Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2009. január 28. szerda

Tervkritika 20 | végre egy jó ház

Végre.

Nagy kő esett le a szívemről. Már azt hittem, hogy ezután csupa jellegtelen vagy elrontott vagy megerőszakolt alaprajzú házról kell majd véleményt mondanom a Tervkritika rovatunkban. De szerencsére nem így történt, mert az alábbi ház tulajdonosa “megmentett”

Tisztelt Koós Miklós !
Régóta érdeklődve olvasom tervkritika rovatát. Kis családom élete most jutott oda, hogy végre saját családi fészket építhessünk. Kérem nézzen rá terveinkre, kíváncsian várjuk konstruktív kritikáját illetve véleményét mind a tervek, mind az építészünket illetően.

Kedvem lett volna ezzel kezdeni a múlt hetet, de sok terv várt feldolgozásra, így mostanra jutott csak idő erre a tervre is. Az oldalhatáros telepítésű épület tömegformálása és belső alaprajzi szervezése szerencsésen eltért a szokványostól és egyúttal szellemes megoldásokat eredményezett. Vegyük ezeket sorra.

A földszint (A nagyobb felbontáshoz katt a rajzra)

A bejárat oldalt található, tágas előszobával, a nappali-konyha irányában nyílással és nem ajtóval. Innen indul a tetőtérbe vezető és jól kialakított egykarú, egyenes lépcső is.

Ezt csak azért jegyzem meg külön, mert viszonylag ritkán találkozni vele, nem könnyű elhelyezni, viszonylag sok helyet igényel a vele majdnem megegyező hosszúságú és területű közlekedővel (ha több szint van egymás felett)..

Az előszobában kapott helyet még a kamra és a WC (a kekeckedőknek: bár lényegében valóban egy légtérben van az étkezővel, azonban oly mértékben elszeparáltan és saját ablakkal bír, hogy ennek itt nincs jelentősége).

A terepszinten található gk. tárolót a zsilipnek is használt gépészeti helyiség köti össze az előszobával, ami egy jó megoldás.

A földszint legnagyobb egységét az egy légtérben kialakított nappali-konyha-étkező alkotja. Mindegyik külön-külön is jól kialakított,  és bár egybenyílnak, mégis jól elszeparálódnak. Az étkező alkalmas a bútor elfordításával lényegesen nagyobb vendégsereg leültetésére is, ami egy szimpatikus opció. Egy kandallót található a tágas nappali közepén, ami látványban és funkcióban is előnyös. A nappali 2 db tolószárnyas teraszajtóval kapcsolódik a nagy méretű teraszhoz, amelyet egy végigfutó fa pergola véd a közvetlen napsugárzástól. Jól van kitalálva.

A tetőtér elrendezése a földszinthez hasonlóan színvonalas. Az egykarú lépcsővel párhuzamosan futó közlekedő fala áttört a lépcső irányába, így az nem lesz egy sötét és zárt közlekedő terület. A terasz irányában helyeztek el 2 hálószobát és a nappali légteréhez kapcsolódó galériát (ez utóbbi nem a konyha és nem az étkező vagy az ülőgarnitúra fölé került, mert az zavaró lenne, hanem a teraszkijárat elé).

A jobb megvilágítás miatt ide 2 sorban helyezték el a tetősík ablakokat. Az átellenes oldalra kerültek a fürdőszobák, amelyik közül az egyik a szülői hálóhoz csatlakozik. Elegáns és praktikus megoldás.

Összefoglalás | már a tervek megjelenítésén látszott, hogy a tervezője igényes és ez látszik az alaprajzokon és a többi terven is. Az épület tágas, de nem terjengős, jól vannak szétválasztva a funkciók. A látványtervei is igényesek, ezek valóban segítik a megértést, részletes kidolgozottságuk közelít a valósághoz. Csak gratulálni tudok a tervhez, úgyis, hogy nem tudhatom mennyi volt ebben a megrendelői inspiráció és mennyi az építész találékonysága és kreativitása.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

A Tervkritika a koos.hu honlap ingyenes szolgáltatása, melyért cserébe cikk-ként megjelenik nyilvánosan is. Az ezzel kapcsolatos levelezés, rajzok szerkesztése, feltöltése és kritika megírása azonban nagyon időigényes és mivel az utóbbi időben egyre több megkeresés érkezik hozzánk, így a továbbiakban maximum csak heti 1 db-ot tudunk vállalni. Ami efölött érkezik, azt csak megbízás, díj ellenében tudjuk elkészíteni … remélhetőleg elfogadják ezt és megértik, hogy a mi időnk is véges. A mostanáig beérkezett tervekre ez még természetesen nem vonatkozik, csak az ezután érkezőkre, emiatt ezen a héten – 3 db Tervkritika jelent meg, olyanoké, akik korábban küldték be véleményezésre.  Szeretnék kérni egy Tervkritikát a házamról (részletek)

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (18): megnézem

 • Avatar

  guan

  2009. január 28. szerda - 06:35

  #8055

  Nekem is tetszik az épület, de néhány dolog zavaró.
  Az egykarú lépcső miatt a szülői hálóba gyakorlatilag gyalogtúrát kell szervezni. A lépcső melletti szoba az 1,90 m-es lehatárolás miatt gyakorlatilag alig szoba, ráadásul bevilágítani csak tetőablak fog. Én laktam ilyan szobában… mint a börtön. A földszinten az ajtók egymásba érnek, akármilyen frappáns alaprajz is ez, illene kijavítani. Az új OTÉK szerint nem nyílhat étkező/konyha/kamra a wc-vel egy légtérbe. Végezetül nem értem miért nem lehet a fűtőhelyiség a közlekedőcvel egy helyiség?
  Természetesen nekem is tetszik a ház, csak zavaró momemtumok vannak benne.

 • Avatar

  söci

  2009. január 28. szerda - 09:24

  #8059

  Hogy lehet jó és kényelmes egy ház, ha többszintes? legfeljebb kompromisszumnak nevezhető, de minőségi élethelynek nem.

 • Avatar

  Nagy Mihály

  2009. január 28. szerda - 09:26

  #8060

  Köszönjük valamennyiük kritikáját.
  – a lépcső 90 cm széles,
  – az egybenyíló ajtókat átgondoljuk,
  – a fűtőhelyiség igazából funkcionálisan a garázshoz akarna tartozni, de a mellékhelyiség fogalma az OTÉK-ban nem teszi lehetővé, hogy a garázsra ablakot tegyünk ezért a leválasztás…
  – a tetőablakos szoba csak 2 hetente 4-5 napot(estét) lakott. Mindazonáltal nekünk is sok fejtörést okozott. A terven egymás felett, a látványterven egymás mellett vannak az ablakok. nehezen tudjuk eldönteni melyik lenne komfortosabb.

 • Avatar

  Tóth Ákos

  2009. január 28. szerda - 11:09

  #8061

  Nekem is nagyon tetszik az épület, de a lépcsőkarnál én is javasolnék 10-15 cm szélesítést, úgy nézem, ez a fürdőszobák irányába nyugodtan megoldható. Ne feledjük el, a bútorokat is ott kell majd a szobákba felvinni, és ráadásul a végén még el is kell kanyarodni, és nem mindegyik bútor lesz lapra szerelt.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2009. január 28. szerda - 20:05

  #8066

  Javasolnám a 3. hálószoba ablaknyitását is az oromfalra. Sokkal jobb egy szoba ha nem csak a “szélvédőn” keresztül lehet átnézni rajta.
  A galériákat mint önmagukat meggondolandónak tartanám. Egy kürtő amin a nappaliban ülőknek kellemetlen légmozgást okozhat, a fent pihenőknek meg minden zaj, szag akadálytalanul feljut. Ráadásul azok a szép nagy ablakok tisztítása is macerás. Kivéve ha nem sk, hanem szakcéggel végeztetik 🙂 A kamrát és wc-t rosálnám.
  Ha a kamra lenne a wc és az az átközlekedőből nyílna, akkor ha valakire egy hasmenés is rájön, nem kell feszengenie mindenkinek, főleg társaság esetén. Több bútorozható falfelület maradna az előszobában, mert ott nincs sok. A külső sarok meg mint leghidegebb, jót tenne az élelemtárolásnak.
  Egyébként sok jó ötlet, végre olyan amitől jobb napja lesz az embernek.

 • Avatar

  Kambala Müvészeti Műhely

  2009. február 1. vasárnap - 17:20

  #8125

  Kellemes ,szép ház.
  De semmiképpen nem épitenék egykarú egyenes lépcsőt,pihenő közbeiktatása nélkül.
  Gondoljuk bele ,ha megbotlik a használó a lépcsön 17-18 lépcsőfokot is zuhanhat…

 • #8148

  […] január 28. Tervkritika | végre egy jó ház […]

 • Avatar

  antiszoc

  2009. február 5. csütörtök - 22:19

  #8170

  Üdvözlet!
  Söcinek: A mozgás az élet, a lépcsőzés pedig különösen jó kardioedzés 🙂 Hogy kinek mi a megfelelő élettér, az egyénenként változó. Én a 8. emeleten szocializálódtam, a földszintes kertesházban nem mertem nyitott ablaknál aludni. Most, hogy van tetőtér, úgy érzem, a ház igazi otthonná vált. Egyébként reggel lemegyünk a földszintre, este meg följövünk a hálókba, úgyhogy nem szakadunk bele.

  A tetőablaktól irtózóknak: Csak akkor építenék “kutyaólat” a tetőre, ha valami különlegesen szép kilátás felé szeretném a szobát megnyitni. Nálunk pl. ronda a környék, az ég viszont mindig szépséges, dől be a fény a tetőablakon, és esős vasárnap reggeleken prímán lehet aludni az ablakon doboló cseppek neszezésére.
  Magasan lévő tetőablak tisztítása pokol!!! Legalább egy motoros távnyitót és egy hosszú nyelet az ablakmosónak be kell szerezni!

  Az emeletre kell akkora fürdő! A női lét kiteljesedése egy kellemes fürdőszoba, gyertyák, sarokkád… Nem mindenkinek fussa medencére 🙂

  Az egykarú lépcső, háááát, alapvetően nem nagy élmény. De itt nem tudnék jobbat. Mint szükséges rossz viszont helyes, hogy nem lett eldugva, hanem a homlokzaton is áttörve szinte dacosan vállalja fel egyediségét. Vagány.

  Bár nem építészeti téma, de ujjongva köszöntöm a nappali együttlét-központúságát a TV-szentély helyett.

  Szép napot mindannyiuknak!

 • Avatar

  Uhrin Imre

  2009. február 6. péntek - 17:49

  #8184

  A galéria feletti négy ablakhoz elég hosszú nyél kell!
  Nemtudom lehet-e ilyet kapni.

  Ha jól látom a rajzon (konyhával szembeni rövid oldal) ott a televízió. Azért, hogy a háziaszony főzés közben is tudja követni az eseményeket, sőt még evés közben sem kell lemondani a világ dolgairól.

 • Avatar

  Harsányi Ágnes

  2009. február 17. kedd - 19:06

  #8359

  A ház nem rossz, a fenti hozzászólók az én véleményemet is leírták /lépcső, ajtó/ Nekem az üvegablak rendeben van. Hiányolom a napelemet, napkollektort. /Tudom a csatorna kötelező, de egy házi szennyvíztisztítóval a kerti locsolást autómosást letudhatnám. Acsatornára mérőt szereltetnék, úgy fizetnék!/

 • Avatar

  Uhrin Imre

  2009. február 18. szerda - 07:28

  #8364

  Azért egy ilyen kategóriába tartozó épület megérdemelné a motoros távnyitót is.

  én a tisztítás nehézségére gondoltam a tetőablakoknál.

 • Avatar

  BéTom

  2010. március 10. szerda - 17:38

  #61391

  Kétségkívül vannak erényei a háznak. A passzívházként való működéshez azonban valahonnan be kellene szerezni a passzív tetősík ablakokat, valamint a passzív garázsajtókat is. Az épület tagoltsága miatt pedig valószínűleg extrém vastag hőszigetelésre lesz szükség.

 • Avatar

  Hawaii

  2010. március 11. csütörtök - 13:34

  #61407

  Miklós: Szekcionált valóban nincs, de így belegondolva, billenőből, vagy két szárnyúból sem lenne akkora kihívás extra (akár 20cm) szigetelésű változatot készíteni. Nyitási mechanizmusukból fakadóan lényegesen vastagabb illesztési felületet kialakítását teszik lehetővé.
  Just my 2 cents…

 • Avatar

  gsmisi

  2010. március 18. csütörtök - 22:51

  #61529

  a kiviteli tervek készítése során kellett az épületet “passzívházasítanunk”. A garázs természetesen leválasztásra került a hőszigetelt és légtömör burokról a már említett nem megoldható problémák miatt. A Velux gyárt olyan tetőablakot melynek paraméterei alkalmassá teszik, hogy némi küzdelem árán szerepelhessen egy passzívházban is. Természetesen elmarad a minősített nyílászárók műszaki paramétereitől, de hiányosságait a ház más pontjain kompenzáltuk. A tervezés során ezeken túl még számos ponton hozzá kellett nyúlni mint pl. lemezalap…
  Egyébként a tetőtér beépítés igen érdekes vonzata, hogy gyakorlatilag “levágja” az épület kiugró sarkait így közelebb kerülünk a gömbhöz mint végletesen kompakt formához.. 🙂

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább