Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. június 18. péntek

MÉB 47. | Mágnásfertály

https://1.bp.blogspot.com/_bdknuSYoLk8/STQNXWvt1cI/AAAAAAAAAIY/DOJ9x5jBm9U/S600/kcs_kivul_nagy_02.jpg

Az olvasók tegnap találkozhattak a VIII. kerületben működő Civilek a Palotanegyedért Egyesület blogjával. Már ott is említésre került, hogy az un. Palotanegyed kultúrtörténetét egy másik blog dolgozza fel folyamatosan. Dr. Győri Judit nemcsak az egyesület nevében válaszolt a tegnapi kérdéseinkre, hanem maga is aktív blogíró, hiszen ő szerkeszti a Mágnásfertály nevű blogot.

A blogod neve igencsak egyedi, ízes, találó és szellemes is.

A romantikus csengésű Mágnásfertály címet adtam, utalva ezzel annak a negyednek a régies elnevezésére, ahol élek, s amelynek régi pompáját kívánja a blog bemutatni. A megnevezés a valaha itt, a Palotanegyedben élő arisztokraták világát idézi.

Mikor indítottad a blogot?

2008 volt az az esztendő, amikor több, egymással a sors kegye folytán egybevágó történés nyomán egyre határozottabban vetettem bele magam a negyed történelmének megismerésébe és jelenlegi történéseibe. Egy rövid ideig párhuzamosan jelentek meg a régi sztorik és a mai palotanegyedi életre utaló, nagyon aktuális bejegyzések, de aztán ez szépen kiforrott és szétvált: a Mágnásfertály maradt a múlt kincseinek lerakata.

Van-e a blogodnak publikus emailcíme?

Nincsen, a választott téma nem a jelennel foglalkozik, ezért komoly diskurzusra nem is lehet vagy kell számítanom, így bőven elégséges a kommentelés lehetősége.

Mit érdemes tudni Rólad?

Egyetemi éveimtől kötődöm a negyedhez, jó ideje itt is élek és ha nem a jog volna a kenyérkereső foglalkozásom alapja, bizonyosan történelemmel foglalkoznék. Ez egyben válasz arra a ki nem mondott kérdésre, hogy miért ilyen megközelítésben és miért ezzel a témával foglalkozom.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Küldetés nincsen, csak kedvtelés. A közvetlen környezetemhez kapcsolódó, számomra sokatmondó, példaértékű történetek megosztása. Az, hogy ne csak üres lózung legyen a sokszor ismételgetett mondat, miszerint itt minden épületnek saját történelme van, hanem ismerjük is meg valamelyest ezeket a történeteket, az előttünk itt élőket, alkotókat, indítékaikat, harcaikat, sikereiket és kudarcaikat.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

[károlyi-palota.jpg]Nagyon érintőlegesen kapcsolóik a blogom témája a mindennapi munkámhoz: például nem okozott gondot, amikor végig kellett futtatni egy épület helyi védettség alá helyezésére irányuló eljárást vagy épp arra kerestük a választ, hogy egy társasház kukáit (amelyek a fővárosi közterület fenntartó tulajdonában állnak) el lehet-e látni jópofa, esztétikus és a környezethez igazodó matricákkal, nem vonunk-e magunkra ezáltal nem kívánt hatósági intézkedéssorozatot 🙂

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

A bloggerek többsége szeretné megosztani tudását, gondolatait, tapasztalatait, véleményét a világgal. Az én esetemben sincs ez másként: olyan bejegyzéseket teszek fel a blogra, amelyek információtartalma új kontextust jelenthet vagy egyszerűen csak nehezebben elérhető, mint egyszerű kereséssel a világhálón. Saját részemről pedig egy összegzett információs bázis kialakítása volt a fő indok és ez be is vált: legutóbb a BKIK Idegenvezetői Tagozatánál tartottam úgy előadást a Palotanegyedről, hogy a prezentációt a saját blogomról származó képekből-posztokból állítottam össze, cirka fél óra alatt.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Az elmúlt hónapokban más jellegű elfoglaltságaim miatt kénytelen voltam Csipkerózsika-álmot bocsátani a blogra, de lassan már tervezem feltámasztani 🙂 Az írások megjelentetését próbáltam valamilyen apropóhoz, nevezetes dátumhoz kötni, ez adott egyfajta ritmust, de nem kötött gúzsba a kötelezően teljesítendő heti vagy havi bejegyzésszámmal.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

A szívemhez legközelebb álló bejegyzés egy gyakorlatilag ismeretlen, ám példaképként felmutatható személyiségről szólt: gróf Bánffy Miklósról. Az ő életútja rabul ejtett: először olvastam történelmi regénytrilógiáját, az Erdélyi történetet és csak utána találtam rá a negyedbeli palotáira (amelyek tervezésébe a legenda szerint ő maga is komolyan beleszólt) – mintha csak megelevenedett volna a huszadik század első évtizede! Valóban elvarázsolt, hiszen egy személyben testesítette meg számomra az entellektüelt, a hazáját tetteivel is szolgáló államférfit, a bohókás, viccre mindig kész művészt és a felelősségteljes erdélyi mágnást. Nagyon szét kell ma néznünk, amikor hasonló adottságokkal bíró és azokat meg is élő személyt keresünk…

Az olvasók körében a két legsikeresebb bejegyzés egyike a paloták listáját tartalmazó (ezt azóta valaki a Wikipédiára is átemelte :-), a másik pedig a negyed utcáinak régi elnevezéseit felsoroló. Bár ezt a bejegyzést azzal a kérdéssel zártam, vajon tudjuk-e, ma mely utcák ezek, meglepő volt számomra, hogy több mint egy év távlatából is érkezett kommentként tipp, mi több, helyes válasz!

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Hozzászólás kevés, látogatók viszont stabilan és folyamatosan állandóan jelen vannak. Ez egy olvasgatós blog, tehát ha valaki belekezd egy posztba, akkor nem szabadul egyhamar…

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Kérdés, hogy mit értünk itt sikeresség alatt? Ha a legtöbb idézettséget produkáló poszt lenne egyben a legsikeresebb, akkor mindenképpen az első, a beköszönő: amelyik pontosan elmagyarázza, hogy hol is van, mi is igazából a Palotanegyed.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Ezernyi témából választhatok – nem éppen hevernek az utcán, hanem konkrétan azt alkotják 🙂 Ahogyan már említettem, próbálok apropót találni a bejegyzésekhez, de például egy társaságbeli beszélgetés (volt-e saját kávéházi-éttermi kultúrája a negyednek a huszadik században?) vagy egy épületbejárás alkalma automatikusan tálcán hozza elém a feldolgozandó témát.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Minden bejegyzés kutatást igényel és törekszem a stílus „egyengetésére” is – simán elmegy fél-másfél óra a posztokkal – nyilván nem napi rendszerességgel. Akad olyan is, hogy előredolgozom, ilyenkor még ettől is több idő, de ez bizonyára minden blogszerző számára ismerős.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

A Palotanegyeddel így vagy úgy, de sok blog foglalkozik, közülük személyesen ismerek néhányat. És persze más jellegű blogokat írókat is, de őket nem a blogolásból kifolyólag, hanem munka vagy baráti ismeretség kapcsán.

https://1.bp.blogspot.com/_bdknuSYoLk8/SxLuOppW7JI/AAAAAAAAA4Q/wT6_iEfeTFY/s320/trefort-kert3

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Az abszolút kedvencem ebben a műfajban a Táj-Kert blog és úgy vélem, nem vagyok egyedül ezzel! Külön öröm számomra, hogy a szerzőt, Andrist ismerhetem, sőt, kaptam is meghívást már tőle vendégposztra – jut is eszembe, össze kell kapnom magam, ezzel még tartozom neki 🙂

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

A szüneteltetés nem megszűnés, kisebb-nagyobb intenzitással mindenképp szeretném folytatni a bejegyzéseket.

Van más blogod is?

Igen, egy közösségibb blog, amelynek szintén a Palotanegyed a témája, azonban az éppen aktuális mindennapi ügyei (itt rajtam kívül másik 20 szerző működik). Előttem ők is megszólalnak itt 🙂

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook)?

A Mágnásfertály bloggal nem, de a CaPE-s bloggal annál inkább. És persze személyesen is.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Az információáramlás és –áramoltatás a kulcs, de ez a Mágnásfertályon nem igazán hangsúlyos: az érdeklődők, szakbarbárok enélkül is megtalálták már.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

A Mágnásfertály egy csodavilág. Egyre többet lehet olvasni róla – szépirodalmat is –, de benne élni ajándék. Nagyon határozott vagyok abban az álláspontomban, hogy a pesti belváros felveszi a versenyt bármelyik turistacsalogató európai vagy tengerentúli nagyvárossal. Bízom benne, hogy ezért hamarosan még nagyobb reputációja lesz, még jobban odafigyelnek rá a döntéshozók és így aztán további felújításra kerülhet majd sor. Ez ugyanis feltétlenül szükséges a történelmi levegőjű épületek megmentéséhez!

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Mágnásfertály
A blog indulása: 2008
A blog szerzője: dr. Győri Judit (Marcipán)

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
Ha nem akar lemaradni a további MÉB bloginterjúkról, kérem iratkozzon fel itt a téma RSS-ére!

mi a véleménye a blog interjúkról (MÉB) ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább