Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. május 27. csütörtök

MÉB 33. | Világ mecsetei

https://4.bp.blogspot.com/_PwtrmFEQ08Q/S3WDMWdHHOI/AAAAAAAAGn8/Y0A-LXNP1Kc/S1600-R/Agung+Kabupaten+mecset,+Tuban.jpg

A következő blog és a szerzője több szempontból is figyelemreméltó, számomra pedig aktuálisan is, lévén a világban található mecsetekkel foglalkozik. De ez nem minden,a Világ mecsetei nevű blog szerzője Jakab György mindezt hívő muszlimként, sőt imámként teszi.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

A blog célja egy többéves képgyűjtési tevékenység országonkénti bontásban való közlése volt. Mikor ezzel végeztem, aktuális híreket kezdtem közölni.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Eredetileg egy önálló oldalt szerettem volna, de technikailag nem voltam elég képzett hozzá. Egy hozzáértő emberrel viszont túl sok időbe került volna. Végül egy ima után jött a nagy ötlet: legegyszerűbb blogot indítani.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

Kapcsolódik annyiban, hogy muszlim vagyok és imámként dolgozom, illetve hogy középiskolai földrajz tanárként sokat utaztam a világban. Számos iszlám országban fényképeztem mecseteket.

Muszlim vallású vagy, mi több imámként, vagyis előimádkozóként működsz közre a muszlim közösségben. Magyarországon még ritkaságnak számít, ha valaki ezt a vallást választja, ha szabad megkérdezni, mi volt a motivációd?

Valójában ma Magyarországon már talán nem olyan ritka, ha valaki áttér az iszlámra. Sokakról, köztük parlamenti képviselőkről, a közvélemény nem is tudja, hogy muszlimok.  Nagyon sokat utaztam az iszlám világban. Így ismerhettem meg az iszlám valódi arcát, üzenetét. Annak igazságáról viszont már gyerekkoromban meg voltam győződve. Végül 2002-ben lettem muszlim egy nyugat-afrikai út után.

Okoz-e bármilyen megkülönböztetést, hátrányt számodra vagy a családod számára, hogy muszlim vagy?

Én abban hiszek, hogy mindenki azt kapja az élettől, amit attól vár. S én nem azt vártam, hogy hátrányt szenvedjek. Sehol sem szenvedtem hátrányt.

Melyik magyarországi muszlim közösséghez tartozol?

Én a Hanif Iszlám Kulturális Alapítvány imámja vagyok, de kapcsolatban állok a többi szervezettel is. Alapítványunk -többek között- keddenként és csütörtökönként előadásokkal egybekötött alkalmakat is tart külön-külön férfiaknak és nőknek, melyen főleg áttértek vesznek részt. Egy ilyen alkalomra szeretettel meghívnánk téged is.

Hogyan fogadtad, illetve hogyan fogadta a közösségetek, hogy talán épülne egy mecset Budapesten, a Budaörsi úton?

Én jelen voltam 2003-ban a Dar al-Szalam mecsetben, mikor a szaudi szponzor képviselője bejelentette az adomány hírét. Követtem a helykeresés legtöbb stádiumát, s egyre kétkedőbb lettem. Előbb kellett volna megegyezni a helyiekkel, azután a politikummal, s azt sugallni, hogy ez nem egy arab/bevándorló ügy.

Ettől függetlenül örülnénk ha megépülne, de erre én már nem látok reményt. A háttérben folyt -sajnos- némi aknamunka is konkurens muszlimok részéről. Olvasd el az Abszurdisztán nolblog idevonatkozó posztjának hsz-eit kb. a 100-tól!

Mit gondolsz mi áll az érzékelhető iszlám ellenesség mögött itt Magyarországon, miközben, mint nálunk is jelenlévő, működő vallásról a hétköznapi ember szinte semmit sem tud, és nem is találkozik a muszlimmal, mint vallással és a vallási közösségekkel?

Én nem érzékelek számottevő iszlámellenességet Magyarországon. A liberális média szereti a magyart idegengyűlölőnek beállítani, de ez egyszerűen nem igaz. Inkább az ismerethiány a gond. Ha bárhol megtudják rólam, hogy muszlim vagyok, kérdésekkel halmoznak el a túlvilággal, az angyalokkal vagy épp a zarándoklattal kapcsolatban.

A feleségem kendőt visel; sohasem érte atrocitás. Én többször imádkozom az utcán, semmi különöset nem tapasztaltam. Egy alkalommal egy Oroszlányhoz közel eső falu presszójának teraszán imádkoztam egy biciklitúra során. A hátam mögött megszólalt egy borízű hang, mikor épp előre hajoltam: “elvesztettél valamit?”. Mosolyogtam, s arra gondoltam, hogy épp rátaláltam valamire.

Ugyanakkor történt egy-két visszás eset is. Például az, mikor pár éve légfegyverrel belőttek a Magyar Iszlám Közösség ablakán. Az ügy a liberális média ingerküszöbét nem érte el. Ha van iszlamofóbia hazánkban azt a liberális média és politikum szítja.

Ha jól tudom, minden muszlimnak egyszer az életben el kell mennie Mekkába, te voltál már ott és ha igen milyen benyomásokkal érkeztél vissza?

Én 2004-ben jártam Mekkában. Nagyon tetszett. Nem szerettem volna hazajönni.

Milyen volt látni a világ legnagyobb mecsetjét (amit csak muszlimok tekinthetnek meg, sőt magába Mekkába sem léphetnek be más vallásúak)?

A mekkai Haram akkora, mint a fél Margit-sziget. Az ember egy más tudatállapotba kerül, ha beléphet oda. S az is jó érzés, hogy bármerre néz az ember, csak testvért lát. Egyszer ültem, s néztem az embereket, hogy ez is muszlim, s ez is muszlim, mert nem lehet más. Az EGYSÉG élménye.

A blogod egyik célja, bemutatni a világ mecseteit, melyik a hozzánk legközelebbi működő mecset Kelet-Európában?

Hozzánk legközelebb Szabadkán (ld. Muhádzsír dzsámi) működik kupolás-minaretes dzsámi. 2008. augusztusában nyílt meg, s ez a történelmi Magyarország első és eleddig egyetlen igazi modern mecsete. Még Csongrád megyéből is átjárnak a magyarok.

https://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/30180738.jpg
a 2008-ban megnyílt Muhádzsír dzsámi Szabadkán / forrás: panoramio

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Eleinte sok volt. Mostanában tucatnyi.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Nem nagyon szólnak hozzá. De számos utánközlés készült, illetve bejegyzéseim felhasználásával készült cikk.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Más blogom is van, mégpedig a friss muszlim híreket hozó https://busralilmuhminin.blogspot.com. Egyéb teendőim mellett, mikor ráérek blogolok.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Csak laza.

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Célom az, hogy a mecsetekről szóló alapvető információk és képek egy helyen összegyűjtessenek. Már így is tovább írtam a blogot, mint azt terveztem.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

A Facebook-on.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Csak a kapcsolattartás végett.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Ne haljanak meg anélkül, hogy muszlimok ne lennének!

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Világ mecsetei / Mosques of the World
A blog indulása: 2009 | A blog szerzője: Jakab György

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
Ha nem akar lemaradni a további MÉB bloginterjúkról, kérem iratkozzon fel itt a téma RSS-ére!

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább