Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2008. február 26. kedd

Telekkeresés 2. | megmarad a telken álló ház

DSCN1673

Ha meglévő házat vásárolunk, akkor nagyrészt érvényes, amit az előzőekben, a saját ház átépítéséről írtam, de vannak eltérések és sokszor nem is kicsik. Mindenképpen előny sokak számára, hogy nem gödörásással kell kezdeni, mert eleve azért vásárolták meg a házat, mert tetszik a környék, mert szimpatikus a ház, beállt kertje van, jó a közlekedése, tehát jó adottságai vannak.  Ha  szerencsénk van, akkor a háznak van egy határozott karaktere, stílusa, ami adott esetben megőrzésre érdemes.

zsákbamacska

A hátrányok sem elhanyagolhatóak, mert sokszor rizikósabbak és  pénztárcába vágóbbak egyszerűen azért, mert bármennyire is megvizsgáltattuk, körbejártuk a házat, kikérdeztünk mindenkit, aki szóba jöhet, végül is zsákbamacskát veszünk. Ami el van takarva, ami le van vakolva, burkolva, az nem látszik és nem tudhatjuk, mit rejtenek ezek a szerkezetek? A későbbiekben majd szó lesz róla, mit hogyan tárjunk fel, mivel mit lehet kezdeni ? Aki meglévő ház átlakításába, bővítésébe kezd, annak tisztában kell lennie, mit is vállalt?

A fenti rizikók legtöbbször költségeket, mi több, előre nehezen kalkulálható költségeket jelentenek, hiszen sokszor csak az elbontás, a feltárás után derül ki, hogy mi is volt igazából eltakarva ?

A meglévő ház esetén különösen fontos utána érdeklődni, hogy az adott területen mit építhetünk, mennyivel tudjuk bővíteni az épületet, hiszen lehetnek olyan korlátozások, amik a későbbi munkákat esetleg lehetetlenné tehetik. Ha régi házról van szó, akkor egyáltalán nem biztos, hogy van garázsa, ha építeni akarunk, akkor azt meg tudjuk-e tenni az épület kontúrján belül, esetleg csak bővítéssel vagy akár különálló épületként? Az épület adottságain túl ezt legtöbbször a helyi építési előírások is szabályozzák.

vigyünk magunkkal építészt!

A vásárlást megelőző terepszemlére elengedhetetlen, hogy vigyünk magunkkal építészt, hisz ő nem csak az esetleges nehezen észrevehető hibákra hívhatja fel a figyelmünket, hanem az átalakítás lehetőségeire és korlátaira is. Nagy biztonsággal meg tudja állapítani, melyek a teherhordó falak, ha bontani, nyílást akarunk vágni, akkor azt hol milyen módon tudjuk megtenni, szükség lesz-e bevonni esetleg más szakértőt is (statikus, talajmechanikus, faanyag szakértő)?

+40%

A meglévő ház átalakításának sokszor a legnagyobb visszatartó erő az, amit irtam, hogy ez egy zsákbamacska. Ha mindent alaposan megvizsgáltattunk, kiszámoltunk, a kivitelezővel átrágtunk, pontos átalakítási tervek állnak rendelkezésre, akkor is úgy kell számolni, hogy a a kivitelezővel kialkudott árhoz hozzá kel tenni, minimum 30, de inkább 40 %-ot. Erre persze sokan elkezdik rázni a fejüket, hogyan lehetséges ez ?

Tessék megkérdezni olyanokat, akik már végigcsináltak egy ilyen átalakítást, bővítést, emeletráépítést és meg fogják ezt erősíteni. A miértekre hamarosan válaszokat is kapnak.

ELŐNYÖK
 választható környék
 nem kell 0-ról kitalálni, megépíteni
 lehet egy megőrzendő stílusa, karaktere
 ha a lakhatás másutt megoldott, jól ütemezhető

HÁTRÁNYOK
 ismeretlen előélet, rejtett hibák
 szerkezetek cseréje vagy a felújítása?
 hőszigetelés, hőhíd problémák
 bizonytalan befejezési költség és időpont

Új vagy régi, családi vagy társasház?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

SOROZAT A TELEKVÁLASZTÁSRÓL
 Az első részben azt tekintettük át, hogy mivel jár ha saját házunkat alakítjuk át
 A folytatásban majd azt nézzük meg, hogy mire figyeljünk, ha beépített telket veszünk, de elbontjuk a házat?
 Végül pedig arról lesz szó, hogy mire figyeljünk, ha üres telket vásárolunk?

Hozzászólások (6): megnézem

 • #1627

  […]  Töltök … SOROZAT A TELEKVÁLASZTÁSRÓL Az következő részben azt tekintettük át, hogy mivel jár ha nem saját házunkat […]

 • Telekkeresés 3. | mielőtt építünk, bontunk - koos.hu

  2008. március 2. vasárnap - 09:32

  #1693

  […] át, hogy mivel jár ha saját házunkat alakítjuk át? A következő részben arról volt szó, hogy mivel jár ha nem saját házunkat […]

 • Avatar

  Sz. Anita

  2008. július 22. kedd - 14:46

  #3555

  Kedves Miklós!
  Köszönöm múltkori gyors és segítőkész válaszát! Sajnos, ismét tanácsadásra szorulunk: adott egy régi, de nagyon jó állapotban levő vályogház, melyhez kb. 10 éve téglából hozzáépítés történt. Közvetlenül a ház mellett található egy szintén régi, de nagyon jó állapotban lévő borospince (azt hiszem, sóskúti kőből van). Az a kérdésem, hogy ha esetleg bővítenénk a házat, lehetséges-e, hogy a borospince "bekerüljön" a házba (mintegy díszeként és külön "szobaként" a háznak)? A téglából hozzáépült részt bővítenénk tovább. Nem tudom ugyan, hogy a már hozzáépített rész alá van-e alapozva, illetve, hogy a pincénél ezt hogy lehet/kell megoldani… Igaziból csak arra irányul kérdésem, hogy egyáltalán lehetséges-e az ilyen jellegű bővítés Ön szerint (gondolom, sok mindentől függ, csak épp azt nem tudom, volt-e már vajon ilyenre precedens).
  Köszönettel:
  Szerencsés Anita

 • Avatar

  Sz. Anita

  2008. július 22. kedd - 15:00

  #3559

  Mindenképp! Persze, én csak előzetesen azt szerettem volna megkérdezni, hogy ez abszolút egy marhaság, vagy egy, ha bonyolultan is, de megoldható elképzelés.
  Köszönöm a villámgyors válaszát! Ahogy nézem a honlapot, azt hiszem, a többiek nevében is írhatom, hogy ritka, hogy valaki ennyire önzetlenül segítsen, és mindezen hasznos tanácsokért ne kérjen ellenszolgáltatást. Arról nem is beszélek, hogy ez most tényleg roppant gyors válasz volt : ). Szóval, köszönöm még egyszer!
  Üdvözlettel:
  Szerencsés Anita

 • Avatar

  Laci

  2009. március 1. vasárnap - 11:51

  #8517

  Szia! Van egy nyaralónk és van a bejáratnál egy terasz (3,80m x 6m) ami nem 1 méter magas és szertnénk kicsit kibővíteni de a telekbeépítettség csak a terasz feléig (1,9m) engedné engedéllyel a falhúzást! Ki lehet szerinted okoskodni valamit ,hogy be lehessen építeni az egész teraszt? Akár kipszkarton vagy fa vagy akármilyen házépítő anyagból! Van amilyen anyaghoz nem kell engedély?
  Köszönöm a válaszod!!!

JÓTANÁCS
Építsek házat vagy használtat vegyek? 3. rész

A témáról már több ízben írtunk, többek között a Mire figyeljünk lakás/ház vásárlásánál? című cikkekben, a mostani 3 részes kis sorozatunkban igyekeztünk összeszedni a legfontosabbakat és párba állítani, kinek melyik lakásépítési mód való, melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak. Az első részben az új épület építésével kapcsolatos előnyökről és hátrányokról írtunk, a másodikban a meglévő épületek átalakításáról, ebben a […]

Építsek házat vagy használtat vegyek? 3. rész
2014. április 28. hétfő
JÓTANÁCS
Építsek házat vagy használtat vegyek? 2. rész

A témáról már több ízben írtunk, többek között a Telekkeresés 5. | Meglévő ház korszerűsítése illetve a Mire figyeljünk lakás/ház vásárlásánál? című cikkekben, a mostani 3 részesre tervezett kis sorozatunkban igyekszünk összeszedni a legfontosabbakat és párba állítani, kinek melyik lakásépítési mód való, melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak. Az első részben az új épület építésével kapcsolatos előnyökről és hátrányokról […]

Építsek házat vagy használtat vegyek? 2. rész
2014. április 25. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább