Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2009. november 23. hétfő

Ahol nincsenek párhuzamos szarufák

Ritka szép pillanat egy építésznek, amikor valódi szabadkezet kap az épület megformálására, nincsenek előképek, “ötletek”, egy cél van, szép legyen (és persze elégítse ki a megbízója igényeit). Ennél a háznál ez történt és megvallom amikor lerajzoltam az épület fedélszékét (melynek minden egyes szarufája más irányban áll és más dőlésszögű), nem fűztem hozzá komoly reményeket, hogy az akkor még ismeretlen kivitelező ezt ÍGY is fogja megépíteni.

De megépítette és ÍGY, a tervek szerint.

A megbízás egy nagy létszámú család elhelyezésére szolgált, itt nem részletezendő, de meglehetősen sajátos térkapcsolati rendszerrel, ami egy kívülálló számára inkább egy 2 lakásos társasház benyomást keltheti. Az épület két lépcsőházzal egyrészről szét van választva, másrészt a tetőtérben és a pincében össze van kapcsolva.

Az első változatot az építési hatóság visszadobta, mondván nem adható rá építési engedély, mivel :

 1. az akkor még beépítetlen (akkor még valóban annak szánták) tetőtér is beleszámít a bruttó szintterület számításba (beépítettségi mutatóba)
 2. a pince egy része szintén beleszámít a fenti építmény szintterületbe
 3. voltak még apróságok, de ezek voltak azok, amik előtt értetlenül álltam.

Az 1-es pont számomra azóta is érthetetlen és felfoghatatlan, aminek az lett a következménye, hogy a záró födémet szerelt jellegűre kellett átalakítani, mert így a legfelső szilárd födém egygyel lejjebb került.

A másik az valóban egy speciálisan budapesti előírás, miszerint a pince is beleszámít a bruttó szintterületbe, KIVÉVE lakásonként 2 db autó elhelyezésére szánt 50 m2-t és a ház működtetetésére szánt tárolóterületeket, ami lakásonként max. 25 m2 lehet. Jelen esetben – mint 2 lakásos társasház – összesen 150 m2 jött így össze, de a megmaradt területet bele kellett számolni a szintterületbe. Egy ideig úgy nézett ki, hogy a házat nem lehet teljesen alápincézni és ki kell hagyni egy cca. 30 m2-es területet, hogy ki lehessen használni a maximális beépítési lehetőségeket.

Ez egy rossz vicc. Nem tudom, ki volt az a nem túl épelméjű városrendező, aki ezt kitalálta, mert ha ezt szó szerint betartják a kerületekben, akkor sorban épülhetnének a CSAK RÉSZBEN alápincézhető családi házak a fővárosban. Az előírás már azért is érthetetlen, mivel a pince beépítése – lévén ott nem helyezhetőek el plusz hálóhelyiségek nem növelik egy terület létszám-alapú terhelését, nem lesz tőle nagyobb a laksűrűség, OTT nincs mitől megvédeni a beépítettséget. Egyszerűen egy érthetetlen előírás.

Az épület kontúrjának csökkentése és a terasz alatti beépítés elhagyásával illetve a számítással és elnevezésekkel való bűvészkedés nyomán végül sikerült a megfelelő paraméterek elérése, de meg kell mondjam, nem volt könnyű menet.

Szerettünk volna nagyobb fedett erkélyeket kialakítani az emeleten, de nem lehetett 150 cm-nél jobban előrehozni a tetőket, ezáltal alakultak ki ezek a “csontvázak” a tetők végén, mivel formailag mindenképpen szükség volt rájuk.

Többszöri módosítások után megkezdődhetett a kivitelezés, a következő oldalon az épület látványtervei, a 3-ik oldalon pedig az építés közbeni állapot fotói láthatóak. Pár dolog megváltozott a kivitelezés ideje alatt (emeleti dolgozó ferde fala, üveg anyagú franciaerkély mellvéd helyett kovácsoltvas lett…), de az épület megjelenése, tömege a tervek szerint valósult meg.

Hozzászólások (22): megnézem

 • Propeller

  2009. november 23. hétfő - 08:20

  #39360

  koos.hu – Ahol nincsenek párhuzamos szarufák…

  Ritka szép pillanat egy építésznek, amikor valódi szabadkezet kap az épület megformálására, nincsenek előképek, […]…

 • Avatar

  tanonc

  2009. november 23. hétfő - 10:01

  #39396

  Gratulálok az előírások és buta szabályok feletti fényes győzelemhez! 🙂

  Valóban sajátosak a térkapcsolatok, őrületes mennyiségű fürdőszobát látok, de ha berajzoltad, biztos határozott igény volt rá…

  Még egy kérdés: Hol található? (Nyilván nem pontos címet kérek, csak hogy mely tájegységen fekszik?:) )

 • Avatar

  bobo

  2009. november 23. hétfő - 14:40

  #39647

  Elsőre kicsit sokkoló, de szép.

 • Avatar

  Hawaii

  2009. november 23. hétfő - 14:42

  #39650

  Szívemnek kedves az organikus (meg úgy általában a szokványostól eltérő, bizonyos mértékig önkényesen játékos) tömegformálás, főleg ha sikerül megőrizni az egyensúlyt és nem megy a letisztultság rovására, illetve ha a színek, burkolatok is jó ízlésről tesznek tanúbizonyságot.
  Remélem az elkészült külsőről is kapunk majd képeket!
  .
  A fürdőszobában a szerelvényeknek kialakított takarófal a főfal előtt előírás, vagy amolyan manapság már célszerű praktika?

 • Avatar

  aglaca

  2009. november 23. hétfő - 16:02

  #39722

  Szép munka, gratulálok.

 • Avatar

  Szász Szabolcs

  2009. november 23. hétfő - 17:14

  #39787

  A valóságban még jobban is néz ki, mint “szárazon” (bár kicsit fura tényleg a pucér “csontváz”, de így a sötétebb fával nem is olyan vészes). És a napkollektorok se állnak olyan rosszul neki. (Meg igazából ez csak megszokás kérdése; régen olyan vélemények is voltak, hogy a tetőablakok is rondák, a nagy monolit tetőfelület a “szép”. Szóval, ezek változó, szubjektív dolgok.)

  Milyen a falazat amúgy, mennyire volt szempont a hőszigetelés? Van valami érdekesség ekörül is esetleg (vagy csak simán polisztirol lesz rajta)?

 • Avatar

  Szász Szabolcs

  2009. november 23. hétfő - 17:42

  #39820

  “Ezt a tetőt az ácsok egészen biztosan még sok helyen fogják referencia munkaként emlegetni.”
  Hát igen, nem valószínű, hogy egyhamar belefutnak hasonlóba… 😉 Ennek a hajótest-formának az ötlete egyébként honnan jött?

  És hogy sikerült egyébként ilyen jó kivitelezőt találni? Esetleg lehet tudni róluk is valamit? Az építtető “embere” volt? (Nagy kincs egy ilyen információ manapság…)

 • Avatar

  Szász Szabolcs

  2009. november 23. hétfő - 18:13

  #39856

  Megnéztem a másikat is, ez igen! (Sőt, azt talán mintha egy kicsit még arányosabbnak is érezném, itt ennél az első benyomásom az volt, mintha az “oldalhajót” legalább részben a szükség alakította volna ilyenre: az az egyenes falszakasz nekem egy kicsit megtöri a harmóniát.)

 • Avatar

  Győrffy Dóra

  2009. november 23. hétfő - 20:22

  #39989

  Kedves Koós Miklós!
  Nagyon tetszenek a látványtervei, és a tervezéshez való igényes hozzáállása! Építész tervező vagyok, és szeretném megkérdezni, hogy hol lehet növényeket letölteni látványtervezéshez. Én Archicadet használok, és a beépített növények elég gyengék szerintem, lerontják a látványterveimet. Köszönöm segítségét:
  Győrffy Dóra

 • Avatar

  Hawaii

  2009. november 23. hétfő - 22:12

  #40105

  Miklós: “…a szarufákat műszer segítségével kellett a helyükre tenni…”
  Lézeres távolságmérő, vagy valami komolyabb segítségével?
  .
  “…a tetőgerinc egy rétegelt-ragasztott fa főtartó…”
  Gondolom azért a szállítás miatt több darabból áll, nem?
  .
  Egy ilyen fedélszék belsőépítészeti szempontból is komoly értéket képviselne, ha a szigetelés nem takarná el.
  .
  Látom, a földszinti nyitott WC-ajtó felső sarka és a lépcsőkar alja igencsak ki lett centizve. 🙂

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2009. november 23. hétfő - 23:32

  #40195

  Pont ilyen épül a XII. Virányos úton is….

 • Avatar

  Molnár Tibor statikus

  2009. december 16. szerda - 14:40

  #59566

  Nagyon tetszik, szabdkezőség nem szab korlátot, az alkotási lehetőget kitágítja. Gratulálok.

 • Avatar

  KP

  2009. december 16. szerda - 15:17

  #59572

  ez mondjuk keményen a “pénz nem számít” kategória… nem csak a tető, az egész…

  amugy kicsit öncélúnak érzem a dolgot, de

 • Avatar

  KP

  2009. december 16. szerda - 15:18

  #59573

  ez mondjuk keményen a “pénz nem számít” kategória… nem csak a tető, az egész…

  amugy kicsit öncélúnak érzem a dolgot, de
  – izlésekről kár vitatkozni
  – az öncélú dolgok általában könnyebben szépek…

 • Avatar

  Trombitás Zoltán

  2010. február 10. szerda - 16:04

  #60737

  Látványosak az épűletek,de
  kiváncsi lennék az íves felületek átszellőztetésére.tapasztalataim szerint ezek megoldása a legtöbb esetben nem megoldott.Főleg a Duna partján épült házra gondolok.Hódfarkú cserépfedés jobb lett volna.Ács és tetőfedő mesterként 8-1o éves tetőket kell újraépiteni, a különbözö faszerkezetek korhadása miatt.szokta ellenörizni a kivitelezést?

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy “A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább