Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. március 30. kedd

MÉB 1. | Fővárosi blog

https://m.blog.hu/fo/fovarosi/skins/piramis.png

Évek óta igyekszem összegyűjteni a magyar építészeti blogokat, az építészetet persze kicsit tágabban értelmezve, hozzáértve a környezetet, a fenntarthatóságot, az energiát és a tárgykultúrát, dizájnt és a kert és tájépítészetet. MÉB nek neveztem el. Mindezt azért csináltam, mert szeretném ezeket az oldalakat és persze a szerzőiket megismertetni az olvasókkal, érdeklődőkkel. Méltatlanul keveset ismerünk közülük, pedig tucatszám találhatóak érdekesebbnél cikkek, beszámolók a legkülönfélébb témákban. Egy olyan sorozatot kezdtünk el, amiben mindig bemutatunk egy-egy blogot, de lesz hogy egyszerre többet is.

Az első interjú Papp Gézával készült, ő szerkeszti a Fővárosi blog-ot (leánykori nevén Budapest jövője) és a Fido blog -ot.

Mit érdemes tudni Rólad?

Fiatalon születtem 1977-ben. Pár nap híján egyidős vagyok a Planetáriummal. Marketinget tanultam, és ezen a területen is dolgoztam. Budapest a hobbim lett, így amatőr rajongóként, és nem szakmaiként blogolok új és régi budapesti épületekről, meg arról, ami éppen megtetszik.

Mivel foglalkozol a blogoláson kívül?

Kerékpározok, fotózok, erdőben kirándulok. Meg mostanában állást keresek…

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Először csak olvasgattam Budapestről, aztán idővel elkezdtem írni is róla. Hát kb. így kezdődött…

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Min. 4, max. 8.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Az új épületeket igyekszem bemutatni, illetve a változásokat: ez volt itt korábban, most ez lett belőle. Meg elég sokat irkáltam már az elmúlt rendszer házairól is, a Domustól az Almássy téri Szabadidőközpontig – nem politikai motivációból, inkább talán némi nosztalgiából. Érdekes, és eddig nagyjából feldolgozatlan téma ez. Olyan témákra jó rálelni, amit mások még nem írtak meg. A legolvasottabbak meg azok lettek, amik elől vannak a Google keresési találatai között. A Tüskecsarnok szónál vezetek! 🙂

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Ez elég változó. Az előző helyen olyan 800-1000 körüli napi olvasottságot értem el Budapest jövője néven, aztán  átköltöztem, és emiatt eléggé lezuhant az olvasottság. De ismét jön fel, 3 hét alatt 250 körüliről már 350 körülire nőtt. És a blog.hu-n sokkal több a hozzászólás, ez egy jó fejlemény.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Az Aréna Plazáról írt cikkem. Aznap késett a megnyitás, nem volt még elérhető a honlapjuk se, én viszont az elsők között voltam a Google keresési találatai között. De nagyon jó olvasottságot értek el a Budai Skáláról, a graffitiről, a 3-as metró Deák tér állomásának betűs csempéiről, a Margit híd felújításáról írott cikkeim, valamint a 2-es, 3-as metrókat feldolgozó cikksorozataim is. Általában viszont azok lettek népszerűek, ahol jobban utána tudtam járni a témának. A legutóbbi Tüskecsarnokos cikkhez például a tervezőirodától is kaptam anyagot, és minisztériumi engedéllyel fotózhattam is bent. A betűcsempék megfejtése is sok utánajárás volt, azt ketten csináltuk – így aztán én magyarul, Gyuricza Gábor https://gyuricza.blogspot.com/ pedig portugálul tette fel a blogjára a megfejtést. Sok meló, utánajárás, de megéri.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Többnyire magam, de azért jönnek témajavaslatok is. Pl. egy csomó hasonmás javaslat jött olvasóktól. Ezeknek nagyon örülök, várom a további javaslatokat!

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Most jó sokat, mert munkanélküli vagyok. De ha ezt nem veszem, akkor mondjuk heti 3-5 óra lehet. Majd egyszer lemérem magam stopperrel 🙂

Van kapcsolatod, személyes ismeretséged más bloggerekkel?

Igen, a Tilos rádióban négyesben nyomtuk egy ideig, de van közös levelezőlistája is a Budapest bloggereknek, és néhányukkal személyesen is találkozom néha.

Melyek a kedvenc blogjaid?

Most éppen a Best of semmi blog 🙂 Amúgy a Városképp, a Forrás:Budapest, és a Táj-Kert blog az, amit rendszeresen szemlézek a blogok közül.

Meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Amíg csak létezik blogolás 🙂 A GeoCities lezárása döbbentett rá igazán, hogy a neten semmi nem tart örökké. A blogok most nagyon népszerűek tudnak lenni, de nem lesz ez mindig így. Ez is lehal egyszer, és akkor kihúzzák alólam a talajt. Azaz kihúzzák a dugót. Ezért a cikkeket le szoktam menteni egy saját archívumba is.

Van más blogod is?

A Fido blog: https://fido.freeblog.hu/

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, facebook) ?

Igen. Twitteren a https://twitter.com/fovarosibloghu címen, Facebookon a https://www.facebook.com/FovarosiBlog címen vagyok elérhető.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Fontos ingyenreklám a blogbejegyzésekhez. 🙂 No és persze végigbogarászom néha az ezekre belinkelt anyagokat is, hogy mi érdekes van köztük.

Az elején említetted, hogy Te szerkeszted a Fido blog-ot is, róla mit kell tudni?

Hát, a legegyszerűbb, ha megnézed 🙂 De mondjuk legyen ez: az egy könnyű kis blog, tele mindenféle érdekességgel és humorral. Hetente egyszer, hétfőnként frissül.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Olvassátok továbbra is a blogot, a következő hetekben lesz cikk a Szépművészetiről, a Klotild palota bejárásáról, Borsos Miklós egyik legismertebb budapesti szobrát pedig 35. születésnapján köszönthetjük.

Még valami. A blog fejlécében látható piramisról: ez egy érdekes sztori. 1896 környékén készült javaslat a Gellért-hegyre, az ezeréves évfordulóra. Egy 1000 méter, szerényebb
változatban 1000 láb magas piramis megépítése lett volna a javaslat – nem is vették komolyan.

Köszönöm az interjút !

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Fővárosi Blog
A blog indulása: 2007 (április)
Publikus emailcím: 7788fido (kukac) gmail.com
A blog szerzője: Papp Géza

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább