Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2008. szeptember 30. kedd

Családi ház | Pécs, Nagyszkókói út

Erős lejtésű telekre kerül a fenti családi ház, ezért mielőtt még egy vonás is készült volna, megvártuk a geodéziai felmérést és legelőször megmodelleztük a terepet (ez látható itt alul, a baloldalon, fél méteres szintvonalakkal). A terep morfológiája nagyjából ki is jelölte azt a területet, ahová az épület kerülhet, de ahhoz hogy lássuk, milyen feltöltések, bevágások kellenek majd, egyszerű kockákat süllyesztettünk a terepbe (lent jobb oldalon), szimbolizálva egy garázs és lakószint tömegét. A szintvonalak segítségével könnyen leolvashatóak – a térbeli rajzon is – a magasságok.

E dobozok mozgatásával lehetett elérni, hogy minimálisra szorítsuk le a felesleges földmunkát…és nem utolsó sorban ezzel dőlt el, hogy félszinteltolásos kialakítást kell választani és hogy hová kerülhet a terasz?

A tervezési program szerint az épület oldalhatárra kerül (ha nem is a tényleges telekhatárra), 2 szintes, félszinteltolásos. Megrendelői igény volt, hogy az étkező kapjon fontosabb szerepet a nappalival szemben, így ehhez kapcsolódik a magasabban fekvő (jobb kilátást nyújtó) nagy terasz is (a nappali előtt is kialakítottunk egy kisebbet, amit össze is kötöttünk egy kis lépcsővel).

Az alábbi rajzra kattintva megnézheti az alaprajzokat és a metszeteket.

262-tervek

Ez egy egészen friss tervezésű családi ház, nemrég lett beadva engedélyeztetésre. A rajzok és a látványtervek önmagukért beszélnek

Új vagy régi, családi vagy társasház?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (14): megnézem

 • Avatar

  Bujnoczki András

  2008. szeptember 30. kedd - 13:53

  #4848

  Nem ismerve a talajmechanikai viszonyokat,de a szint meghatározásokhoz a garázs tetőszintjét vettem volna alapul az épitmény L alaku részénél és e fölé tervezem a teraszt úgy ,hogy a két szint találkozása egybeessen.Igy a terasz minden térből megközelithető lenne és a tetőkiképzést nem kellene megosztani.Ez persze csak magánvélemény és pénztárca kérdése.

  Üdv:B András

 • Avatar

  ópapa

  2008. október 1. szerda - 14:03

  #4858

  Gyönyörű, de a mai közbiztonsági helyzetben ilyet nem szabadna még tervezni sem. Kínálja magát a kulcs nélküli idegeneknek, ezért ma már belsőudvaros erődítményeket kell tervezni és építeni.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2008. október 3. péntek - 15:48

  #5065

  Az emeletről a konyhába jutás (vagy fordítva) macerás. Ha mégis olyan fontos, kár hogy nem csatlakozhat a félszint a főlépcsőre.
  Nem spóroltam volna annyit azzal a földmunkával, a kilátás nem minden.

 • Avatar

  Uhrin Imre

  2009. február 22. vasárnap - 19:01

  #8435

  Akkor a közbiztonság határozza meg az ízlésünket?!
  Kocka alakú, lapostetős, kevés ablakkal!!!

 • Avatar

  Uhrin Imre

  2009. február 22. vasárnap - 19:11

  #8436

  Bajban lennék, ha a Családi ház Mecseken és e terv közűl kellene kiválasztanom melyik a szebb.

  Több földmunka már csak rontott volna. Akkor már egyszerűbb lett volna az Alföldön felépíteni.
  A domboldal által adott lehetőség a szintek egymástól való eltolása.
  Egy sík terepen ugyanez nevetségesen hatna!

  Mivel az épület nem a VII kerületben épűl, igenis MINDEN A KILÁTÁS!

 • Avatar

  László

  2009. április 12. vasárnap - 19:18

  #9126

  T.Miklós!Először kellemes ÜNNEPEKET kiv.
  Leveleztünk a szin(kerti pihenő ép. témával. A polg.hiv. volt kint, még 1szer lesz a helyszinen találka, hátha a szomszéd visszavonja a feljelentését.Egyébként oldalthatárra építettem, minden rendben van, csak a magasság 2.8 és 3.4m magas, féltetős(legmag. pont)Ebbe belekötöttek, és a beépítési % mennyi, mert azt is meghaladja a beépítés, ránézésre, azt mondták. De ez a kerti pihenő ,mivel nem építési eng. köteles, így véleményem szerint nem növeli a beépítési arányt, vagy igen?Pontosan felmérek mindent, pontos tényeket adok elő, csak a magasság miatt lebonttathatják? Vagy kérni lehet fennmaradást? Mit adjak elő?köszönöm válaszát, mindenjót!

 • koos.hu - Blogtörténet | legolvasottabb cikkeink

  2009. május 28. csütörtök - 12:50

  #9931

  […] Családi ház | Pécs, Nagyszkókói út […]

 • Avatar

  páhi krisztina

  2010. március 25. csütörtök - 17:30

  #61649

  mennyibe kerül?

 • Avatar

  Adél

  2010. április 10. szombat - 14:51

  #71018

  Nagyon szép ez a ház!Hasonló házat szeretnénk mi is,csak néhány apróbb változtatással.Mi a kazán helyére gondoltuk a fürdőt,és elöl a terasz kisebb lenne és födött,fent viszont nem lenne.Érdeklődni szeretnék,hogy a terasz födését hogyan lehetne megoldani?Válaszát előre is köszönöm.

 • Avatar

  Ferdinánd

  2012. szeptember 21. péntek - 19:20

  #84711

  Üdvözlet!

  Az emberek tényleg szeretnek az otthonukhoz, otthonukban ennyit lépcsőzni? 3,5 m-t kapásból? Sose öregedjenek meg!
  Nálunk nem volt ennyi lépcső (kényelmes!), mégis meggyűlöltem, pedig combom és vádlim is van. Tudom az adottság és a kilátás, miből az utóbbit egy építész ismerős szerint az ember 1 éven belül megun, észre sem vesz.
  A jövőjét nézve ezt a házat gyakran el fogják adni.
  A látványa megfogott!

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy “A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább