Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2010. június 16. szerda

MÉB 46. | Civilek a Palotanegyedért

Ismét egy olyan közösségi kezdeményezést szeretnénk bemutatni, ahol a kapcsolattartásra, a dokumentálásra és a hírek továbbítására a blogot találták a legmegfelelőbbnek. A VIII. kerülettel már eddig is számos blog foglalkozott, a most sorra következő a kerület Palotanegyednek nevezett részét felkaroló civil egyesület blogja, amely egyben az egyesület nevét is viseli: Civilek a Palotanegyedért. Győri Judit, az egyesület képviselője válaszolt a kérdéseinkre

Miért ez a blogotok címe?

A blogspot-ot választottuk és ott is az elhivatottságunkat tükrözi a címválasztás: www.palotanegyedert.blogspot.com

Mikor indultatok?

Egy kevésbé sikeres statikus honlap után, amely az egyesülettel egyidőben született, álltunk át a blogra 2009 szeptemberében.

Van-e a blogotoknak publikus emailcíme?

Természetesen, nem meglepő módon a palotanegyedert@gmail.com címen érhető el a blog adminisztrátora, de ez az egyesület hivatalos e-mail címe is.

Kik írják ?

A szerzők közé az egyesület tagjai kapnak meghívást, a belépéssel automatikusan. Többen éltek ezzel a lehetőséggel, jelen pillanatban 21 szerzőnk van, ebből egy a „hivatalos csatorna”, az „Egyesület”. A szerzők közül többen máshol is publikálnak vagy rendszeresen kommentelnek, netalán saját bloggal is rendelkeznek (Táj-Kert, Bródy17, Mágnásfertály), így tehát lehetnek köztünk máshonnan ismerős nevek is.

Publikusak a szerzők nevei?

Nos, valójában nem titkoljuk, de talán most nem sorolnám fel mind a húsz bloggert. A saját kis környezetünk persze személyesen ismer minket, mint ahogy mi is ismerjük a „szomszéd bloggereket”, hiszen a pesti belváros területén mozgunk, azon belül is javarészt a nyolcadik kerületi részen. És talán az sem meglepetés, hogy az egyesület legaktívabb tagjai egyúttal a legaktívabb bejegyzők.

Mit érdemes tudni Rólatok?

A szűkebb működési területünk a Palotanegyed (anno Belső-Józsefváros), a két körút, valamint a Rákóczi út és az Üllői út közé eső városrész. Ez egy olyan sajátságos, önálló identitású terület, amelyre ma már méltán büszkék az itt lakók és a napjaikat itt töltők (itt dolgozók, itt tanulók). Nem véletlen hát, hogy ez a miliő életre hívta először kicsi, majd egyre inkább burjánzó közösségként az egyesületet. Hivatalosan épp két éve működik a CaPE. Ez alatt az idő alatt 100 fölé tornáztuk a létszámot és sok helyi, kerületi közintézménnyel, vállalkozóval építettünk ki jó kapcsolatot.

A ténykedéseink, akcióink lenyomata a blog, az eredeti napló-hivatást betöltve. A programajánlóinkkal lassan persze kilépünk a kerületből: többször ajánlottunk már ferencvárosi vagy belváros-lipótvárosi rendezvényeket (ezek ugyebár a szomszéd kerületek: a IX. és az V.)

Mi a bloggal a célotok, a küldetésetek?

Az egyesület életében nagyon fontosnak tartjuk az interaktvitást. Bár területileg, valójában csak egy zsebkendőnyi városnegyedben szerveződő civil csapatról van szó, mégsem tudjuk megoldani a folyamatos személyes találkozgatást, ezért is próbálkoztunk ezzel a formával. Úgy tűnik, a blog valóban hozzásegít ahhoz, amit például egy levelezőlistával nem feltétlenül tudunk elérni: látjuk a saját tagjaink visszajelzéseit és így a nem egyesületi tagok is elérnek hozzánk.

A kiinduló cél tehát a gyors és interaktív kapcsolattartás lehetősége volt, megteremtve azt, hogy bárki hozzá tudja adni a maga hírét, ötletét, javaslatát, információját az éppen terítéken lévő témához. A közvélemény-kutatásos fülecske nem volt aktív (ezt már hanyagoljuk is), az aktuális eseményeket mutató lista, a programajánló viszont közkedvelt, ehhez persze az is kell, hogy állandóan karban tartsuk. Örvendetes módon ma már külön megkeresnek a negyedbeli intézmények, hogy tegyük ki a programajánlóba a soron következő rendezvényüket – ezt örömmel vállaljuk, egyetlen szűrőt alkalmazunk csupán: valamiképpen palotanegyedi kötődésű legyen!

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a szerzők foglalkozásához?

Az egyesület korban és foglalkozásban is szerteágazó: egyetemi hallgatóktól a nyugdíjasokig minden korosztály képviselteti magát és van köztünk várostervező, közgazdász, ingatlanos, társasházi közös képviselő, hangmérnök, éttermet, kávézót működtető vállalkozó, építész, szociológus, jogász, de kulturális szervező és informatikus, sőt kismama is. A blog írása egyikőnknek sem a főhivatása, azt mondhatnánk: ez az egyik „szabadidős foglalkozásunk”.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Lehet, hogy meglepő lesz a válasz: minket a szükség vitt rá 🙂 Kellett találnunk egy olyan fórumot, ahol gyorsan áramolhat az infó akár száz, vagy még több ember között, oly módon, hogy mindez kifelé is látható legyen. Nos, erre tökéletes a blog műfaja!

Havonta mennyi írás jelenik meg?

Napi-kétnapi gyakorisággal kerülnek fel az oldalra bejegyzések, de volt már napi 3 is. Ez köszönhető annak, hogy sokan támaszkodnak ránk, mint információforrásra, így sok infót kapunk kívülről. Másrészt persze mi magunk is itt közöljük az aktuális dolgainkat, ügyeink állását. Nem kell tehát irodalmi színvonalú posztokra gondolni: például néhány mondatos kis felhívás virágültetésre, fotósorozat az épp aktuális rendezvényről, meghívó ilyen-olyan negyedbeli kulturális vagy közéleti programra, vagy épp most legutóbb az árvízkárosultaknak segítő adománygyűjtő akciónk felhívása.

Melyek a kedvenc témák és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

A legtöbb olvasót és kommentelőt megmozgató bejegyzések azokhoz az általunk felvállalt akciókhoz kötődtek, amelyeket az egyesületünk küldetésnyilatkozatában a következőképpen fogalmaztunk meg:

„az Egyesület értékmegőrző és értékmentő központként kívánja egybefogni és lehetőségeihez mérten összehangolni a negyedbeli fejlesztéseket célzó önálló tevékenységeket… párbeszédre mindig nyitott szervezetként törekszik a negyedbeli – különösen kulturális, oktatási, művészeti és az idegenforgalom-vendéglátás területén működő – intézményekkel, szolgáltatókkal való folyamatos kapcsolattartásra és érdekegyeztetésre”.

Ha egyet kell kiemelni, talán a Múzeumkert lakossági visszahódításával kapcsolatos bejegyzéseinket tartjuk a jövő számára is dokumentumértékűnek: levelezésünket a fenntartó minisztériummal, ötleteinket a kert felhasználására, valamint a műemléki világnapra időzített „múzeumkerti piknik” szervezéséről és lebonyolításáról szólókat. Ezek a bejegyzések a szomszédblogok hivatkozásain kívül felkerültek az  Urbanistára, a Mandinerre és a kerületünk hivatalos honlapjára, valamint innen tájékozódtak a HVG és a fő napilapok újságírói.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Folyamatos az olvasói jelenlét a blogon, de mivel mi nem pályázunk Index-címlapra (hisz nem publicisztikai a tevékenységünk), nem igazán van kiugró olvasottságot felmutató poszt. Azt viszont tendenciaként látjuk, hogy a hajnali 3 és 6 közötti időszakot kivéve állandóan van olvasónk.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Az előbb említett, Múzeumkertet érintő cikkek mellett különösen érezhető az érdeklődés a helyi közélet, közvetlen környezetünk, az Európa Belvárosa Program keretében megvalósuló rehabilitációs munkálatok iránt. Szinte a programot bonyolító Rév8 Zrt. egyik kommunikációs csatornájaként működtünk ilyenkor 🙂

A témákat magatok választjátok, vagy időnként kaptok témajavaslatokat, ötleteket is?

A témák folyamatosan jönnek, ahogyan szerveződnek a dolgaink, ahogyan reagálunk az eseményekre, ebből adódik az akár napi többszöri poszt.

Naponta mennyi idő megy el a cikkírásra, blogkarbantartásra?

Rövid cikkekről van szó, néhány perc alatt megszületnek a bejegyzések, a mögöttük álló események szervezése persze már jóval több időt vesz igénybe: telefonálások, egyeztetések, utánajárás az információknak, lehetőségeknek. Fontosnak tartjuk, hogy ne legyenek feleslegesen terjengősek a posztok, de mindig illusztrálja valami érdekes, figyelemfelhívó, javarészt saját fotó.

Van kapcsolatotok, személyes ismeretségek más bloggerekkel?

Igen, az előttünk megnyilatkozó blogszerzők – a saját tagjainkat most nem is említve – közül személyes ismerőseink között vannak a Városi metamorfózisok vagy a Horánszky1 szerzői, de ide sorolhatom az Urbanistát, a 8ker blogot, a Belváros Budapestet (szerk.: ezek mindegyikét bemutattuk már itt a koos.hu-n).

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Természetesen a saját tagjaink blogjai! A kertépítészettel foglalkozó Táj-Kert, egy társasház kívülről nagyon izgalmasnak és példaértékűnek tekinthető magára találását dokumentáló Bródy17. és a Palotanegyedet kultúrtörténeti szempontból bemutató Mágnásfertályt.

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

A blogot addig írjuk, amíg világ a világ a Palotanegyedben! Tehát mindaddig, amíg az egyesület működik és ilyen formában még nem lesz meghaladott ez a fajta kommunikáció. Reméljük, néhány szép évtized áll előttünk 🙂

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook)?

Igen, a Facebookon komoly rajongótáborra tettünk szert, szinte megdupláztuk a tagjaink létszámát. Itt igazából azok csatlakoznak hozzánk, akikkel partneri viszonyban vagyunk (pl. közösen dolgozunk valamilyen projekten), de nem kötődnek annyira a Palotanegyedhez, hogy hivatalosan az állandó tagjaink sorába lépjenek. Így viszont meghívhatjuk őket is az aktuális rendezvényeinkre vagy toborozhatunk újabb résztvevőket az akcióinkhoz. Már szinte ujjgyakorlattá vált: először felkerül a bejegyzés a blogra, majd születik egy rövidke hivatkozás erre a Facebookon.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

A célközönség elérése, az információ célhoz juttatása szempontjából mindenképpen sokkal nagyobb merítési lehetőségre ad módot, mint a hagyományos módszerek, például körlevelek, hírlevelek. Akár minden rajongónk minden további ismerőse láthatja a dolgainkat így: egyszerű matematika a megsokszorozódott hírfolyam.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Szeressék a Palotanegyedet! Akik pedig még nem ismerik, jöjjenek és csodálják meg! Mi segítünk ebben… 🙂

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Civilek a Palotanegyedért
A blog indulása: 2009 | Facebook
Publikus emailcím: palotanegyedert (kukac) gmail.com
A blog szerzői: Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) tagjai

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
Ha nem akar lemaradni a további MÉB bloginterjúkról, kérem iratkozzon fel itt a téma RSS-ére!

mi a véleménye a blog interjúkról (MÉB) ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább