Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2008. július 21. hétfő

176/2008 | az épületenergetikai tanúsítás

A Magyar Közlöny 96. számában jelent meg a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról, közkeletűbb nevén az épületek “zöldkártyájáról”. A több éve ígért jogszabály elkészült. Nézzük meg, mik valósultak meg az előzetes elképzelésekből:

Mikortól kötelező?

Ez a rendelet 2009. január 1-jén lép hatályba. A hatálybalépéskor meglévő épület (önálló rendeltetési egység, lakás)  energetikai tanúsítása 2011.december 31-ig önkéntes. A meglévő épületre vagy lakásra csak 2012. január 1-től lesz kötelező a tanúsítás.

Melyik épületet kell tanúsítani?

az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet hatálybalépését követően indult eljárásban kiadott, jogerős és végrehajtható építésügyi hatósági engedéllyel megvalósuló új épület építésekor kell elkészíteni. Tanúsítani szükséges, ha

 • az épület tulajdonjogát ellenérték fejében átruházzák, vagy
 • egy évet meghaladó időtartamra bérbe adják.
 • az 1000 m2-nél nagyobb hasznos (hűtött-fűtött) alapterületű,
 • hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú, közhasználatú épületeket.

Mire NEM kell tanúsítás?

 • az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre
 • az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre
 • a hitéleti rendeltetésű épületre
 • a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre
 • a mezőgazdasági rendeltetésű épületre
 • ahol a belső technológiából származó hőnyereség nagyobb, mint 20 W/m2.
 • huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló – sátorszerkezetekre.

Mi alapján készül?

 • a felelős műszaki vezető igazolása alapján, melyben igazolja, hogy az épület a kivitelezési dokumentáció és a hozzá tartozó energetikai számításban figyelembe adatoknak megfelelően valósult meg
 • a kivitelezési dokumentáció
 • meglévő épület esetén a mért energiafogyasztási adatokból számítva a rendelkezésre álló számlák és tervrajzok alapján

Az épületek minősítési osztályozása

 A rendelet az épületek energetikai minőségi osztályozására 10 fokozatot ír elő. A vizsgált épület, illetve önálló rendeltetési egység összesített energetikai jellemzője és a viszonyítási alap arányának százalékban kifejezett értéke alapján az önálló rendeltetési egység minőségi osztályának betűjele és szöveges jellemzése az alábbi táblázat szerinti.

 • A+   <55 Fokozottan energiatakarékos
 • A  56-75 Energiatakarékos
 • B  76-95 Követelménynél jobb
 • C  96-100 Követelménynek megfelelő
 • D 101-120 Követelményt megközelítő
 • E 121-150 Átlagosnál jobb
 • F 151-190 Átlagos
 • G 191-250 Átlagost megközelítő
 • H 251-340 Gyenge
 • I  341< Rossz

Mit kell tartalmaznia a tanúsításnak?

A tanúsítvány formai követelményeit a rendelet mellékletei tartalmazzák.

Ha az épület energetikai minőségi osztálya a tanúsítás szerint „D” vagy annál gyengébb, akkor a megrendelő kérésére a tanúsítvány javaslatot is kell, hogy tartalmazzon az energiamegtakarításra irányuló rövidtávú, üzemviteli intézkedésekről és a hosszabb távon megvalósítható, energiahatékonyságot növelő korszerűsítési, felújítási lehetőségről. A javaslatban foglaltak megvalósítása azonban nem kötelező és nem is része a tanúsítványban foglalt tények igazolásának.

Mit nem kell tartalmaznia a tanúsításnak?

A tanúsítvány nem terjed ki gazdaságossági számítások és költségvetés elkészítésére.

Érvényessége

A tanúsítvány 10 évig érvényes. Ha azonban a tanúsítvány érvényességi ideje alatt az épületre vonatkozó jogszabályban meghatározott követelményérték megváltozik, akkor az épület energetikai minőségi osztályba sorolását ismételten el kell végezni.

Ki készíthet tanúsítványt?

 • építészeti-műszaki tervezési, valamint az építésügyi műszaki szakértői jogosultság szabályairól szóló 104/2006. (IV. 28.) Korm. r. és a 244/2006. (XII. 5.) Korm. r. ) előírásinak megfelelő felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező szakmagyakorló végezheti, aki teljesítette az előírt jogosultsági vizsgakövetelményeket.
 • a települési önkormányzat
 • az energiaszolgáltató szervezet

A tanúsítás költségei

a tanúsítási munka óradíja legfeljebb 5500 Ft. A tanúsítás önálló rendeltetési egységenként (lakásonként) elszámolható időigénye legfeljebb 2 munkaóra. Ezen felül elszámolhatók a számlával igazolt készkiadások (utazás, felmérés, fénymásolás stb.), valamint egyéb számlával nem igazolható költségátalány a díj legfeljebb 10%-ig. Kivételes esetekben (tudományos vizsgálódás, műszeres mérés) meghatározható az alapdíj legfeljebb 2,5-szöröse is.

Kinek jó ez a mostani formában?

ha tömören akarom leírni akkor senkinek. Miért is ? Egyrészt nem jó a tulajdonosnak, mert most joggal mondhatja, hogy csak egy újabb “adót” vetettek ki azokra, akik építkeznek illetve olyan nagyvonalú az elvárás a tanúsítással szemben, hogy nagyon messze van eredeti céljától. Mert az eredeti cél az volt, hogy hasonló, de más műszaki paraméterű lakásokat lehessen összehasonlítani illetve ki lehessen deríteni melyek az adott lakás gyenge pontjai, ahol érdemes volna korszerűsíteni. Nem jó a tanúsítvány készítőjének, mert ebben a formájában teljesen komolytalan lesz a vizsgálat eredménye, másrészt ezt nem lehet 2 óra alatt elvégezni, harmadrészt a 11.000 Ft-os maximált ára miatt kétséges, hogy egyáltalán lesz-e, aki majd vállalkozik-e rá? És végül – talán ez a legfontosabb – nem jó az államnak sem, mert a globális, nemzetgazdasági szintű energiamegtakarításnak az első lépcsője az volna, hogy valamilyen – legalább közelítően pontos – számaink legyenek az egyik legnagyobb energiafelhasználói szektorról, az épületekről. Márpedig a cél az, hogy nemzetgazdasági szinten lehessen komoly energiamegtakarítást elérni.

 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról (805 KB). A rendelet (szerkeszthető változata) letölthető a NET Jogtár oldaláról is.

A NET Jogtár linkjére kattintva Önt valószínűleg a következő üzenet fogadja: “..Önnek nincs jogosultsága a dokumentum megtekintéséhez..” A böngésző hivatkozás sorában, ahol maga a cím szerepel, a címet ki kell jelölni és egy Entert nyomni – tehát nem elég Frissíteni a lapot! -, akkor megjelenik a rendelet. Az okát ne kérdezzék, nem értek hozzá.

kell-e energia tanúsítvány ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

ha szeretne értesülni a további megjelenő jogszabályról is és nem akar lemaradni róla, iratkozzon fel az email értesítőre vagy az RSS csatornánkra

Hozzászólások (54): megnézem

 • Avatar

  Gabor

  2008. július 21. hétfő - 18:30

  #3535

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, igazán sok hasznos dolgot olvastam, pedig korántsem néztem még végig mindent.
  Ha szabad itt kérdezni is, akkor feltennék egy gyakorlati problémát:
  a kertünkben van egy kb. 2,5 m magasságú, kb. 10X2 m-es üvegház, aminek az üvegtáblái megsérültek, már nem növénytermesztésre használjuk, hanem csak kerti dolgok tárolására. Ezt, illetve ennek a helyén szeretnénk téglafalú, cseréptetős kerti házikót alakitani. Ez az új szabályok szerint az engedélyköteles vagy a bejelentésköteles változtatáshoz tartozik-e, esetleg felújitásnak betudható-e a hatósági ügyintézéstől megmenekülve? Előre is köszönöm, ha ír esetleg ilyen témában gyakorlati tanácsot.
  T.Gábor, Budapest

 • Avatar

  Bujnoczki András

  2008. július 21. hétfő - 19:09

  #3539

  Szeretném megkérdezni,hogy a panelfelújitási pályázatok esetén valaki végez-e energetikai felmérést vagy csak az a lényeg hogy a lakokra minnál tőbb hitelt rásozzonak és eredményt senki nem garantál arra nézve ,hogy a felújitás után a beigért 30%-os energia megtakaritás meglesz.Ők,hogy kapnak zöldkártyát?

 • Avatar

  Bujnoczki András

  2008. július 21. hétfő - 19:28

  #3540

  Egy négyszintes téglaépitésü társasház külsö höszigetelését szeretnénk megoldani sajáterő+állami támogatás igénybevételével most milyen eljárási müveleteket és engedélyeztetéseket kell hozzá végrehajtanunk,hogy ne legyen problémánk a zöldkártya esetén.Elébe kivánunk menni a lehetőségeknek.Légyszives egy pár szempontban határozd meg a legfontosabb teendőket,hogy meggyözhessem a lakotársakat arról,hogy amit most a rendeletek alapján elvégzünk nem felesleges mert nemsokára ugyis meg kell szerezni az energetikai bizonylatokat.Kérlek válaszolj arra is,hogy a külső felújitás és szinezés engedélyköteles tevékenység-e mert nem akarják elhinni,hogy igen.
  Köszönöm segitségedet.

 • Avatar

  UtoPista

  2008. július 21. hétfő - 20:43

  #3543

  Nekem csak egy kérdésem lenne. Ugyebár a meglévő épületre vagy lakásra 2012. január 1-től lesz kötelező a tanusítás. Az OK, hogy az érintettek kénytelen-keletén elkészítettik a tanusító doksit… de mi lesz utána? Kötelező érvényel minimum C kategóriába kell tuningolni az épületet v. lakást? Azaz önerőből kell megoldani az energetikai korszerűsítést (ez főleg hőszigetelési feladat). Vagy várható újabb támogatási rendszer, mint a panelnél…Attól tartok a törvényalkotók nyitott kérdést adtak a "nagyközönség" elé….

 • Avatar

  UtoPista

  2008. július 21. hétfő - 22:22

  #3545

  Személy szerint az is érdekelne, kik fogják el(ő)készíteni az "előírt jogosultsági vizsgakövetelményeket", azaz gyakorlatban hol lehet -majd- jogosultsági vizsgát tenni. Erről sem szóltak eddig a hírek.Ott fent elrendeltek valamit, itt lent meg szépen rendbe kell tenni a fenti rend(elet)et. Bár az is lehet én nem látok tisztán…

 • Avatar

  blö

  2008. július 23. szerda - 16:51

  #3580

  11000 ft lesz az én lakásom tanusítványa, meg a Westendé is?Mókás. Egyébként meg eszembe jut a HACCP bevezetése minden vendéglátóhelynek kötelezően.

 • Avatar

  Bujnoczki András

  2008. július 25. péntek - 10:54

  #3607

  Köszönöm a tájékoztatást,de sajnos nem jutottam semmire mert megkerestem egy pályázatirót és Ő ugyanugy csak a panelokra vonatkozo höszigetelést probálta eröltetni ,de a problémám az,hogy a társasházunk 28cm vtg, téglafal és gázkonvektoros falon kivezetett fütéstechnologiával.Nem tudom,hogy tüzvédelmi szempotból az Ő általa ajánlott 8cm vtg.paneloknál használt megoldás alkalmazhato-e mivel a vakolt falra felragasztott szigetelés teljes mértékben eltakarná a gázkivezető kiállo rácsszerkezetét. Sajnos nem találok megoldást és segitséget a mi problémánkra.A panelprogram kiirásakor az szerepelt a kiirásban,hogy társasházak is pályázhatnak felujitásra és gyüjtökémény kiváltásra.
  Köszönöm segitségedet.

 • Avatar

  Nagy Gizella

  2008. szeptember 2. kedd - 19:13

  #4176

  Szeretném megkérdeszni hogy faházhoz kell-e épitésiengedély ha nem betonalapon áll, de szigetelve van és kb 27m2-es lenne.
  Válaszát elöre is köszönöm

 • Avatar

  Hagymási Sándor

  2008. október 27. hétfő - 16:16

  #6595

  Érdeklődni szeretnék, hogy ki végezheti az energetikai számítást? Tervezői jogosultság kell-e hozzá vagy elegendő egy vizsgát tenni?

 • Avatar

  Csavarhúzós

  2009. január 15. csütörtök - 15:28

  #7899

  A 11eFt-os maximált ár csak két esetben létezik. Ha új építésű a lakás, és a felelős műszaki vezető igazolja, hogy az a terveknek megfelelően épült fel. Ez esetben érthető, hiszen a szükséges számítások a terv részeként már léteznek, az auditornak lényegében egy osztást kell csak elvégezni, amiért a 11eFt még sok is…
  A másik ha nem épületről, hanem lakásról van szó. Ebben az esetben ha több lakás is megrendeli a tanúsítványt, akkor mindjárt kedvezőbb a kép, főleg ha azok egyforma lakások. Ha meg nem, főleg ha a tanúsítás nem sablonos munka, akkor jó kérdés, hogy mi lesz a megrendelővel, ha mindenki lepasszolja. Jár ugyan neki a tanúsítvány tizenegyezerért, csak nem jut… Az auditornak nincs körzete, mint a kéményseprőnek, hogy kötelező ott mindenkivel foglalkoznia szabott áron.

  Bővebben: https://forgomorgo.blog.hu/2009/01/14/energiatanusitvany_szajbarago

 • Avatar

  Nagy Béla

  2009. február 12. csütörtök - 18:21

  #8269

  Kissé ebizonytalanodtam…
  Sehol sem találok olyan előírást, amely szerint az épületenergetikai tanúsítás elkészítésére vonatkozó jogosultság megszerzésére tanfolyamot is kell végezni. A vizsga OK, de elég húzós áron szerveznek tanfolyamokat.
  Úgy gondolom, hogy ha az ember összeszedi innen-onnan az “okosságokat”, és azokat beletömi a fejébe, akkor tanfolyam nélkül is le lehet vizsgázni. Vagy nem?
  Ha már egyszer a MMK-ban megszereztem a vezető tervezői minősítést (GD-T) akkor hadd feltételezzem magamról, hogy ezt is meg tudnám tanulni. Persze az a kérdés, hogy egy ilyen “gyorstalpaló” tanfolyamon meg lehet-e tudni némi csalafintaságot, amit máshol szerzett irodalomból nem lehetne.

  Nagy Béla

 • Avatar

  Bujnoczki András

  2009. február 13. péntek - 10:01

  #8280

  Teljes a káosz ebben az egészben mivel új épületek esetén a kivitelezőnek van az épitkezés folyamán müszaki ellenőre.Ha az ő javaslatára az engedély kiadható akkor amely épület kivitelezésében részt vesz az mind megkapja az engedélyt mert saját épitkezésük ellen nem fog rossz besorolást adni.Az Ép. Hat.-nál lévő előadok meg 2 napos tanfolyam után fogják elbirálni a terveket mert nagyrészüknek semilyen szaképzetsége sincs ahhóz amilyen feladatot ellát és a jegyző úrak az ők tevékenységük alapján adják ki vagy vonják vissza vagy utasitják el az épitési engedélyeket is.A terveket épitészek készitik a birálok meg lehet ,hogy hentes szakképzettek.

 • Avatar

  Bicskey Gábor

  2010. február 6. szombat - 21:12

  #60652

  Tisztelt Koós Úr!

  Arra lennék kíváncsi, hogy a különböző hőtermelők teljesítménytényezőit hogyan állapították meg. Konkrétan a fatüzeléses kazán(ráadásul nagyon nem mindegy, hogy faelgázosító, vagy sem) 1,75- ös értékét sokallom, persze a pelletes 1,49- e is sok. Abból kiindulva, hogy a gáz, villany hőtermelők tényezője a hatásfok reciproka, a fakazáné, ill. a pelletesé meg több, gondolom a tüzelőanyag tárolására fordított energiát is beleszámítják. Ennek kiszámítására létezik képlet, aminek a segítségével módosítani lehet, vagy ezek az értékek szentírás tárgyát képezik?
  Válaszát előre is köszönöm!

 • Avatar

  Moró Ferenc

  2010. március 29. hétfő - 13:31

  #62955

  Tisztelt Koós Úr!

  Jómagam is szeretnék energetikai felméréssel foglalkozni. Nagyon hasznos ez az oldal, azonban néhány kérdésem volna ezzel kapcsolatban:

  Érdeklődni szeretnék, hogy a fentebb megvitatott fix végösszegű számla akkor is érvényes, ha a szakvéleményt pl. hőkmaerás fotókkal (Vagyis műszeres méréssel) támasztom alá? Ilyen esetben ugyanis jóval pontosabb szakvélemény adható, mintha csupán számításokkal és becslésekkel határozzuk meg egy épület energetikai besorolását. Fentebb olvastam, hogy “Kivételes esetekben (tudományos vizsgálódás, műszeres mérés) meghatározható az alapdíj legfeljebb 2,5-szöröse is.” Vagyis ha jól értelmezem 27.500 Ft ? Ez azért is lényeges, mert hőkamerára szeretnék beruházni, melynek ára 1.5-2 millió Ft körül van, így a beruházás megtérülése ilyen alacsony bevételi kilátások mellett elég bizonytalan.

  Másik kérdésem az volna, hogy gépészmérnöki alapképzésem mellett alternatív energetikai szakmérnök másoddiplomám (Szent István Egyetem, Gödöllő) is van, tehát úgy érzem ez kellő szakmai alap a felmérések végzéséhez, de ha jól sejtem külön erre a tevékenységre tett vizsga is kötelező hozzá?

  Köszönettel, Moró Ferenc

 • Avatar

  Mária

  2011. február 14. hétfő - 00:01

  #78605

  Nagyon jó az oldal és igencsak aktuális. Négy szintes, 12 lakásos (panel) társasház döntés előtt áll, hogy közösen csináltassuk-e meg az épületenergetikai tanúsítást, miszerint 2012. január 1-től kötelező. Szükséges ha valaki el akarja adni a lakását. És aki nem? annak miért lenne erre szüksége. Egy laikus is tudja, hol szökik a panelból a hő, külső szigetelést pedig nem akarunk (ablakok műanyag). Erre nem is kötelezhetnek. Fizessünk cca. 120.000 Ft-ot a semmiért? Tíz év múlva úgyis elévül és akkor kezdhetjük elölről. Nekem az a véleményem (ha elfogadható), készíttesse el mindenki egyénileg abban az esetben ha meg akar válni a lakásától (eladás).
  Köszönettel, Szeretnék kérni egy rövid véleményt.

 • Avatar

  Tanúsító

  2011. február 14. hétfő - 23:44

  #78620

  Kedves Mária!
  Ha nincs meggyőződve a tanúsítás hasznáról, semmiképpen ne foglalkozon a gondolattal! Ráadásul, több érvet is tudok ellene, pl. társasház esetében nem lehet biztos abban, hogy mindenkit azonos célok vezérelnek, mindenki megszavaz egy felvetést. Fárasztó herce-hurca! (A vonatkozó rendelet szerencsétlenül fogalmaz, az egész épületet kell tanúsítani, és abból visszaszámolni az egyes lakásokra.)

  Most viszont elmondok egyebeket, ami mind mellette szólnak:
  – Tulajdonosokkal, bérlőkkel, kezelőkkel folytatott beszélgetéseim alapján szégyenkezve mondom: az érintettek között fehér holló volt az olyan személy, akinek akár közelítő fogalma volt energiaháztartásáról! Ismeretek híján csak rossz döntés születhet! Javasolom, keressen valakit, akiben megbízik, hisz az ítéletében, és ráadásul ismeri az épületenergetikát, beszélgessenek egy keveset a veszélyekről, lehetőségekről. Én magam, és kollégáim is tehetünk arról, hogy ennyire hiányos az informáltság, igyekszünk bepótolni.
  – Az épületenergetikai tanúsító nem azért vizsgál egy épületet, lakást, hogy rábeszélje a gazdát homlokzatszigetelésre, ablakcserére! Felül kell vizsgálja a ház, lakás teljes energiaforgalmát, légállapotát, páraviszonyait, feltárjon minden számbavehető veszteséget veszélylehetőséget, javaslatot tegyen a hibák gazdaságosan megvalósítható javítására.
  – Az energetikai korszerűsítés, takarékosság nem hazai találmány, az Európai Únió határozta meg irányait, mértékét. Minden tagország számára mérhető és ellenőrizhető célokat, határidőket jelöltek ki, a késlekedők büntetést fizetnek.
  Ebben az ügyben a megfelelőségi kényszer olyan nagy, hogy az állami épületben a tanúsítványt jól láthatóan ki kell függeszteni!Kedves Mária, van rá tippje, ki fizeti meg a büntetést, ha Magyarországot elmarasztalják? Mindegy, hogy a kenyér, a benzin, vagy a fogkrém árába építik be, de mi mindannyian fizetünk! Ennek veszélyét érdemes felidézni, amikor saját jószántunkból, minden “kötelezés” nélkül döntünk egy alacsonyabb energiafelhasználásról, kevesebb üvegház-hatású gáz kibocsátásáról, (Megjegyzem, az USA is hasonló cipőben jár, csak ott pozitív késztetést alkalmaznak.)
  Rendszeresen írnak ki pályázatokat energiahatékonysági beruházások támogatására, egy kis munkával, szerencsével a tényleges költség felét-harmadát is megspórolhatják!

  Valóban úgy gondolja, hogy “semmit” nyújtunk a lakásonkénti netto 10-20.000.-EFt munkadíj fejében?
  Sajnos, rövidebben nem tudtam!

  üdvözli

 • Avatar

  .:iStván:.

  2011. február 15. kedd - 19:32

  #78643

  Ha már előjött a téma. Egy érdekes egyéni akcióról szóló rövidfilmet közölnék (ez egy látványosabb és “közérthetőbb” formája az energiapazarlás bemutatásának, a száraz képletekkel, számításokkal szemben. DE mindkettő ugyan arról szól.
  https://index.indavideo.hu/video/Attraktor_hokamera
  Talán ide is belinkelhettem volna: https://koos.hu/2010/08/28/meb-62-fenntarthato-fejloves/

 • Avatar

  Mária

  2011. február 16. szerda - 05:53

  #78649

  Tanúsító:
  Kedves Tanúsító!

  Köszönöm szépen a számomra világosan megfogalmazott válaszát. Értem a rendeletet, amiért azt megalkották. Én magam is megpróbálok mindent megtenni az energiatakarékosság érdekében. Társasházunk végfalát évekkel ezelőtt szigeteltettük, ez volt az első lépés. Az épület teljes külső szigetelését elvetettük (legalább is egyenlőre).
  A Magyar Építészeti Kamara honlapján olvastam:
  “Meglévő épületek, önálló rendeltetési egységek, lakások esetén az energetikai tanúsítvány 2012. január 1-jétől kötelező az alábbi esetekben:
  – ellenérték fejében történő tulajdon-átruházás, vagy
  – egy évet meghaladó bérbeadás.”

  Mivel a társasház 12 lakása egyazon energetikai (áram, gáz), épületszerkezeti, épületgépészeti rendszerhez tartozik egyetértek azzal, hogy először az egész épületre kell elkészíteni az épületenergetikai tanúsítványt, majd azt lebontani lakásokra.
  Azt egy percig sem gondolom, hogy a tanúsítvány elkészítésével semmit sem nyújtanak. Lesz egy hivatalos dokumentum a kezünkben és végrehajtottuk a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendeletben előírtakat, aztán átgondolhatjuk következő lépésünket.
  A szomorú az, hogy családok a napi megélhetésükért küzdenek és ezeket az embereket nem lehet (vagy nem tudjuk) rákényszeríteni, további anyagi terhek felvállalására.
  A jó döntés érdekében igyekszem minél több információhoz jutni, ezzel segíteni a társasház tulajdonosait, hogy mindenki megértse a lényeget.

  Üdvözlettel, Mária

 • Avatar

  Mária

  2011. február 16. szerda - 19:52

  #78654

  .:iStván:.:
  A film megtekintése után egy közmondás jutott eszembe: “Fejétől büdösödik a hal”
  Amit már biztosan tudok, tanúsítvánnyal vagy anélkül ismerve a problémát egyre megy, a lényeg a pénzen van, hogy tegyünk valamit az energiatakarékosság terén. Pénz nélkül nem lehet megoldani. A hal fejénél pazarolhatnak, a farkánál meg fizessenek.

 • Avatar

  Tanúsító

  2011. február 16. szerda - 22:01

  #78655

  .:iStván:.:
  Tisztelt iStván!
  Nem szeretném itt a helyet pazarolni arra, hogy elmagyarázzam a saját álláspontomat. A lényeg, hogy a demagógia tipikus példájának látom a bemutatott filmet – valós részletekből célzatosan téves összefoglalás! Műszaki részleteket most nem említek, csak a pénzügyi részét: ha osztályon felüli módon szigetelik a Parlamentet, a minisztériumokat, azt ki fizeti?
  Ha a műszaki vonatkozások is érdeklik, keressen meg mailban!
  üdv
  Tanúsító

 • Avatar

  Tanúsító

  2011. február 16. szerda - 22:10

  #78656

  Mária:
  Kedves Mária!
  Köszönöm a választ, úgy látom, tisztán látja a műszaki hátteret, egészségesek a reakciói. Remélem, a film nem zavarta meg, gondolkozzon el a látottakról-hallottakról!
  Az én feladatom a technikával, fizikával kapcsolatos, szociális ügyekhez, családi költségvetésekhez nem értek… Ha úgy gondolja, hogy segíthetek, kérem, keressen meg egy beszélgetésre.
  üdv.
  Tanúsító

  + A Gazdától meg elnézést, hogy postaládának használom a blogot, tán más is talál magánakvaló infót!

 • Avatar

  Mária

  2011. február 17. csütörtök - 06:10

  #78660

  Tanúsító:
  Kedves Tanúsító!
  Örömmel veszem segítő szándékát. Nekem is az lenne a legjobb ha valakivel személyesen meg tudnám beszélni. A közös képviseletet ellátónk már felkészült az energetikai tanúsítvány elvégeztetésére (10 havi részletfizetési kedvezményt is felajánlva), én viszont attól függetlenül szeretnék tisztán látni. Lassan kirajzolódik az elképzelésem, de én csak egy személy vagyok a tizenkettőből. Viszont megalapozott érvekkel jó döntés születhet.
  Üdv. Mária

 • Avatar

  .:iStván:.

  2011. február 17. csütörtök - 06:36

  #78661

  Tanúsító:
  Mindenki úgy értelmezi a filmet, ahogy akarja.
  Lehet benne érezni egyfajta a médiában tapasztalható, felfújunk mi minden témát, hírt akkorára, hogy csak na…, De műszer nem ismer ilyen emberi tényezőket.
  Örültem volna, ha részletezi álláspontját. Azok a karakterek többet jelentettek volna, mint a filmmel kapcsolatos véleménye(i).
  Fizetésről? Nos ,ha a lakóépületek utólagos hőszigetelését a benne lakók (használok) fizetik (kuporgatják össze), olykor támogatás felhasználásával, akkor a kellemesen kifütőtt (ezzel kapcsolatban ajánlom a MÉB62-be írt bejegyzésemet elolvasni) középületek energetikai korszerűsítésére szolgáló anyagiakat, azok bizonyos százalékát (ez lenne a kedvezmény, úgymond) a közpénzeken ott dolgozók is összedobhatnák. Szerintem futja/futná nekik erre a juttatásokból.
  Ha szükségem lesz műszaki tanácsadására örömmel felkeresem.

 • Avatar

  Tanúsító

  2011. február 17. csütörtök - 19:25

  #78667

  Mária:
  Kedves Mária,
  kérem, folytassuk mailben.
  enta1@t-email.hu
  Tanúsító

 • Avatar

  Tanúsító

  2011. február 17. csütörtök - 19:28

  #78668

  .:iStván:.:
  T. iStván,
  a logikai levezetés tökéletes, ennek ellenére a középületek utólagos hőszigetelését is az adófizetők kuporgatják össze…

 • Avatar

  TÜKE

  2011. február 18. péntek - 04:28

  #78672

  Tanúsító:
  (laikusként) Régebben olvastam arról a készülő (?) KÉK-programról. Abban említődik a középületek szigetelése is,- és arra is lenne EU támogatás.
  Ha sikerülne, akkor csak-csak valamennyit az EU is fizetne.
  Na, igen!- az EU pénzét is a lakossági adóból fizetjük ! 🙂
  Szóval túl bonyolult. Viszont amit nyerünk a hőszigeteléssel, az is a miénk! 🙂

 • Avatar

  Tanúsító

  2011. február 18. péntek - 20:43

  #78676

  TÜKE:
  Igaz, igaz,… bólogatott Ványa bácsi, közben szunyókált egy keveset…

 • Avatar

  Tanúsító

  2011. február 19. szombat - 20:40

  #78684

  TÜKE:
  TÜKE! Még egyszer előveszem, nem kérődzni akarok rajata. (A saját blogomban híreszteltem…)Tőlünk nem keletre, hanem jócskán keletre, ahol ötvenesével egyesülnek az Államok, ugyan így megy, pontosabban így, de kicsit másképp. Szővetségi programot csináltak az energiatakarékosságből, az illetékesek vállalkozókkal szerződtek. A szerződött vállalkozó folyamatosan jelent a Szövetségnek mindenről: Hány magántulajdonú épületet vizsgált, milyen eredményekkel, megegyezésre jutott-e a tulajdonossal az ajánlott átalakítások elvégezhetőségéről, ütemezéséről, készen áll-e alvállalkozója a kezdésre, előzetes terv szerint hitepezi a bank a kezdőtőkét a hőszigeteléshez. A tulaj gyakorlatolag csak a szövetségi cégel áll kapcsolatban, minden ellenőrzőtten helybe jön.(Legfeljebb azt kell eldöntenie, hogy 12 hónapra vegyen bankkölcsönt nulla kamattal, vagy akár 20-30 évre, üzleti kamattal. A projektzárás úgy néz ki, hogy egy év üzem után megjelenik a szövetségi cég, begyűjti ezen időszak áram-, és gázszámláit, és haz elvégzett munka NEM érte volna el az előre számított, és szerződésben rögzített megtakarítást, a különbözetet a vállalkozó ott helyben, és azonnal kifizeti!
  A módszerből következik, hogy minden egyes épületen valóban kidolgozza a vállalkozó, hogy milyen beavatkozással érdemes foglalkoznia, és az azokkal elérhető megtakarítást nem turbózza fel a könnyebb siker érdekében! Bár itt tarthatnánk!

 • Avatar

  Mária

  2011. március 20. vasárnap - 10:55

  #79158

  Tisztelt Koós úr!

  Szeretném tudni mi a véleménye az Inhemiwa belső hőszigetelésre szolgáló anyagról. Megpróbáltam több helyen utána nézni de nem igazán sikerült. Szeretném tudni továbbá, hogy a ytong téglából épült házakat kell e szükséges e kivülről hőszigetelni,? valamint a hangszigetelésük /áthallás/ valóban olyan jó e mint ahogy a gyártó mondja.Olvastam ugyanis fórumokat ahol sem a hőszigetelésről sem a hangszigetelésről nem volt ellentétben a gyártóval jó vélemény.

 • Avatar

  Tanúsító

  2011. március 20. vasárnap - 22:39

  #79164

  Mária:
  Kedves Mária!
  Ha elfogadja a véleményemet – bár bevallom, számításokat nem végeztem, műszaki táblázatokból próbálom a helyes választ megadni-.
  – Inhemiwa márkanévvel nem találkoztam, a netes kereső sem segített. Ha küld róla leírást, vagy ad adatforrást, mindketten többet fogunk tudni…Bár a belső hőszigeteléseknek nem vagyok híve, első sorban az alkalmazásukhoz nélkülözhetetlen részletesebb páratechnikai számítások miatt!
  – az Ytong téglából épített falazatok hőtechnikai tulajdonságait az alkalmazott alapanyag testsűrűsége (m.o.-n többfélét árusítanak), valamint a falazat vastagsága, a belső vakolat fajtája és vastagsága, a külső burkolat ugyanezen adatai határozzák meg. Kicsit sok az ismeretlen! Azonban az említett táblázatokból úgy tűnik, homlokzati Ytong falat nem célszerű külső szigetelés nélkül építtetni, ráadásul a külső felületet hibátlanul vízzáróra kell kialakítani. Konkrét esetben majd a tervező meghatározza a rétegrendet, enyagokat, vastagságokat, meg ami még ezzel jár. Egy valamire azonban fel kell hívjam a figyelmét: az YTONG másik neve: BÖLCSEK KÖVE! Ez pedig úgy értendő, hogy csak megfelelően bölcs mesterek kezében válik építőanyaggá!!! Jó páravezetési tulajdonsággal rendelkezik, és kiváló nedvszívó. Így, ha külső felületén nagyobb páraelenállású anyaggal burkolják, a pára feldúsul és nem szellőzik ki, vagy a burkolat hibája miatt nevességet kap az Ytong, elkerülhetetlen a szerkezet károsodása!
  üdvözli
  Tanúsító

 • Avatar

  TÜKE

  2011. március 21. hétfő - 04:01

  #79165

  Tanúsító:
  Elnézést,(laikusként) épp’ 2 napja találtam egy hirdetést (?)a Pécsi Szemle c.újság (2011.03.18.)9.old. hogy “immár helyben is elérhető” – Pécs- az INHERMIWA hő és hangszigetelő. Állítólag : Kagor Kft. Pécs, Bajcsy Zs.u.14-16 Tel :72/226-833 30/446-1677
  Közlik a cikkben,a technológiáról itt olvashatunk https://www.inhermiwa.hu/ továbbá még ezt találtam a neten https://www.belsoszigeteles.hu/
  Bocs’de a cikk nincs a neten és az egész szöveget nem írnám be.
  Van még : kagor@t-email.hu

 • Avatar

  TÜKE

  2011. március 21. hétfő - 04:08

  #79166

  Bocs’ https://www.inhemiwa.hu/htm/page36f7.html?stp=index (remélem)
  “Védett és bevizsgált magyar találmány”, adhattak volna neki egy könnyebben leírható nevet is… 🙂

 • Avatar

  Tóth Lívia

  2011. augusztus 16. kedd - 18:45

  #81332

  Kedves Koós Úr!
  Jól értem az energetikai tanúsítvány besorolásait, ha úgy értelmezem, hogy a “C” besorolás az alap, amely 96-100%, de ugyanakkor ez a fogyasztása is: 96-100 kWh/m2/év? Tehát pl. egy ház akkor tekinthető A+ -nak, és kapja majd ezt a besorolást, ha az éves fűtési energiaigénye kevesebb, mint 55 kWh/m2?
  Abszolút laikus vagyok a témában és próbálom megérteni… 🙂
  Válaszát köszönöm!
  Tóth Lívia

 • Avatar

  Laikus

  2011. október 14. péntek - 18:26

  #82033

  Most kezdtük el hirdetni a házunkat eladásra és nagyon úgy néz ki, hogy idén nem fog elkelni…. Amennyiben jövőre találna új gazdára a házunk, akkor már kötelező megcsináltatnunk ezt a bizonyos zöldkártyát rá??
  És ha a 47m2-es 1+1fél szobás lakásunkat is el szeretnénk adni, akkor arra is ugyanúgy vonatkozik a zöldkártya elkészíttetése?
  Sajnos mint laikus nem tudom kibogarászni, hogy milyen létesítményekre lesz kötelező a zöldkártya, amennyiben eladásról volna szó…??

  Üdv!

 • Avatar

  Laikus

  2011. október 14. péntek - 19:11

  #82034

  Még egy pár kérdésem volna:
  Ismerősöm gépészmérnök (Főiskola) végzettségű, ő el tudná nekem készíteni a “zöldkártyát” vagy feltétlen el kell végezze hozzá az “EQ számítógépes épületenergetikai tanúsítói továbbképzést” ??!!

 • Avatar

  tanúsító

  2011. október 16. vasárnap - 06:08

  #82039

  Laikus:
  1. Ingatlan adásvétel, és tartós bérlet (1 évet meghaladó időtartam) esetén 2012. január 1-től fennáll az eladó (bérbeadó) kötelezettsége, szerződéskötéskor át kell adnia, illetve be kell mutatnia az Épületenergetikai tanúsítványt.
  2. A Tanúsítványt kizárólag a Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékébe felvett szakértő készítheti el.
  üdv.

 • Avatar

  Kovács Tiborné

  2012. február 29. szerda - 07:57

  #83580

  Szeretném megkérdezni, hogy az 50 nm-t, hogy kell érteni. Én úgy értelmezem, hogy egy különálló 50 nm-t meg nem haladó épület. A társasházi lakás eladásakoe /40 nm/ már kell kérnem tanusítvány. Habár már több helyről hallottam, hoy 50 nm alatt nem kell. Nem akarok csapdába esni. Köszönöm válaszát

 • Avatar

  B. András

  2012. február 29. szerda - 11:47

  #83581

  Már megint idegeskedtek,csak várni kell egy kicsit és mire HATÁLYBA LÉP VALAMI RENDELKEZÉS,akkorra jön egy új PÉNZBEHAJTÓ SZERVEZET és átirja az egészet,mert Ő akarja a TOVÁBBIAKBA LENYULNI A LOVÉT!!!
  Egyébként is nem kell a 8cm-es PANELSZIGETELÉS,mert valakinek az ÉRDEKELTSÉGE úgy kivánja,hogy az Ő újabb TECHNOLOGIÁJA JOBB és a PANELSZIGETELÉS ÉGHETŐ(lásd MISKOLC PANELTŰZ).
  Ezért–OTSZ/Érvénybe lépett a 28/2011 BM rendelet,Magyar Közlöny 2011/103.szám.
  A legfontosabb változások:Tűzvédelmi dokumentáciot kötelező készíteni,ha az épitésügyi hatósági eljárásban a tűzvédelmi szakhatóságot be kell vonni,illetve ha az épitmény kettő vagy több pinceszintet tartalmaz.
  A tűzvédelmi dokumentáciot tűzvédelmi tervező vagy tűzvédelmi szakértő készitheti.
  A tűzvédelmi tervezőket a MÉK és MMÉK fogja nyilvántartani,részükre Tűzvédelmi Tagozatot kell létrehozni a kamarákon belül.
  MÉK elkezdte az előirt jogosultsági vizsga megszervezését,de az még nem tisztázott,hogy a jogszabály szerinti tűz- és katasztrófa-védelmi szakirányos végzetségnek mi tekinthető.
  HÚRRÁ:Érvénybe lépett,de -Bakondi úr KATASZTRÓFA VÉDELME és a TŰZOLTOSÁG olyan szakemberekkel dolgozik és ad -SZAKVÉLEMÉNYEKET-akik nem tudják megállapitani,hogy MIT JELENT A SZIGETELTFALÚ KÉMÉNY és az NEM SZINTZÁRÁS AHOL A FÖDÉMBEN A SZELLŐZŐK MELLETT EGYBEFÜGGŐ SZABAD FALSZAKASZ HUZODIK!!!És ezekután a MÉK-től állásfoglalás kérésnél-KÜLÖN KIVIZSGÁLLÁSRA VAN SZÜKSÉG-,de ŐK fogják meghatározni,hogy MI TEKINTHETŐ SZAKIRÁNYOS VÉGZETSÉGNEK!!!!És úgyan MENNYIBE FOG KERÜLNI A TŰZVÉDELMI DOKUMENTÁCIO???Ne agodjatok,majd ha más TECHNOLOGIA ÁRUBA BOCSÁJTÁSI ÉRDEKKŐR JÖN ÚJRA SZABÁLYOZZÁK,—csak még a SZAKIRÁNYON RÁGODNI KELL EGY KICSIT,HOGY KINEK AZ ÉRDEKELTSÉGE KERÜLJÖN ELŐTÉRBE!!!Mert a PANELSZIGETELÉSEKNÉL is már nem jó a 8-10cm-es,MERT ÚJ TERMÉK JELENT MEG ,de lehet,hogy RÁRAGASZTHATÓ LESZ AZ ELŐZŐRE,már csak azt kell kitalálni,hogy az ÉPÜLETBEN LAKOKAT,HOGY LEHET JOBBAN LENYULNI és —MILYEN SZINŰ KÁRTYA KELLESZ HOZZÁ–????

 • Avatar

  tanúsító

  2012. február 29. szerda - 21:21

  #83584

  Kovács Tiborné:
  Tisztelt Kovács Tiborné!
  Helyesen értelmezi! Az 50 m2 az egész épületre vonatkozik. Társasházuk -remélem- ennél kicsit tágasabb! A Tanúsítvány az épületre értelmezendő, de bizonyos feltételekkel elkészíthető (és elkészítendő) az egyes lakásokra, üzlethelyiségekre, stb, a rendelet által Önálló Rendeltetési Egység-nek nevezett épületrészekre.

ZÖLD
Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány

Pár hónapja felindultan keresett meg egy építtetőm, aki az elkészült házára most készíttetett energia tanúsítvány és az eredmény C besorolású lett. Mindez azért érdekes, mert egy kvázi passzívházat terveztünk neki megfelelő vastagságú hőszigetelésekkel, nyílászárókkal, hőhídmentes csomópontokkal, megfelelő gépészettel. Anno be is mutattam itt a házat a koos.hu-n is Családi ház Gödöllőre Kézhez véve a tanúsítványt, […]

Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány
2018. február 1. csütörtök
ÉPÍTÉSI JOG
7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló  7/2006. (V. 24.) TNM rendelet soron következő változásait ide gyűjtjük össze, hogy egységesen, egy helyen lehessen nyomon követni A jelenlegi jogszabály 2017. december 31-ig lesz érvényben. E rendelethez szorosan kapcsolódik az energetikai tanúsításról szóló rendelet: Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen   ***     […]

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról
2016. január 16. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább