Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2007. november 22. csütörtök

Ültessünk és neveljünk játszóteret

kinderforest-1.jpg

A kutatókból, tájépítészekből és dizájnerekből álló izraeli Plantware cég 2005-ben megnyerte az Osakában rendezett International Design Competition versenyt a KinderForest – Growing a Playground projektjukkal.  A képek önmagukért beszélnek, az ültetett, majd átültetett és közben alakra formázott fatörzsek felhasználásával élő játszóteret képzeltek el. Aki kiváncsi miképpen lehetséges ez, az olvassa el korábbi cikkeinket az Richard Reames által ismét felfedezett arborsculpture -ról. Ehhez a témához kapcsolódik az Ültessünk lakóházat cikkünk is.

A létrejövő játszótér 100 %-ban természetes anyagú, semmihez sem hasonlíthatóan különleges, folyamatosan változik, akár több száz évig, miközben árnyékot ad, oxigént is termel. Létezik ennél ökológikusabb játszótér ??

kinderforest-2.jpg

kinderforest-2.jpg

kinderforest-2.jpg

és végül a projekt videója

Plantware.org

Hozzászólások (7): megnézem

 • Avatar

  Bertalan József

  2007. november 22. csütörtök - 12:30

  #906

  A fa alakítása nem újdonság -> bonsai, ez pedig egy XXI. századi újjáértelmezése. Bár egyes kínai filozófiák szerint az ilyen szintű beavatkozás eredménye egy természetellenes, eltorzult növény.

 • Avatar

  Bertalan József

  2007. november 22. csütörtök - 15:36

  #909

  Köszönöm a tájékoztatást. bár a bonsai nem kínai eredetű, mint azt a források zöme bizonyítja (sőt, elolvastam egy feng-suis könyvet valamikor a kíváncsiság kedvéért, és ebben is írta, hogy kínában nem volt népszerű). ettől függetlenül a “pionírok” is a történeti példákból merítkeztek (gondolom), aminek szerintem a legősibb formája a bonsai, tahát az volt az első tudatos arborsculpture (a miniatürizálás is beavatkozás!).
  egyébként szívesen olsasom ezeket a cikkeket, meg a reciclingeset is.

  üdvözlettel:
  Bertalan József

ZÖLD
Templom növényekből

Régen volt arborsculpture témájú cikk itt a koos.hu-n. Egy remek ötlet és megvalósítás Új-Zélandról. a felhasznált “építőanyag”: Alnus Imperialis – Cut Leaf Alder  (Roof Canopy) Leptospernum – Copper Sheen. (Walls) Camelia Black Tie Acer Globosum Thuja Pyramidalis a fotók forrása és egyben a templom és a park honlapja: https://treechurch.co.nz/ forrás: 444.hu

Templom növényekből
2015. július 9. csütörtök
HÁZ-TERV
Heti videó | ilyen lesz a Sagrada Familia

1882 óta épül Barcelonában Antoni Gaudí gigantikus alienkatedrálisa, és ha minden igaz, 2026-ra már kész is lesz. A munkát komplikálja, hogy a művész 1926-ban meghalt, tervei pedig 77 éve megsemmisültek egy pincetűzben. De valahogy így fog kinézni, ha végre elkészül, közepén a 172 méteres óriástoronnyal. forrás: gizmodo a hangot feltétlenül be kell kapcsolni!

Heti videó | ilyen lesz a Sagrada Familia
2013. szeptember 29. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább