Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Andrási Zsolt
2010. szeptember 5. vasárnap

Hazajáró | Salgó vára

Somoskőről visszatérve az úton balra fordulva egy másik zsákfaluba juthatunk, Salgóbányára. A hegyek között vezető néhány kilométeres szerpentin után a völgyben elénk tárul a falu és a vár látképe, amely uralja a völgyet. A várhoz vezető úton jól ki van táblázva, a végén egy elég tágas parkoló található.  Innen vezet az út a pár száz méterre lévő várromhoz, amely a Medves-fennsík 625 méteres kiemelkedésére épült a tatárjárás után (1241-42).

Olvassák Andrási Zsolt barátomat, a Hazajáró vendégbloggerét:

De miért rom? Értelmszerűen, ha Nógrád, akkor megemlíthetjük a Kacsics-családot, akik a környék urai voltak, aztán Csák Mátét ugyebár, akinek előbbiek behódoltak, aztán Anjou Károly mindent vitt ugyebár…

1544-ben a törökök furfanggal foglalták el, méghozzá úgy, hogy a szomszédos Boszorkánykőre felvontattak egy “ágyúnak látszó” tárgyat. A vár védői reggel erre a látványra ébredtek és a törökök követeinek első próbálkozására megadták magukat. Amikor levonultak a várból, akkor látták, hogy az ágyúnak látszó tárgy egy nagy fatörzs volt kerekeken, úgyhogy elég könnyen adták magukat.

1593-ig tartott a török uralom, amikor is a királyi sereg felvonult ellene. Az ágyúkkal gyakorlatilag rommá lőtték a várat, így a törökök feladták. A bevonuló katonaság a maradékokat is megsemmisítette, úgyhogy majdnem 400 évre az enyészet vette át a terepet, az 1980-as években a restaurálás mentette meg a teljes megsemmisüléstől.

A romhoz erdei út vezet, elvileg valamilyen kijelölt kerékpáros túraútvonal is ott vezet, bár bringással nem találkoztunk. Kellemesen elérhető útvonal csak a legvégén válik meredekké. A vár rom. Se belépőjegy, se semmi – ezt nem is ragoznám, megtettem korábban.

A külső várból egy lépcsőn lehet feljutni a várba, a toronyba illetve a belső vár teraszára. A torony, amely korábban lakótorony volt, amelyet 1938-ban turisztikai célzattal kilátóvá alakítottak. A kilátás pazar. Észak felé Somoskő látványa uralkodik, a szomszéd vár, lenyűgöző, hogy ilyen közel vannak egymáshoz.

Olvassák tovább a lenti fotóra való kattintással!

Amint azt már bizonyára észrevették nem csak a szakmai anyagok írásába vontam be külső szerzőket, hanem Andrási Zsolt barátomat is megkértem, hogy a Hazajáró sorozatunkhoz ő is készítsen fotósorozatokat vagy engedjen át a kész összeállításaiból. Az együttműködésünk látható és kereshető bizonyítéka a Zsolt által összeállított Hazajáró térkép, amely a Google Maps szokásos lehetőségeit igyekszik kihasználni. Kattintsanak a térkép alatti linkre és nem csak nagyobb méretben fogják látni, hanem a bal oldalon megnézhetik a különféle színek jelentését is.


Hazajáró projekt nagyobb térképen való megjelenítése

Jó böngészést a fotósorozatok között!

Hozzászólások (2): megnézem

 • Avatar

  stuksza

  2010. szeptember 5. vasárnap - 09:30

  #73394

  Petőfi is járt Somoskőn, a Salgó várnál és ez ihlette Salgó című versét.
  Petőfi Sándor 1845 nyarán felvidéki barangolásai során látogatott el Somoskő és Salgó vidékére. Az “Úti jegyzetek”-ből kiderül, hogy az emlékezetes kirándulásra Vecseklőről kora reggel indult el barátaival és a Medvesen keresztül jutottak el Somoskőre, majd a “gyönyörű kövekből épült vár” és az “idilli” hangulatú település megcsodálása után vezetőt fogadva mentek át az egy óra járásnyira lévő Salgóra. A költő emlékét őrző hálás utókor az Eresztvény és Somoskő-Magyar-bánya közötti egykori vasúti pálya kényelmes sétával bejárható nyomvonalát Petőfi sétánynak nevezte el.

  SALGÓ

  Nógrád s Gömör közt hosszan nyúlik el
  A Mátra egyik erdőséges ága,
  Miként sörényes, elfáradt oroszlán,
  Nézvén sötéten messze tájakig.
  E hegytetői kősziklára ül
  Borús napokban a pihenni vágyó
  Terhes felhőknek vándor serege;
  Ez a műhely, hol a komor kovács,
  A dörgedelmes égiháború
  Készítni szokta a villámokat,
  Haragvó isten égő nyilait.
  Itt állt Salgóvár, mint egy óriás,
  Ki az egekre nyujtja vakmerő
  Kezét, hogy onnan csillagot raboljon;
  Itt állt Salgó… az éghez oly közel,
  És benne mégis a pokol tanyázott.
  A századoknak döntő lábai
  Elgázolák rég e vár tornyait.
  Belőlök egy-két csonka fal maradt, mely
  Szomorkodással tölti idejét,
  Mint aki lármás ifjuság után
  Éltét megunva remetéskedik.
  Fölmentem a hegy sziklatetejére
  S letelepedtem a romok fölött.
  Verőfényes nap volt, tekintetem,
  Nem lelve gátot, mérföldekre szállt,
  Mint börtönéből megszökött madár,
  S vigan köszönté a kék messzeséget,
  Hol a faluknak tornyán, a mezőknek
  Juhnyájain s a patakok vizén
  S mindemhol a nap fénye tündökölt.
  De lelkemet nem ily képek körözték,
  Nem ily vidámak; lelkemet homályos
  Látkörbe vitte a komoly merengés,
  Holott körűle kétes ködruhában
  Mogorva árnyak lengtek, a kihalt
  Sötét középkor véres napjai.

 • Avatar

  Nagy Szabolcs

  2010. szeptember 5. vasárnap - 21:50

  #73412

  Nagyon szeretem a környéket, ideális kirándulóterep. Némi elfogultság is van bennem, mivel időközben háztulajdonos is lettem. Mint régi olvasónak, hátha megengedi a gazda, hogy közzétegyem az alábbi linkeket. 🙂 A http://www.ronafalu.hu és a http://www.hollofeszek.hu oldalon vannak fotógalériák a környékről, gyertek, nézzétek meg.

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy “melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

“…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább