Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2008. április 20. vasárnap

Épületbontás | 1. az előkészítés

epuletbontas2.jpg

Bármennyire is furcsa, a bontás is az építkezés része (lehet), hiszen gyakran bővítünk, újraépítünk, vagy egyszerűen a réginek a helyére szeretnék építeni egy másik épületet. Ez bontással jár. Mint speciális építőipari tevékenység, így egy kis sorozat keretében következzen

minden, amit a bontásról mindig is tudni akartál…

ebben a részben az előkészítésről (felmérés, engedélyeztetés) lesz szó

1. bontási engedély kérelem vagy bejelentés ?

a bontáshoz tervet kell készíteni az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 1. melléklete szerint az alábbi esetekben:

IV. bontási engedély alapján végezhetőek:
1. az 1000 m3-nél nagyobb térfogatú és a rendezett terepcsatlakozástól mérten 9,0 m-nél magasabb építménymagasságú építmény bontása,
2. műemléki védelem alatt álló területen mérethatár nélkül bármely építmény,
3. zártsorú vagy ikres beépítési mód esetében egy vagy több mérethatár nélküli épület bontása.

V. bejelentés alapján végezhetőek:
1. a rendelet hatálya alá tartozó elektronikus hírközlési építmény bontása,
2. a rendezett terepszinttől számított 1,5 m-nél magasabb támfal lebontása,
3. az 1000 m3-nél kisebb térfogatú és a rendezett terepcsatlakozástól mérten 9,0 m-nél nem magasabb építménymagasságú lakóépület bontása,
4. mérettől függetlenül
a) a polgári védelmi építmény (óvóhely), illetőleg
b) a közterületről nyíló vagy az alatt lévő minden pince bontása,
5. mérettől és rendeltetéstől függetlenül minden olyan építmény bontása, amely azbesztet tartalmaz.

2. a bontandó épület felmérése és feltárása

a bontáshoz tervet kell készíteni, amelyik formájában, tartalmában lényegében megegyezik egy egyszerűbb engedélyezési tervvel. Szükséges hozzá helyszínrajz, alaprajzok, metszetek, homlokzatok és természetesen műszaki leírás. Ha az övezet vagy az épület jellege indokolja, akkor a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal | KÖH is jóvá kell hagyatni. A felmérés során részben szemrevételezéssel, részben – ha szükséges – feltárással kell meggyőződni a takart szerkezetekről, mert azok fajtája határozza meg a bontás technológiáját (pl. más egy gerendás födém és más egy monolit födém bontása).

A felmérés során fel lehet mérni, hogy egy későbbi hasznosítás céljából találhatóak-e újra felhasználható szerkezetek (szerelvények, burkolatok…), bár  a jelenlegi jogszabályok szinte kizárják az újrahasznosított építőanyagok felhasználását (lévén minden beépített szerkezetnek rendelkeznie kell tanúsítással), a gyakorlatban burkolatként, kerítés vagy kertészeti burkolóanyagként számos helyen felhasználják pl. a bontott téglákat.

3. statikai terv és műszaki leírás

A bontási terv fontos eleme a statikai műszaki leírás és – ha szükséges – bontási technológiai terv, mert ez fogja tartalmazni azokat a technológiai lépéseket, amiket be kell tartani a baleset mentes munkavégzés érdekében

5. melléklet a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelethez (Az építészeti-műszaki dokumentáció tartalma)
IV. Bontási engedélyezési dokumentáció
f) zártsorú beépítés esetén tartószerkezeti szakértői véleményt különös tekintettel a szomszédos ingatlanokra és az azokon lévő építmények állagvédelmére.

4. hulladék tervlap

A bontás során előzetesen (és utólag igazolva) ki kell tölteni egy hulladék tervlapot, ami arra szolgál, hogy megadjuk cca. mennyi és milyen fajtájú hulladék keletkezik, ezt fajtánként kell összegezni és ha meghalad egy bizonyos mennyiséget, akkor nyilatkozni kell róla, mit kívánunk vele tenni (hulladék lerakó, elégetés, újrafelhasználás…)

hulladektervlap_468.jpg A képre kattintva letölthető az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelete Word formátumban, ugyancsak letölthető az OLÉH honlapjáról is. A rendelet mellékleteit kell kitölteni és mellékelni az építési/bontási engedély kérelemhez. A jogszabály szövege és 1. sz. melléklete segítséget ad az űrlapok kitöltéséhez

Ezt a hulladéktervlapot egyébként az új épület építésénél is ki kell töltenünk, mert hulladék az építés során és képződik. Ezt ma már nagyon komolyan ellenőrzik, tessék komolyan is venni !

5. szomszédos ház

Nem véletlenül tesz kivételt a jog az ikres vagy zártsorú épületekkel, ha a bontást olyan helyen kell elvégezni, ahol közvetlenül megmaradó épületek is találhatóak, akkor a bontási engedély kérelemben utalni kell és műszaki megoldást kell adni arra, hogy a bontással a szomszédos épület állagában nem történik változás.

Ez különösen akkor érdekes, ha pl. olyan zártsorú beépítésről van szó, ahol annyira összeépültek – akár a jogszabályokkal ellentétes módon – hogy az érintett rész bontása nem kis gondot jelenthet (mert pl. a szomszéd egy fala, kiváltója a bontandó részre támaszkodik).

20061101_5_papa.JPGA fotón a baloldali házat el kellett bontani, viszont a jobboldali ház kapubehajtójának a kiváltója erre támaszkodott. Az építtetőnek saját érdekében is magára kellett vállalni e kiváltás költségeit, ha nem akart pereskedni…. Nem véletlen, hogy a bontáshoz is célszerű és előírás is szakembert bevonni, mert a bontással járó, a szomszédos épületekben történő esetleges károkozás, állagromlás sok pénzünkbe kerülhet, nem is szólva arról, hogy meg sem kezdtük az építkezést, de máris van egy haragos szomszédunk. Az ilyen összeépítés jogilag nem is olyan egyszerű, ezért a műszaki megoldásból – saját érdekünkben – vállaljunk abból kicsivel többet is, mit amennnyi esetleg ránk vonatkozna, lévén a bontás és az építés kizárólag a mi érdekünk.

SOROZAT A BONTÁSRÓL
 ebben az első részben azt tekintettük át, hogy milyen előkészületek szükségesek,
 a következő részben arról lesz szó, hogy mi a bontás technológiája,
 az utolsó részben pedig a kibontott építőanyagok újrahasznosításáról lesz szó.

Ön hogyan kapott építési engedélyt ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (14): megnézem

 • morc

  2008. április 21. hétfő - 07:48

  #2504

  Türelmetlenűl várom a folytatást, sőt megmondom őszintén már kérni akartam, hogy a laikusok számára is érthetően tájékoztass,írjál a témában.
  Tegezésedre nagyméretű vénségem okán bátorkodtam.
  Az eddigieket köszönöm.

 • Kovács István

  2008. április 21. hétfő - 19:36

  #2515

  Légyszíves keress fel a email címemen, mert szakértő társvéleményre van szükségem!
  Üdv:Kovács István
  sugarpanorama@gmail.com

 • Norbi

  2008. május 2. péntek - 14:21

  #2611

  Kedves Miklós!
  Lenyűgöző munkák sora látható ezen a nagyszerű honlapon, gratulálok.
  Családommal bontás, majd építkezés előtt állok. Belterületi zártkertre vajon kapok építési és lakhatási engedélyt?
  Válaszát előre is köszönöm
  Tatai Norbert

 • Legolvasottabb cikkeink - koos.hu

  2008. július 17. csütörtök - 18:39

  #3396

  […] egy 3 részes sorozatot az épületbontásról Épületbontás | 1. az előkészítés címmel, folytattuk a legmeredekebb utcák keresését, de most itthon Keressük a […]

 • Attila

  2008. december 11. csütörtök - 17:04

  #7705

  Kedves Miklós!
  Ha jól értem a rendeletet, gazdasági épület elbontásánál nem kell bejelentést sem tennem?
  Megtisztelő válaszát köszönettel véve: Attila

 • Tamás

  2009. augusztus 10. hétfő - 10:21

  #11048

  Kedves Miklós!
  A következő kérdéssel fordulok Önhöz:
  Melyik jogszabályban találhatók meg a bontási kiviteli terv tartalmi követelményei, illetve van-e ilyen egyáltalán?
  (a 290/2007 K.r az ép. kiviteli dokumentációról szól,a 37/2007 ÖTM r. pedig a bontási engedélyezési tervről).
  Válaszát előre is köszönöm
  Tamás

 • Csuprik jános

  2011. március 24. csütörtök - 15:00

  #79232

  Tisztelt Koós Úr!

  Milyen építési engedélyekre van szükség, egy kb.másfél hektáros halastó
  megépítéséhez ami négy háztelken terül el.

  Válaszát előre is köszönöm!

 • Cifka Gábor

  2011. június 22. szerda - 10:31

  #80816

  Csuprik jános: Vízjogi építési engedélyre van szüksége. Cifka Gábor

 • Királ-Incze Levente

  2015. január 20. kedd - 08:05

  #99300

  Jó napot kívánok,
  érdeklődnék jogszabály változások történtek e térfogathoz kötött bontási engedélyezéssel kapcsolatosan? Ugyanis egy kb 450 m3 ház bontásában gondolkodunk (saroképület).Szükséges bontási engedély vagy csak bejelentési kötelezettség?

  köszönöm

HÁZ-TERV
Ugye emlékeznek még, miért a KÖZTI kapta a megbízást az új Népstadion, bocsánat Puskás Ferenc Stadion tervezésére?

Nos azért – igencsak leegyszerűsítve és ha nem így lenne, nyugodtan javítsanak ki – mert az eredeti tervek is a Köztiben készültek, ergo emiatt nekik szerzői joguk van erre az épületre. Ennek következményeként olyan meghívásos, közbeszerzést írtak ki a tervezésre, aminek egyetlen meghívottja a Közti volt. 4 éve íródott: “Skardelli György egy éve dolgozik a […]

Ugye emlékeznek még, miért a KÖZTI kapta a megbízást az új Népstadion, bocsánat Puskás Ferenc Stadion tervezésére?
2016. augusztus 27. szombat
HÁZ-TERV
Jól halad a pécsi 25 emeletes lakóház bontása

A pécsi 25 emeletes lakóház, mely sokáig Európa legmagasabb (és leghosszabb ideig) lakatlan magaslakóháza kétes dicsőségével büszkélkedhetett, hamarosan eltűnik, a nagyobb részét már elbontották. Az egykor 80 m magas épületnek saját Wiki szócikke is van.

Jól halad a pécsi 25 emeletes lakóház bontása
2016. augusztus 27. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább