Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. február 1. hétfő

2 az 1-ben családi ház a Római-parton

2 ház egy telken, a Dunától alig 50 méterre. Üdülőövezet, ergo aki ide építkezik, annak azzal kell kalkulálnia, hogy ha úgy hozza a helyzet, akkor bizony csónakkal tud csak hazamenni. Aki a Római ezen szakaszán vesz telket, az ezt természetesen belekalkulálja és felkészül rá.  A területre vonatkozó rendezési terv is igazodik a terület ártéri státusához és ennek megfelelően kötelezi az újonnan építkezőket, hogy miket kell betartaniuk (ott kezdődik, hogy a padló legalacsonyabb szintje a telekhez képest minimum 190 cm – a mindenkori legmagasabb Duna szint felett).

271-B-3

A fentiekből egyenes következmény, hogy a házakat lábakra kell állítani. Aki tervezett már ártérre, az tudja, hogy ez egy speciális tervezés, mással nem összevethető épülettömeg  kialakítására ad lehetőséget.

ház a Római-n16 éve terveztem már ide a szomszéd telekre, a zöld tetős ház meg is jelent a Szép Házak-ban. Akkor még mások voltak a beépítési előírások és nem volt meghatározva a minimális padlómagasság, így inkább csak érzésre lett meghatározva a szükséges magasság, amiről aztán később kiderült, hogy alul lett kalkulálva. Azóta bizony sajnos többször is megfordult a Duna vize a süllyesztett nappaliban. Szintén korábban terveztem a közvetlen szomszédba – itt a Rómain – egy ikerüdülőt is, de csak az egyik fele épült meg, az sem a tervek szerint. Igaz már a tervek is meg lettek erőszakolva az értelmezhetetlen igények miatt.

Egy lábakon álló háznak vannak sajátos következményei és tervezési kötöttségei, ilyen pl. a megközelítés vagy a terasz kialakítása – ez utóbbi már csak azért is érdekes, mert ebben az esetben beleszámít a telek beépítettségébe illetve a bruttó szintterületbe. Bár a célszerűség a tisztán lábakon álló kialakítást sugallja, azért a legtöbben építenek a földszintre is helyiséget azzal, ha kell, legfeljebb kiürítik. Így került mindkét házban a kazánház a földszintre.

A két épület belső kialakításában nagyon hasonló, csak a hátsó egy szinttel magasabb. A két házat a szülők és a fiúk építi.

A földszint alaprajzai

271-0

1. emelet alaprajzai

271-1

2. emelet alaprajzai

271-2

A 2. oldalra kattintva az A jelű (3 szintes), a 3. oldalra kattintva pedig a kétszintes B jelű épület látványterveit nézhetik meg.

Hozzászólások (11): megnézem

 • Avatar

  dyRo

  2010. február 1. hétfő - 10:42

  #60557

  Ezt a kazánházat én sem értem. Pont a mai világban, amikor egy cirkó akármelyik kis sarokban is elférne.
  .
  Én talán egy csak fentről megközelíthető vízzáró vb falakkal körülvett helyiséget tennék a vízbe. Vagy esetleg egy 5let: víznyomásnak ellenálló ajtót nem lehet kapni? 😉

 • Avatar

  dyRo

  2010. február 1. hétfő - 12:03

  #60559

  stílszerűen tehették volna a csónak tárolót a földszintre… 😉

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2010. február 2. kedd - 16:19

  #60580

  Az biztos hogy be kell építeni a lábak közét, mert tárolóra is szükség van, legfeljebb olimpiánként egyszer-egyszer bosszankodik a tulajdonos a sok előny mellett. A kocsiba is kellemetlen -10 foknál beülni. Szóval nem csodálkoznék ha idővel oldalfalak vennék körül az autót 🙂
  Egy ötlött a szemembe. A konyhabútor hatalmas. Ehhez képest a konyhában nem látok étkezőhelyet, ill. mindenen át kell gyalogolni az eléréséhez, pedig megérkezvén az első út inkább oda szokott vezetni. Nem lenne célszerű felcserélni a háló és nappali blokkot?

 • Avatar

  dp

  2010. február 3. szerda - 11:35

  #60596

  Miklós, szerintem ez a tervkritika elsősorban a lábakra állítás miatti eltérő helyzetről szól. Emellett eltörpül, hogy a konyha mekkora, és hogy helyezkedik el.

  Egyetértek azzal, hogy hasznosítani kell a lábak közti területet is, tárolónak, garázsnak kiválóan alkalmas, és az épület kifűtése is könnyebb, ha alul nem járja át a szél, de ha jön a víz, csak az maradhat, ami nem károsodik. S nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy itt nem csapvízről van szó, hanem hordalékos folyóvízről.

  “A lenti pedig egy tartalékfűtés kazánja (és tüzelőtárolója) hagyományos fűtéssel.” – egyelőre nem tudom, milyen tüzelőanyag az, aminek nem árt, ha egy hétig vízben áll. A fa bepenészedik, a brikett és fabrikett szétázik, az olaj hmmm… A kazán, ha víz alá kerül, utána csak karbantartás után használható. Nem 20Ft-os tétel az sem.

  Tehát laikusként azt gondolom, ennek a családnak készen kell arra is állni, hogy az alsó szintről bármikor eggyel feljebb pakoljanak. 5m3 tüzifát a nappaliba felhordani pedig még 5-8 évente se menő.

  Darázsi Pisti

 • Avatar

  dp

  2010. február 3. szerda - 22:31

  #60603

  Való igaz. Én csak a saját véleményemet tudom leírni, de ahány ember, annyi értékrend, annyiféle egyéni igények 🙂

 • Avatar

  pl

  2010. február 4. csütörtök - 22:31

  #60622

  azt sosem értettem, hogy ha már tervezés során felmerül egy-egy terasz árnyékolásának kérdése, miért kell azt elütni egy egyszerű kiengedhető vászon árnyékolóval (sosem tudom hogy is nevezik ezt a szörnyűséget, csak a coca-cola felirat hiányzik róla 🙂 )

  a külső megjelenésen még lehetne azért kicsit dolgozni, nem túl jók az arányai
  persze ez csak saját vélemény

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2010. február 5. péntek - 11:13

  #60630

  Nem rossz az a kiengedhető vászontető. Csak akkor árnyékol amikor kívánják.

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy “A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább