Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. augusztus 11. szerda

Vertical Garden | Zöld homlokzat, házilag

A zöld homlokzat már több esetben is téma volt a koos.hu -n is. Igazán gyönyörködtető példákat láthattunk kisebb méretekben enteriőrökben és teljes épülethomlokzaton is. Itt a következő, melyet viszont házilag készítettek el.

Tisztelt Koós úr.
Küldök pár képet. Ebből nagy vonalakban lehet látni a növényeket. Ezek csüngő fajták, a hazai klímát jól viselik, a tűző napot is. Ezek átalakított balkonládákban vannak, föntről lefelé három sorban. Igy takarják egymást. A falon fém konzol rendszer tartja a ládákat.A fémkonzol tartja többek között az öntöző csöveket és a drén víz visszavezetését, amit persze nem lehet látni. Jelenleg hagyományos balkonládákban vannak a növények amik át vannak alakítva külön erre a célra. Későbbiekben üvegszálas technológiával készült ládák lesznek kimondottan erre a célra. Ami szabad kereskedelemben nem kapható. Az öntözése egy kis teljesítményű hidrofor segítségével történik, ami egy műanyag tartályban előre bekevert tápoldatos vizet juttat a rendszerbe, időjárást követően ismétlődő időben. A fel nem használt folyadék visszajut a műanyagtartályba.
Egyrészt takarékosság szempontjából, másfelől nem szabad hogy,a fölösleges folyadék rácsurogjon az alatta lévő ládákra.Az esővíz felfogásával minimálisra csökkenthető az öntözővíz költsége. Ezek egynyári növények. Nálunk az itteni téli klímát, függőleges rendszerben,a növények gyökerei nem bírják ki károsodás nélkül. Már kipróbáltam.
A növények balkon ládákban elő vannak nevelve télen,és kb ötvenszázalékos állapotban vannak felszerelve a falra.Nagyon gyors és robosztus növekedésűek. Ősszel amikor lekerülnek a falról, a konzolok látszódnak.Még nem próbáltam ki ,de azt hiszem egy nagy felületű reklámtextillel amin ugyanez a zöld fal fotó látszik jól kompenzálható.Még annyi ,hogy ezzel a technológiával,bármekkora zöldfelület képezhető. Nagy vonalakban ennyi. Üdvözlettel Tóth Endre.

Hozzászólások (19): megnézem

 • Avatar

  Roland

  2010. augusztus 11. szerda - 20:48

  #73077

  Érdekes vajon mennyivel segíthet be az épület nyári klimatizációjában (Erről kaphatnánk még infót?). Kár, hogy télre le kell őket szedni. Kíváncsi leszek, hogy a jövőben hány házon fog megjelenni hasonló homlokzat.

 • Avatar

  grin

  2010. augusztus 12. csütörtök - 09:32

  #73085

  Én sajnos lusta lennék rá ősszel leszedni, télen előnevelni, tavasszal feltenni, ad infinitum.

 • Avatar

  Jesu

  2010. augusztus 12. csütörtök - 12:00

  #73089

  Nem kis munka, tetszetős végeredmény. Gratulálok!
  Örülnék további részleteknek, akár levélben is (milyen növény, téli előnevelés körülményei, stb.)
  jsu@freemail.hu

  Van egy melléképületem, amit elrejtenék így.

 • Avatar

  Tóth Endre

  2010. augusztus 15. vasárnap - 08:04

  #73120

  grin: A látványán megéri

 • Avatar

  Tóth Endre

  2010. augusztus 16. hétfő - 18:31

  #73142

  Roland: Adnék több infót de ez a tetves gép,nem küldte el a levelet.Nem tudom ezt elfogja e küdeni

 • Avatar

  Tóth Endre

  2010. augusztus 16. hétfő - 18:36

  #73143

  Roland: Hát ezt elküldte,maj holnap megint összefoglalom és megpróbálom elküldeni bocs.

 • Avatar

  Tóth Endre

  2010. augusztus 16. hétfő - 18:41

  #73144

  Jesu: Nemsokára válaszolok köszi a türelmet.

 • Avatar

  Bujnóczki András

  2010. augusztus 17. kedd - 11:02

  #73154

  Gratulálok!Biztosan jó barátságban van a természettel és a növényvilággal.

 • Avatar

  Fenyvesi Péter

  2010. augusztus 17. kedd - 17:06

  #73160

  Tényleg nagyon szép, látványos, csak sajnos időigényes, és a locsolása is komoly infrastruktúrát igényel.
  Nekünk hosszú ideig vadszőlő volt a házunkon, amit sajnos két éve, engedve családtagjaimnak, eltávolítottunk. Azóta, 2-3 fokkal melegebb nyáron az épület (az 5 cm-es Dryvittal együtt is). Szép is volt szerintem, gondozást pedig nem igényelt. Már újra fut szép csendben :D. A borostyán télen is zöld, csak lassabban nő, de ugyanolyan igénytelen.

 • Avatar

  Tóth Endre

  2010. augusztus 18. szerda - 04:35

  #73165

  Bujnóczki András: Valóban,hiszen kertészettel foglalkozunk

 • Avatar

  TÜKE

  2010. október 16. szombat - 17:52

  #75588

  Remélem senkit sem sértek meg ezzel !
  Nekem – valahogy – tetszett ?- (vagy magamra ismertem ?)
  https://www.noltv.hu/video/3048.html
  Nem reklám, (csak javaslat) én pl. -évek óta – Czauner Péter “kertészrovatát) olvasgatom, minden pénteken a Népszabadságban. ( van blogja is) – ill. általában a “lakáskulcs” rovatból könnyebb a “belépés”. (megtalálni)

 • Avatar

  Agi

  2011. január 15. szombat - 19:04

  #78343

  Tisztelt Tot ur!Nagy szerelmese lettem a vertikalis vagy zold falnak,de akarhova fordulok,eligazitast nem kapok a kivitelezest illetoleg.Hogyan alakitotta at a balkonladakat hogy megfeleloek legyenek?az ontozorendszert hogyan kivitelezte?Egyszoval erdekelne az teljes technikaja ennek a muveszetnek.Kimondottan erre a celra kifejlesztett ultetoladakat magyarorszagon hol lehet venni?Elnezeset kerem a sok kerdes miatt,maradok tisztelettel,
  Agi.
  Kerem valaszoljon.

 • Avatar

  Tóth Endre

  2011. január 19. szerda - 18:42

  #78369

  Tisztelt Ági.
  Köszönöm érdeklődését a zöld falam iránt.Pár éve kisérletezem vele,megkell,hogy mondjam nem egy ,egyszerű dolog.Ismerni kell a növényeket amit beültetünk, azok viselkedését tápanyagszükségüket.Én könnyebb helyzetben vagyok mert ezekkel nagyjából tisztában vagyok.Az általam beültetett növények csüngő fajták igy fedik egymást,igy képződik az egybefüggő zöldfelület.Ezek kiválóan megvannak az általam kifejlesztett balkonládákban.A lényeg az, hogy a növények által fel nem vett tápanyagos viz , visszafolyását biztositani kell a ládákból,mert különben
  egymásra csurog.Ez a folyadék visszajut abba a tartályba,amiből eggy hidrofor segitségével,naponta tápanyaggal bekevert viz kilyut a növényekhez.

 • Avatar

  Huber Pál Kolozs

  2011. június 11. szombat - 17:33

  #80625

  Kedves Endre,
  engem érdekelne a ház igaza látványa, hogy valósabban hatása alá kerülhessek! Persze biztos kérdeznék is, mert gyakorlati ember lévén, nem titkolom, magam is nekilátnék valami hasonló csodát megalkotni.
  üdvözlettel
  kolozs

 • Avatar

  Huber Pál Kolozs

  2011. június 11. szombat - 17:37

  #80626

  Kedves Endre,
  szeretnék a ház valós látványában is gyönyörködni, ha lehet, persze lennének kérdéseim is, hisz gyakorlati ember lévén, nem titkolom én is hozzáfognék valami hasonló csoda megalkotásán.
  üdvözlettel
  kolozs

 • Avatar

  Gerzson László

  2011. szeptember 15. csütörtök - 16:53

  #81670

  Tisztelt Tóth Endre úr!
  Gratulálok, rendkívül látványos zöldfalat alkotott! Egyetlen kérdésem, hogy milyen növények alkotják ezt az összefüggő felületet?
  Üdvözlettel: G.L.

 • Avatar

  Garlando

  2013. július 10. szerda - 16:36

  #86147

  Üdvözletem!

  Milyen növények csüngenek ilyen szépen?

  Egynyári, évelő? Mérsékelt övi vagy szubtrópusi?

 • Avatar

  Iffiú Zsófia

  2014. február 28. péntek - 13:50

  #87581

  T. Endre,

  Tisztelet a rengeteg munkáért, amit belefektet, és valóban csodás látvány. Én az iránt érdeklődnék, hogy milyen növények ezek, amiket a képen látni? Főleg az élénkzöld színűek érdekelnének, mert csodásan mutatnak.

  Előre is köszönöm válaszát!

 • Avatar

  Tóth Endre

  2014. május 8. csütörtök - 14:26

  #88109

  Iffiú Zsófia:
  Kedves Zsofi.
  Elnézést kell,hogy kérjek amiért eddig nem válaszoltam a kérdéseire a zöld falam iránt feltett kérdéseire.nekem ez egy kisérlet volt,mert szeretem a kihivásokat.ezt a művészetet mert a maga nemében ugy gondolom egy kreativ művészet, már nem folytatom,majd megirom,hogy miért.a kérdéseire ha röviden is de válaszolok.a sötétzöld futó növény neve futó bambusz,ez egy nagyon dekorativ sűrű lombu egynyári növény.bármilyen növényt lehet ültetni ami csüngő futó fajta azt kell tudni,hogy a tápanyag igényük egyforma legyen.a nagylevelű pl batáta-édes burgonya-az apró levelű lehet repkény.a balkonláda is egyszerű,eggy lukat kell furni a láda vizfelfogó eggyik végébe amit össze kell kötni a többivel csövek segitségével, hogy a fölösleges tápoldatos viz ne csurogjon rá a másik ládára,ezt a vizet összegyüjtjük és szürés után ujra vissza juttatjuk.az egész fal autómata öntözéssel van ellátva,amit egy házi hidrofor segitségével oldottam meg
  Amint emlitettem szeretem a kihivásokat,jelenleg STEVIA termesztéssel és feldolgozással foglalkozunk szántóföldi kultúrában.meglehet nézni a neten STEVIA PRODUCT EUROPE kft ültetvényét ültetéstől a betakaritásig.feldolgozás után STEVIA folyékony édesitő szirupot állitunk elő.a neve CUKVIA ez egy 1 literes kiszerelésű csak és kizárólag STEVIÁT tartalmazó édesitő szer.
  sok bió boltban cba primákban metróban már kapható ajánlom midenkinek.
  üdvözlettel Tóth Endre STEVIA PRODUCT EUROPE kft 0630 32 72 060

ZÖLD
Vegetáció

azt hiszem, a legtöbben egy ilyen teraszra vágyunk … forrás: https://paradisexpress.blogspot.hu/2013/04/birds-of-prey.html

Vegetáció
2015. augusztus 25. kedd
ZÖLD
Vertical Garden | élő növényfestmények

Mobilane LivePicture Új és látványos lakberendezési ötlet az otthoni és irodai növénydekorációs elképzelésekre a Mobilane LivePicture, ami ráadásul még kényelmes is, hiszen a növény önmagát öntözi. a beépített víztartály több, mint egy hónapig ellátja vízzel a növényt. Dekoratív és élő! forrás: lakberinfo forgalmazó: mobilane Élő növényképeket más is forgalmazza itthon, pl. a Zöldfalkert. “… A kompakt, […]

Vertical Garden | élő növényfestmények
2015. augusztus 18. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább