Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2008. március 2. vasárnap

Telekkeresés 3. | mielőtt építünk, bontunk

 

A jó területeken (különösen a belsőbb részeken), ahol a legtöbbször már nincs üres telek, de sűrűn előfordul rossz állapotban lévő, régi ház, mind gyakoribb megoldás, hogy beépített telket kell megvenni és lebontani a rajta álló épületet.  Ez nyilván egy drágább megoldás, mert az eladó a mégoly rossz állapotban lévő épületéért is szeretne valamit kapni, legfeljebb úgy, hogy “telekárban” számolja be (vagyis nagyobb nm árat kér a telekért).

Ha bontásra kerül sor, akkor azt tudni kell, hogy maga

a bontás -> engedély illetve bejelentés köteles

A bontáshoz is tervet kell készíteni egy arra engedéllyel rendelkező tervezővel. Az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet szabályozza, hogy az építmény fajtájától és méretétől függően bontási engedélyt kell kérni vagy bejelentést tenni ? A bontás az építőipar egy speciális területe, a teljes folyamat sok fontos részből áll, emiatt

10x10__12_.JPGegy külön cikkben foglalkozunk majd magával a bontás előkészítésével és lebonyolításával

hiszen most a telekvásárlás szemszögéből nézzük azt, hogy adott esetben a bontással milyen következmények járnak.

A tetőszerkezet, födémek, magas falak bontása egyáltalán nem veszélytelen munka, sokkal nagyobb a balesetveszély, mint új építésekor. Ha bontási kötelezettség adódik, a törmeléket el kell szállítani és ma már nem csak úgy anonim módon, hanem igazolni kell, hogy hová.

ne mi……inkább fizessünk a bontásért, elszállításért

A bontás veszélyes és koszos munka, ha egy mód van rá, adjuk ki annak, aki ilyenben jártas. A meglévő épület elbontásakor a legszerencsésebb, ha a bontási anyagért (bár ma már egyre kevésbé eladható a használt ablak, gerenda) és fizettségért megbízunk valakit.  Ha  utcafronti az épület (pl. zártsorú beépítés), akkor az utcai közterület oldalán megfelelő kerítésről, védőtetőről is gondoskodni kell, aminek a költségei szintén minket terhelnek.

hulladékgazdálkodás, újrahasznosítás

A legtöbb esetben nem érdemes a kibontott anyagokkal vesződni, mert legtöbbször már tönkrementek, nincs rájuk garancia, a minőség ellenőrizhetetlen, a faanyag fertőzött lehet…stb. Ennek ellenére a bontandó épületben használható szerkezeteket is találhatunk, akkor azt érdemes úgy bontani, hogy más még használhassa. Ma már komoly piaca van a bontott szerkezeteknek, a régi címeres téglák, míves kovácsoltvas (lépcső) korlátok, tömör kőlépcsők sokszor csak bontásból szerezhetőek be.

10x10__12_.JPGegy külön cikkben foglalkozunk majd a bontott és az újra hasznosítható építőanyagokkal

A bontáskor keletkező sitt az esetek legnagyobb részében nem használható semmire, mert esetleges az összetétele, nem tömörithető és legtöbször több bajt okoz, mint amennyit megspórolni vélünk vele. Szabaduljunk meg tőle, vitessük kijelölt lerakóhelyre !

a bontással együtt megszűnik minden, korábban szerzett jog

amely a meglévő ház státusához tartozott  (pl. a területen maximálták az építménymagasságot, ami az előírás szerint csak kisebbet enged meg, de a meglévő épületekre értelemszerűen nem vonatkozott). Ha elbontjuk, akkor már a területre vonatkozó előírások lesznek érvényesek. Értelemszerűen megszűnik az épület eredeti tervezésével kapcsolatos szerzői jog is.

epuletbontas.jpg

A bontás, a törmelék elszállítása, a lerakóhelyre való elhelyezése mind mind pénzbe kerül, amit nem árt figyelembe venni, ha olyan telek megvásárlása előtt állunk, amin bontandó épület található. Mindezeket azért célszerű tudni, mert adódhat olyan helyzet, amikor a bontás közel sem annyira egyszerű és főleg olcsó, mint azt elsőre gondolnánk.

ELŐNYÖK
 jó helyen fekszik (ahol általában már nincs üres telek)
 legtöbbször van infrastrukta, kocsibehajtó …stb
 ha nincs útban az új épületnek, lehet felvonulási épület, zárható anyagraktár

HÁTRÁNYOK
 a bontás költsége és bonyolítása minket terhel
 összeépített épületek esetén veszélyforrás
 a bontás után a területet meg kell tisztítani a sitt-től

SOROZAT A TELEKVÁLASZTÁSRÓL
 Az első részben azt tekintettük át, hogy mivel jár ha saját házunkat alakítjuk át?
 A következő részben arról volt szó, hogy mivel jár ha nem saját házunkat alakítjuk át?
 Ebben a részben azt néztük meg, hogy mire figyeljünk, ha beépített telket veszünk, de elbontjuk a házat?
 Végül pedig arról lesz szó, hogy mire figyeljünk, ha üres telket vásárolunk?

Hozzászólások (2): megnézem

HÁZ-TERV
Ugye emlékeznek még, miért a KÖZTI kapta a megbízást az új Népstadion, bocsánat Puskás Ferenc Stadion tervezésére?

Nos azért – igencsak leegyszerűsítve és ha nem így lenne, nyugodtan javítsanak ki – mert az eredeti tervek is a Köztiben készültek, ergo emiatt nekik szerzői joguk van erre az épületre. Ennek következményeként olyan meghívásos, közbeszerzést írtak ki a tervezésre, aminek egyetlen meghívottja a Közti volt. 4 éve íródott: “Skardelli György egy éve dolgozik a […]

Ugye emlékeznek még, miért a KÖZTI kapta a megbízást az új Népstadion, bocsánat Puskás Ferenc Stadion tervezésére?
2016. augusztus 27. szombat
HÁZ-TERV
Jól halad a pécsi 25 emeletes lakóház bontása

A pécsi 25 emeletes lakóház, mely sokáig Európa legmagasabb (és leghosszabb ideig) lakatlan magaslakóháza kétes dicsőségével büszkélkedhetett, hamarosan eltűnik, a nagyobb részét már elbontották. Az egykor 80 m magas épületnek saját Wiki szócikke is van.

Jól halad a pécsi 25 emeletes lakóház bontása
2016. augusztus 27. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább