Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2009. augusztus 3. hétfő

Tervkritika 41 | Kicsi és puritán, akkor jó is?

Augusztus első Tervkritiká-jára egy földszintes családi ház érkezett. A legfontosabb tudnivalókat a mellékelt levélben olvastam:

Tisztelt Koós Miklós! Szeretném, ha a beküldött tervek alapján leírná a véleményét a saját részre építendő házunkról. A látványtervek egy korábbi fázisban készültek, azután még történt módosítás. Mivel nehezen tudtunk időpontot egyeztetni a tervezővel, és szorított az idő, ezért nem erőltettük az újabbat, beadtuk a tervet. Amikor a telket megvásároltuk, mi nem jártunk utána a helyi építési szabályoknak.

Első lépésben a tervező kijött felmérni a terepet, ezután megbeszéltük a helyiségeket (külön konyha, spejz, nappali-étkező kert-,és teraszkapcsolattal, 3 szoba, gardróbok, kis fürdő az egyik hálóhoz,mosókonyha, külön nyíló szobák, világos,tágas helyiségek), s azok tájolását.

 • — “L” alakú épületet gondoltunk, de a telek adottságai és az előírások miatt ez kivitelezhetetlen lett.
 • — Mindenképp dupla garázst terveztünk, először a ház mellé, ( a mediterrán, rusztikus stílus áll hozzám nagyon közel, a férjem inkább a modernebb, minimált kedveli) majd mikor kitaláltuk, hogy garázs is legyen (szülők jótanácsára) akkor gondoltuk, hogy mennyi helyet megspórolunk, ha lekerül a garázs. A tornaszobát is ide gondoltuk, a kazánhelyiséget, tárolókat.
 • –egyszerű, olcsó tetőmegoldást részesítjük előnyben
 • –1 szintes épülethez
 • –tégla falakhoz ragaszkodtunk.

Azt hiszem ezek voltak az alap instrukciók. Bízom benne, hogy tudtam segíteni. Köszönöm, kíváncsian várom meglátását.

A alábbi helyszínrajzon látszik, milyen picike is a telek, ilyen esetben azzal kezdődik a tervezés, hogy berajzolják az elő, oldal és hátsókertek vonalait és ami megmarad, azon belül lehet “garázdálkodnia” a tervezőnek. Ilyenkor a garázs, különösen a dupla garázs elhelyezése alapvető jelentőségű az egész alaprajzi elrendezés szempontjából, hiszen egy 6×6 méteres, nem osztható négyzetet kell tudni elhelyezni valahol. Igen ám, de ez egy elég nagy terület, kevés hely marad a “tényleges” lakásnak.

Szinte kikerülhetetlen, hogy ilyenkor kompromisszumot kell kötnünk, vegyük végig a lehetőségeinket:

 1. 5 m-es előkert, de nincs garázs, csak beálló > teljes beépíthető terület a lakásra fordítható + nagyobb hátsókert a terasznak
 2. 5 m-es előkert + egyállásos garázs a fszt-en > kis mértékben csökken a  lakásra fordítható beépíthető terület + nagyobb hátsókert a terasznak
 3. 5 m-es előkert + 2 állásos garázs a fszt-en > nagy mértékben csökken a  lakásra fordítható beépíthető terület + nagyobb hátsókert a terasznak
 4. 5 m-es előkert + 2 állásos garázs a pincében (max. -0,80 padlóval), szinteltolás nélkül > rámpát kell építeni + a teljes beépíthető terület a lakásra fordítható, de a lakás padlója a kerthez képest ki lesz emelve cc.1,80 méterrel
 5. 5 m-es előkert + 2 állásos garázs a pincében (max. -0,80 padlóval), szinteltolással > rámpát kell építeni + a teljes beépíthető terület a lakásra fordítható, de a lakásban bizonyos helyiségek eltérő szinten lesznek (lépcső szükséges) a lakás padlója a kerthez képest NEM lesz kiemelve
 6. 7,5-8,5 m-es előkert + 2 állásos garázs a pincében (max. -1,50 padlóval), szinteltolás nélkül > rámpát kell építeni + a teljes beépíthető terület a lakásra fordítható, de a lakásban minden helyiség azonos szinten lesz, de még így is 1,00 méterrel lesz kiemelve + lecsökken a hátsókert mélysége

Amint látható a választásunknak az a következménye, hogy legyen-e és hány állásos garázs, legyen-e a teraszunkhoz megfelelő mélységű hátsó/oldalkert illetve mennyire emelkedjen a lakás padlója a kerthez képest (+ elviseljük-e a szinteltolást?)

A beküldött terv esetén a fenti felsorolásból az utolsót, a 6-os változatot választották. Magam valószínűleg megpróbáltam volna rábeszélni az építtetőket az 5-ös változatra, de mint írtam ez egy kompromisszum, ami legelsősorban szubjektív döntés eredménye és mint ilyen nincs értelme vitatkozni a helyességén. Kinek mi a fontosabb, aszerint dönt, de látni fogjuk, ez a döntés szinte mindenre kihat, pedig csak a garász helyét kerestük.

Pince (garázs)

Kezdjük a legfontosabbal, a kétállásos garázzsal, aminek a közepén egy pillér található. Meglehetősen morbid megoldás, aki még nem próbált ilyen helyen tolatva, lejtőn beállni (vagy kiállni), az nem is igazán tudja, mit jelent ez.

Egy abszolút alaptípust választva, az Opel Astra teljes szélessége 170 cm, itt a rendelkezésre álló hely 500 cm, amit a pillér lecsökkent 470 cm-re, ezt kell elfeleznünk, marad 235 cm. Ha ügyesek vagyunk és csak 15 cm-re közelítjük meg a pillér bal oldalát, akkor a kocsi bal oldalán (ahol ki kell szállnunk) az alábbi hely marad:

235-15-170 = 50 cm !

Összehasonlításképpen a parkolóházakban (parkolókban) a parkolóhelyeket 2,4-2,5 m-re osztják ki, vagyis szabályosan parkoló Astrákat figyelembe véve az autók között  min 240-170 = 70 cm  szabad hely marad és tudjuk, hogy az is sokszor milyen kevés, ha pl. egy csomagot kell kivenni a hátsó ülésről (mielőtt beadják engedélyezésre, a tervezőt kérjék meg álljon egy tömör fal mellé 50 cm-re és szálljon ki az autójából).

A jobb oldalra kerülő ajtónál – legalábbis a kiszállást illetően – valamivel jobb a helyzet, viszont ha elég helyet hagy magának a vezető a kiszálláshoz, akkor nem tud kimenni a garázsból, ha viszont közel áll a másik autóhoz, akkor nem tud elmenni a pillér mellett. Mi is következik ebből:

 • kétállásos garázs minimum szélessége legalább 550 cm, de inkább 600 cm
 • 500 cm széles garázs közepére nem illendő pillért tenni.

Arról nem is beszélve, hogy szerkezetileg sem túl elegáns megoldás egy alapvetően egyterűen használható helyiséget középen alátámasztani.

Földszint

Az alaprajzi elrendezés alapvetően tetszik, jól vannak csoportosítva és szétválasztva a funkciók, jó helyen van a bejárat, a helyiségkapcsolatok alapvetően rendben vannak. Igazából csak 2 dolog nem tetszik (vagy csak e kettőben kötözködök).:

1. a pincébe vezető lépcső helye ha lenne beépíthető tetőtér, nem is tettem volna szóvá, mert abszolút jó helyen lenne, jó térbeli elválasztást adna az előszoba és a nappali között. Viszont mivel CSAK pince lépcső, emiatt kicsit túlzásnak érzem ezt a a monolit tömböt.

2. a nappali többjének elfordítása a szinte már sematikusan egyszerű alaprajzoknak, tömegeknek jót tehet, ha egy részüket picit elfordítják vagy valamilyen trükköt csinálnak vele. Feltételezem, hogy itt is ez lehet a cél, mivel sem beépítési sem más komolyabb oka nem nagyon lehetett, talán csak egy szélesebb oldalkertet eredményezett. Ez rendben is van, elsőre még az alaprajzot sem zavarta meg, hiszen a trapéz alak pont a közlekedőbe esett, viszont pont fordítva, mint kívánkozott volna, egy szűkülő térben folytatódik, ami nem igazán szerencsés, de persze nem is OLYAN nagyon lényeges szempont.

Mivel a tető nem lesz beépítve, igy alacsony hajlású lesz, érdemesebb volna sokkal jobban kinyújtani, hiszen igy meg lenne oldva a nyári hővédelem is, míg télen akadálytalanul besüthetne a nap.

Végül azokról a bizonyos kompromisszumokról, amikről a legelején írtam. A választott megoldás eredményeképpen az épület 100 cm-re van kiemelve a kert szintjéhez képest, ami egy nagy telken nem, de ilyen kicsi telek esetében inkább zavaró lehet.

Nem szerencsés ilyenkor a teraszhoz rézsűt készíteni, mert alig van hely, a rézsű pedig helyigényes. Simán elhagyni nem lehet, mert bár a jogszabályi határon van, de ennél a szintkülönbségnél már illendő korlátot de legalábbis valamilyen alacsony szélesebb virágládát, lábazatot elhelyezni, hogy ne essenek le.

Összefoglalás | a ház alapvetően jó elrendezésű. A garázs mindenképpen újragondolandó, akár úgy is, hogy ott átfordul a teherhordás iránya, mert így szükségtelenné válna a közbenső pillér. Ez olyasfajta “apróság” ami később csak mindennapi bosszúságot okozna és utólag nem orvosolható, MOST javítani rajta viszont viszonylag egyszerű.

A kommentek között született módosítási javaslat, idemásoltam Szabadi Ferenc József vázlatát.

Hevenyészve ugyan, de talán a lényeget tekintve tükrözi a pár perces módosításom, mire is gondolok, sajnos a napi elfoglaltságom inkább két napi, de így a jó…
Amivel nem foglalkoztam semmilyen szinten, az a padlás feljáró . Talán egy lenyíló szerkezet a mosókonyhából, fürdőből valószínű megfelelő megoldás lenne és persze szükséges egy belépő vagy szélfogó.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (44): megnézem

 • Avatar

  Ikon

  2009. augusztus 3. hétfő - 07:50

  #10864

  Az Építtetőktől kérdezném, hogy hány hónapot szántak tervezésre? ( “”tervezővel nem sikerült időpontot egyeztetni”…ez akkor szokott lenni, mikor más ügyfelek elé be kell venni egy munkát..és persze senki nem jár jól, a Tervező NEVE ellenben csorubil, a ház átgondolatlan lesz stb…))
  i.

 • Avatar

  Hawaii

  2009. augusztus 3. hétfő - 10:10

  #10867

  Koósza ötlet™: A vonatkozó szabályok olyat nem engednek, hogy a garázs nem az épület alá, hanem mellette, az udvaron, teljesen a föld alá legyen besüllyesztve? Tehát:
  – A teteje maradhat továbbra is az udvar része.
  – A rámpa a ház mellé (esetleg telekhatárra) kerülne.
  – Az épületnek nem kellene a hátsókert rovására hátrébb kerülnie.
  – A lakószintet nem feltétlenül kellene kiemelni, vagy legalábbis nem a garázs miatt.
  – Ráadásul a garázs is kikerülhet a termikus zónából (az alaksorral az összeköttetés ugyanúgy megoldható).
  .
  Persze ez nyilván többletköltséget eredményez, de valamit valamiért.
  .
  .
  Jól látom, a kazánt és a kéményt egy tárolóhelység választja el?
  .
  .
  Kettéhasított szőrszál egyik fele: A pillér a rajzon nem 38cm?
  Kettéhasított szőrszál másik fele: Az említett G Astra a visszapislantók nélkül 170cm.

 • Avatar

  beg

  2009. augusztus 3. hétfő - 10:38

  #10868

  Csak futólag néztem meg a terveket, de két észrevételem lenne:
  -nem túl praktikus, hogy csak 75 cm-es ajtó van a lépcsőházon, ami elég szűkös, így a pincében lévő tárolóból, vagy a kocsiból felcuccolni elég kellemetlen lesz
  -az OTÉK előírásai szerint (mellékletekben) 1,5 m szintkülönbségű lehajtóhoz 10,8 méteres rámpahossz kell

 • Avatar

  Attila

  2009. augusztus 3. hétfő - 11:09

  #10871

  Bocs, hogy zavarok de…
  Lehet az előkertben lehajtó? 20%-os? (Debrecenben nem)
  Csak azért mert a pincébe rakjuk a garázst miért kell még ~100m2-t beépíteni? Ezt nem kell kifizetni? Vagy igény van rá?
  Csak nekem tűnt fel hogy nagyon kicsi a háztartási helyiség és nincs ablaka? Mire használják ezt a helyiséget?
  Az előszoba nekem sem tetszik. A konyha meg egy cső!
  A ház külsejéröl nem esett szó! Hol van ez a mediterrán rusztikus stílustól? Na jó minimálnak minimál, de szerintem ezt nem így értették. – Vagy mégis? (ajjaj)
  A pergola fogja feldobni a házat? Legalább valami burkolatokkal kellene szépíteni a házat, mert így elég “egyszerű”!
  Miért nem lehet legalább egy széles ereszt rajzolni?
  A ház homlokzati arányaival nem foglalkozik senki? Vagy ez még csak egy vázlat?
  Bocsánat ha elborult az agyam de nem bírtam szó nélkül hagyni …

 • Avatar

  ger82

  2009. augusztus 3. hétfő - 12:00

  #10875

  én meg azt nem értem, hogy, hogy lehet az, hogy ezen a házon semmi dekor vagy variálás nincs, de mediterrán? akkor ezek szerinte aki bármilyen házat és nem hasonlít se modernre se ameríkaira, vagy parasztházra akkor az már mediterrán? ja tudom a tető nem beépített, ettől mediterrán? a trevről: szerintem nem rossz, csak ez a mediterrán dolod… borzasztó.

 • Avatar

  ger82

  2009. augusztus 3. hétfő - 12:06

  #10877

  ja még egy ehhez a leállóhoz, hogy most a ház mellett van a föld alatt a garázs, a telekhatáron, és az a szabály, hogy a háznak 3m-re kell lennie a telekhatártól, akkor a garázs az jó a föld alatt? illetve hány méter hosszúnak kell, hogy legyen a leálló? Nekünk 17,5 m széles a telek, és nem akarok nagyon keskenyet házat se, ezért nem akarom, hogy a garázs sokat elvegyen és a ház alatt se akarom mert akkor a ház előtt nem lehet előkert, csak egy nagy gödör lesz.. az se tetszik 🙂

 • Avatar

  Hawaii

  2009. augusztus 3. hétfő - 13:26

  #10880

  Koós Miklós: “ha teljesen lesüllyeszted a föld alá, akkor az legalább 3-3,5 mélységet jelent, amihez olyan hosszú rámpa kell, hogy a kertből nem marad másra hely.”
  .
  A rajzon a rámpa 7,5m-es távon süllyed 1,5m-t. Ezesetben 3m-hez kell 15m-es rámpa, plusz az 50cm a garázsajtó előtt. Ha jól látom, a telek ÉK-i széle 22,5m. Következésképp marad 7m, amiben ki lehet alakítani a garázs falait, és még jut beltérnek is 6m hosszában. Ami viszont érdekesebb, az a dupla garázs szélesség igénye, ami szintén 6m. Ugye a rámpát nem lenne túl célszerű teljes hosszában így kiszélesíteni, az utcafrontól indulva legyen 3, maximum 4m széles. Elég, ha nem sokkal a garázskapu előtt szélesedik ki, következésképp a jelenlegi alaprajz sarkából kellene mindenképp lecsípni egy keveset. De ugye eddig is a garázs elhelyezkedése határozta meg a ház felépítését, azaz ennek megfelelően kellene áttervezni: A 19,6m-es szélesség csökkenne vagy 2-2,5m-t, ám cserébe a ház előtti elhagyást ~8m-ről le lehetne csökkenteni 5m-re, az alapterület érzésem szerint nem csökkenne, csak ‘téglalap’ helyett inkább a négyzethez közelítene.
  Egy szó, mint száz, nem látom be, miért ne lenne kivitelezhető a 6 pontba foglalt kompromisszumoktól mentesen, hacsak nem ütközik valamilyen előírásba. Ütközik?
  .
  (3m magasság pedig csak elég 30cm termőrétegnek, 40cm födémnek és szigetelésnek, meg 230cm belmagasságnak…)
  .
  .
  .
  Szabadi Ferenc József:
  3. hátrány: Az égésterméket az autó egyenesen a garázsba pöfékeli.
  4. előny lehet dupla garázs esetén: A bal oldali autó ha háttal áll be, akkor ugyanúgy középre nyílik a vezető ajtaja, mint a jobb oldalra orral beállt autónak, az rutinos vezetőket feltételezve elég lehet az 5m szélesség is.

 • Avatar

  aglaca

  2009. augusztus 3. hétfő - 14:19

  #10884

  Lehet, hogy ma rossz napom van és az egész hozzászólást megbánom, DE tisztelt Szabadi Úr, ön ennek az épületnek a építésze, vagy csak a kibicnek semmi se drága alapon érzi magát inspirálva, hogy egy kolléga rajzaiba csak úgy belenyúljon?
  Azt írja : “Valamiért a “magyar” ódzkodik az am. konyha megoldástól.”
  meg azt is írja:”Nem foglalkoztam a szélfogóval és a padlás feljáróval sem, csak ami belefért néhány percben és ami közvetlen érinti a “külső faltól – külső falig” fődémpallókat.”
  Tisztelt Szabadi Úr, kérem ne haragudjon meg, hogy kritikával illetem kritikáját, és mivel munkáit se ismerem, ezért látatlanban is tiszteletben tartom szakmai képességeit, de egy fontos dologgal még nem foglalkozott, mégpedig az ÉPÍTTETŐI IGÉNNYEL. Nem is tudott volna vele foglalkozni, hiszen soha nem is találkozott az építtetővel, így nem tudhatja, hogy nekik nem-e fontos a zárható konyha, mert jó az orruk és őket bizony zavarja a terjengő ételszag. Márpedig önnel ellentétben azt állítom, hogy a szagok igen is terjengenek, csak nem egyformán zavarja az embereket. Persze van olyan gépészeti megoldás, hogy az épületben lévő légnyomást magasabban tartjuk,és a konyha környékén pedig alacsonyabban, ezzel biztosan megakadályozható a szagok terjedése (ez pollen ellen is kitűnő), de ez kissé költséges megoldás.

  Tisztelt Szabadi Úr, kérem ne vegye személyes sértésnek mondandómat, mert nem annak szántam, csak most jött el a pillanat, hogy kritizáljam a kritikusokat. Tudom nehéz jó kritikát megfogalmazni, mert mint említettem innen nézve könnyű az észt osztani, de a harcot az építésznek kellett megvívni, és tudjuk jól nem mindig az építészi érvelés győz. Ugyanakkor kötelességünk a tájékozatlan építtető figyelmét felhívni ha nem megfelelő minőségű szolgáltatást kapott.
  Nehéz megtalálni a határt a jó tanács és az okoskodás között (ez Koós úrnak szinte mindig sikerül), ezért én magam is nehezen szánom rá magam és sokszor átgondolom mielőtt kritikával élek, és ezt kérem másoktól is.
  Talán általánosságban még valahogy azt kellene megoldani, hogy a tervező valahogy tudomást szerezzen róla, hogy felkerült ide a terve, így lehetőséget kapna rá, hogy megvédje a munkáját.

 • Avatar

  Hawaii

  2009. augusztus 3. hétfő - 14:33

  #10885

  Koós Miklós: Rendben, összedobok valamit.
  .
  .
  Szabadi Ferenc József: “Lehet, hogy van némi igazság a pöfékelésbe, de ez még soha sem jutott az eszembe Miklós.”
  .
  Igaz, még olyan nagyon nem ismerjük egymást, de talán már elég régóta kommentáljuk egymás mellett a cikkeket ahhoz, hogy nyugodtan szólíts Hawaii-nak. 😉

 • Avatar

  Hawaii

  2009. augusztus 3. hétfő - 16:15

  #10890

  Koós Miklós: “…ezen belül nem lehet 15 m-es rámpát kialakítani, mert ami föld alatt van, az sem lehet a hátsó/oldal/előkertben…”
  .
  A rámpa most is az előkertben van, nem? 🙂
  .
  .
  Íme, összetákoltam gyorsan egy szemléltető ábrát:
  https://hawaii.extra.hu/koos.hu/Tervkritika_41.png
  .
  Tehát az utcafronttól a garázsajtó 16m-re található, ami kb. 19%-os lejtőnek felel meg. A kiszélesedés íves alakja csupán szemléltető jellegű, s önkényes választás eredménye.
  A rámpa mellett bejelöltem a megmaradt maximálisan beépíthető területet (254m²).

 • Avatar

  Hawaii

  2009. augusztus 3. hétfő - 22:04

  #10894

  Koós Miklós: Jelentem alásan, időközben kikászálódtam a kommunikációs szakadékból. (Ha jól emlékszem, a múltkor is belefutottam egybe.) 🙂
  Tehát, ha ezúttal már jól értem:
  “…ezen belül nem lehet 15 m-es rámpát kialakítani, mert ami föld alatt van” épületrész – tehát jelen esetben a garázs, és nem pedig a rámpa (amit amúgy lehet építeni, csak vajmi kevés értelme, ha nem vezet sehova) –“, az sem lehet a hátsó/oldal/előkertben…” az OTÉK vonatkozó passzusai szerint.
  Ezt persze a helyi rendeletek felülbírálhatják, így teljesen nem zárható ki a felvázolt alternatíva megvalósíthatósága/életképessége.

 • Avatar

  Butykai Gyula

  2009. augusztus 3. hétfő - 22:48

  #10896

  Tisztelt Szabadi Úr!

  Érdekelne, ez a bizonyos körüreges födémpalló kb milyen áron van (mondjuk egy tetőtérbeépítés nélküli 5,4m-es támaszközre gondolva).
  Mennyi a felfekvési hossza min., milyen egyéb járulékos költségei vannak stb.
  Tudom ennek a nagy része neten is megtalálható, de örülnék ha megirná, gyakorlottnak tűnik a témával kapcsolatban.
  Garázsban tényleg fura az a pillér, de meg is lehet magyarázni, hogy pl ha tolatva álllnak be, és az autó elejét a garázskapunál hagyják, akkor az első ajtókat ki lehet nyitni még. Ha meg beállnak a végébe, akkor akár mind a 4 ajtót is. Bár ettől függetlenül tényleg nagy marhaság. Szinte adja magát a teherhordás irányának megfordítása, ahogy Koós Úr javasolta.
  Vagy akár egy izmosabb monolit gerenda a jelenleginél.
  Amit még nem értek, miért van két kis tároló ott, ahol 1 is lehetne, és miért vannak 40/40es ablakok ott, ahol nagyobb is lehetne.

 • Avatar

  Hawaii

  2009. augusztus 4. kedd - 12:57

  #10909

  Koós Miklós: Értem, köszönöm.
  .
  *Elkámpicsorodottan konstatálja, hogy ezúttal sem sikerült megváltani a világot, majd leszegett fejjel, a port rugdosva elkullog*

 • Avatar

  ger82

  2009. augusztus 4. kedd - 13:10

  #10910

  Jó kis reklámfelület lett a fórum T. Szabadi Úr!

 • Avatar

  ger82

  2009. augusztus 4. kedd - 16:33

  #10920

  az önreklám?

 • Avatar

  Butykai Gyula

  2009. augusztus 4. kedd - 18:45

  #10922

  Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást!
  Megnéztem az oldalakat, jó rendszer ez, de csak akkor gazdaságosabb a gerendafödémnél, ha tartófalat is kiváltunk vele (pl. ha keskeny a ház, és közbenső tartófal nincs, akkor nem éri meg).
  Egyéb esetben viszont már talán (vagy biztos) jobban megéri, mint a gerendás. Anno az egyetemen szaktársamtól hallottam róla. Bár akkor a családi házas alkalmazás eszembe se jutott. Épülő házunk már a falaknál tart, már nem tudok váltani, marad a gerenda.
  (Bár vegyük figyelembe, hogy 5,4-es fesztáv felett statika is kell, 7m felett pedig geotechnika, azért ezek is pénzbe kerülnek, hozzáadandó a körüreges árához).
  Fenti háznál kétségtelenül lenne előnye, össze kéne hasonlítani az árakat, és persze még ha drágább is picit a körüreges mindent összevetve, megvan még a későbbi faltologatás lehetősége, ami bizonyos mértékig megérheti a pluszköltséget, ha egyáltalán van.
  A házhoz még egy észrevétel. A lépcsőház mért két üvegtéglán keresztül kapja a fényt, mikor a terasz felőli oldalon sokkal hatásosabb lenne, és nem kéne két falba is üvegtégla??
  Kedves “ger82”, nem kötözködni akarok, de ez az oldal a házigazda saját “reklámoldala”. Azonkívül hogy a tervkritika egy jó reklám és sok ember fantáziáját megmozgatja, mellette arról is szól gondolom, hogy a beküldőket Koós Úr illetve a hozzászólok ellássák jó tanácsokkal, ötletekkel. Ez a bizonyos födémpanel is egy olyan dolog, amivel az építtető anyagilag jobban járhat egyéb előnyökről nem is beszélve, mondhatni egy jótanács, örülök, hogy erről is sikerült megtudnom dolgokat.
  Vagy mindenki megtarthatja magának saját ötleteit (szellemi termékét), nehogy reklámozza, milyen okos, mennyi mindenhez ért.
  Nekem is fent van a kritikában leendő házunk terve (“egy visszatérő terv”), és örültem volna, ha több hasznos tanács stb. érkezik akkor, mikor még tervezési szakaszban volt, sőt még most is örülnék neki.

 • Avatar

  ger82

  2009. augusztus 4. kedd - 20:27

  #10925

  Azt természetesen értem ha az oldal tulajdonosa reklámozza magát, hiszen ez az egész azért van. De! Az én érzésem szerint ez a fődémes dolog túl ment az ajánlgatáson, erős reklámnak éreztem. Szerintem túlzásba vitte, ennyi. vagy azért mert ez egy reklám blog bárki elkezdheti magát reklámozni (ingyen)?

 • Avatar

  Butykai Gyula

  2009. augusztus 4. kedd - 21:15

  #10927

  Annak a mértékét, hogy mi a túlzás, nem dönthetjük el mi. Ha az üzemeltetőnek sok, akkor ugyis törli a hozzászólást vagy akármi, de lehet hogy ő is tanult valamit, amit betervezhet majd házakba.
  Én pl örültem neki, mindig jó valami újat tanulni, megismerni.
  Az erőltetés is olyan dolog, hogy néha kell laikusokkal szemben.
  Nemrég pl azt kellett “erőltetnem”, hogy mért ne rakjunk arrébb egy kb 70éves házban egy főfalat 60cm-el, azért hogy nagyobb legyen kicsit az előszoba. Felújításról van szó, a rendelkezésre álló véges összeget ezer más dologra is lehet költeni (ami igy helyette hőszigetelés lesz).

 • Avatar

  ikon

  2009. augusztus 4. kedd - 22:25

  #10928

  Az én számom : ………..haha

  Sztem egyáltalán nem baj, ha formálódik egy nem szakmai – olvasói publikum itt a fórumon.
  Pl: a “Szép Házak” folyóirat is tett egy erősebb lépést a modernebb épületek bemutatása felé = tömegizlés formálás jó irányba. Taps.

  Ha valaki skiccet küld = tegye. A szakma is jól jár vele.

  Sztem ez így rendben van.

  Ikon.

 • Avatar

  shiver

  2009. augusztus 6. csütörtök - 10:18

  #10957

  Az amerikai konyha kontra konyha mint külön helyiség kérdésnél mindeki csak a szaggal foglalkozik, pedig szerintem nem ezen múlik. A szagot el lehet szívni, ki lehet szellőztetni. De a koszos edények látványát nem lehet “elszívni”! Mondhatjuk, hogy milyen praktikus, ha egy tér az egész, mert akkor a háziasszony szemmel tarthatja a gyerekeket főzés közben, vagy nem marad ki a társasági életből miközben az étellel foglalatoskodik, de miután túl vagyunk az evésen minden kikerül a konyhába + már eleve ott van a főzés nem kevés szennyes lábosa, tálja, turmixgépe, egyebe. Nem kívánt látvány, főleg evés után. Ilyenkor annyi szennyes termelődik, ami nem fér el egyszerre mosogatógépben sem, vagyis hamlmozva lesz a mosogatótálcában vagy marad a pulton. Nem hiszem, hogy az aki egész délelőtt főzött ilyenkor szívesen menne vissza rögtön a konyha részbe pakolni, egyszerűbb rácsukni az ajtót. Ehhez jön még hogy ennek kultúrális vonala is van. A hagyományos magyar konyha külön van, a 3 osztatú parasztház óta, aminek oka lehet az étkezési kultúra. A magyar konyha zsíros-olajos, hagymás-fűszeres, szaftos-húsos, sok nehéz szaggal, sokszor hosszú főzési, sütési időkkel, ezt jobb elzárni az összes többi helységtől, a szagok és a látvány miatt is. Amerikában ellenben tradició a fast-food, a gyorsétteremes vagy a mikróba bedobós szisztéma. Ez után könnyű rendbe tenni a konyhát.

  Mindenesetre a kérdés annyira sarkalatos mint a garázs elhelyezés problematikája. Van aki külön konyhát akar(!) s annak lesz utána alárendelve az egész nappali-étkező-konyha térszervezés, és van aki amerikait. De nem (csak) a szag dönt.

 • Avatar

  fm!

  2009. augusztus 6. csütörtök - 12:19

  #10964

  Tisztelt Koós Úr!

  Családi házunk tervezése az engedélyeztetés előtt van, az építész most rajzolja a tervet. Viszont magánemberként én is belekontárkodtam egy kicsit az ArchiCAD, Artlantis programokba.
  A tervkritika nem ilyen tervek kritizálására való (oda az építész által rajzolt dolgokat szeretném megküldeni). Lehetőség van arra, hogy itt a hozzászólók segítségét kérjem ezen tervek kritizálására is, saját blog oldalamra irányítva az érdeklődőket?

 • Avatar

  shiver

  2009. augusztus 6. csütörtök - 12:45

  #10966

  Nem érzem, hogy elmérgesedett volna a vita, illetve ami engem illet, nem támadásnak szántam amit írtam. Azért gépeltem le a véleményem, mert úgy látom sokszor méltánytalanul van kezelve a régi hagyományos külön konyha mint elrendezés, magyarul extraként tüntetnik fel ha egy ház amerikai konyhás. Holott mellérendeétségi viszonyról van szó, egyik is másik is jó, mindekettőnek van előnye és hátránya is. Az amerikai multinacionatisban teljesen igaza van Szabadi Úrnak, a mosatlant elrejtő fiókkal mint megoldással még nem találkoztam, nagy konyhákban hasznos lehet, csak el ne felejtsük hogy bent hagytuk a pörköltes lábost:)

  A kritikákról még annyit, hogy a nagy magyar valóságban nem jutunk el odáig, hogy a házak stílusát, küllemét vitassuk. Sajnos sokszor alapvető, elemi hibákra kell felhívni a figyelmet, olyanokra amik a ház funkcionalitásában okoznak majd kisebb nagyobb gondokat. A stílus, neadjisten energiatudatosság (vagy csak így zárójelben környezettudatosság) az utolsó tervezési szempontok között (sem) szerepel.

 • Avatar

  fm!

  2009. augusztus 6. csütörtök - 13:16

  #10969

  Köszönöm a lehetőséget, remélem a kommentelők közül mind többen élnek kritikával:
  https://fm4.freeblog.hu/archives/2009/08/06/Tervkritika/

 • Avatar

  ger82

  2009. augusztus 7. péntek - 11:38

  #10992

  SZerintem a cstres dolog dupla munka és sok helyet elvesz, főleg akinek 48 nmes lakása van annak nem sok hely marad a konyhára, én ilyet még sehol nem láttam, hogy a szennyest berakjuk a szekrénybe 🙂 jó lesz az késöbbre 😀

  szegény Szabadi úr, a kis lelkét nagyon megbántottam, mert leírtam a véleményem és máris világ (fórum) végét kiállt. Itt a vég 🙂 mostantól mindenki csak elkattint 🙂 persze miattam mert leírtam a véleményem, Ön is megtette én is megtettem, most akkor ki a rossz?

 • Avatar

  ger82

  2009. augusztus 7. péntek - 12:02

  #10995

  😀

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2009. augusztus 8. szombat - 04:00

  #11007

  Ismét egyet kell értenem Miklóssal, az 5-ös változat lett volna a legkevésbé fájó kompromisszum hosszútávon. A telek túl kicsi, ekkora területigényhez a kívánt módon. (egyébként nem is jó a túl nagy telek, csak a munka van vele)
  Hiába nyeri meg a teljes lépcsőtlen földszintet lakóterületnek, a lehajtógödör sokat elvesz a kertből, kényelmetlenné teszi a pincegarázs használatát. Megépül hatalmas költségeken a föld alatt még egy teljes szint, a drágábbik, különösebb funkció nélkül amit tükröz a helyiségek megnevezése is.
  Ha mégis ez marad, az oszlopot semmi nem indokolja a két kocsi közt.
  Az előszobát a wc és gardrob rovására párhuzamosítanám. Legalább a hálóblokk nem nyílna annyira kényszeredetten a nappaliból.
  Az ereszeket szintén jobban kinyújtanám, de ha mélyebbre is lenne húzva, az az épület arányainak is jót tenne.
  Meggondolnám a bruttó 2,20 pincei belmagasságot. A garázskapu, tok, vakolat tovább csökkenti, egy 10cm-t még megérdemelne.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2009. augusztus 17. hétfő - 12:08

  #11161

  Ellentmondanék a gyephézagosnak. 1-2 év alatt csúnyán kivályúsodna hiszen mindig csak azon a nyomvonalon lenne terhelve. Ha meg vb. aljzatot kapna, nagyon “halványzöld” lenne. A tisztántartása is nehézkes ha falevelek hullanának oda, ráadásul a falavelek szeretnek összegyűlni ilyen gödrökben, zugokban. A téli hótolásnál is könnyen elakadna a hólapát. Szóval valami tömör, homogén anyag szerintem jobban szolgálná a használóját. Oldalra viszont a rézsű szebb a támfalnál. Zöldnek meg maradjon a kert többi részének többsége.

 • Avatar

  Kövér László

  2009. augusztus 28. péntek - 15:09

  #11316

  Kedves Miklós!

  Az egyik tervkritika kapcsán felkerült az oldalra egy olyan rajzos tervezői segédlet ami megmutatta, hogy mekkora hely szükséges a háztartási eszközök(mosógép, sütő) előtt mellett a kényelmes munkavégzéshez. Merre találom ezt? Már szinte az összes bejegyzést átnéztem. 🙂

  Üdv. Kövér László

 • Avatar

  fm!

  2009. szeptember 2. szerda - 17:01

  #11360
 • Avatar

  Kövér László

  2009. szeptember 2. szerda - 17:16

  #11361

  Igen erre gondoltam!

  Köszönöm!

 • #11821

  […] augusztus 3. Tervkritika 41 | Ha puritán, akkor jó is? […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább