Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2008. november 27. csütörtök

Szennyvíz | takarékoskodjunk vele

Ez év májusában igazából elsikkadt a hazai hírek között, hogy Spanyolországban 2007. október 1. óta 40 százalékkal kevesebb eső esett a szokásosnál, emiatt akkora vízhiány lépett fel Barcelonában, hogy Franciaországból kezdtek hajókon ivóvizet importálni.

Európában vízhiány….. végiggondolták, hogy ez milyen ijesztő perspektíva lehetőségét jelenti? Ez egy fontos jelzés volt, és rávilágított, hogy a vízhiány korántsem korlátozódik a sivatagos területekre. Megerősítette azt a prognózist, miszerint e század stratégiai erőforrása az ivóvíz lehet.

Egy átlag európai naponta 120-180 liter vizet is elhasznál a mindennapi tevékenységei során (fürdés, fogmosás, borotválkozás, mosás, ivás, autómosás, kert), de ebből mindössze kb. 2 litert iszik csak meg. Ezzel szemben Kenya egyes vidékein például egy ember teljes napi vízfogyasztása 2-5 liter, és ennek megszerzéséhez is kilométereket kell gyalogolnia. Főként Afrika országaiban minden 10 halálból 8 könnyen visszavezethető a vízhiányra, és egyes kutatók azt állítják, hogy 20 év múlva 3 emberből már kettőnek nem lesz elég ivóvize.Természetesen – és ez kontinenstől független – a vízhiánynak számos oka lehet, mint a csapadékszegény éghajlat, az ivóvízkészletek kimerülése, a pazarlás…stb. Noha a Föld felszínének több, mint 70 %-át víz borítja, ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra.

Volt már Önöknek félnapot meghaladó vízhiányuk, amikor nem lehetett WC-t használni, mosni, mosogatni, gyereket fürdetni? Elég szörnyűséges dolog, akinek már volt benne része, az tudja. Ilyenkor jut csak az eszünkbe, hogy milyen nagy érték is a víz?

Itt most ne várjanak tőlem olyasféle tanácsokat, mint hogy fogmosás közben zárjuk el a csapot és kád helyett zuhanyt válasszunk, mert e valóban praktikus, életmódbeli tanácsokkal számtalan helyen találkozhatunk, nem akarnám elismételni. Félreértés ne essen, nem arról van szó, hogy nem értenék velük egyet, sőt… azonban ezek mellett szeretném felhívni a figyelmüket arra is, hogy ennél sokkal több is tehető és jóval kevesebb vezetékes ivóvízzel is be tudnánk érni, miközben jelentős összegeket takarítanánk meg.

új sorozatot indítunk,

amelyben végigvesszük mind a vízfelhasználás módjait, alternatív lehetőségeit illetve a szennyvíz kezelésének a lehetőségeit. Ezek a lehetőségek persze elsősorban ott állnak rendelkezésre, ahol a vízfelhasználás és a szennyvízkezelés módját mi magunk tudjuk befolyásolni (elsősorban családi és társasházak, mert a nagyobb lakóegységek már összetettebb infrastruktúrát igényelnek). Nagyon fontos az elején megérteni, hogy

a vízfelhasználás módja alapvetően meghatározza a majdani szennyvíz mennyiségét és fajtáját, a szennyvíz keletkezése és kezelése pedig a környezet terhelését. Ezért szükséges e két témát állandóan együtt vizsgálni.

Én magam építész vagyok és nem akarok átnyergelni egy másik, legalább ennyire fontos szakmába, így ha majd néhol becsúszik esetleg valamilyen szakszerűtlen megfogalmazás, nyugodtan javítsanak ki!

A sorozatunk talán legbeszédesebb ábrája az alábbi, amire majd később is hivatkozni fogunk

A fenti ábra egy átlagos háztartás vízfelhasználást mutatja, az értékek becsültek, változhat országtól, a család létszámától és szokásoktól is, de látható ez a mennyiség valahol 100-140 liter/fő/nap közé tehető, azaz ennyi vezetékes ivóvizet használunk el fejenként, de én inkább úgy fogalmaznék, hogy naponta és fejenként cca.

120 l szennyvizet állítunk elő,

az ivóvízből, miközben ténylegesen csak 2,5 liter ivóvíz minőségű vízre volna szükségünk, a többi elégséges volna más tisztaságú formában is. Erről fogunk beszélni a következőkben.

Ne felejtsük el, hogy nálunk a szennyvizet nem mérik, csak a vezetékes ivóvizet és annak menyiségét veszik alapul a szennyvíz mennyiségének és díjának a megállapításához. A sorozatunkban azt fogjuk bemutatni, hogy miképpen tudunk egyszerre takarékoskodni a vezetékes ivóvízzel és a keletkező szennyvízzel, mert  – amint azt látni fogjuk –  ez legalább annyira fontos mindannyiunk számára, hiszen átgondolt szennyvízkezeléssel jelentős mennyiségű ivóvizet tudnánk megtakarítani.

 

A témához szorosan kapcsolódik, hogy most októberben jelent meg egy nagyon érdekes cikk a National Geographic -on Megjelent az első világtérkép a Föld édesvízkészletéről címmel.  A térképek jól mutatják azt a 273 nagyobb, felszín alatti vízbázist, amivel gazdálkodhatunk.

Maradjanak velünk, mert hamarosan folytatjuk és ígérhetjük, hogy nem csak érdekes lesz, hanem hasznos is !

Ön mit kezdene a szennyvizével ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (19): megnézem

 • Eva

  2008. november 27. csütörtök - 18:27

  #7579

  Ezer éve várom, hogy feltalálja valaki azt a WC tartályt, ami összegyűjti a mosógép leeresztett vizét. Tudom, hogy helyigényesebb, mint a mostaniak, de pl. a családi házakban ez minimális gond lehet. Ha valaki nekem csinálna ilyet, várom a jelentkezését.
  pewa1@t-online.hu

 • Eva

  2008. november 27. csütörtök - 19:13

  #7581

  hát ez az:)) baromi egyszerű, mégsincs. Érdeklődéssel várom a továbbiakat, de a kézügyességem kimerül az adventi koszorú készítésben. Nemrég építkeztem, említettem is a gépész tervezőnek, de csak furán nézett rám. Mindenesetre a mosogépet egy fal választja el a WC tartálytól, utólag is meg lehetne csinálni, ha lenne hozzá Mester.

 • Tóth Ákos

  2008. december 1. hétfő - 08:00

  #7602

  Tisztelt Erzsébet!

  Mint már írtam, ezek a modern rendszerek már egyáltalán nem nevezhetők olcsónak, de ha csak az esővíz gyűjtés a feladat, akkor kisebb tartályookat lehet már 1-2 százerer forintos nagyságrendi áron kapni. Fontosnak tartanám megjegyezni, hogy ezek rendszerek, ezért kerülnek ennyibe, de pontos árat csak a forgalmazók tudnak mondani, valószínűleg még akár olcsóbb rendszereket is tudnak ajánlani. Nem célom semmilyen terméket sem reklámozni itt, főleg hogy rossz tanácsot sem akarok adni…annyira azért nem ismerem ezeket a rendszereket, de a google-be beírva az “esővízgyűjtő tartály” szóösszetételt biztos talál magának megfelelő linkeket amiken érdemes elindulni.

  Üdv

 • Kádárné Yola

  2008. december 2. kedd - 20:05

  #7622

  nekünk földalatti beton ciszternánk van és bizony abban is meg poshad a víz ( de nyáron mikor szorgalmasan locsolok, akkor nincs probléma vele). A mosógépet nekem is csak egy fal választja el a WCtől, szóval jó lenne valami konkrét megoldást ismerni.

 • Eva

  2008. december 3. szerda - 23:29

  #7637

  jujujj
  nekem egy köbméteres műanyag tartályom van föld felett, de fával borítva, nem annyira ronda. A poshadásra nem is gondoltam. Egyáltalán baj, ha poshadt vizzel locsolok? Hogy büdös, rendben van, de árt a növénynek? Berakattam egy olyan közdarabot a lemenő csatornába, ami vagy a tartályba, vagy egyébként vezeti el a vizet, egy csappal lehet szabályozni. Akkor most ne gyűjtsem a vizet tavaszig? Yola, látom te otthon vagy a dologban, segits kérlek. ide is irhatsz: pewa1@t-online.hu

 • Kádárné Yola

  2008. december 4. csütörtök - 08:14

  #7638

  Éva, én azt vettem észre, hogy télen nem büdösödik a víz, csak nyáron a melegben. A kertnek semmi baja nincs ettől a víztől. Szoktam tenni bele septifost, meg faszénen keresztül forgatom búvárszivattyúval, egyébként házivízművel emeljük ki a ciszternából és van előtte egy nagy szűrő is, mert a tetőről elég sok porszennyeződés kerül bele. Kb 4 éve nem tudtuk kihúzni teljesen, az alján már elég sok szmötyi lehet.

 • Tünde

  2008. december 11. csütörtök - 13:51

  #7704

  Pewa1-nek írnám,mi megoldottuk a mosóvízzel való wc öblítést. A mosógépből felfogom a vizet, 2-3 vödörben állandóan van víz s azzal öntjük le a wc-t. Minden nap mosunk így folyamatos az utánpótlás. Hát nem a legmodernebb látvány, de ha hiszitek-ha nem 2-3 köbméter vizet lehet 2 havonta legalább spórolni. Nem sok …. de kezdetnek nem rossz. Támogatom a mosóvíz összegyüjtő tartály gondolatát. De valamit ki kellene találni a szagtalanítására, mert nagyon hamar dohos szagú lesz!!! monduk 2-3 nap után. Tartályban fokozott gond lesz.

 • x

  2008. december 13. szombat - 14:03

  #7718

  Kedves Koós Miklós lenne pár észrevételem:1 ne hülyitsük a népet 2 ha kérdeznek akkor egész mondatokba felej 3 Ha van,világ megváltó ötleted akkor írd le ne játsz az okosat hogy te tudod de csak ha …………..ide,oda,megvenni stb stb Elöre is bocs mindenért de ez jött le!

 • Jucusenko

  2009. május 2. szombat - 12:07

  #9406

  A rengeteg mosóvizet (sőt: fürdővizet) sajnálom csak úgy elfolyatni, wc öblítésre szerintem kiválóan alkalmas lenne. Nem is értem, miért nem találta már fel egy műszaki szaki a megfelelő eszközt. Nálunk abból a szempontból még szerencsés is a helyzet, hogy a wc is a fürdőszobában van. Átmeneti megoldásként a sarokba beállítottam a 100 éves keverőtárcsás mosógépet, abba gyűjtöm a mosóvizet, annak ugye van levezető csöve, azon keresztül vödrözöm a wc-be. (Megjegyzem, ezt a cécót én magam is nevetségesnek tartom, de valamennyi vizet legalább sikerül megspórolni.)

 • jancsi

  2012. április 22. vasárnap - 10:48

  #83950

  nekem van egy betongyurubol keszult kutam, es tole 5-meterre a foldben van a szenyvizcsatorna(wc,mosogato,mosogep), ami ki van lyukadva (a cso )es folyik a kutba . szeretnem kerdezni ,hogy lehet e locsolni ezzel a budos szenyvizzel a zoldseg palantakat

 • tanúsító

  2012. április 23. hétfő - 05:32

  #83951

  jancsi: Ez sajnos kútmérgezés! Sürgősen meg kell javítani a sérült szennyvízvezetéket, a kutat kiszivattyúztatni, és fertőtleníteni! A fejszín alatti vizek nagyobb területen kapcsolódnak össze, a kutak között is közlekedik a víz, a környéken sokan ihatják azt, amit jancsi termel!
  Egyébként, a víz jó locsolásra, de megeshet, hogy az a növény nem lesz ehető, amit ezzel locsoltak…

 • jancsi

  2012. április 23. hétfő - 10:28

  #83952

  koszonom a segitseget de mivel kell fertotleniteni a kutat

 • jancsi

  2012. április 23. hétfő - 10:46

  #83953

  tanúsító: es mivel kell fertotleniteni a kutat

 • tanúsító

  2012. április 23. hétfő - 23:29

  #83956

  jancsi: Ezek általában magas klórtartalmú szerek, biztos eredmény érdekében ajánlott a műveletet szakemberre, -pl kútásó- bízni. Címek a neten.

 • vizi bagoly

  2016. március 2. szerda - 11:53

  #109451

  Ez is egy lehetséges megoldás: https://www.youtube.com/watch?v=utan3QT3IkE

ZÖLD
Miért jó a házi szennyvíztisztító berendezés?

(x)  A tiszta ivóvíz kincs és úgy is kell bánnunk vele. Magyarország víz nagyhatalom, őseink hagyták ránk. Bölcsen tudták amikor hazát kerestek, hogy az a föld a legértékesebb, ahol sok tiszta víz található. Szerencsére van víztartalékunk, de ez az állapot nem örökké tartó. Mindenképpen ügyelnünk kell a vizeink tisztaságára és arra, hogy csak akkor használjunk […]

Miért jó a házi szennyvíztisztító berendezés?
2017. május 28. vasárnap
OFF
WC világnapja | értelmezhetetlen piszoárok

Ma van a WC világnapja. forrás és további hasonló fotók: VGF Otthon – 6 értelmezhetetlen piszoár.

WC világnapja | értelmezhetetlen piszoárok
2015. november 19. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább