Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Vértesy Mónika
2009. március 11. szerda

Zöldtetők a klímaváltozás ellen 2.

Folytatjuk a  Syma csarnokban 2009. február 11-13 között megrendezett Tetők, Falak, Homlokzatok + Épületenergia Szakkiállítás és Konferenciáról szóló, Vértessy Mónika által írt beszámolót.

Zöldtetők a klímaváltozásban | Horváth Sára (BMGE Építészmérnöki Kar, Épületszerkezettani Tanszék)

Az előadó két nagyszabású, régiós klímamodellnek a bemutatásával nyitotta meg a délutáni “A” szekció ülését.  Épületeink nemcsak, hogy energiafelhasználásuk révén aktívan hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, de emellett egy olyan szerep is hárul rájuk, hogy alkalmazkodniuk kell annak következményeihez. Érdemes tehát tisztában lenni az éghajlatunkban várhatóan bekövetkező változásokkal és erre felkészíteni épületeinket.

A Prudence projektben 50×50 km2 kiterjedésű területeket vizsgáltak és 1960-90-es évek adataihoz viszonyítva elemezték a 2007-2100 közötti lehetséges forgatókönyveket. A Clavier projekt kisebb területen (Románia, Bulgária, Magyarország) és még nagyobb pontossággal elemezte a klímaváltozást.

A kutatások eredményeként megállapították, hogy Magyarországon a felmelegedés mellett a hőségnapok és hőhullámok is várhatóan növekedni fognak csakúgy, mint a nagy csapadékmennyiségű események száma. Ami az évszakonkénti eloszlást illeti, nyáron kevesebb, télen több csapadékra számíthatunk. Sajnos mind gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási események is. Az egyre kevesebb csapadékkal fenyegető nyarak miatt nagyobb hangsúlyt kell fektetni a zöldtetők öntözésére és a vízmegtartó képesség növelésére, valamint a megfelelő szárazságot is tűrő növényzet kiválasztására. Ugyanakkor a télen növekvő csapadékmennyiségre is fel kell készülni a vízelvezetés megfelelő rendszerének kifejlesztésével.

Szárazság

Érdekes eredmény, hogy míg az alacsony szélsebességű napok gyakoriságában (<6 m/s) nem számítanak változásra, addig szeles napok (>12 m/s) akár meg is duplázódhat és a rendkívül erős széllökések intenzitása és gyakorisága is növekedni fog. Ennek tükrében érthetetlen, hogy a régi magyar szabványt miért egy olyan Eurocode szabvány váltja, ahol 60%-kal kisebb szélteherrel kell számolni.

Gyökeresen jobb, OÁZIS drénlemezzel | Kovács Zoltán AUSTROTHERM Kft

Vízszigeteléssel védett helyen általában normál expandált polisztirolhabot (EPS) használunk hőszigetelésként, vízszigeteléssel nem védett helyen pedig extrudált lemezt (XPS). Alternatív megoldást kínál az Austrotherm Oázis nevű terméke, ami zöldtetők vízelvezető, vízmegtartó és hőszigetelő rétegeként is használható. Az expandált, formahabosított polisztirolból készülő lemezeknek nagy a mechanikai szilárdsága és a csonka gúla alakú elemekből felépülő tálca vízmegtartó képessége is meggyőző (9,8 l/m2). A könnyű tömegnek köszönhetően ugyanolyan terhelés mellett több ültetőközeget lehet alkalmazni. Az Oázis hőszigetelőelem egyenes és fordított rétegrendben is megállja helyét. EU szabványként nincsen hitelesítve, de a ZÉOSZ ajánlását élvezi és van ÉME engedélye.

LIAPOR duzzasztott agyaggolyó felhasználása a vízgazdálkodásban | Halász András LIABAU Kft

A termék alapanyagául szolgáló szerves tengeri üledéket, a Jura agyagot Klinker kemencében égetik ki. Az égetés során keletkező gáz felfújja az agyaggolyót, a kialakuló belső szivacsos szerkezet kitámasztja a külső klinker héjat. A kiégetés energiaigényét faolajból fedezik és mivel a termék az agyagon kívül más anyagot nem is tartalmaz, ezért környezetbarátnak minősül. További előnyös tulajdonságai, hogy könnyű, jó hang és hőszigetelő. Kapilláris szerkezetének köszönhetően nagyon jó a vízmegtartó képessége. Mielőtt a nedvességtartalom elpárologna az anyag felszínéről, előbb ki kell diffundálnia a golyók felszínére ezzel késleltetve az esemény végbemenetelét. A Liapor zöldtetőkön talajkeverékként és drainlemezként is használható. Előbbi esetben lazítja az ültetőközeget és javítja a víz, valamint hőháztartást. A növényzet igényeitől függően háromféle termék, a NW, HD és Hydro közül lehet választani, így akár (virágfölddel keverve) dísznövények és zöldségek termesztésére, vagy akár a szántóföldi talajok feljavítására is használhatunk Liapor agyaggolyócskákat. Porózus szerkezete miatt csúszásgátló anyagként is felveheti a versenyt, hogy visszaszorítsa a ma még széleskörűen használt, ám a környezetre igen káros sót.

Liapor agyaggolyók

Környezetbarát fordított megoldások | Gerendi Gábor RW BAUTECH Kft

Az előadó nemcsak a fordított rétegrendben alkalmazható megoldásokat, hanem a Bautech Kft által forgalmazott termékek egy csokrát is bemutatta. Hallhattunk például a Resitrix vízszigetelő termékcsaládról, melyek bitumennel társított EPDM (szintetikus kaucsuk) összetételük révén bírnak olyan kedvező tulajdonságokkal, mint amilyen például a könnyű megmunkálhatóság, a hosszú élettartam vagy az, hogy nem nyúlnak. Az öntapadó lemezek között- melyek öregedés-, időjárás-, UV-, és lépésállók – találunk gyökérálló kivitelt is, mely zöldtetőkre is jó megoldást kínálnak. Hasonló előnyökkel bír a Rhepanol hg nevű vízszigetelés is.

“Egy szimpla, egy fordított”

Ezek bemutatása után az előadó ismertette a fordított rétegrendben rejlő lehetőségeket. Tőmondatban úgy is jellemezhetnénk a rendszert, hogy „hőszigetelt vízszigetelés”, itt ugyanis a vízzáró réteg nem a párazáró és a hőszigetelő réteg fölött helyezkedik el, hanem a hőszigetelés alatt, ahogy azt a vetítetés egyik diája is mutatja.

Egyenes és fordított rétegrendű tető felépítése

Alacsony vízfelvétele, nagy szilárdsága, fagy-, korhadás-, és öregedésállósága mellett leginkább az teszi népszerűvé a Roofmate hőszigeteléseket, hogy egyszerűen telepíthetők, igaz kizárólag lapos tetőkön. Az egyszerűség alatt azt értem, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között sem kell attól tartanunk, hogy a szerkezetbe nedvességet zárunk, másfelől pedig a hibákat könnyen fel lehet tárni és szükség esetén visszabontani a szerkezetet. Felújításoknál a már meglévő (pl csak vízszigetelést tartalmazó) tetőt ki lehet egészíteni a termékkel, így jelentős mennyiségű hulladék elszállításától és munkadíjtól kímélve meg pénztárcánkat. Épületfizikai szempontból vizsgálódva pedig meg kell említeni a kedvező rétegfelépítést is, nevezetesen azt, hogy a csapadékvíz elleni szigetelés a hőszigetelés meleg oldalán tölti be különösképpen hasznos szerepét. Mitől olyan hasznos? Attól, hogy egyben párazáró rétegként is funkcionál, nem úgy, mint a hagyományos rétegrendben, ahol erről a feladatról külön rétegről gondoskodik.

A beszámolónak még mindig nincsen vége, hiszen eddig még nem esett szó sem a költségekről, sem pedig arról, hogy a felmerülő hibákat hogyan lehet kiküszöbölni. A soron következő előadók ezekre a kérdésekre is választ adnak… | a teljes cikk

eredeti cikk
csaladihaztervezes.hu
Vértesy Mónika írásai a koos.hu-n

Hozzászólások (3): megnézem

 • Propeller

  2009. március 11. szerda - 05:57

  #8681

  koos.hu – Zöldtetők a klímaváltozás ellen 2….

  vertical garden, zöldtető…

 • Avatar

  Hawaii

  2009. március 11. szerda - 12:34

  #8687

  Itt egy az első képen láthatóhoz hasonló. Esetleg ezt is be lehet szúrni illusztrációnak:
  .
  https://pixdaus.com/pics/1214151355vHEI1E9.jpg

 • Avatar

  Koós Miklós

  2009. március 11. szerda - 12:45

  #8689

  köszönöm, nagyon jó….be is illesztettem

SZAKMA
ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia

Az ÉMI szakmai konferencia-sorozatot indít azzal a céllal, hogy a szakmai közvélemény minél szélesebb körével ismertesse meg az építésügyi műszaki irányelv-tervezeteket és minél többen kifejthessék véleményüket, gondolataikat a témában. Az első konferencia június 13-án, az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában kerül megrendezésre. A hazai építési gyakorlatban – eltekintve az utóbbi három évtizedtől –, jó hagyománya volt a […]

ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia
2018. június 10. vasárnap
ZÖLD
Vegetáció

azt hiszem, a legtöbben egy ilyen teraszra vágyunk … forrás: https://paradisexpress.blogspot.hu/2013/04/birds-of-prey.html

Vegetáció
2015. augusztus 25. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább