Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2009. június 29. hétfő

Tervkritika 37 | 2+7 fő

A mai Tervkritikára egy valóban vázlatos terv érkezett, amit a rajzolási technikája miatt kicsit szoknia kell az efféle rajzokhoz nem szokott laikus szemeknek. Amilyen kevés tervet kaptam, a rajzokat itt most kísérő szöveg helyettesítette:

Tisztelt Koós úr!Az alábbi rajzok még csak a tervező által készített vázlatrajzok egy esetleges megvalósítási lehetőségről. A ház Budapest, Nagytétényi részén kerülne megépítésre egy enyhén lejtős telken.
Az alapvető probléma a házba együtt költöző személyek számának kényelmes és célszerű elhelyezése volt. Hét gyermeket nevelünk, három lány és négy fiú elosztásban. A koruk is elég eltérő, 21 éves a legnagyobb és 1 a legkisebb. Szeretnénk közel azonos életteret biztosítani mindannyiunknak.
A ház részben alápincézett. A földszinten egy elég tágas előszobába érkezünk ahol lehetőség van az indulás-érkezés körüli teendők kényelmes végrehajtására. Beépített szekrény segíti a tárolást.Továbbhaladva balra az étkezőn keresztül jutunk a konyhába, aminek egyik ablaka az utca felőli bejáratra néz (rajzon nem látható), lehetővé téve annak beláthatóságát. Az étkezőn keresztül érkezünk a tágas nappaliba. A konyhából és a nappaliból közvetlen kijárat nyílik a tető által részben fedett déli fekvésű teraszra. a konyhához kamra is tartozik.
A főbejárattal szemben az előszoba végén van a mi hálószobánk és mellette a legkisebb gyerek szobája. Esetleg összenyithatóság megoldható. Balra WC, jobbra fürdőszoba, esetleg gardrób.Az előszobából jobbra egy lépcsőn lejuthatunk a garázsba, ahol a gépészeti berendezések részére, valamint a háztartási tevékenységek végzésére vannak kialakított helyiségek is. Valamint egy nagyobb, bármilyen más használatra.
A lépcsőn felfelé haladva a félig süllyesztett pince fölötti emelt szintű lakótérbe érkezünk. Ennek a résznek az északi oldalán kialakítható egy későbbi kijárat, ha a család és a gyerekek élete úgy alakul. Esetleg ez a házrész leválasztható később. Egy előtérből nyílik négy közel egyforma szoba, valamint WC és fürdő, esetleg gardrób. A szobák tájolása keleti illetve nyugati fekvésű.
A kialakítható második bejárat helyén egy ablakkal átvilágíthatóvá válik észak-déli irányban az étkező felé. A félemeletről tovább feljebb haladva jutunk a főbejárat és a földszinti szobák fölött lévő tetőtérbe. Itt két szoba esetleg WC, fürdő kerülhet kialakításra. A főbejárat fölött egy elég tágas tér egy ablakkal megvilágítva kelet felől biztosíthatja a megfelelő bevilágítást.Egy esetleges problémánk merült fel a használhatóságot illetően.A nappaliba csak az étkezőn keresztül tudunk eljutni. Itt elfelejtettem említeni, hogy az étkező a nappalitól, illetve az étkező az előszobától ajtóval elválasztható lenne egymástól. Szeretnénk a véleményét kérni az elképzeléssel kapcsolatban.

[további kiegészítés] Pár kiegészítést szeretnék még írni, ami talán fontos lehet. Az elképzelt ház egy 1065m2-es telken állna. Ez egy fennsíkon van enyhe déli lejtéssel. Napok óta bújjuk a rajzokat, pár napja pénteken kaptuk, és találtunk pár praktikusabban is alkalmazható megoldást is. Legalábbis szerintünk.
A háztartási helyiség, a rajzon mosóként szerepel, talán nem a legszerencsésebb, hogy a pincében van. Felhozni a vizes, kimosott ruhát, hiszen tavasztól őszig jó idő esetén a kerti szárítás a legjobb. Lépcsőzés, keresztül a házon mire a kertbe ér az ember.
A földszinten lévő szülői fürdőszobának nincs ablaka, ami elég nyomasztó érzést kelthet a használat során. Esetleg a szellőzése sem jó.
megoldásként felmerült itthon, hogy a kicsi szobája felkerülne a tetőtérbe, a bejárat fölötti térben még lenne helye is. A pincéből a mosóhelyiség a mi fürdőnk helyére kerülne, átvándorolna a szobánk mellé a fürdő, így biztosítva a megfelelő szellőzési lehetőséget és természetes fény bejutását is. Kíváncsian várjuk a véleményét!

pince alaprajza (nagyításhoz katt. a rajzra!)

Egy 9 fős családi házat tervezni építészt próbáló feladat, mivel a majdani lakók közül senki sem szeretne abba a hálóba kerülni, “ami csak így volt megoldható”. Ilyen létszám mellett a hálóblokkok már nem csak a nappalitól való elkülönülését kell jól megoldani, hanem – a nagy korkülönbségek miatt – már egymás között is. Az újszülött és a 21 éves már egy generációnyi különbség!

A nehéz program ellenére az építész igazán figyelemreméltó munkát végzett. Az egyes funkciók jól vannak szétválasztva, jók a helyiség kapcsolódások és főképpen jók a méretek. Kellően tágas ott ahol annak kell lennie és kellően takarékos, ahol arra van szükség. Jó ötletnek tartom a majdani 2. bejárat lehetőségét.

Magam kicsit szkeptikus vagyok a tekintetben, hogy a felnövő generáció vajon együtt akar-e maradni majd a szüleivel, mert ha nem akkor igencsak nagy lesz a ház. A kormegoszlás itt persze mást mutat, mert mire e legkisebb is kirepül, az minimum 18-20 év, amire pedig már érdemes (mit érdemes, muszáj!!) ekkora házat építeni. Ugyanakkor – saját tapasztalatból tudom – hogy a gyerekek elköltözése miatt hirtelen kiürült lakás milyen jó szolgálatot tesz a sok szobájával, ha hazajönnek mondjuk egy karácsonyra, húsvétra hazahozva már a feleséget, férjet, gyerekeket (csak közben is fenn kell tartani…).

Megkockáztatom, hogy az itt látható vázlat egy meglehetősen elegáns megoldása ennek a korántsem könnyű tervezési programnak

földszint alaprajza (nagyításhoz katt. a rajzra!)

Nyilván lehetne találni számos olyan részletet (WC helye…), amibe bele lehetne kötni, de egy ilyen első vázlatnak más a szerepe. Igazából egy olyan észrevételem volna, ami talán meggondolást igényelne a megrendelők részéről, az pedig a szülői háló (és fürdő) kicsit nagyobb intimitása, hiszen gondoljunk arra, hogy a bejárattal szemben vagyunk (a legkisebbet leszámítva a többi gyereknek már jelentős napi forgalma lehet barátok és barátnők személyében).

tetőtér alaprajza (nagyításhoz katt. a rajzra!)

metszet (nagyításhoz katt. a rajzra!)

Összefoglalás | ebben a tervfázisban talán felesleges is volna mélyebben elmerülni a részletekben, hiszen sok minden még képlékeny állapotban van. Egy azonban biztos: JÓ ÉPÍTÉSZT VÁLASZTOTTAK! Ha későbbiekben megtisztelnek minket a részletesebb tervekkel is, azoknak bizonyára sokan örülnének itt!

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (14): megnézem

 • Propeller

  2009. június 29. hétfő - 06:43

  #10434

  koos.hu – Tervkritika 37 | 2+7 fő…

  Szombaton adta hírül az MTI, majd utána számos média is (változatlan szöveggel) megjelentette, hogy “összeomlott egy […]…

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2009. június 29. hétfő - 07:18

  #10436

  Ez a vázlat sokkal átgondoltabb, kiérleltebb mint a korábban bemutatott sok “kész” terv, pedig a feladat nehezebb.
  Az építtetővel egyetértek. Ott kell mosni, teregetni ahol leveszik a ruhákat, tehát a hálóblokk környékén és lehetőleg kertkapcsolattal.
  A fszt elegendő volna egy tágasabb szülői háló-fürdő-gardrób szekciónak és a félemeleten még lehet tartalék egy gyerexobának.
  Talán ha a konyhából nem lenne kijárat -mert az étkezőben úgyis van- nagyobb U alakú bútorozás is lehetséges volna.
  Ha ilyen jó a vázlat, milyen lesz a vége?

 • Avatar

  Hawaii

  2009. június 29. hétfő - 11:04

  #10442

  Jól látom, hogy a garázs azon az oldalon van lesüllyesztve, amerre emelkedik a terep?
  .
  Kb. 4,5m-en kell 2m szintkülönbséget leküzdeni az autóval? Vagy ha nem, akkor a pince alaprajzánál a jobb felső részen mi az a ferde vonal, amibe a garázsból kifele mutató nyíl torkollik?

 • Avatar

  tanonc

  2009. június 29. hétfő - 14:15

  #10444

  Nem kevés fejvakaráson lehet túl az építész… És a történet csak most kezdődik.

 • Avatar

  bobo

  2009. június 29. hétfő - 15:41

  #10445

  Tetszik a terv, de a szülői hálót én is jobban elszeparálnám a bejárattól. Talán jó lenne, ha a “gyerekfolyosó” végéből ki lehetne jutni a teraszra, most kicsit sötétnek tűnik. Mellesleg a mosókonyha vs. babaszoba kérdésben én nem a mosógépet tenném a háló közelébe: egy 1 éves gyerekhez szerintem kényelmetlenebb lenne mindig a tetőtérbe felmenni. A tetőtérből inkább egy 3. vizesblokk hiányzik. Az előszoba és étkező közé tervezett 4 méter fesztávú ajtóhoz sok sikert, de szerintem nincs szükség rá.

 • Avatar

  Hawaii

  2009. június 29. hétfő - 17:33

  #10446

  “az utca vélhetően nem ott van, hanem a főbejárat oldalán, vagyis a rajz szerint a lejtés iránya párhuzamos az utcával”
  .
  Ez világos. Nem írtam olyat, ami ennek ellentmondana.
  .
  A metszeti rajzból indultam ki, ahol a szinteltolás révén a garázs (tehát itt még nem a garázsfeljáróról van szó) pont azon az oldalon (északi) lett lesüllyesztve, amerre emelkedik a terep. Nem lenne szerencsésebb az alacsonyabb (déli) oldalra tenni, ahol közel szintben lehetne az utcával? Így nem kellene minden egyes kiállásnál a hideg motort ilyen extra terhelésnek kitenni (járatni sem szerencsés az üzemi hőmérséklet eléréséig, mert az égéstermék a garázsban gyűlik össze – különösen diesel esetén). A téli jegesedésről nem is beszélve (persze fűtött feljárót is lehet építeni). Szomszédok tapasztalatait összegzem.
  .
  Megértem, hogy ez csupán egy szempont a sok közül (esetleg csak számomra) és elismerésre méltó, hogy a többi kritériumnak megfelelő, elegáns megoldást tett le az asztalra, de úgy érzem, a tervkritikában azért érdemes egy ilyen véleménynek is hangot adni.

 • Avatar

  tanonc

  2009. június 29. hétfő - 21:54

  #10449

  Ennyi fős háznál viszont szerintem praktikus a szinteltolás, mert kicsit csökkenti a fajlagosan meglépendő lépcső(foko)k számát. 🙂
  Amúgy ha egy 9(!!!) főre tervezett családi háznál a garázs kicsit kényelmetlenebb használata a legrosszabb pont, akkor még belülmaradtunk a megköthető kompromisszumokon.
  Nyilván nem egy szenvedélyes motoros-autós családról van szó, aki szentélyt épít a gépei köré. :))))))

 • Avatar

  János, az építtető

  2009. június 30. kedd - 15:35

  #10451

  Mindannyiunk nevében köszönöm Miklósnak az értékelést, és mindenki másnak a hozzászólásokat!
  Az előszoba és az étkező közötti 4 méteres nyílás talán valóban nem szerencsés. Bárki bejön a házba, az előszobából egyből az étkezőbe lát. Nincs intimitása az étkezéseknek. Ha a két szélén marad egy ajtónyi nyílás, középen egy kb.: 2-2,5 méteres fallal elválasztható a két helyiség. Ezzel megoldva a közlekedést a konyha és a nappali felé. És a fal előtt még egy étkezőszekrény is elfér talán.
  A belépő számára ez egy érdekes játéka a térelválasztásnak, hiszen nem lát közvetlenül a család szájába, és nem tudja, hogy mindkét ajtónyílás tulajdonképpen egy helyiségbe vezet.
  Ami a garázst illeti,a ház esetleges távolabbra helyezése az utcai oldaltól, enyhébb lejárót eredményez és az utcai zaj és por szűrésére is jobb megoldás.

 • Avatar

  tanonc

  2009. június 30. kedd - 17:42

  #10453

  Az étkezőleválasztás ilyen módja, amit most írt az építtető, szerintem jó lesz. nemcsak a bejövő, hanem a bent ülők részére is kellemes tud lenni. És ez a nagy falfelület sok dekoratív megoldást is lehetővé tesz: pl. családi fényképfal, egyedi burkolat, bármi, ami megfelel a család ízlésének.

 • Avatar

  aglaca

  2009. június 30. kedd - 18:14

  #10454

  Szinte látom, ahogy ez nagy család belakja a házat, és élettel telik meg a még csak néhány vonalból álló gondolat amiből otthon lesz.
  Jó kis ház ez, bár már most érdemes lenne legondolkodni, hogy később ha már megüresedik hogyan lehet szeparálni, a kisebb rezsi elérése érdekében. Bár lehet, hogy az építtetők nem tipikus magyar mentalitással ragaszkodnak az épülethez, és ha már túl nagy lesz egyszerűen eladják és építenek egy kisebbet maguknak.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2009. június 30. kedd - 18:38

  #10455

  Kedves János! Ha csak az a gond hogy az előszobából belátni az étkezőbe, akkor a wc-t tegyék a kamra folytatásaként át a túloldalra és nyíljon az előszobába. A kamra lehet egy picivel rövidebb és kényelmesen elfér oda a vendégvécé is, sőt, ott jobb helyen is lenne.
  A pince ott jó ahol van, az épület követi a terepemelkedést, sokkal kisebb a földmunka így, gazdaságosabb. Sok sikert a továbbtervezéshez.
  A kvázi második bejáratot a jelenlegi helyigényhez képest azonban túl tágasnak tartom. Még akkor is elegendő lenne, ha csak két egység szélességgel bírna a mostani három helyett.

 • #10748

  […] június 29. Tervkritika 37 | 2+7 fő […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább