Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. május 11. kedd

MÉB 23. | Blokkok, panelek

https://3.bp.blogspot.com/__Y7fEKx6Z94/R7d8pLn9jcI/AAAAAAAAAJo/YWkgO7LIXUk/S658/blog+fejlec.JPG

Amikor elkezdtem összegyűjteni, milyen blogokat vegyek bele a válogatásban, nem gondoltam volna, hogy olyan témákban, mint pl. a lakótelep, panel ilyen sokan írnak blogot. A most sorra kerülő blog szerzője Nagy Emőke is szinte szeretettel ír róluk a Blokkok (így hívják Romániában a paneleket) nevű oldalán.

Mit érdemes tudni Rólad?

Néprajz-magyar szakot végeztem Kolozsváron, ebből a néprajz része azért is volt különösen hasznos, mert megtanultam, hogy ne higgyek az előítéleteimnek, hanem mindig próbáljam megvizsgálni a dolgokat a lehető legtöbb szempontból.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Szeretném eloszlatni azt a tévhitet, megdönteni azt a sztereotípiát, hogy nem lehet/érdemes lakótelepen élni, hogy  a panelházak okvetlenül a szürkeséget jelentik. Romániában valamivel változatosabbak ezek az épületek, erre a változatosságra szeretném felhívni a figyelmet. Ugyanakkor arra is, hogy a manapság divatos panelrekonstrukciók nem fogják meghozni a remélt eredményt akkor, ha csupán az épületek fizikai realitására koncentrálunk, és e mellett vagy ezzel párhuzamosan nem vesszük figyelembe a bennük lakó embereket, a közösségi potenciált. Pont a közösség miatt volt jó lakótelepen felnőni.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz?

Egyelőre nem kapcsolódik.

Mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

Trénerként és működésfejlesztési tanácsadóként dolgozom.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Nagyon sok képet készítettem és készítek folyamatosan lakótelepeken, főként az épületekről, ritkábban a környezetükről, és azt gondolom, kár lenne, ha ezeket nem mutatnám meg másoknak.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Átlagosan kettő, de ez nagyban függ attól, hogy éppen merre utazom, találok-e valami érdekeset.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Kedvenc témám nincsen, egyaránt szeretem figyelni az egyéni megoldásokat (pl. teraszok, erkélyek beépítése) és a közösségi kezdeményezéseket is (pl. felújítások, épületek körüli zöld övezetek kialakítása).

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Egy, a romániai Transindexen is megjelent cikk.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Magam választom őket, ritkán kapok javaslatokat, ezeket átgondolom, és ha van hozzá képanyag, akkor megírom.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Keveset, sokkal kevesebbet, mint amennyit szeretnék, inkább azt mondom, hogy hetente van rá 1-2 órán, de ez is inkább karbantartás.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Igen, egy másik blogom kapcsán nagyon jó és mély barátságok alakultak ki, és a Blokkok kapcsán is megismertem pár olyan embert, akikkel nagyon szeretnék (és úgy tűnik sikerül is) együtt dolgozni egy kutatásban.

Melyek a kedvenc blogjaid?

Nagyon sok blogot olvasok rendszeresen, a Blokkokra belinkelteket mindenképpen, de ezen kívül is átlagosan 40-50 blogot figyelek.

Meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Jelentkezem most májusban az ELTE Társadalomtudományi karára szociológia doktori programba, több időm is lesz ősztől, úgyhogy mindenképpen szeretném továbbfejleszteni, és folyamatosan beszámolni a kutatási tevékenységemről. Arra szeretném használni a blogot, hogy nyomon lehessen követni egy lakótelep tárgyú doktori kutatás menetét. Az elmúlt két évben is történtek Nagyváradon (a legtöbb képem innen van, és a doktori kutatásom terepe is ez a város lesz) változások, felújítások, rendezések a lakótelepekkel kapcsolatban, és ez várhatóan felgyorsul a közeljövőben. Olyan képeim is vannak már, melyek pótolhatatlanok abból a szempontból, hogy megváltoztak a körülmények, a környék, az épületek, és egyre több ilyen lesz. Ugyanakkor szeretném megírni a nagyváradi, tágabb értelemben pedig a romániai blokkok (panelházak) történetét, az építésüket befolyásoló tényezők bemutatását, a lakáskiutalásokat, illetve az elmúlt ötven év életmódbeli változásait.

Van más blogod is?

Igen, van egy személyes is, a www.nagyem.blogspot.com, ez volt meg hamarabb, és ide írok gyakrabban is.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Igen, a Facebookon fent vagyok.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

A blokkos blogom szempontjából egyelőre nem, mostanáig a magam örömére írtam a blogot, nem nagyon foglalkoztam a látogatottsággal, de ha egyszer ez szempont lesz, vagy fontos lesz, akkor mindenképpen kihasználom majd a közösségi oldalak nyújtotta lehetőségeket.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Arra kérném őket, hogy legközelebb, ha elmennek egy panelház mellett, vagy keresztül mennek az autóval egy lakótelepen, akkor álljanak meg egy pillanatra és nézzék meg figyelmesen az épületeket, és ne csak a ketrecet lássák bennük, hanem azt a sok-sok családot, aki megpróbálja otthonossá tenni a helyet, aki esetleg szeret ott élni.

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Blokkok
A blog indulása: 2008
Publikus emailcím: blokkokpanelek
(kukac) yahoo.com
A blog szerzője: Nagy Emőke (M!)

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább