Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2009. július 14. kedd

Biatorbágy | manzárd és modern

3507386782_c7410b60b4

Szinte minden újonnan épült lakókörzetben külön kategóriát képviselnek a manzard tetős házak, nincs ez másképpen a Biatorbágyot bemutató sorozatunkban sem. A “külön kategória” azonban sajnos nem jelent egyben megfelelő minőséget is, inkább csak valamiféle szemléletmódot, valamilyen régiség utáni vágyódást, olyasminek a birtoklását, amit a legtöbben nem tudunk megtenni, mégis szeretnénk magunknak, konkréten egy kis kastélyt, egy uradalmi épületet.

A manzárd mára kiment a divatból, valaha a padlásterek jobb kihasználása miatt illetve a szolgáló személyzet elhelyezését oldották meg ott. Gyerekkoromban azokban a házakban, ahol manzárdtető volt, vagy csak cselédszoba vagy tényleg nagyon alacsony komfortfokozatú lakások voltak  | a Wikipédia szócikke a manzárdról és névadójáról.

manzárd tető Párizsban | fotó Koós Miklós

Az 50-es években újra felfedezték és számos kockaház épült ilyen tetőszerkezettel, ami nem volt sem nem egyszerű, sem nem volt olcsó megoldás. A padlástér (bocsánat tetőtér) beépítéses korszakban (cca. 1970-1990 közöt) a padlástér jobb kihasználása miatt építettek ilyet, majd jóval később ez egyet jelentett a “minőségi” tetőtérbeépítéssel (tudják ez olyan, mint az exkluzív Second Hand Shop). Nem tagadom, magam is terveztem ilyen házakat (azok is sorra kerülnek majd :-).

Biatorbágyon is találtam olyan házakat, amiket jó szívvel fotóztam és amiről én is úgy gondoltam, hogy leginkább ezek valók egy új lakóövezetbe, ezek az un. modern házak. Nem volt belőlük sok, de talán megtaláltam a legjobbakat (az utolsó egy kakukktojás, egy gerendaház).

Zárjuk ezek látványával Biatorbágy új lakóparkjának bemutatását.

Hozzászólások (4): megnézem

 • Propeller

  2009. július 14. kedd - 07:17

  #10559

  koos.hu – Biatorbágy | manzárd és modern…

  Biatorbágy, magyiterrán, mediterrán…

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2009. július 14. kedd - 12:49

  #10562

  A manzárdok közül az első kifejezetten józan, arányos. Sajna a továbbiak többé-kevésbé elszabottak. Tetszetősek a modern épületek, de semmivel nem élhetőbbek. Széttagolt tömegek tele csomóponti hibaforrással, megemelt hőveszteséggel. A szövegbe ágyazott fehér épület innen kifejezetten hátrányos. Az emeleti talán hálószoba kétszárnyú ajtaja tűzfalra néz. Gyakran csak lyukak, lőrések vannak normális ablakok helyett. Ha tévékészülékben előnyben részesítik a szélesvásznút, ablakban miért nem? A 2. modern ház erősen térdfalas, szinte manzárd, mennyzeti tetősík -szinte börtön- ablakokkal. A 3. kép bejárata a legjobb barátságtalan koszgyűjtő hely, máris látszik a lefolyás. A 4. képen lévőt ember legyen aki kifűti, még alulról is fázik a kemény tagolástól, a jó homlokzati oromfal helyett a tetősíkot nyitja. Az 5. is agyontagolt lőréses. Az öncélú formának alávetik a józan kialakítást és fenntarthatóságot. Bauhausbarokknak nevezném a modernista gesztusok túlzott tobzódásai miatt. csak látványban modernek, szellemiségben megegyeznek a tornyos kacsalábbal.
  Nem véletlenül ezekhez képest egy egyszerű, józan gerendaház professzionális benyomást kelt.

 • Avatar

  HK

  2009. július 18. szombat - 17:52

  #10607

  Kedves Szabóbácsi. Mivel látszik, hogy soha nem látta élőben a házakat ezért egy nézetből nehéz megítélni a házakat. Az utcafrontról fotózva legtöbb az északi, észak-nyugati oldalról lett fotózva, ahova épeszű tervező nem rak nagy ablakokat. Azok az ellentétes oldalra kerültek, ha már a takarékosság a fontos szempont ön szerint. Utca frontra észak-nyugati fekvéssel óriási badarság nagy ablakfelületeket tenni. Az a kert felé déli irányban javasolt.

 • Avatar

  FS

  2009. július 18. szombat - 17:53

  #10608

  Egyetértek az előttem szólóval.

HÁZ-TERV
Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?

Új strand, új pályaudvar, új ipari park, új vásárcsarnokok, átépített Petőfi tér, rendelőfelújítás, óvodafelújítás – egyebek mellett ilyen részei vannak az Új Főnix Terveknek Debrecenben. A 200 milliárdos, uniós pénzből finanszírozott programhoz látványos animációt készítettek, amelyben minden tökéletesnek tűnik. Forrás: Gazdaság: Utópisztikus videón mutatják meg, milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után – HVG.hu

Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?
2017. február 14. kedd
ÉPÍTÉSI JOG
T/10728 | településképi kötelezés: akár 1.000.000 Ft-os településképi bírság

A településkép védelméről benyújtott T/10728 számú törvényjavaslat kapcsán készült legutóbbi írásomból egy nagyon fontos részlet kimaradt: 11. § (1) Az önkormányzat polgármestere (főpolgármester) településképi kötelezés formájában – önkormányzati hatósági döntéssel – a településképi követelmények teljesülése érdekében az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezheti. (2) Az önkormányzat képviselő-testülete (közgyűlése) a településképi rendeletben […]

T/10728 | településképi kötelezés: akár 1.000.000 Ft-os településképi bírság
2016. május 28. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább