Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2008. február 14. csütörtök

245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet az építésügyi bírságról

MKOlogo6

Az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet soron következő változásait ide gyűjtjük össze, hogy egységesen, egy helyen lehessen nyomon követni.

A poszt eredeti tartalma még 2008-ban íródott és a hozzászólások legnagyobb része is ehhez kapcsolódott. Mivel 2008 óta olyan sok változás történt, ezért ezeket a régi anyagokat töröltük, hogy ne okozzanak esetlegesen félreértéseket.

Az epitesijog.hu írása az építésügyi bírságról

***

A bírság mértéke

3. § (1) A bírság mértéke az alapbírság és a számított építményérték (4) bekezdés és a 2. melléklet figyelembevételével meghatározott értékének az összege. A bírság mértékét a 3. melléklet szerint – a kerekítés szabályai alkalmazva – 10 000 forintra való kerekítéssel kell megállapítani.

Mikor szabnak ki építésügyi bírságot?

2/A. § […] engedély nélkül vagy attól eltérően végzett építési és bontási tevékenység esetén 

A bírság kiszabásának eljárási szabályai

4. § (1) Az építésügyi hatóság a fennmaradási engedélyt megadó, illetőleg a lebontást tudomásul vevő határozatában állapítja meg a bírságot.

Azon építéshatósági eljárások során, ahol építményértéket kell megadni, ott e rendelet 1. számú melléklétben található építményérték számítást kell alapul venni.

***

2017. január 1.i változás

Sajtóközlemény Változások az építésügyi és építésfelügyeleti bírság befizetés számlájával kapcsolatban felhívjuk a figyelmet, hogy 2017. január 1-jével módosult –

  • az építésfelügyeleti bírságról szóló 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet 2. § (8) bekezdése, mely szerint „Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóságok kijelöléséről és működési feltételeiről szóló 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdésében meghatározott építésfelügyeleti hatóság által jogerősen megállapított bírságot a Magyar Államkincstár által vezetett építésügyi és építésfelügyeleti bírság bevételek beszedési számlára, készpénzátutalási megbízással, átutalási megbízással, bankkártyás átutalással vagy – amennyiben a feltételei fennállnak – elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül kell megfizetni.”, valamint – az
  • építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet 6. § (1) bekezdése „A bírságot az azt megállapító jogerős határozatban előírt határidőn belül – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a Magyar Államkincstár által vezetett építésügyi és építésfelügyeleti bírság bevételek beszedési számlára, készpénzátutalási megbízással, átutalási megbízással, bankkártyás átutalással vagy – amennyiben a feltételei fennállnak – elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül kell megfizetni.”.

Így 2017. január 1-jét követően a Magyar Államkincstár által vezetett építésügyi és építésfelügyeleti bírság bevételek beszedési számlára (a továbbiakban: számla) történő utalásakor az alábbi adatokat kérjük figyelembe venni:

Számlatulajdonos: Miniszterelnökség
Székhely, cím: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.
Számlaszám: 10032000-01040281-00000000
Megnevezés: Miniszterelnökség fejezeti építésügyi és építésfelügyeleti bírság bevételek beszedési számla
IBAN: HU52
SWIFT: MANEHUHB
ÁHT: 302657
ERA : 1B36

Tájékoztatjuk, hogy a számlával kapcsolatos készpénzátutalási megbízások megrendelése megtörtént, a megrendelés teljesítése folyamatban van, és az új készpénzátutalási megbízások az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok részére történő megküldéséről későbbiekben intézkedem. Budapest, 2017. január

Miniszterelnökség, Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság

***

ismertetők a legfontosabb építőipari jogszabályokról

 

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

 

 

Hozzászólások (0): megnézem

ÉPÍTÉSI JOG
Best of 2017 | építési jogszabályok a koos.hu-n

A koos.hu-n a kezdetektől kiemelt jelentősége volt az építési jognak, ezért aztán 2017-ben rendszereztük a különféle jogszabályokkal kapcsolatos változásokat és egy helyről tettük elérhetővé az összes fontos jogszabályt Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen   Mivel ez csak egy ajánló, az esetleges hozzászólásokat az eredeti cikkekhez tudják írni!

Best of 2017 | építési jogszabályok a koos.hu-n
2018. január 5. péntek
ÉPÍTÉSI JOG
Best of 2017 | a legnépszerűbb építési jog témájú írások

A sok írás közül kettőt emelnék ki, mert mindkettő sok kolléga számára teljességgel az újdonság erejével hatott annak ellenére, hogy mindkét rendelet viszonylag régi.   Hány szakági FMV és szakági műszaki ellenőr kell egy építkezéshez? 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM : Az egyszerű bejelentéssel épülő házakhoz is kell biztonsági és egészségvédelmi terv     2017-ben is […]

Best of 2017 | a legnépszerűbb építési jog témájú írások
2018. január 5. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább