Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. június 22. kedd

MÉB 48. | 6B

Az építészeti blogok között számomra egészen kivételes helyet foglal ez a következő oldal, hiszen írás alig jelenik meg benne, annál inkább mozgókép, merthogy a 6B.hu egy videóblog. Méghozzá saját készítésű anyagokkal, maguk veszik fel, vágják és publikálják.

Mióta és hányan csináljátok a 6b.hu-t?

Januárban indítottuk el, de a felkerült videók egy részét előző év nyarán vettük fel. Többen csináljuk most is, és igazából bárki feltölthet az oldalra. Az impresszumban három nevet tüntettünk fel, azokét, akik tulajdonképpen a szerkesztést végzik, és nevükkel vállalják az oldal tartalmát: Árvai András, Benedek Anna, Villányi Norbert.

Mit érdemes tudni Rólad, Rólatok?

Tulajdonképpen semmit, azon kívül, amit az oldalon magunkból megmutatunk. Egy irodalmár és két építész van közöttünk.

Mi a bloggal a célotok, küldetésetek?

Az egész videózást és oldalszerkesztést valójában kedvtelésből csináljuk. És egy olyan dolognak, amit az ember a saját szórakoztatására művel – mivel nem kérték fel rá, nem kap érte pénzt, nem a munkája -, elég egyszerűen megfogalmazható a célja, az pedig nem más, hogy továbbra is élvezze, és adjon neki annyit, amiért vállalja az abból fakadó áldozatokat.

Szeretnénk az oldalt szöveges tartalmakkal is bővíteni, de ahhoz több időre és anyagi forrásra lenne szükség.

https://6b.hu/video/images/izola.jpg

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkátokhoz, vagy ez maga a munkátok?

Kapcsolódik, de nem ez a munkánk, nem ebből élünk. Anna irodalomkritikus és szerkesztő – mi a Prae.hu-nál is együtt dolgozunk. Norbi és én építészek vagyunk, építészettel foglalkozunk.

Mi vagy ki ösztönzött egy ilyen videoblog elindítására?

Szerencse is közrejátszott – az oldal programozóival sikerült megállapodnunk, hogy mi megtervezzük az otthonukat, ők meg összerakják az oldalt. A felszerelést apránként megvettük, és elindultunk felvenni pár házat, elmentünk interjúzni. Körülbelül ennyi. Érdekesnek tűnt a helyzet, be lehet-e kritikai szemmel mutatni egy házat, van-e más út az épület bemutatására a megismert formáknál – és még rengeteg kérdés felmerült/felmerül, amire hellyel-közzel kaptunk választ, de nyilván ezer dolog maradt még nyitottan.

Továbbá fontos szempont volt számunkra, hogy a kép és a videó a világ bármely táján érthető. Argentínától Oroszországig vannak látogatóink. Természetesen, ha a külföldi látogatókat nézzük, akkor a szomszédos országokból érdeklődnek a legtöbben.

Ez egy közösségi projekt, többen szerkesztitek, de mintha lenne arra is lehetőség, hogy regisztrált olvasók is feltölthessenek anyagokat? Mi a működés koncepciója?

Igen, lehetősége van bárkinek, hogy feltöltsön videót az oldalra, de gyakorlatilag ez nem működik.

A csapatban kinek mi a feladata?

Amíg a szöveges tartalmak nem jelennek meg, és nem kell azokat gondozni és szerkeszteni, addig nincsenek igazából feladatok. Ami kialakult, hogy az interjúkat Annával közösen készítjük, írjuk le, és szerkesztjük meg. A filmeket Norbi és én kamerázzuk és vágjuk meg.

A videoblog nem túl gyakori és különösen nem az építészet területén, ezt a műfajt csak Ti művelitek nálunk?

Elő szokott fordulni máshol is építészettel foglalkozó videó. Talán azért nem gyakori, mert túl sok macera van vele, és nem tud olyan átfogó és teljes lenni, mint egy jól megírt szöveg.

Az anyagok jól megszerkesztettnek tűnnek, profi felvevő és vágó is van köztetek, vagy csak beletanultatok?

Hízelgő, ha így látszik, de szerintem az oldal messze van ettől a minőségtől objektív és szubjektív okok miatt is. A felszerelésről annyit, hogy egy marokkamera, amihez vettünk objektíveket, mikrofont és állványt. Sajnos bármi, aminek köze van a videózáshoz egy vagyonba kerül, így mindenből az alapokat karcoljuk.

Ez a műfaj igen-igen időigényes, emiatt akkor tud “jól hasznosulni”, ha minél többen látják. A videók csak a Ti oldalatokon nézhetőek meg, nem illeszthetőek be máshová. Ez gondolom szándékos?

Ezek szerint jobban láthatóvá kéne tennünk, hogy beágyazható, mert az. (a szerk.: az embed felirat csak a video elindulása után válik láthatóvá, amit én nem vettem észre)

Havonta mennyi videó (írás) jelenik meg, mik a kedvenc témáitok és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Havi négy témát terveztünk, amit eddig tudtunk is tartani, ennél többet nem is tudnánk bevállalni. Interjúkat, épületeket mutatunk be elsősorban, de véleményeket is szeretnénk, ahol az épített környezetünk iránt fogékony emberek mondják el egy adott témában a véleményüket. Kedvenc témáink azok, amikor a kultúra más területén mozgó ember mondja el a véleményét az építészetről. Azt is szeretjük, ha valahova elutazhatunk egy épület vagy interjú miatt,

Havonta mennyi látogatótok van és mennyi hozzászólás?

A hozzászólás lehetősége adott, de nem vártunk olyasféle kommentháborúkat, amik az építészfórumon elő szoktak fordulni. A látogatószámot külön nem mérjük, a videók alatt van egy számláló.

Kaptok felkérést eseményeken, megnyitókon való részvételre, esetleg ti is keresitek ezeket?

Wesselényi-Garay Andor megkért minket, miután készítettünk vele egy interjút, hogy segítenénk-e neki a biennále filmjeinek az elkészítésében. Másra nem kértek meg minket, de izgalmas lenne a nem nagyszámú építészeti rendezvényről tudósítani, de erre nincs lehetőségünk.

Együttműködtök más blogokkal, médiumokkal, gondolok itt pl. a prae.hu-ha?

Egyelőre csak a Prae.hu-val, mivel az interjúink szerkesztett változatát ott tesszük közzé.

Naponta mennyi időt vesz igénybe a blogírás, blogkarbantartás, vágás, szerkesztés?

Elég sok idő akár egy interjú, akár egy épületről készült videó elkészítése, de nem jelent napi elfoglaltságot.

Van kapcsolatotok, személyes ismeretségetek más bloggerekkel?

WGA-val, ha építészeti témájú blogra gondolsz, mással nincs.

Melyek a kedvenc (építészettel, környezettel, energiával, design-nal foglalkozó) blogjaitok?

Körülbelül azok, akiket eddig bemutattál az interjúsorozatban.

Elérhetőek vagytok a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Igen, van egy facebook oldalunk, és sok rajongónk, akikért mi is rajongunk.

Mennyire tartjátok fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Amíg a használóknak fontos – és úgy tűnik, szeretik a felhasználók a facebook-ot -, addig nekünk is fontos.

És végül mit üzentek az olvasóknak?

Olvassanak többet, ne csak nézzenek!

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png 6B.hu
A blog indulása: 2009 | Facebook
Publikus emailcím: info (kukac) 6b.hu
A blog szerzője: Árvai András, Benedek Anna, Villányi Norbert

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
Ha nem akar lemaradni a további MÉB bloginterjúkról, kérem iratkozzon fel itt a téma RSS-ére!

mi a véleménye a blog interjúkról (MÉB) ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább