Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2008. május 27. kedd

Közreműködők | az építész (és az építtető)

építészek
Az építési folyamat közreműködőiről szóló kis sorozatunkat az építészekkel folytatjuk. Mivel a kapcsolatok igen sokrétűek, ezért kezdjük az építész a a megrendelője közötti viszonylatokkal. Az előzőcikket azzal kezdtem, hogy az építési folyamat résztvevői közötti viszonylatok nincsenek igazából feltárva, megelégszünk a sztereotípiákkal. Az építészekkel szemben is vannak előzetes elvárások, mások által adott kritikák, félünk megosztani a családunk életének intimebb részleteit, sok pénzt kér a tervezésért, de igazából nem tudjuk, hogy mit is várjunk el tőle, mit kell hogy szolgáltasson számunkra a tervezési díjért.
az építész és a tervező | e 2 fogalom megkülönböztetésére azért van szükség, mert bár a "frontvonalban" az építész található, ő jegyzi az épületet, a teljes megvalósításhoz azonban még számtalan szakember közreműködése szükségeltetik, csak közülük kevesen kerülnek közvetlen kapcsolatba az Megbízóval. Ők a földmérők, talajmechanikusok, külső közmű tervezők, úttervezők, költségvetés készítők, statikusok. Az igények felmérése, a komfort megteremtésében közreműködnek még az épületgépészek, épületvillamossági tervezők, kerttervezők, esetleg lakberendezők. Az ő munkájuk elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a kivitelezés végén egy olyan házba költözzön a Megbízó, mint amilyet az építész neki a látványterven bemutatott. Őket neveztem tervezőknek.

Mivel az építész is emberből van, ebből következően "sokféle alakzatban fordul elő", ezért aztán még 2004-ben az Index Építkezős topikjában (ahol hosszú ideig adtam tanácsot az érdeklődőknek) írtam egy kis összefoglalót a megrendelők archeotípusai mellett az építészek típusai címmel is.

E cikkben sem – ahogy az előzőben sem – e szakma típusainak a felsorolására törekszem, hanem igyekszem bemutatni azokat a különféle viszonylatokat, amik összekötik a Megbízóval, a hatóságokkal, a kivitelezőkkel. Mielőtt azonban ezekkel a kapcsolatokkal foglalkoznánk ejtsünk pár szót magáról az Építészről, pontosabb arról, kis is ő és mi az ő feladata? 

Nos ő az, aki kitalálja, megálmodja azt, amit lehet hogy el sem tudunk mondani, de ő formába önti, vagy ha nincs ötletünk, akkor kitalál valamit helyettünk. Ha alkot, művész, ha számol és mérlegel, akkor mérnök. Mindamellett ebből él, vagyis vállalkozó, akinek a megélhetése függ ettől. Bizalmasunk, de haragszunk rá, ha valamit nem úgy talált ki, ahogy mi használni szeretnénk. A mi pénzünkből építi a referencialistáját és a portfólióját. Bár mi építünk és finanszírozunk szinte mindent, mégis azt állítja, az az ő háza, még szerzői joga is hozzá, szóval ő az építészünk.

A következőkben a kapcsolatrendszer néhány fontosabb, érdekesebb momentumára szeretnék kitérni, így ne várjon senki teljességet, a triviális dolgokat meg talán felesleges is leírni.

A már említett Megrendelők archeotípusai című írásban igyekeztem sokféle karaktert bemutatni, ebből következően más és mást várnak el a tervezőtől is. A legszerencsésebb esetben szoros kapcsolat alakul ki és partneri kapcsolatban lehet feldolgozni az előkerülő igényeket, problémákat. Azonban sok esetben ez a viszony egyszerre megváltozik, amikor belép a színtérre a következő közreműködő, a kivitelező. De erről majd később….

ha változtatunk, mennyivel lesz drágább? 

Nehéz megszokni egy építésben járatlan számára, hogy minden, amit kitalál, változtat, az következmények egész sorát indítja el és költséghatása van. Még nehezebb elfogadni, hogy ez nem egy egyszerű algoritmus, ahol ha az egyik változót megváltoztatom, a számítás vége azonnal látszik. A tervező sem tud azonnali árakat mondani, mert ahogy azt később látni fogjuk, az árak is mintha önjáróak lennének (pontosabban az árak alakulásának számos oka lehet, nem csak vállalkozótól, hanem volumentől, időszaktól is függhet). Bármennyire is a tervezési stádium az egyik legjobb része a házépítésnek, bármennyire is izgalmas dolog kitalálni és kijelölni a majdani otthonunk kereteit, a pénzügyi realitások rendre visszahúznak a valóságba és minduntalan számolgatnunk kell. A tervező felelőssége ezért itt óriási, mert könnyen beviheti a Megbízóját az erdőbe, ahonnan nagyon nehéz a visszaút, ha már beleélték magukat a felkínált lehetőségekbe (épületbe).

építészeti fórumok 

kép : hu.wikipedia.orgÉn magam furcsa dolognak tartom, hogy tervezés alatt álló ház esetében az építtetők egy része – aki intenzíven használja az internetet – szakmai fórumokat keres, ott aktivizálja magát és igyekszik onnan (is) információt begyűjteni, sokszor a legalapvetőbbeket. Számomra ez azért furcsa, mert mire való az építész, ha nem arra, hogy a felmerülő problémákra, kérdésekre válaszokat adjon, vagy ha maga nem tud, a megfelelő szakemberhez irányítsa a kérdezőt. Ezeket a fórumokat jó esetben pár lelkes szakember tartja életben a saját szabadideje terhére, nem ritkán arra kényszerülve, hogy rosszindulatú laikusokkal hadakozzon.
Az Index.hu Házépítős topikjai voltak az elsők ebben és itt egy kalapemelés szükséges Hacsek Tamás előtt, aki mindezt az Index alapításakor elindította a mára 31 ezer bejegyzést is meghaladó Építkezés-felújítás 2.0 című topikjával 1999-ben, vagyis 9 éve.
Ezek a fórumok természetszerűleg "kitermelték" e gyorstalpalón ismereteket szerzett "laikus szakértőket". Ők azok, akik kérdeznek, majd a válaszokat azonnal összevetik a különféle táblázatokkal, másutt hallott (fél)információkkal és megpróbálják zavarba hozni azokat, akik segíteni szeretnének. Persze nem mindenki építkezik vagy terveztet, aki e fórumokon kérdez, egyszerűen szeretne felkészülni, egy-egy probléma esetén válaszokat kapni. Ők vannak többen és ha az internetnek van valódi haszna, akkor az itt (is) tetten érhető.

csak az a terv számít, amit engedélyeznek 

Bár az építési engedélyt a Megbízó kérelmezi és kapja meg, az építési hatóság felé mégiscsak a tervező az, akinek elsősorban el kell járnia és olyan tervdokumentációt kell benyújtania, ami megfelel a szabványoknak és amire építési engedélyt adnak. A Megbízó alapvetően ezt várja el és ezért szerződik a tervezővel (magáról a tervező kiválasztásáról, a tervezési szerződésről és a tervezési folyamatról külön-külön bejegyzések fognak szólni, ezért ahogy írtam, itt most inkább a viszonylatokról lenne szó).
A jó helyen vásárolt telkek sokszor csak erős építési korlátozásokkal építhetőek be és nem ritka az a Megbízói attitűd, hogy ha már ilyen

sokat fizettem a telekért, az legyen rajta, amit szeretnék.

Azonban ennek számtalan gátja lehet. A legtöbb gondot általában az okozza, hogy az építtetők szeretik feszegetni a jogszabályi lehetőségek felső határait, lehetőleg az összes paraméter vonatkozásában (maximális beépítettség, maximális szintterület, maximális építménymagasság, maximális fedett terasz, de lehetőleg úgy, hogy ne számítson bele, olyan belső kialakítás és szoba méretek, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetni … és még számos feltétel. Ezeknek egyszerre képtelenség megfelelni, vagy ha megpróbálunk, akkor torzszülöttek jönnek létre.
Nem ritka elvárás az, hogy a "jó építész" ismeri az összes kiskaput és ezeket alkalmazva megvalósíthatóak a Megbízói elvárások még akkor is, ha elsőre teljesíthetetlennek tűnhet is.
Egy másik nehezen emészthető adottság az, hogy bár az engedélyeztetés folyamata  sok-sok jogszabállyal van körbebástyázva, egyrészről ezek nem mindenben fedik egymást, másrészt sokszor kevésnek, máskor meg soknak tűnnek. Amin az egyik önkormányzatnál átsiklanak, azt másutt centire megkövetelik. Részben emiatt sűrűn előfordul kérdés a Megbízók részéről, mi több volt már választási szempont a tervező kiválasztásánál, hogy

van kapcsolata az önkormányzatnál?

A következő részben az építész és a hatóság kapcsolatáról beszélgetünk 

SOROZAT AZ ÉPÍTÉS KÖZREMŰKÖDŐIRŐL
 építtetők és megbízók
 építész (és az építtető)
 építész (és az építési hatóság)
 építési hatóság
 szakhatóságok
 kivitelező(k)
 akikre nem számítunk

ne menjenek messzire, mert hamarosan jön a következő rész, ahol az építész és hatóságok közötti viszonyról fogunk beszélgetni (Ha nem akar lemaradni róla, kérjen email értesítést jobbra fent az oldalon)!

Ön hogyan kapott építési engedélyt ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Ha  Önnek vannak jó/rossz tapasztalatai, kérem írja meg !

Hozzászólások (2): megnézem

 • Közreműködők | a szakhatóságok - koos.hu

  2008. június 16. hétfő - 00:04

  #3041

  […] KÖZREMŰKÖDŐIRŐL építtetők és megbízók építész (és az építtető) építész (és az építési hatóság) […]

 • koos.hu - Blogtörténet | legolvasottabb cikkeink

  2008. szeptember 18. csütörtök - 20:15

  #4329

  […] amiben eddig a következők jelentek meg: Közreműködők | az építtetők és a megbízók Közreműködők | az építész (és az építtető) Közreműködők | az építész (és a hatóság). Beszámoltunk a szakmánk ügyeletes […]

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
SZAKMA
Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül

A magánlakásépítés legfontosabb szereplőjének mind a mai napig az építész tervezőt tekintik, hiszen az építtető az ő kezébe teszi le azt a bizalmat, amivel úgy véli a folyamat végén olyan házat, lakást kap, amit eredetileg elképzelt. Általában ő az első, akivel találkozik, akivel szerződik, akinek feltárja családja tervezett életvitelét, az elképzelt környezetet. Az építész – […]

Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül
2019. január 15. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább