Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2008. április 23. szerda

Visszajelzés 2008 | Milyen házban lakna szívesen?

Akik régebb óta követik a blogot, azok tudják, hogy nagyon sok cikkhez tartozik egy-egy szavazás is. A kollektív bölcsességhez hozzátartozik, hogy az információáramlás két irányú legyen és ne csak a hozzászólásokkal, hanem időnként – ha nem is reprezentatív – felmérésekkel, szavazásokkal is közelítsünk a témákhoz.

Ebben az első részben azt összegezzük, hogy az olvasók

milyen stílusú házban laknának szívesen?

a több, mint 400 válaszadó (ápr. 22-i adat) döntő többsége MEDITERRÁN stílusú házban szeretne lakni (43 %). Után fej-fej mellett 15-15 %-uk választotta a MODERN-et és a PARASZTHÁZAT. Közel 10-10 % választotta az ALPESI, a FELÚJÍTOTT RÉGI-t és a MINDEGY, CSAK SZÉP LEGYEN A KÖRNYEZETE-t.

Az építészek társadalmi presztizsét pedig elég jól jellemzi, hogy mindössze 2 %-a jelölte meg azt, hogy olyan házban lakna szívesen, amit NEVES ÉPÍTÉSZ TERVEZETT.

Szavazzon Ön is és nézze meg a pillanatnyi állást!

milyen stílusú házban lakna szívesen ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

az előző kérdéshez tartozott az is, hogy megkérdeztük

új vagy régi, családi vagy társasház?

E másik kérdés azt az eredményt hozta, amire számítani is lehetett, miszerint a magyar ember családi házban, abból is leginkább abban szeretne lakni, amit ő terveztetett (50 %). A nyolc lehetséges válasz első 4 helyén a családi ház állt (összesen 89 %) és mindössze a válaszadók 11 %-a választotta a (társasházi) lakást. Ezek a számok híven tükrözik azt a sajátos magyar “röghöz kötöttséget”, amely komoly gátja a magyar munkavállalók mobilitásának. A családi házak tényleges aránya a teljes magyar lakásvolumenben messze meghaladja az európai arányokat, hiszen ott sokkal jellemzőbb a bérlakások magasabb száma és aránya (mellesleg, amilyen a háború előtt nálunk is volt).

Szavazzon Ön is és nézze meg a pillanatnyi állást!

Új vagy régi, családi vagy társasház?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (13): megnézem

 • Kovács István

  2008. április 24. csütörtök - 06:35

  #2544

  Lényegében mindegy milyen házat szeretne a megrendelő, nyílván (remélem) olyat akar ami leginkább illik az életviteléhez, hisz Ő, ŐK fogják lakni.
  Az azért elgondolkodtató, hogy az egyetemi képzés kifejezetten a postmodern high-tech-hez közelálló, számomra lelketlen stílust tudja elfogadni!
  Ezt konkrétan az ötödéves építészhallgató fiam “oktatásán” tudom szemmel követni!

 • menyus

  2008. április 24. csütörtök - 10:10

  #2546

  A sajátomban, akkora kerttel hogy 50 m-es íjászlőtér is férjen bele.

 • Reichenbach Ottó

  2008. április 24. csütörtök - 19:21

  #2549

  Meglévő családi házam tervezése és kivitelezése alatt össze forrott az a szikla kemény akarat,hogy otthont teremtsek családomnak.Most nagy kihívást jelent meg és fenn tartása.Tervezésnél,ha újra esélyem lenne átgondoltabb és praktikusabb lerekeszthető és elszeparálható szektorokat hoznék létre.Boldogság az ha csak a tiétek,de sok kapcsolat és házasság ment tönkre a kitartás és türelem elvesztése miatt.De amit magammögött hagyok az az én és Kedves Feleségem megpróbáltatásainak eredménye.Örülök akkori döntésemért.Üdvözlettel Öt gyermek Apukálya és három Unoka Nagyapukálya ként élem életem.PAPUS

 • piszkafa

  2008. április 24. csütörtök - 21:46

  #2550

  Lassan már nem az a kérdés, hogy milyen, hanem az, hogy bérelt vagy saját.
  .
  Az utóbbi.
  .
  De ne itt a hongödörben legyen. Új-Zélandon jó lesz, kb az van a másik oldalon. Onnan már csak visszafelé lehet jönni.

 • _sokadik

  2008. április 25. péntek - 09:47

  #2553

  Mire releváns ez az egész szavazás?
  Idetévedő átlag internetező beikszeli hogy: “neves építész tervezte” “új, általam terveztetett kertvárosi családi ház” és ennek mi köze a valóságos igényekhez, mire informatív?
  Mezei dolgozó ember Magyarországon olyan lakásban lakik, amire még éppen össze tudja gürcölni a beugrót, és komfortilag már éppen elviselhető.

  Ha leszűkítjük a választási lehetőségeket a konkrét válaszadó számára anyagilag elérhető alternatívákra, hamar kiderülne, hogy nincs is olyan tömegigény nálunk színvonalas lakóépület-tervezésre…
  Az elsöprő többség számára egy full igénytelen, 40 éves típusterves kockaház a megfizethetőség abszolút csúcsa, az is az életben egyszer, ha mindent összetesz.
  Nem kritérium hogy bauhaus vagy mediterrán, és hogy ki tervezte, hanem hogy közel legyen a buszmegálló, a cigánysor meg messze, a tető ne ázzon be, a csukott ablakon ne fújjon be a szél, ne jöjjön vissza a szénmonoxid, és a pincében elférjenek a lomok. Ez a válasz a címbeli kérdésre.

 • blö

  2008. április 25. péntek - 13:00

  #2558

  Én most egy kb. 80 éves házat modernizálok. Amennyire a bontásoknál/feltárásoknák kiderült, 3-szor építették át. Most 4-szerre is. Igenis vannak igények, van rá pénz. A mostani megrendelők például modern pártiak. Izgalmas kihívás a 80 éves, mellesleg jól megépített nagypolgári házból egy modern vonalú, korszerű anyagokból készült épületet alkotni, ahol a legfontosabb szempont, hogy jól érezzék magukat benne.

 • Zoltán

  2008. május 3. szombat - 14:33

  #2618

  Jó helyen lévő, kis nyaralóépületem tisztességes lakóházzá alakítása, bővítése után. Van egy 48m2-es nyaralóm, amolyan vékonyka betonpanelekből, ami a 70-es évekre volt jellemző. Ez kapott 10cm dryvit szigetelés, új nyílászárókat. Egész jópofi lett, csak pici. Ketten lakjuk jelenleg. Nem tudom, mi a gazdaságosabb megoldás. A 48m2-hez hozzáépíteni még 40-48-at vagy bontás (ami nem ingyen van) és egy teljesen új ház felépítése 80-90nm-en?

 • Visszajelzés | Ön hogyan építkezett? - koos.hu

  2008. május 16. péntek - 13:07

  #2780

  […] Pár hete azt írtuk, hogy "akik régebb óta követik a blogot, azok tudják, hogy nagyon sok cikkhez tartozik egy-egy szavazás is." Nos akkor az volt a kérdés, hogy e honlap olvasója Milyen házban lakna szívesen? […]

 • koos.hu - Blogtörténet | legolvasottabb cikkeink

  2008. szeptember 18. csütörtök - 20:14

  #4327

  […] kamara egy lehetséges alternativájáról, az ÉMKE-ről . Megkérdeztük az olvasót, hogy Milyen házban lakna szívesen? És végül e hónapban két bemutatott családi ház is komoly érdeklődést váltott ki családi […]

 • #9475

  […] egy éve, április 23-án összegeztük az olvasóknak szavazásra feltett kérdést, miszerint milyen stílusú házban laknának […]

JÓTANÁCS
Mikor lesz már végre rend a lépcsőházban?

a kép forrása Panoramio Kedves Miklós, Mint tudod egy nagy társasházban lakunk és évtizedek óta romos a lépcsőházunk. Amióta megvehettük a lakásokat a közös képviselők jöttek és mentek, mindegyik ígérte a felújítását, de a vége mindig az lett, hogy maradt minden a régiben.  A legutóbb megválasztott képviselő is azt ígérte, a lépcsőház lesz az első, […]

Mikor lesz már végre rend a lépcsőházban?
2011. november 18. péntek
TECH
Használható-e a koos.hu? – kérdőív

Jővő áprilisban lesz 5 éves a koos.hu blog és ebből az alkalomból szeretnénk még használhatóbbá tenni az oldalt, amihez egy kérdőív kitöltésével a kedves olvasók segítségét is kérjük. A kérdőív már nem elérhető.

Használható-e a koos.hu? – kérdőív
2011. október 25. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább