Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
.:iStván:.
2008. június 11. szerda

Fűz | Szent Korona Csíkszentkirályon

A Csíkkozmási fűzszentély (amely a székelyföldi fűzépítmények között etalonnak tekinthető) építését követően 2005-ben hasonló léptékű, de annál mégis csak szakrálisabb megjelenésű alkotás készült el a Szent István király nevét felvett csíki településen. A faluvezetésnek, a helyi lakosok támogatásával konkrét elképzelésük volt egy fűz korona kivitelezését illetően. Emellett természetesen határidőre elkészült az egykori, Cigány fürdőnek nevezett medence felújítása a szükséges kiegészítő “objektumokkal”.

Ahogy említettem a tervezési fázisban teljes összhang volt a helyiek és a budapesti székhelyű Pagony Táj és Kertépítész iroda főszervező csapat között. A munkák megkezdését követően viszont anyagellátás terén akadtak néha zökkenők a Kalákán. Szerencsére a legtöbb kézimunkát elhasználó fűzkorona átadásának határidejét és avatását  a fenti szervezési probléma nem befolyásolta.

 Minden fűzszerkezetnél a kötegek “legyártását” követően az első építéstechnológiai fázis a fő vázelemek megépítése, amely ugyebár formafüggő kérdés is. A tervezett fűzépítmények makettje megmutatja hol lehet “fejvakarásos” csomopontra számítani. Így életnagyságban kisebb az esély a hibára. A szent korona fotóinak tanulmányozása segítette a tervezőket a tervezésben, valamint  a helyszínen, a másolat elkészítésében. Két egymásra merőleges ívpár adja az önhordó tömeg magját, amelyre a szentkoronához hasonlóan “fűzdíszítés” került, fűzvessző fonatokból, virágcsokrokból. A fűzkötegekre jellemző annyira masszívak, hogy 1-2 ember súlyát is gond nélkül megtartják.

Nem csak az elkészülte után azonnal tartott, közös Kalákás avatóéneklés közben volt felelemelő érzés a fűzkorona tövében állni és a Székely Himnuszt énekelni, hanem koronánk formálódása közben is figyelő tekintetek pásztázták a többi munkaterületről, mert napszakonként, s időjárási viszonyoként másmás hangulatot árasztott.

A gondos előkészületek ellenére a korona ferde keresztjének elkészítése és felhelyezése a korona tetejéré embertpróbáló feladatnak bizonyult. A keresztet földe helyezett tartóoszlopával kellett közös erővel kitolni a korona legfelső gyűrűjén, majd a helyes pozició beállítása után azonnal rögzíteni.

A Fűzkorona virulásánek érdekében elhelyeztünk mellé egy rovásírással megspékelt barátságos felíratú táblát, mely a látogatókat biztatja a fűzápolásról | szöveg és fotók – Kiss István építész

A fűzkorona megépítésének fotói (katt a következő fotóra)

ne menjenek messze, mert az fűzkorona építés bemutatását követően a Csíkszentkirályi Kaláka Borsáros fürdő építésének leírásával folytatjuk erdélyi/székelyföldi fürdőfelújításos körútunkat.

Hozzászólások (3): megnézem

 • #3025

  […] előzőekben a  Csíkszentkirályi kaláka során emelt fűzkorona építéstörténetét mutattuk be, most pedig magát a […]

 • Avatar

  detail

  2008. június 17. kedd - 22:51

  #3080

  még mindig nem igaz a megállapítást, hogy “mindenki építész, minden építészet”

 • Avatar

  UtoPista

  2008. június 17. kedd - 23:10

  #3081

  Hol “teccet” olvasni ezt a “megállapítás+t”?

ZÖLD
Fűz | Stickwork – Patrick Dougherty

Régen jelentkeztem már fűz témájú anyaggal. Nehéz volna Patrick Dougherty-t beskatulyázni. Tájépítész, szobrász, építész? Talán valamennyi. Az alkotásai gyönyörűek. Ez viszont egyértelmű. a képek forrása: Flickr Patrick Dougherty – News.

Fűz | Stickwork – Patrick Dougherty
2011. január 11. kedd
ZÖLD
GANG | kertészek vagyunk

Ki mondta, hogy a pesti belváros nem lehet zöld? Mire képes egy bérháznyi lakó? Az elidegenedés tényleg gyógyíthatatlan? Összehozhat-e egy rakás vadidegen embert egy „szabadtéri nappali”? A változtatás elsősorban pénzkérdés? Ezekre a kérdésekre adott választ az építészfórumon a GANG Csapat képviseletében Deák Adrienn Ágnes tájépítész a Varázsoljunk kerteket Budapest udvaraira! című írásában. Az akcióról Kővári […]

GANG | kertészek vagyunk
2008. december 15. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább