Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. május 12. szerda

Az első magyarországi mecset tervei

A tervezett bemutató kis sorozatunk első részében az előzményekről esett szó, most lássuk magát a tervezést.

Az első megkeresés még 2008-ban érkezett, azonban a tényleges tervezésre csak 2009 nyár végén került sor. Azért ekkor, mivel ekkor fogadták el a területre vonatkozó szabályozási tervet, ami alapja volt az egész tervezésnek.

A telek beépíthetősége és a megbízó által megadott program szinkronba hozása nem kevés fejtörést okozott, ugyanis az épület messze több, mint egy imahelyiség. A kulturális központ megnevezés nem holmi álca, az alapterület nagyobb részét ez képezi. A komoly alapterületi elvárás mellett 3 közel sem másodlagos szempontnak kellett megfelelni:

  • az épület nagy imatermét Mekka felé kellett tájolni (ami a mi esetünkben a telek hossztengelyére kb. 45 fokot zár be)
  • a vallási előírások szerinti nemenkénti elválasztás (bejáratok, helyiségek, lépcsők, liftek…)
  • mint a Mo-on az elsőként megépülő mecset, megjelenésében egyszerre kell megfelelnie az iszlám közösség elvárásainak, illetve a magyar építész szakmai és az itt lakók elvárásainak, lévén mindez a magyar valóságban fog létezni.

A telek beépítésére vonatkozó előírások közül két lényeges adatot emelek ki, az egyik a 40%-os beépítettség és a 12,5 m-es építménymagasság, kiegészítve, hogy az abszolút magasság nem haladhatja meg sehol sem a 15 m-t. Ez utóbbit a minaret miatt érezték szükségesnek a korlátozni, ami viszont így olyan törpe lett, hogy a központi tervtanácson szóvá is tették.

Mivel a telek beépítése ennyire reflektor fénybe került, így a beépítés során kizárólag olyan megoldások jöhettek szóba, amin nem lehet vita és inkább mindenben rátartással terveztünk. Ez vonatkozik az oldalkertekre, beépítettségre és különösen az építménymagasságra, hiszen a maximális 12,5 m helyett, mindössze 8,8 m lett, ami az elérhető tömeg cca. 2/3, vagyis sokkal kisebb.

Az alábbi videó a tervezést megelőző lakossági fórumon készült

Az elrendezés

A telek lejtős, így az utcai és az udvari szárny szinteltolásos. Az alapvető elrendezést a Mekka felé tájolt nagy imaterem határozta meg, ami a lehető legtávolabb került a zajos Budaörsi úttól. Minden más ehhez igazodik, a nemenkénti megközelítés bejáratai és lépcsői, a rituális fürdők, de még pl. az imádságokat vezető imám épületen belüli mozgása (ő a saját szolgálati lakásából közvetlenül tud eljutni egy külön kis lépcsőn az un. vallási irodába, a napi imaterembe illetve a nagy imaterembe).

Az épület térbeli kialakítása is igazodik a nemenkénti elválasztáshoz, így a nagy többséget képviselő férfiak a nagy imateremben imádkozhatnak, addig a nők ezen imaterem galériájáról hallgathatják az imámot.

a következő oldalon az egyes szintek kialakításáról olvashatnak:

Hozzászólások (1): megnézem

HÁZ-TERV
Óriásmecset épül Budapesten?

Legelőször a “Világ mecsetei” blogon” találkoztam még május elején azzal a hírrel, hogy a török vallásügyi minisztérium vallási szervezete, a Türkiye Diyaneta nagymecsetet kíván építeni Budapesten. A hír ma megjelent az Index-en is. A téma számomra különösen érdekes, hiszen több száz év után mi terveztük az első mecsetet Magyarországon, amit aztán a szokásosan kicsinyes pártpolitikának sikerült megfúrni. A […]

Óriásmecset épül Budapesten?
2015. május 15. péntek
ÉPÍTÉSI JOG
Államosítják a krisnások földjét?

Akik ismernek, azok tudják, hogy nem vagyok híve a petícióknak, de azért a valóban jó ügyeket magam is támogatom. Ilyen a krisnások hosszú évek alatt igazán mintaszerűen felépített és megőrzésre méltó külön világa, ami Somogyvámosan létrejött és amit az új egyházügyi törvény megszüntetne, pontosabban elvenné tőlük a földjeiket. Kevés olyan egyház található Magyarországon, mely ennyire […]

Államosítják a krisnások földjét?
2011. december 5. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább