik és mindenki ismeri már. Mindent begyűjt, címet. elérhetőséget, akciós listákat, igaz csak 1,5 év múlva szeretne építkezni. Szinte bármivel tud alaprajzot rajzolni, (corel, windows paint, powerpoint, excel.)Mindent tud és mindent jobban tud, naprakész, olvasta és ott megmondták, hogy az nem jó, hanem inkább az a jó. Forrás? Egy ismerős, egy topiktárs…optimalizálás a tetőfokon. Minden legalább 110 %-os hatékonyságú legyen, lehetőleg a legjobb, de egyben olyan, amit ő is meg tud csinálni, mert hát ugye a “mesterek csak leveszik róla a lét”. Az hogy mindeközben az alaprajz, a majdani lakás esetleg használhatatlanná válik – mármint a sok optimalizálás miatt – az nem érdekes, hiszen “spórolni kell, ahol csak lehet”.Fejből tudja a jogszabályokat és állandóan ellenőrzi a tervezőt, hogy pontosan mit mond és az megegyezik-e vele? Legyen benne minden extra, de persze ne a “legdrágább”. Igazából fogalma sincs, hogyan fogja használni a házát, mert még soha sem lakott családi házban

A SZERVEZŐ
bár magának még nem épített, minden unokatestvére házának az építésénél ott volt, “ismeri” a területet. Már megvannak a lehetséges kivitelezők és megvannak a kiváló kapcsolatok a különféle tűzépekhez, építőanyag kereskedőkhöz ( a sógor tud áfa nélkül csempét szerezni, az ács pedig a lekötelezettem, az I.osztályú fát most odaadják nekem III.osztályú áron………) igazi magyar virtus, számára az egész csak egy nagy logisztikai feladat, amit meg kell oldani. A belső elrendezés nem érdekes, menet közben lehet változtatni, nem ? az nem építési engedély köteles, ugye ? Nem kérünk kiviteli tervet, nem gondolja, hogy a kőművesem nem tudja, hogyan kell egy födémet megcsinálni ? Pár héttel később : Itt van egy 3,5 m-es kiváltó, a kőműves szeretné tudni, hogy fi 14-es vagy 16-os vasat tegyen bele ? ja és milyen sűrűn legyenek a kengyelvasak ?
A BIZALMATLAN
Igazából nyüg neki ez az egész, ismeri az előírásokat, a lehetőségeket, pontosan tájékozódott, tudja mit akar, már meg is van a kivitelezője (az apósom ajánlotta), “akinek nem kell mindent a szájába rágni”. Neki elég egy beadványi terv, a többit elintézi. Garantáltan alkudni fog. Semmit sem hisz el, mindent ellenőriz és ellenőriztet. szavaiból kiderül, hogy egy másik szakmabelivel a háttérben folyamatosan egyeztet és ellenőrizteti a tervezőjét. Különféle kérdésekkel teszteli, hogy “valóban ért-e hozzá”, majd leellenőrzi, ha egyezik kényszeredett mosollyal bevallja, “mások is igy mondják”, ha viszont eltér, akkor előbb udvariasan, később aggresszívebben kérdőre vonja a tervezőt és kétségbe vonja a szakértelmét. Hogy honnan tudom, ? az öcsém felesége is szakmabeli ! akkor miért nem ő tervezi ? mert nincs meg a jogosultsága (szerinte : kvázi MÉG nem tudta elintézni, hogy legyen neki). Nagy megkönnyebbülés egy ilyen munka befejezése !!!!
A PROFI
altipus 0
a második házát, lakását építi (szeretnénk elkerülni azokat a csapdákat !) visszafogott igények, realitás, alapvető dolgok átugorhatok. Kialakult egyedi életvitel, amihez viszont ragaszkodnak és nem akarnak eltérni (tudjuk, milyen jó a teraszon reggelizni, úgyhogy lehetőleg legyen a konyhán ajtó a teraszra !). SZÉP házat szeretnének, a funkcionális elrendezéssel tisztában vannak. nem fiatalok, ezért nem ringatják magukat abban a hitben, hogy azért kellene nagy házat építeni, mert majd valamelyik gyerek odaköltözik, ha megházasodik. Tisztában vannak vele, hogy nem fog oda költözni, sőt nem is szeretnék, ha odaköltözne ! Szolid, kényelmes lakás, minimális luxussal (esetleg szauna, központi porszívó…..)
altipus 1
tudja mit szeretne és azt is tudja mekkora összeg áll a rendelkezésére. Nem élete főmévét akarja megalkotni, hanem lakni szeretne úgy és olyan körülmények között, amiről úgy érzi megérdemli. Nem bajlódik a részletekkel, mert tudja, rámenne az egész szabadideje, erre való az építész. Nem bizza a véletlenre már a kiválasztást sem, körültekintően tájékozódik (ref….stb) és dönt. Előnyben részesíti, akivel már dolgozott, sőt ragaszkodik a személyéhez. Ismeri az árakat, tisztában van mi mennyibe kerül, a felesleges köröket helyből elkerüli. Meggyőzhető, de csak az egyenes, nyilt beszédet kedveli, értsd ezt úgy, hogy az ötletek mellé azonnal ár, költség, többlet munka is társuljon. Azt várja el, hogy a végeredmény számára minden tekintetben megfelelő legyen és profi kiszolgálást kapjon, ezért a részleteket rábizza az építészre.
A CSALÁDI HÁZ PRODZSEKT
sokadik beruházását végző vállalkozó, családi házat ugyan még nem épített. Öntörvényű, azt gondolja az elején, ez is olyan, mint egy raktárt vagy egy kis áruházat létrehozni. Gyakorlatias és mindennek szereti azonnal tudni az árát. Ütemtervet kér. Mivel kereskedő, kötelezően alkudik 10-15 %-ot mindenből. Aztán szembesül “a hová kerüljön a háztartási helyiség” problémájával. Ez nem az ő asztala, majd ezt beszeljem meg a feleségével. Jövő héten kész lesznek a tervek, mert holnap már jön egy vállalkozó kivitelező, meg tudom már mutatni neki az előzetes terveket ?

az eredeti írás még 2004-ben jelent meg az Index.hu Házépítős topikjában.

további írások :

Hozzászólások (12): megnézem

 • Avatar

  sityu

  2007. június 13. szerda - 13:59

  #71

  Nehéz lenne ehhez még kiegészítéseket (további altipusokat) tenni.
  Ott van rendesen.
  🙂

 • Avatar

  Igen

  2007. június 16. szombat - 14:36

  #81

  KM!

  Hát….
  Épp’ most terveztem írni egy e-mailt az oldal házigazdájának, hogy lektorálná-e a tervemet…
  Ha jól értelmeztem, akkor a ‘felkészült: altípus 2’ volnék én… 🙂
  A jellemzések nagyon jók, valóban ilyen a társadalmunk ‘rétegrendje’…

  Türelmet kívánok hozzájuk! 😉

 • Avatar

  Igen

  2007. június 17. vasárnap - 11:36

  #85

  Szia!

  Köszönöm a lehetőséget!
  Ha minden jól megy, ma este postázom a ‘tervemet’…
  ArchiCAD programmal készült, megfelelő a .pln formátum (kb.6-800k)?

  Üdv.

 • Avatar

  Igen

  2007. június 17. vasárnap - 19:01

  #87

  Elküldtem a ‘tervemet’ – tömörítetlenül…

  Üdv.

 • Építészek…. - koos.hu

  2008. május 8. csütörtök - 21:21

  #2692

  […] Megrendelők archeotípusai […]

 • Kivitelezők… - koos.hu

  2008. május 8. csütörtök - 21:24

  #2693

  […] megrendelők archeotípusai […]

 • #2708

  […] megrendelők archeotípusai címmel, persze inkább viccesen, mintsem véresen komolyan. Bár a hangvételt humorosnak szántam, a "típusok" valódi megbízókat rejtettek, velük ténylegesen találkoztam és az összes típus nagyrészt le is fedte a többséget. Kivételek természetesen voltak, vannak és lesznek, mielőtt még bárki megbántódna. Mert nem ez a cél. Ebből következően nem is akarnám az ottani jellemzőket elismételni, sokkal inkább a különféle viszonylatokat, amik összekötik a tervezővel, a hatóságokkal, a kivitelezőkkel. Mielőtt azonban ezekkel a kapcsolatokkal foglalkoznánk, ejtsünk pár szót magáról a Megbízóról, pontosabb arról mi a feladata, mielőtt még bármit is elindítana?  […]

 • Avatar

  Globe

  2008. október 5. vasárnap - 19:13

  #5260

  Üdv! A cikk nagyon tetszik, de archeotípus helyett kerülhetne archetípus a címbe, mert úgy illik írni ezt a szót 🙂

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
OFF
Térkövezés

Gyors és olcsó térkövezés, de azért ez sem lassú. A fotóért köszönet Szabó Balázsnak

Térkövezés
2013. november 3. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább