Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. augusztus 5. csütörtök

MÉB 56. | Élő házak

Válóczy Balázs az Élő Házak nevű blog írója nálunk még különlegesnek és szokatlan számító házakkal foglalkozik, dombházakat tervez.

Mit érdemes tudni Rólad?

Építész vagyok, 9 éve dolgozom tervezésben, de kivitelezésben is dolgoztam nem keveset. Elsősorban dombházakat-földházakat és energiatakarékos házakat tervezek.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Elsősorban az, hogy releváns információt adjak az embereknek, akikből később akár ügyfelek is lehetnek. Nem könnyű kiigazodni a mai marketingdömpingben, ami különösen igaz az építőiparra. Igyekszem egy hiteles tájékozódási pontot létrehozni egy bizonyos értékrenddel rendelkező emberek számára.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

Természetesen kapcsolódik a munkámhoz, mivel a blog témája is az építészet egy bizonyos szegmense.
Az építészeten kívül még egy viszonylag nagy online projekten dolgozom. Emellett szabadidőmben azon kívül, hogy családommal igyekszem minél több időt tölteni, személyiségfejlődést, kung-fu-t és wu-dang tai chi-t tanulok.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Régóta akartam már honlapot csinálni, aztán tavaly ősszel nekifogtam.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Ahogy az időm engedi, de mostanában a heti egy-kettő az átlag.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Talán a dombházak-földházak, mivel ilyen házakat tervezek a legtöbbet. Úgy vettem észre, hogy az olvasók is ezt szeretik a legjobban.
Nagyon érdekel viszont az is, hogyan lehet ötvözni a tradicionális magyar építészeti elemeket a jelenkor építészeti igényeivel. Itt elsősorban olyasmire gondolok pl. hogyan lehetne megcsinálni egy parasztházat akár passzív háznak úgy, hogy közben kívülről egy igazi míves, népművészeti elemekkel rendelkező ház maradjon.

https://elohazak.com/images/foldhaz/foldhaz-zsidahegy/foldhaz_04.jpg

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

A látogatók száma az elmúlt 1-2 hónapban 1500 és 1800 között mozgott 30 napra visszamenőleg nézve, a hozzászólások talán olyan 10 körül voltak havonta.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Talán a független házak sorozat első részei, ahol arról írok, hogyan lehet leválni a közművekről és felsorolok néhány példát, ahogy az építtetőink megoldották. Azt tapasztalom, hogy az emberek egyre nyitottabbak az ilyesmi iránt, mivel egyre jobban látják, hogy mennyire függőségbe és kiszolgáltatottságba próbálják taszítani őket.
A másik, ami nem írás, hanem igazából képek, amikor bemutatom egy jelenleg épülő dombház fontosabb fázisait, az építtető kommentjeivel.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Legtöbbször én választom, de attól is függ, hogy mik éppen az aktualitások. Ilyen volt pl. az A+ dolog, ami szerintem egy nagyon jó kezdeményezés volt, rengetegen rákaptak, de aztán kb. egy hónapja megszüntették, mert állítólag olyan gyorsan betelt az erre szánt keret.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Heti 1-2 órát szoktam mostanában rászánni.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Nem nagyon. Ebben az igen szűk témában úgy láttam, hogy inkább statikus weboldalak vannak.

https://elohazak.com/images/dombhaz/dombhaz-jozsef-dunakanyar/dombhaz-dunakanyar%2001.jpg

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Viszonylag ritkán olvasok blogot így nem nagyon van olyan, hogy kedvenc. A tieden kívül csak az építészfőrumot olvasom néha, meg az index kapcsolódó fórumjára nézek be havonta kb. egyszer.
Talán egy olyan blog van amit sűrűbben olvasok az pedig Dobó Mátyás (doransky) blogja, de az abszolút nem építészeti témájú.

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Egyelőre folyamatosan szeretném írni, meg néhány fejlesztés is tervben van, de van egy felső határ is, amit nem akarok túllépni. Az építész vonalon csak egy emberléptékű vállalkozást akarok, egyelőre nem célom egy minél nagyobb iroda létrehozása.

Van más blogod is?

Igen van, de az jelenleg nem aktív. Az leginkább személyiségfejlődéssel-gondolkodásmóddal foglalkozik.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Igen, a Twitteren és a Facebookon is.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Egyre jobban. Ha az ember figyeli a jelenkori igényeket, hogy milyen irányba tart az Internet, és reagálni is akar rá, akkor ez megkerülhetetlen.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Ha házat építenek, akkor ésszel tegyék azt. Gondolják végig, tisztázzák le a valódi igényeiket, igyekezzenek minél kevesebb hitelt felvenni és ne dőljenek be a kivitelezők és a tüzépek “egyszerűbb, vagy olcsóbb” megoldásainak, mert ha kiderül, hogy mégsem jó, akkor utólag korrigálni mindig drágább. Inkább válasszanak jó tervezőt és ne sajnálják rá a pénzt, mert ha jól át van gondolva a ház, az a legnagyobb költségcsökkentés. 😉

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Élő Házak
A blog indulása: 2010 | publikus emailcím: info kukac elohazak pont com
A blog szerzője: Válóczy Balázs | Twitter | Facebook

mi a véleménye a blog interjúkról (MÉB) ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább