Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2008. január 18. péntek

Green Cathedral | Zöld Katedrális

lsk-boezem-kathedraal.jpg

Marinus Boezem nevéhez fűződik a hollandiai Almer mellett egy  talajfeltöltéses területen a “Zöld Katedrális” (De Groene Kathedraal / The Green Cathedral) gondolata és megvalósítása. A projekt nem új, hiszen 1986-ban kezdett hozzá. Az elültetett 178 db olaszországból származó fekete nyárfa a reimsi Notre Dame katedrálist formázza meg eredeti alaprajzi méretben. A katedrális pilléreinek a helyén egy-egy fa áll.

Postzegel_000.jpg

1996-ban fejezték be, amikor is az eredeti boltozatokra utaló “vonalakat” helyeztek el bazaltkövekből a fák közé.

Bár a fotókon általában nem látszik, a poszt végén található Google Maps műholdfelvételen látható, hogy a Zöld Katedrális lényegében 2 részből áll egy, a fent ismertetett un. “pozitív” részből és a mellette lévő erdőből pontosan ekkora, kivágott un. “negatív” formából.

A Zöld Katedrális az idők folyamán nagyon népszerű lett, bélyeget is adtak ki róla.

g_kathdraal01.jpg

Green-Cathedral-02

Green-Cathedral-01

forrás : walker online  | wikipédia : fekete nyár (poplan, populus)


Nagyobb térképre váltás
az eredeti katedrális Reims-ben

Nagyobb térképre váltás

Hozzászólások (2): megnézem

ZÖLD
1 km-es gitár hétezer ciprusból és eukaliptuszból

“… A gitár alakú erdőt egy helyi gazda, Pedro Ureta és családja ültette a farmjuk köré, több évtizeden át gondozták a fákat. Ezzel Pedro korán elhunyt feleségének, Graciela Yraizoznak állítottak emléket…. a teljes sztorit itt olvashatja  A nagyításért katt az alábbi térképre!  

1 km-es gitár hétezer ciprusból és eukaliptuszból
2017. szeptember 9. szombat
ZÖLD
Fernando Caruncho kertjei

A madridi születésű Fernando Caruncho 1979-ben szerzett kertépítész diplomát, bár ő jobb szereti magát egyszerűen kertésznek nevezni. Munkássága nem csak a nagyszülei birtokán látottak, hanem a klasszikus görög és az iszlám kertek is nagy hatással voltak. a wikipédián felsorolt fontosabb munkái: Caruncho Kert. 1989 Madrid Mas de les Voltes. 1997 Castel de Ampurdán, Katalónia De Floris. […]

Fernando Caruncho kertjei
2015. szeptember 14. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább