Regisztráció/Belépés

további cikkek

Miováczné Mátai Márta
2009. január 15. csütörtök

Art Deco | politúrozott bútor felújításával

Az Art Deco stílus az 1925-ös párizsi iparművészeti kiállításon mutatkozott be, kezdetét az 1910-es évekre, végét az l940-es évre datálják. A stílus hatása megmutatkozott a formatervezés, iparművészet, szépművészet, építészet területén, igazán Amerikában teljesedett ki a 30-as, 40-es- 50-es évek Amerikájában.

Az art deco stílusában készített bútorok kiemelkedő darabjai – luxuscikkek voltak, az „elit” megrendelésére készültek – mestermunkák, melyek nagy szakértelemmel, kézi munkával készültek, drága, egzotikus anyagok felhasználásával – ébenfa, indiai rózsafa, diógyökér – díszítésükhöz gyöngyházat, elefántcsontot, aranyat, ezüstöt használtak.
E formatervezett bútorok elterjedését a tömegtermelés, az olcsóbb anyagok felhasználása tette lehetővé, megfizethetővé váltak, a polgári otthonok díszei lettek.

Ma újra hódít az Art Deco

Mivel a maguk korában nagyon modernnek számítottak, egy-egy különleges darabja könnyen illeszthető egy mai, modern környezetbe is. Ha valaki egy egész szobát, vagy az egész lakását szeretné berendezni ezzel a stílussal, kitartással, türelemmel ez is megvalósítható. A stílus jegyeit viselő bútorok, kiegészítők, dísztárgyak szép számmal fellelhetők régiségvásárokon, antikvitás üzletekben, a Vatera honlapján. Többségük magán viseli az eltelt 60-90 év nyomait, apró sérülések, vagy csak megkopott politúr formájában, ahhoz, hogy ismét régi fényében tündökölhessenek, felújításra szorulnak. A felújítás komoly hozzáértést igényel, hosszadalmas, nehéz fizikai munka – ez kifejezésre jut a munkadíjban is – bízzuk szakemberre.

Miováczné Mátai Márta vagyok, lakberendező. A fotókon saját otthonunk látható. A bútorok, kiegészítők többsége a pécsi vásárból származik, megtalált állapotuk sok esetben siralmas volt. A szerkezeti javításokat asztalos szakemberre bíztam, a felújítást (csiszolás, apróbb javítások, politúrozás) saját magam végeztem – miután egy kiváló mestertől hónapokon át elsajátítottam a szakma alapjait. Az első darab megvásárlása után mindig találtam újabb és újabb darabokat, melyek illettek a meglévőkhöz, így néhány év alatt szép lassan az egész ház berendezése megváltozott, egységes stílusú lett. A bútorok mellett a kiegészítők nagy része – csillár, fém, üveg dísztárgyak – is az art deco stílusában készültek, de jól mutatnak a mai darabokkal együtt is.
A politúrozást csak saját magamnak végzek, pusztán hobbiból, viszont szívesen segítek akár art deco, akár más stílusú enteriőrök megteremtésében.

Tisztelt Érdeklődő/Látogató!
Van, aki „született” lakberendező: határozott elképzelésekkel, ízléssel, van, aki annak tanul, hogy megszerzett tudásával segíthessen másoknak otthonuk berendezésében, elképzeléseik megvalósításában. Az évek során mindannyian változunk, változnak igényeink, lehetőségein.
Ha új lakásba költözik, vagy a meglévő érett meg az új igényei szerinti felújításra, korszerűsítésre (pl. konyha, fürdőszoba), de elképzeléseit illetően bizonytalan, vagy csak ideje, energiája nincs ezzel foglalkozni, kérje szakember segítségét. Ha elképzelései nem határozottak, s Ön esetleg rossz döntést hoz, akkor a jelentős anyagi ráfordítást igénylő és – valljuk be – nagy felfordulással járó átalakítás nem hogy örömet, elégedettséget, hanem hosszú távra szóló bosszúságot eredményez.
Ha nem szükséges átalakításokat végezni, a meglévő bútorait sem szeretné lecserélni, de valami más hangulatra, új színekre vágyik, akkor is kérheti lakberendező segítségét, a színek, anyagok, kiegészítők kiválasztásában, ez esetben Önnek rengeteg utánajárást, és időt takarítva meg.
Ön bármilyen enteriőrre – modern, klasszikus, elegáns – vágyik, tervezéssel, tanácsadással állok rendelkezésére, hogy igényeinek, ízlésének, lehetőségeinek megfelelően rendezkedhessen be lakásába, hogy az otthona hívogató kényelmével, meghittségével, eleganciájával segítse Önt és családját a pihenésben, feltöltődésben.
Miováczné Mátai Márta lakberendező
Tel: +36 70 202 202 6
Email: miomarti@upcmail.hu

Hozzászólások (8): megnézem

 • Propeller

  2009. január 15. csütörtök - 08:29

  #7893

  Art Deco | politúrozott bútor felújításával…

  art-deco lakásberendezés sajátkezüleg felújított politúrozott bútorokkal…

 • 2009. január 16. péntek - 14:54

  #7918

  új rovat a koóson? : )
  nagyon jó ötlet, remélem lesz folytatása

 • Koós Miklós

  2009. január 16. péntek - 16:31

  #7921

  még nem tudom …

 • Harsányi Ágnes

  2009. február 17. kedd - 18:33

  #8353

  Tisztelt Koós Úr! Kérem legyen folytatás! Nemcsak azért, mert az ArtDeco a gyengém, /A kor, az építészet,a ruhák, ékszerek, bútorok, és a swing/Felhívom figyelmét a könnyed, de kihagyhatatlan Poirot filmekre, ahol igen gondosan állították össze e stílus minden változatát. Jó lenne rovatnak a belsőépítészet sok más stílussal is. De, ha már újra divat az ArtDeco (én ennek csak örülök) lehetne többször is szó róla.

 • Koós Miklós

  2009. február 18. szerda - 07:50

  #8368

  Kedves Ágnes,
  a lakberendezés igazából nem esik a fősodor irányunkban, ez is inkább azért került be, mert a lakberendező hölgy közeli jó barátunk és elismerésre méltónak gondoltam, ezeknek a bútoroknak az összegyűjtését, válogatását és persze a restaurálását

 • Uhrin Imre

  2009. február 18. szerda - 08:23

  #8369

  Barátaim csodálkoznak mikor elmegyek velük régi bútorokat vásárolni, hogy miért nem esek hasra egy Art Deco nál?
  Azért mert én az életem nagyrészét ilyen bútorok között éltem. Édesanyámékhoz mikor elmegyek úgy nyitom ki a fiókot, hogy eszembe sem jut milyen nagyszerű alkotást fogok a kezemmel. (Sajnos egyre fogy a bútorkészletük, mert alkalmanként elhozok tölük egyet-egyet ami nekem “életfontosságú”.)

 • Sanyi

  2010. március 23. kedd - 12:36

  #61612

  Van egy eladó 1935-ös Art Deco hálószobám.
  Érd: 70/538-9840
  Köszönöm.

 • Orsi

  2011. április 11. hétfő - 09:21

  #79649

  Harsányi Ágnes: Kedves Ágnes és art deco rajongók! Figyelmükbe ajánlom a http://www.wenga.hu honlapot, ahol gyönyörű art deco stílusú bútorokat találnak!
  Orsi

JÓTANÁCS
Felújítunk | 17. Az étkező

A lakásunk felújításáról szóló beszámoló áprilisi utolsó részében azt ígértük, hogy hamarosan folytatjuk. A “hamarosan” jelen esetben 5 hónapot jelentett. Ennek csak részben volt az az oka, hogy a parkettást majdhogynem keresztre feszítettem, mert annyira elrontotta és annyira nem értett hozzá, hogy az maga volt a magyar építőipar sötét oldala. De erről majd később. Voltak […]

Felújítunk | 17. Az étkező
2013. szeptember 30. hétfő
SAJÁT
amikor a Megbízóval a munka végén találkoztam

a megbízás a frissen elkészült pince-földszint-tetőtéri szintekkel rendelkező családi ház teljes berendezésére és ennek megvalósítására, kivitelezésére vonatkozott. Sajnos a padló és falburkolatok is készen voltak, igy azok kialakítását már sajnos nem tudtam befolyásolni, viszont mindent másét igen, ugyanis teljesen szabad kezet kaptam. A fiatal Megbízóm programozóként akkor New Yorkban dolgozott és emiatt a kommunikáció szinte […]

amikor a Megbízóval a munka végén találkoztam
2007. június 5. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább