Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2008. január 17. csütörtök

37/2007.ÖTM | 3. Az engedélyezési terv

magyarkozlony.jpg

Az építési engedélyezési eljárás egésze olyan nagy változáson esett át az elmúlt időszakban, hogy a 2008-ban íródott cikkben taglaltak mára érvényüket vesztették, ezért ezt törölni kellett, mielőtt ez félreértéseket okozott volna az olvasókban. Ugyanezek okból itt a további hozzászólásokra már nem lesz lehetőség.

Aki az eredeti cikkre és az ahhoz tartozó hozzászólásokra kíváncsi itt találja megAz építési engedélyezési eljárást szabályozó 312/2012. (XI.8.) Korm. rendeletet és annak ismertetőjét itt találja. Ott továbbra is várjuk az esetleges hozzászólásait, kérdéseit

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

a többi, érvényben lévő fontos építőipari jogszabályt pedig itt találja meg:

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

Hozzászólások (56): megnézem

 • csj

  2008. január 19. szombat - 11:59

  #1164

  Alapvetően egyetértek a finomításokkal, módosításokkal. Az más kérdés, hogy a részletes szövegeket miért nem adja ki ( akár különszámban is ) a kamarai közlöny? (… )

 • Szabó Adrienn

  2008. január 20. vasárnap - 23:12

  #1186

  Jól értem a rendeletben, hogy nem kell külön beadni az elvi közműnyilatkozatokat és a kéményseprő szakvéleményt, hanem az eddiginél részletesebb tervezői nyilatkozatban kell kijelenteni, hogy az egyeztetés a közművekkel és a kéményseprővel megtörtént?

 • Ödön

  2008. január 21. hétfő - 18:08

  #1202

  Sejtettem, a hatósági osztály dolgozóinak, most szerdán tartanak a megyeszékhelyen eligazítást, mert fogalmuk sincs a végrehajtásról /meg kellett volna jelenjen egy végrehajtási utasításnak is!!/ “Új” adatlapok? Minek, hogy a nyomdáknak legyen munkájuk? Új számlatömbök, de nem lehet kapni. Én is csak protekcióval jutottam hozzá. Fejetlenség a köbön!!!!!!!

 • Ödön

  2008. január 21. hétfő - 18:13

  #1203

  Pénteken lesz újra ügyfélfogadás.Talán akkor már tudnak a műszakiak többet, reméljük. Addig nincs értelme érdeklődni Náluk. Házigazda írta, hogy az egész rendeletcirkusz azért van, mert a T. műszaki dolgozóknak kevesebbet kelljen dolgozniuk. Hol van a határídő a 60 nap? Eddig sem tartották be, ezután sem lesz másképpen!

 • Kelemen Zoltán

  2008. január 24. csütörtök - 18:17

  #1241

  A házunk oldalán lévő 20 m2-es nyitott
  teraszt tető alá (cserepes)szeretnénk tenni faszerkezetes gerendákkal kiépítve ill. megtámasztva. Kell-e hozzá építési engedély? (A beépítettség engedi)

 • Lajos

  2008. január 29. kedd - 01:47

  #1279

  Nem érzem a könnyítést, a káoszt sokkal inkább. Miért nem születnek átgondolt előzetesen egyeztetett törvények?
  Negyven éve vagyok a szakmában, és azt látom az agyonszabályozás semmit, nem javít.
  Csak két szolid példa, egy meglevő épület bővítése során, a bölcs építési hatóság 16000, m2 területen mérette fel velem a parkerdő fáit. Örülhettem, hogy nem erdészházat terveztem, mert közölték, hogy ha 30 hektár erdőbe építenék a jogszabály arra is, vonatkozik.
  Faluszéli munkát már nem vállalok, mert ha a szélső utca hátsó telekhatára külterülettel határos, akkor az I. fokú hatóság a jogszabályra való hivatkozással a teljes külterületi ingatlan feltüntetését is kéri. Ha ez 40-50 hektáros terület, akkor már szép és „főleg” hasznos munka.
  Egy balatoni strandra tervezett lángossütő pavilon miatt km-nyi partszakaszt kellett (épületekkel, fákkal stb.) megrajzolni, mert az egész strand helyrajzi száma azonos. Zamárdiba nem vállalnám, úgy tudom 4-5 km-nyi a strand.
  Egy út besorolású területen épített kiszolgáló épületnél, az utca mindkét oldalát rajzoltam meg hiszen mindenki szomszéd akkor is ha az utca vége 5 km-re van. Természetesen az utcában megépült házak és az ingatlan nyilvántartás köszönő viszonyban sem voltak.
  Ehhez az „európai” szintű jogszabályhoz, partnerek kellenek. Jogászkodó köztisztviselők, akik már régen nem építészek. Tulajdonképpen igazuk van Ők csak jogalkalmazók.
  Az engedélyezési terven a „mindent bele elv” nevetséges. Hajdanán ezt úgy is emlegették mint beadvány terv. Az adott épület és terület legfontosabb műszaki jellemzőit szerkezeteit, tartalmazta ami alapján a hatóság eldönthette, hogy a tervezett építmény engedélyezhető e?
  Aztán a többire ott voltak a kiviteli tervek, és persze értő kivitelezők.
  Ma a hatóság azt vizsgálja, hogy minden irat és felirat be van e adva? Burjánzik a bürokrácia és elvész a lényeg.
  Jogalkotók jó szándékát, vélelmezem. Te tudjuk jó szándékkal van kikövezve …… Azt gondolom, gyakorlati szakemberek, kamarák, és a jogalkotók együtt a szakmával tudnának egy olyan átgondolt törvényt alkotni, amit nem kellene 4-5 évenként foltozni toldozni.

 • Juci

  2008. február 8. péntek - 17:30

  #1424

  Ha a nyitott teraszra nem kell építési engedély, bejelenteni sem kell, akkor nem számít bele a beépítettségbe sem !?

 • apafej

  2008. február 11. hétfő - 18:53

  #1449

  T. Tanult Kollega!
  Szerintem az épülethez tartozó terasz lefedése (tető cseréppel) nem lugas, vagy kerti tető, hanem a (fő)épület része, ebben a minőségében szerintem, az új szabályozás szerint is engedélyköteles.

 • Juci

  2008. február 17. vasárnap - 12:30

  #1498

  T.Házigazda!
  A teraszra vonatkozó kérdésemet a Kelemen Zoltánnak írott válaszát olvasva bátorkodtam feltenni /2007.jan. 24/. Sztem a ház oldalán lévő teraszlefedés a házhoz csatlakozik. Az építéshatóságot megkérdeztem,szerintük nem kell engedély. De gyanítom, hogy végül Apafejnek lesz igaza
  , mert így logikus.

 • Takács Gábor

  2008. február 20. szerda - 17:58

  #1555

  A rendeletben az építészeti és a telekalakítási eljárás együtt van kezelve. Itt a masgyarázó leírás szinte csak az építészeti eljárásról szól. Holott a tervező nem csak építész lehet, a 104/2006 Korm. rendelet már tervezőként kezeli a földmérőt is. A kérdésem az, hogy a hatóság a földmérői jogosultságot is kéri-e igazolni ebben, vagy más rendelet alapján? (szerintem vonatkozik ez a földmérő tervezőkre is, úgy a nyilatkozat, mint a kamarai határozat az érvényes jogosultságára).

 • c-j.viola

  2008. március 12. szerda - 22:54

  #1834

  Mi történik a “zöldfelületi” aránnyal, ha az udvrt szép lassan leburkoljuk?

 • c-j.viola

  2008. március 12. szerda - 23:05

  #1835

  Nagyszerű dolog, hogy végre engedély nélkül is építhetünk ezt-azt, kérdésem csupán, mi történik azokkal az épületekkel melyek, az építtető tájékozatlansága következtében rossz helyre kerülnek (építési helyen kívül) és ezzel, esetleg a szomszéd telek beépíthetőségét korlátozzák?

 • Takács Gábor

  2008. március 14. péntek - 09:09

  #1857

  A földmérő tervezői jogosultság sok helyen nem érvényesül, a kaposvári kiemelt építésügyi hatóság nem kér a földmérési munkánál tervezői nyilatkozatot, kamarai igazolást, megelégszik a földhivatali záradékkal. A túlépítéssel kapcsolatosan azt javasolom, hogy precízen méressék be az épület és a telekhatár helyzetét – lehetőleg jogosult földmérővel (GD-T), vagy szakértővel (GD-Sz) – és per helyett tárgyaljon az érintett szomszéddal. Csak végső esetben forduljpn a bírósághoz, mert az hosszú évekig elhúzódhat és nagyon sokba kerül.

 • Pauditzné Hovorka Éva

  2008. március 23. vasárnap - 21:12

  #2024

  A rendelet 1.sz. melléklet I.3. pontja kimondja NEM építési engedélyköteles az utólagos hőszigetelés; II.23. pontja “az épület egy teljes homlokzati felületét érintő építési tevékenység (pl. …. teljes felület színezése, teljes felületképzés megváltoztatása, ..) bejelentés kötelezett. Visszatérve I. fejezethez: a 14. pont kimondja: II.fejezet …23. pontjában meghatározott mértéket meghaladó jellemzőjű építmény építése, bővítése, építési tevékenység végzése építési engedély alapján végezhető. Kérdésem akkor most mi az igaz? Ha Mari néni a város széli házát szokás szerint tavasszal átmeszeli akkor ez építési engedély köteles? Ha egy paneles épület fogadószintjét nem festik át, csak a lakószinteket hőszigetelik, akkor az nem is bejelentés kötelezett? Bejelnetési dokumentációt homlokzati hőszigetelés esetén a régi/eredeti tervekkel, új műszaki leírással megteheti felsőfokú építőipari végzettségű szakember is?
  Építési hatóságonként, ügyintézőnként más-más a vélemény! Már valami igazán hivatalosat szeretnék látni végre!

 • zilahi sándor

  2008. december 23. kedd - 14:16

  #7754

  Üdv Szeretnék egy ojat kérdezni hogy bejelentettem egy 11*6 méteres tárolo helység meg épitését és be adtam hozzá a dokumentáciokak. A hivatal befogadta majd 2hét mulva hiánypotlást kért azt azota potoltuk, de az elözö levélben közölték hogy addig nem kezdhetem meg az épitést még a beadvány nem lesz jogerös. Sajnos mi közben elkeztük a csarnokot felállitani mivel a törvényben /magyar közlöny ide vonatkozo bejelentési kötelezetségeknél erröl egy szo sincs irva hogy addignem lehel megkezdeni az épitést.

 • Dr. Németh Imre

  2008. december 27. szombat - 15:31

  #7768

  Tisztelt Koós Úr!Helyi területi védelem alá eső építmény (120 éves öreg ház) lebontása után az új építményt 4 lakás + üzlet iroda, lehet 40 cm-el eltolva telekhatárra építeni? Történelmileg kialakult utcasor ahol a házak 100 évesnél idősebbek, és mind a felújítottak is az előző ház fundamentumának nyomvonalára épültek.

 • Lakatos Tibor

  2009. március 19. csütörtök - 18:52

  #8792

  Üdvözlöm!
  A kérdésem, hogy kb. 200 nm alapterületű, könnyűszerkezetű tetővel ellátott, faoszlopokon álló építményhez, mely színdarabok, összejövetelek, esküvők tartására lenne alkalmas, kell e építési engedély, vagy érvényes rá a 37/2007 1 melléklet III/2,a mondata? ( Ez a tetőszerkezet 180 napnál rövidebb ideig állna fenn.) Ha igen, akkor bejelentési kötelezettség van-e?
  Köszönöm a válaszát előre is.

 • laci

  2009. április 3. péntek - 14:12

  #8993

  Üdvözletem!Sziveskedjen segíteni, mivel a szomszédom feljelentett, kijöttek, fotóztak.
  A lakóház az úttal párhuzamos nyeregtetőjű, 2család, tehát egybe van építve.
  A ház derekán van a közös kerités(azt is én ép.)erre a keritésre illetve elhagytam 20cm-t, aháztól 3m-re letettem 4db vasoszlopot, és lemeztetőt rá,(9db lindab lemez)Teljesen nyitott, bármire lehet fogni, hogy mire, mondjuk pihenés céljából.
  Kell bejelentés, vagy a szomszéddal egyezség erről? köszönöm

 • Nóra

  2009. április 11. szombat - 16:12

  #9121

  Köszönöm a választ!

 • Fikner László

  2009. április 13. hétfő - 09:04

  #9127

  Tisztelt Koós Miklós!
  Érdekelne hogy külterületen meddig lehet építési konténert tartani az építkezés befejezte után, kell-e engedély hozzá, vagy a konténer mérete beleszámít-e a beépíthetőségbe / 3% /. Egyáltalán foglalkoznak vele, van-e erre szabályozás?
  A konténert felvonulási épületnek szeretném tartani, de az építkezés után szerszámosnak, stb.
  Előre Is köszönöm a válaszát!
  Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!

  Üdvözlettel:Fikner László

 • pitecske

  2009. szeptember 23. szerda - 14:19

  #11700

  Üdvözlöm!Szeretném megkérdeznni,hogy egy új kémény(tégla) felépítéséhez kell-e engedély vagy bejelentés.

 • Hirschler Tibor

  2009. október 5. hétfő - 09:48

  #11878

  Október 1-vel megváltozot építésügyi jogszabályok alapján egy 70 négyzetméteres készházból büffét és kerékpárkölcsönzöt szeretnék felépíteni. Továbra is kell az építési engdély vagy elég az egyszerűsitett épitési engdély illetve az építés bejelntését eszközölnöm az elsőfokú építésügyi hatóságnak.

 • Hambalkó Lászlóné

  2009. október 23. péntek - 07:54

  #13755

  Én azt szeretném megtudni, mi van akkor, ha az építésiengedély jogerőre emelkedése elött a szomszédoknak kiküldött értesítőt külömböző okokból 3 nem vette át ,mert meghalt vagy máshol lakik. Kinek kell felkutatni Őket az építtetőnek vagy a hivatalnak? Mikor kaphatjuk meg a végleges engedélyt?

 • Hambalkó Lászlóné

  2009. október 23. péntek - 16:48

  #14182

  T.Koós Úr
  Én Wekerlé lakom amit az Önnel azonos nevű híres építész tervezett, van Önök között rokoni kapcsolat?
  Még az a kérdésem, hogy az elvi engedélyünk már meg van, meddig tarthatják vissza a szomszédok fekutatása miatt a végleges engedélyt?

 • Szabados Zoltán

  2010. május 25. kedd - 21:10

  #72224

  Kedves Miklós, 15-20 % lejtésű terepen az alattam lévő szomszéd pinceszint-földszint-tetőtérbeépítéses házat alakított ki. Ahhoz, hogy az engedélyezett max. 4,0 m építménymagasságot betarthassa a terepszintet (az oldalkertben is) megemeli. Az OTÉK 45. § (1) azt mondja, hogy: „A telek természetes terepfelületét az építési helyen kívül tereprendezéssel megváltoztatni a helyi építési szabályzat előírása szerint lehet.” A HÉSZ szerint: „Az épületek terepszintre való illesztésekor tilos a természetes terepszint +/-1,5 m-nél nagyobb méretű megváltoztatása.” Magyarán: A telekhatárunktól pontosan 3,00 m-re lévő háza mellett jogosult feltölteni úgy a talajt, hogy a létesítendő járda szintje max.1,5 m-rel magasabb legyen, mint a dombon felette lévő terep szintje? Köszönöm válaszát.

 • Péter László

  2010. szeptember 13. hétfő - 15:55

  #73521

  Üdv

  Meglévő melléképület lakóház minőségben készült el. Megrendelő kéri az átminősítését lakóingatlannná. Mi a teendő állapotrögzítő terv készítése és rendeltetés változás engedély benyújtása?

  Válaszát előre is köszönöm!

 • Rezsnyák Péter építész

  2010. szeptember 16. csütörtök - 19:48

  #73557

  Hambalkó Lászlóné: A hivataloknak erre általános protokollja van, amit én most itt nem tudok idézni, de u államigazgatásban dolgozó ismerősömnél érdeklődöm majd. Tudomásom szerint 2x kell tértivevénnyel értesíteni, és ha ez eredménytelenül zárul, és ezt a posta a tértivevényes cetlin igazolja, akkor kézbesítettnek kell tekintenie a küldeményt, és a fellebbezési idő lejárta után már mehet tovább az ügy.Todomásom szerint így a sivatagban vagy a tengerek fenekén eltűnt vagy egyszerűen csak laza emberek után nem kell kutatni.

 • Böszörményiné

  2011. május 25. szerda - 08:22

  #80418

  Tisztelt Koós Miklós úr!
  Van-e okom aggódni, amiatt, hogy a kb. 80-100 éves( vályog ház) lakóházam mögött a szomszéd egy fedett tárolót épít. A ház a telekhatárra van építve és már van hozzáépítve egy üzlet helyiség. Kell kihagyni pár métert a ház falától, ha igen mennyit és engedély köteles-e ez az építmény?
  Várom megnyugtató válaszát, melyet előre is köszönök!

 • Böszörményiné

  2011. május 27. péntek - 06:19

  #80447

  Koós Miklós: Köszönöm a választ.

 • hornet

  2011. június 3. péntek - 15:43

  #80517

  Tisztelt Koós Úr!

  Egy “mediterrán” jellegű, új építésű társasház 2.emeletén lakom. Az erkélyem kb. 6m hosszú, 1,7m széles de sajnos fedetlen. Egy 3m x 1,7m körüli, fa szerkezetű, polikarbonáttal fedett féltetőt szeretnék építeni eső, hó, napsütés ellen…
  Ha jól értelmeztem, akkor egy ekkora méretű, fedés nem bejelentés kötelezett, azonban kell-e a lakóközösségtől bármilyen “engedélyt”/hozzájárulást beszereznem. Megjegyzem, hogy hogy a kitekerhetős napernyőt több helyen látok felszerelve, de lábakkal alátámasztott féltetőt (még) sehol.

  Válaszát előre is köszönöm!

 • hornet

  2011. június 7. kedd - 13:54

  #80548

  Koós Miklós:
  Tisztelt Koós Úr! Köszönöm válaszát! Valahol olvastam, hogy amennyiben a lefedés kinyúlása nem több, mint 150cm, úgy a lefedés akár fix lábakon is állhat, nem számít bele a beépített szintterületbe és nem is engedély köteles. Kérdésem az, hogy Ön tud-e erről a jogszabályról/előírásról illetve valóban létezik-e ilyen?

  Válaszát előre is köszönöm!

 • hornet

  2011. június 7. kedd - 14:46

  #80550

  Koós Miklós:
  Köszönöm!

 • Vacak Biorobot

  2012. február 22. szerda - 11:26

  #83538

  Nos a törvény rossz ezt látjuk. Azt is tudjuk, hogy miért: a törvényhozóknak érdekében áll káoszt teremteni, így bármit is csinálsz le tudnak nyúlni.

  Mit tehetünk ellene?

  Szerintem egy megoldás mindig kéznél van: nem építkezünk.

  Úgy gondolom, ha az ország egész lakossága összefogna és egy teljes évig nem építkezne a tisztelt jogász diplomával rendelkező építési hatóság állás nélkül maradna és az egész szervezet megszűnne.

  Tegyünk hát így és nézzük meg ki nevet a végén. Legyen 2012 a “Senki nem építkezik” éve.

  Biorobot

 • beg

  2012. február 22. szerda - 16:21

  #83540

  Koós Miklós: Annyival pontosítanám, hogy az 1,5-es kinyúlási szabály a következőkre érvényes: a terepcsatlakozástól legalább 2 m-rel magasabban lévő erkély, függőfolyosó, ereszpárkány, előtető, továbbá az építményhez tartozó előlépcső vízszintes vetületét. Minden más kinyúlás, bármilyen mértékű, beleszámít a beépítettségbe.

ÉPÍTÉSI JOG
Az építési engedély egyes mellékletei

Az építési engedélyhez nem elég a tervet benyújtani, hanem különböző más iratokat is be kell adni. Ezek közül a legfontosabb a tulajdoni lap (6250,- Ft), melyen, ha nem az építtető neve szerepel, akkor mellékelni kell még egy tulajdonosi, ill. haszonélvezői hozzájáruló nyilatkozatot is (2 tanúval) kell. Ha a tulajdoni lapon az építtető már széljegyzetben szerepel, […]

Az építési engedély egyes mellékletei
2010. április 14. szerda
ÉPÍTÉSI JOG
37/2007.ÖTM | 2. Az engedélyezési eljárás

Az építési engedélyezési eljárás egésze olyan nagy változáson esett át az elmúlt időszakban, hogy a 2008-ban íródott cikkben taglaltak mára érvényüket vesztették, ezért ezt törölni kellett, mielőtt ez félreértéseket okozott volna az olvasókban. Ugyanezek okból itt a további hozzászólásokra már nem lesz lehetőség. Aki az eredeti cikkre és az ahhoz tartozó hozzászólásokra kíváncsi itt találja […]

37/2007.ÖTM | 2. Az engedélyezési eljárás
2008. január 13. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább