Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2010. szeptember 3. péntek

Wikipédia | Fiktív települések Magyarországon

Kukutyin

A Ferencszálláshoz és Deszkhez tartozó Kukutyin puszta az 1880-as évek idejében zabbal volt bevetve, de az éppen akkor áradó Maros miatt a szántóföldeken nem lehetett dolgozni. A leleményes helyiek nem akarták, hogy veszendőbe menjen a termés, ezért csónakokba ültek és úgy vágták le a zab hegyét, az értékes kalászokat.

Az eseményt Ferencszállás címere és a népnyelv máig is őrzi.

Névadójuk puszta humor

A humor forrása gyakran a faluval, vidékkel összefüggésbe hozott sztereotípiák, mint az állattartás, testiség, kevésbé fokozott szellemi élet.

Ezen nevek közé sorolható a jól ismert Bivalybasznád és Jászkarafaszajenő, valamint a ritkábban használt Tápióbivalyhónalja, a már nevében is az eldugottságra asszociáló Simagöröngyös, vagy a megfoghatatlan jelentésű – talán részben hangutánzó – Mucsaröcsöge (vagy Mucsajröcsöge). Ez utóbbi fiktív településnév feltehetően a Győr-Moson-Sopron megyei Röjtökmuzsaj község nevének kifacsarásával keletkezett. A legújabb ilyenfajta településnév Iszapszentgilisztás az Iszkaszentgyörgy névből származik.

Névadójuk a környező települések halmaza

Gyakran található sok hasonló névkezdetű település közel egymáshoz, amennyiben mindegyiküket ugyanarról a közelben húzódó hegységről (pl.: Pilis), folyóvízről (pl: Rákos-patak) nevezték el. A sok hasonló nevű település útvesztőjében a környéken nem ismerősöknek könnyű eltévednie, emiatt alakultak ki a zavarból való menekülőútként a jellemzően …borzalmas, …borzasztó, …rettenetes végződésű gyűjtőnevek, mint például Rákosborzasztó, Pilisborzasztó, vagy Tápiórettenetes.

A Pilis hegység, mint a röghegységek általában, hepehupás kitüremkedésekkel és völgyekkel gazdagított. Lankáin számos falu húzódik, melyek közül nem egy nevében érhető tetten a hegység névadó volta: Pilisborosjenő, Piliscsaba, Piliscsév, Pilisjászfalu, Pilismarót, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár mind a Pilisben található települések. Mivel a hegységben örömmel kiránduló, de inkább sík terephez szokott városi-pesti népség könnyen elveszik ezen települések domborzati-földrajzi útvesztőjében, előszeretettel hivatkozik a térség tetszőleges településére a Pilisborzasztó megjelöléssel.

Nahátszentpéter

Ide tartozhat emellett, hogy bár nem egy helyen, sokkal inkább az egész országban szétszórtan találkozhatunk a szent szót tartalmazó – …szentmárton, …szentpéter, …szentmiklós – településnevekkel, így állandó rácsodálkozásra ad okot egy újabb felfedezése valamely eldugott helyen. Ez adhatott okot a jól ismert Nahátszentpéter kifejezés megszületésére.

további érdekességek : Fiktív települések Magyarországon – Wikipédia

Hozzászólások (15): megnézem

 • KapitányG

  2010. szeptember 4. szombat - 22:17

  #73389

  “…Rákosborzasztó-nak vagy Rákosrettenetesnek sincs pontos helyhez kötődő denotátuma, csak azt tudjuk róla, hogy ’Budapest belvárosától távoli kerület, lakótelep’.”
  https://mnytud.arts.klte.hu/szleng/tanulmanyok/szl_szot2.pdf
  Nem az “útvesztő” miatt kapta Rákosmente ezt a nevet, hanem a távolsága, nehézkes megközelíthetősége miatt. Még a hatvanas években is legalább egy, de inkább másfél óra kellett ahhoz, hogy valaki kijusson a kerületbe. A Baross térről indult a 67-es autóbusz, útközben keresztezve a hatvani vasútvonalat, a 30 percen túl is zárva tartható sorompójánál. És ha nem Rákoskeresztúrra igyekezett az ember, hanem mondjuk Rákosligetre, Keresztúrról egy újabb autóbusszal ismét várakozhatott 30 percen túl is ugyanennek a vasútvonalnak egy másik sorompójánál. De nem volt jobb a helyzet akkor sem, ha Rákoshegy, Rákoscsaba, netán Rákoskert felé akart menni.
  Ehhez járult még a kerület elmaradottsága, falusias jellege. Egyetlen budapesti kerületben sem volt annyi földút, annyi csatornázatlan utca, mint a XVII. kerületben.

 • tre

  2010. október 7. csütörtök - 10:03

  #74056

  2006 őszén hallottam egy fiktív településnevet “GYURCSÁNYHALOTTI”, egy másik a “TAJTÉKSZAPPANOS”

 • TÜKE

  2010. november 27. szombat - 05:53

  #77584

  Bár nem település nevével, hanem Pécs városrészeinek elnevezésével kapcsolatos.
  Előzmény : pl. a gázszámlára az E.ON Kovácstelep helyett azt írja, (évek óta!)hogy Pécs-Patacs ! – emiatt aztán a (saját) számítógépes rendszerük is kissé “megbolondult!” – (lakosságról nem is beszélve!- mert nem tudtuk azt az online bejelentkezést megcsinálni !- majd egy hétig!)
  Akkor kezdtem el (újra) a pécsi városrészek elnevezésével foglalkozni,- bár jó párat gyermekkortól kezdve ismertem. Na, de azt nem tudtam ,hogy van egy Fogadó (!) nevű rész is. Talán itt megtalálható (?)
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Fogadó_(Pécs)
  Bocs’ ha nem működne ?- kissé furcsa az ilyen link. (?)

 • Szabóbácsi

  2010. december 10. péntek - 17:39

  #78103

  Bőnyrétsárkányt nem is említettétek. Házam meg Nekeresden is épült egy.

 • Szabóbácsi

  2010. december 11. szombat - 15:45

  #78123

  Nekeresdet kiadta a Gugli Zala megyében. Ez nem normális! 🙂
  Bivalyb@sznád kissé alpári, Bivalybürgözd kevésbé.

 • TÜKE

  2010. december 12. vasárnap - 05:02

  #78139

  Szabóbácsi:
  Megjegyzem, a Google Maps ad “tippet” a Valahol utcára is ! (nem is egyet!) – de ne bonyolítsam most. Régebbi hír : https://velvet.hu/celeb/pako081114/ Fekete Pako utca is felkerült a térképre !
  Ami sajnálatosabb, még hivatalosan (?) sem nagyon tudják elintézni azt, hogy a Pécs térképen javítsák ki a Perczel Mór u. nevet Perczel MIKLÓS-ra ! -és nem tudom, mikor lesz látható az M6/66 autópálya ?

 • Szabóbácsi

  2011. január 25. kedd - 17:37

  #78413

  Újabbak: Nagyfenék és Makkoshotyka

 • Kocsis Krisztián

  2011. március 16. szerda - 18:19

  #79116

  Furkótelep ( létező Báta mellett)
  Karakószörcsök (létezető Sümegtől északra kelletre akárcsak Bakonypölöske)
  …ha valakinek problámája van az Nagybajom-ban van. (ott van közvetlenül Kisbajom mellett 🙂
  ( Kaposvártól nyugatra kb 30km.)

 • bobo

  2013. július 14. vasárnap - 19:54

  #86321
 • Péter

  2013. szeptember 4. szerda - 21:46

  #86830

  Szabóbácsi:
  Makkoshotyka létezik, Sárospataktól nyugatra a második falu.

 • okkersárga

  2014. június 16. hétfő - 12:58

  #90189

  Szabóbácsi: Nekeresd valóban létezik Zalaegerszeg mellett. 🙂

 • Ezek az ország legviccesebb településnevei

  2014. szeptember 23. kedd - 01:00

  #92893

  […] már itt szó Fiktív településekről Magyarországon, az Index olvasói összeszedték a vicces nevű […]

 • OSman

  2014. szeptember 23. kedd - 08:17

  #92903

  És létezik Ondód is…! Debrecentől pár kilométerre, még autópálya lehajtója is van…! 🙂

 • Daidalos

  2014. szeptember 25. csütörtök - 22:45

  #92968

  Az “ondó” eredeti jelentése kiomló, leomló, vagy valami ilyesmi. Egyes tájegységekben a gabonamagok lehámló héját nevezik (nevezték) így.

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
OFF
Ezek az ország legviccesebb településnevei

Volt már itt szó Fiktív településekről Magyarországon, az Index olvasói összeszedték a vicces nevű létezőket Simaság Chernelházadamonya Csempeszkopács Lickóvadamos Apc Rum Bár Sé Táska Vatta Szalonna Büssü Pókaszepetk Korlát Dubicsány Cún Dad Pacsatüttös Forró Fáj Taktaszada Hejőpapi Homorúd Terem   Őr Ukk Ondód, Debrecen városrésze (OSman gyűjtése) a saját gyűjtésemből Agyagosszergény Alsóközpont Gergelyiugornya Makkoshotyka Szorgalmatos megszüntetett településnevek […]

Ezek az ország legviccesebb településnevei
2014. szeptember 23. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább