Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2007. október 7. vasárnap

Sörkollektorra fel !

a sörkollektor.huA legtöbben azt hiszem nem gondoltuk volna, hogy egyszer a dobozos sör az alternatív energia egyik forrása lesz. Nos itt nem magára a sörfogyasztásra kell gondolni, hanem a sörivás után megmaradt hulladékra, a sörös dobozra, amely most élénk fantáziájú újítók kezében valódi “naplopóvá” vált.

De olvassuk el, mit ír erről a Sörkollektorra fel ! nevű honlap tulajdonosa Horváth Zoltán:

Divatos dologgá vált a megújuló energia források hasznosítása, köszönhetően az energiaárak folyamatos emelkedésének és persze nem utolsó sorban az éghajlati változásoknak is. Sokan ha megújuló energia hasznosításra gondolnak, akkor több százezer forintos 8-10 év alatt megtérülő beruházásra gondolnak, pedig mint mindenhol itt is vannak alternatívák [1. fotó Horváth Pál és sörkollektora / Tiszaörs].

Erre példa a „sörkollektor” ami egy Kanadából származó napkollektor típus [2. fotó Készül a sörkollektor]. Ennek a kollektornak a  magyar megvalósítása hívott életre egy lelkes csapatot, mely a Napenergia hasznosítás házi kivitelezése mellett tette le a voksát.

Miről is van szó? Ma már akár 60 ezer forintos befektetéssel és kis barkács munkával bárki építhet magának levegős napkollektort. A hazai levegős napkollektor építők elsősorban üres sörösdobozokból építik szerkezeteiket, innen is kapta a “sörkollektor” elnevezést, persze vannak síklemezes, bordáslemezes, harmonika lemezes stb.kivitelek is.

Az első sörkollektor az országbanMiből épül fel? Egy átlagos sörkollektor megépítéséhez először is szükség van 150 db üres sörösdobozra, aljukat és tetejüket ki kell vágni és oszlopokat ragasztani belőlük hőálló sziloplaszt segítségével [3. fotó Az első sörkollektor az országban: Szentgyörgyi Péter / Budafok].

A sörkollektor tehát söroszlopokból áll, ezek az oszlopok alul ás felül egy-egy gyűjtődobozban közös légteret alkotnak. A sörösdobozok feketére vannak festve hőállő festékkel. Mesterséges üvegházhatást keltve a söroszlopok egy fa vagy  fém keretben vannak elhelyezve, eléjük időjárásálló- műanyag lap kerül, mely biztosítja hogy a meleg csapdába essen.  A söroszlopok mögött pedig többrétegű szigetelés gátolja meg a meleg elszökését.

Használatkor a lakásból ventillátorral elszívott levegőt a sörkollektorba kell vezetni. A söroszlopokban a levegő felmelegszik a Nap hatására és ezt a felmelegedett levegőt vezetjük vissza a lakásba. A sörkollektort elhelyezhetjük függőlegesen a ház falára vagy a tetőre is szerelhetjük.

sörkollektor felszerelva egy ház oldaláraÁtmeneti időszakban fűthetünk vele, télen hőn tarthatunk vele egy esetleg két szobát, és növelhetjük vele a komfortérzetünket. A sörkollektor hatékonyságát több dolog is befolyásolja, elsősorban a tájolás, másodsorban a lakás (falak, nyílászárók) hőszigetelése valamint a kollektorhoz használt ventillátor fajtája és teljesítménye [4. fotó László János sörkollektora / Szentkirályszabadja].

Mi a sörkollektor hátránya? A hőt nem lehet tárolni! Tehát a napközben kinyert hőt nem lehet eltárolni és este felhasználni, viszont egy nappal hőn tartott lakást este könnyebb lesz felfűteni.

Mennyit lehet vele megtakarítani? Az országban még csak bő egy éve vannak ilyen szerkezetek és a tavalyi tél nagyon enyhe volt így nehéz erre válaszolni, de 2-3 év alatt valószínű, hogy visszahozza az árát.

Kollektorok a versenyrőlVan-e létjogosultsága a nagy rendszerek mellett? Mindenképp, hiszen nem csak hogy “olcsóbb” (A hazai sörkollektor építők ez év augusztus 4.-én a solti dunaparton, rendezték meg az Első Országos Levegős Napkollektor Építő versenyüket 14 indulóval. Az eredmények alapján elmondható hogy 1W előállításéhoz átlagosan 30 Ft befektetés kellett, míg mondjuk egy napelemes rendszernél 1W kinyeréséhez körülbelül 1000 Ft befektetés szükségeltetik), de több szempontból környezetkímélő is. Nincs semmilyen károsanyag kibocsájtása, ráadásul mivel sörösdobozokból épül fel így hulladék újrahasznosítás szempontjából sem elhanyagolható. Én arra bíztatok mindenkit, bátran vágjon bele és építsen magának sörkollektort!

Horváth Zoltán www.sorkollektor.hu

És a végén hadd legyen még egy személyes megjegyzésem. Nyilván sokan mosolyognak ezen az egészen, kétségbe vonják a hatásfokát, nem kevesen a befektetett munkát sokalják (hiszen azért ezzel valóban jár némi pepecselés), azonban a fanyalgó kritikusok 2 fontos dologról elfeledkeznek:

 • az a tény, hogy valaki tevékenyen, saját munkájával vesz részt abban, hogy energiát takarítson meg, az önmagában már egy komoly eredmény
 • ha mindezt úgy teszi, hogy erre a – legtöbbször a kommunális hulladékba kerülő, soha le nem bomló – fémdobozokat használja fel, akkor ez egy valódi RECYCLING, egy igazi újrahasznosítás.

Vagyis egy gondolkodásmód, egy mentalitás, ami talán a legfontosabb.

kapcsolódó oldalak:

S Z A V A Z Á S

A lakásában mivel tudná a legtöbb fűtési energiát megtakarítani?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

A sörkollektor mozgalom terjedése (az eredeti térkép):

Hozzászólások (13): megnézem

 • Sorkollektor! Napenergia - Naplopoknak!.

  2007. október 8. hétfő - 07:20

  #516
 • Szántóné Jochmann judit

  2007. október 9. kedd - 08:16

  #528

  Szenzációs!!! Felbuzdítom a családom sörkollektor építésre.

 • Illés Zoltán

  2007. október 18. csütörtök - 08:53

  #619

  Mindenképpen csinálok egyet! Ha van rá lehetőség, valamilyen tervrajz segítene a megépítésben! (felhasznált anyagok, technikák, stb…) Tavasszal be is üzemelnénk a garázs temperálására, mert arra, szerintem kitűnő! Sőt, ha a ventillátort is napcella által előállított áram hajtaná…és beindult a fantázia! 🙂

 • Szegi József

  2007. december 13. csütörtök - 23:51

  #1010

  Én f.! Mi pénzt elherdáltam vákumcsövekre, mikor sört is vehettem volna érte…
  Félre a tréfát, elgondolkodtat, valami összebiggyesztési tanács kéne, mert hát a 2 méteres sörösdobozt még nem találták fel.
  Még egyszer: Gratulálok
  Szegi József

 • Rozner Ibolya

  2008. június 24. kedd - 18:06

  #3143

  Nagyon örülök, hogy végre megtaláltam ezt az oldalt. A kollégáimmal már gyűjtetem a sörösdobozokat, bár fogalmam sincs, hogy tudnám elkészíteni. Nagyon szeretném, ha felvilágosítanának, hol találnék pontos leírást az elkészítésről, a hozzá való anyagokról. Jó lenne olyan leírás, ami alapján egy nem műszaki képzettségű de ügyes kezű nő is el tudja készíteni. Én Somogy megyében, Kisberény nevű pici faluban lakom, cserépkályhával fűtünk, de ha napközben nincs otthon senki, este nehezen melegszik fel a kályha. Ez ideális megoldás lenne a nappali temperálásra. Amennyiben segítenek a leírást megtalálni, előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Rozner Ibolya

 • #72790

  […] Sörkollektorra fel! […]

 • Kovács Endre

  2010. november 1. hétfő - 13:48

  #76888

  Gratulálok, Szenzációs!! Nekem van fagyállóval működő kollektorom nagy örömömre ragyogóan működik, de ez a sörös dobozost megoldást nagyszerűnek tartom.Készítek is egy két kollektort az biztos!!!Az a bajom hogy csak a csapolt sört szeretem!!! Köszi és üdv K.E.

 • Bernáth Róbert

  2010. december 9. csütörtök - 09:36

  #78071

  Sok találgatás és megkérdőjelezhető adat után szerettem volna tisztán látni, hogy mi várható el egy sör-kollektortól. Ezért a 2010 első hónapjaiban (januártól április közepéig) száz napon keresztül mértem egy ilyen légkollektor teljesítményét.

  Szerencsére más típusú napkollektoros rendszerek működéséről is vannak megbízható adataim, így lehetőségem volt egy összehasonlítást elvégezni. (Tudom, hogy a földrajzi eltérések miatt nem teljesen pontos a táblázat, de összességében jól mutatja a hozamokat -ha feltételezzük, hogy a napi eltérésektől eltekintve a 100 nap alatt nagyjából azonos globál-sugárzás érte Szegedet és Budakeszit.)

  A grafikon nagyon tanulságos, még ha csak az igazság egy részét – egy fűtési szezon felét – mutatja is (a fűtési szezon másik fele is hasonlóképpen alakulna). Jól látható, hogy télen a drágább eszközök sem termelnek többet, mint a házi barkács sörkollektor.

  A fűtési szezonon kívül a légkollektor hozama nulla. Nem azért, mert nem fűtene, ha be lenne kapcsolva, hanem azért, mert ki van kapcsolva.

  A képek, grafikonon és a mérés leírása itt olvasható (az oldalon a napi adatok is szerepelnek):
  https://biosolar.hu/stuff/uploads/SorkollektorTesztRov.pdf

 • Biosolar | Sörkollektor teszt

  2011. március 10. csütörtök - 00:02

  #79028

  […] a következőkben a Takaréklángon című írását olvashatták. A mai írásban egy általunk 2007-ben már bemutatott un. sörkollektor azóta  – általa elvégzett – tesztjével ismerteti meg az […]

 • szalaym

  2012. augusztus 27. hétfő - 09:21

  #84622

  Üdv mindenkinek.

  Sok ötletet kaptam a sörkollektorhoz az oldal segítségével. Én is találtam egy érdekes kisfilmet a Youtube on, ahol a grünpoweresek összeállítottak egy kollektort üdítős dobozokból és pvc csövekből. Érdemes megnézni mert még működik is.

  https://www.youtube.com/watch?v=BBmQRGfCVWE

JÓTANÁCS
Smart Grid … eladhatjuk majd a szomszédnak is a napelemeinkkel termelt áramot

“… Teljesen átalakíthatják az energiaellátás ma ismert rendszerét az iparágban zajló folyamatok a nem túlságosan távoli jövőben. Így előbb-utóbb Magyarországon is lehetővé válik az úgynevezett mikrogridek alakítása, amelynek alkalmazásával akár a szomszédunktól is tudunk majd áramot vásárolni és viszont; a blockchain technológia közvetlenül összekötheti majd a fogyasztókat és termelőket; az új energiatárolási lehetőségek pedig versenyképes […]

Smart Grid … eladhatjuk majd a szomszédnak is a napelemeinkkel termelt áramot
2017. augusztus 16. szerda
EGYÉB
115 milliárdos energiahatékonysági program családi és társasházaknak

… A februárban jelzett 33% helyett már 10%-os önerő is elegendő lesz annál a lakossági energetikai felújítási programnál, amely ősztől nyílik meg és ma jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. Az uniós hátterű program 115 milliárd forintos kerete ráadásul 20 milliárdos magyar kerettel megtoldható lesz a kereslet függvényében. Márpedig a kis önerővel és az akár […]

115 milliárdos energiahatékonysági program családi és társasházaknak
2016. június 5. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább