Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2010. szeptember 8. szerda

MÉB 66. | Szép házak, otthonok

A megjelenő bloginterjúkat végignézve meglepően sokan vannak azok a blogszerkesztők, akik bár végzettségüket tekintve távol állnak a lakberendezéstől és a belsőépítészettől, mégis magas színvonalú, nívós szakmai blogokat szerkesztenek. Ez azt a vélekedést erősíti, hogy a kreativitást igénylő témákban bár nyilvánvalóan számít az elvégzett iskola, legalább ennyire fontos a biztos arányérzék, a jó és kulturált ízlés, a nemzetközi trendek alapos ismerete. Hölgyeim és uraim ismerkedjenek meg Khira-val, aki a Szép házak, otthonok nevű blogot szerkeszti!

Mit érdemes tudni Rólad?

Nem vagyok szakmabeli. Közgazdász vagyok, és számvitellel foglalkozom. Azon belül is könyveléssel, illetve leendő könyvvizsgáló asszisztens vagyok. De régóta érdekel az építészet. Gyerekkoromban, ha játszani akartunk a testvéremmel, mindig házakat terveztünk. Gyakorlatilag elővettünk egy kockás lapot, és alaprajzokat rajzoltunk. Ha nem közgazdász lettem volna, akkor matematika tanár, és ha az sem, akkor építész vagy fényképész.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Az, hogy hasson a képzelőerőre, a fantáziára. Más is azt érezhesse, amit én, hogy de szeretne ott lenni, vagy de szeretne egy olyan szobát, lakást a magáénak tudni, mint a képen. Egyszerűen csak azért, hogy más is gyönyörködhessen egy-egy képben, ami inspirálólag hat rá, illetve azért is, hogy a linktáron keresztül elvezethessen a blogom egy-egy jobb weboldalra.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz, mivel foglalkozol a bloggoláson kívül, mi a foglalkozásod?

Abszolút nem kapcsolódik, ez csak hobbi. Talán csak egy másik hobbimhoz kapcsolódik, a fényképezéshez. Mindig is imádtam gyönyörködni a házakban, különösen a régi, lepusztult házakban, mert azoknak történetük van. Sorsokat, regényeket rejtenek magukban. Pár hónapja kezdtem el fényképezni, főleg házakat, házrészleteket. Keresem azokat a részleteket, amik mellett minden nap elmegyünk, és észre sem vesszük közben igazán, milyen gyönyörűek.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

A belső motiváció eléggé gyakorlatias volt, amiért a blogjaim elindultak. 2004-2005. óta gyűjtök képeket különböző témákban. Azért hoztam létre a blogjaimat mindig is, hogy megszabaduljak a számítógépen lévő képeimtől. Nem volt szívem csak úgy kiírni egy cd-re és végleg letörölni a gépről, mert akkor az a cd egy fiókban heverne, és nem nagyon használnám. Szerettem volna azt is, hogy más is hozzáférhessen a képeimhez.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Az egyik blogom elég rendszertelen, általában havonta csak egy írás jelenik meg rajta, de azok mindig képsorozatok. (Ez a Házak képekben c. blog). De a másikon (Szép házak, otthonok) havonta 3, vagy 6 írásom jelenik meg. De általában havonta egyszer írom meg az összes adott havi bejegyzést, vagy előre a hónap első pár napjában, vagy a hónap végén, utólag. Bár amióta a szolgáltató letörölte az egyik blogomat, minden előzetes figyelmeztetés nélkül, azóta kicsit csökkent a lelkesedésem, így most volt egy 1-2 hónapos szünet.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok, amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Mivel mindkettő blogom kizárólag képeket tartalmaz, a minimálisan szükséges információ mennyiséggel együtt, így nem nagyon tudok az „olvasóimról” beszélni. Ráadásul nem szoktam figyelni, mennyien látogatják az oldalamat. A témáim meg változatosak, legalábbis ami a stílust illeti. Igyekszem sokféle stílust összegyűjteni, és nem egy tipikus női dekor oldalt csinálni, rózsaszín romantikával, virágokkal, pasztel színekkel és antik dolgokkal. Mint pl. az ilyenek:

Nem mondom, hogy az ilyen jellegű képek közt nincs olyan, ami kizárt, hogy tetszene, vagy ne lenne megtalálható a blogomon hasonló, de nem szeretném, ha a blogjaim túl egyöntetűek, egysíkúak lennének.

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

Érdekes, hogy ha azt nézem, hogy a két blog között az írások száma nagyjából 1:3-hoz arányban alakul, ehhez képest a látogatottság annál a blogomnál, ahol általában háromszor többet írok havonta (Szép házak, otthonok), ott a látogatottság nem háromszor több, hanem ötször több havi, és napi szinten is, mint a másiknál (Házak képekben). Eddig a legsikeresebb nap látogatottsága 569 fő volt. A hozzászólásokat mindig letiltom, mivel ezek a blogok a vizualitásra fókuszálnak, sok helyet nem adok a szövegnek.

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Az egyik blogomnál (Házak képekben) az ez év márciusi írások voltak a legsikeresebbek, a másik blogomnál (Szép házak, otthonok) a tavaly decemberiek.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Magam választom teljes mértékben.

Naponta mennyi időt töltesz blogírással, blogkarbantartással?

Nem sokat. Azért arra törekszem, hogy ne a nap 24 órájában üljek a gép előtt. Ezért nem is foglalkozom napi szinten a blogírással.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Nincsen.

Melyek a kedvenc magyar nyelvű (építészeti, design, zöld) blogjaid?

Volt régebben egy, amit nagyon szerettem, de nem találom már a linkjét, de lehet, hogy az építészfórum volt az. Elnavigált magyar tervezők honlapjaira, ezért szerettem különösen. Nem nagyon látogatok magyar oldalakat, de az interjú kedvéért kerestem párat, és amik tetszettek: ágy – asztal – tv, KISFLANC , Kedvenc otthon, Otthon édes . De amit mostanában nagyon szeretek, bár nem blog, az a Panoramio.

Van-e kitűzött célod, hogy meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

Amíg be nem telik a tárhelyem, biztosan írni fogom.

Van más blogod is?

Igen, van. Van egy divat blogom (https://gardrob.blog.hu). Illetve, mostanában, hogy elkezdtem fényképezni, gondolatban születőben van egy újabb blog. Ez egy „igazi” blog lenne, tartalmas, szöveges bejegyzésekkel. Amolyan városi körkép lenne, akár egy szobornak, vagy egy helynek a történetét kicsit jobban körüljárni, és ismertetni a saját, és mások fotóival, vagy akár archív felvételekkel színesítve. Azokról a helyekről, amik megérintenek. Szegeden élek, és sokat járok mostanában Londonba. (Alapvetően egyébként pesti vagyok.) Mindkét város egyaránt érdekes tud lenni számomra, és azt hiszem, ha az ember tud úgy itthon nyitott szemmel járni, mintha külföldön lenne, akkor rengeteg gyönyörű dolgot találhat karnyújtásnyira.

Ha lesz egy ilyen blogom, valószínűleg az lesz a címe, hogy ’a hely, ahol élek’. Illetve írnék a helyi szokásokról, ünnepekről, helyi ételreceptekkel együtt akár. Főleg, ha úgy alakul az életem, hogy kiköltözök Londonba, és kismama leszek, akkor azt hiszem, ezzel kellőképpen le tudnám magam kötni üres óráimban. De egyelőre sok időt elvenne most egy szöveges blog. És persze jó lenne, ha ez egy kétnyelvű blog lenne, magyar-angol nyelven, ami szintén egy nagy álmom.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook)?

Nem, nem hirdetem magam, és nem is foglalkozom ezzel. Akit érdekel az a téma, ami engem, az szerintem úgyis megtalál.

https://m.blog.hu/ha/hazakkepekben/image/brava%20casa.it/aus%201958%207.jpg

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

Ha komolyabb lenne a blogom, ha valami kézzel fogható célom lenne vele, akkor biztosan az összes olyan lehetőséggel élnék, ami ingyenes reklámot nyújt számomra.

És végül mit üzensz az olvasóknak?

Örülök, hogy azonos az érdeklődési körünk, függetlenül attól, ki hogyan fogalmazza ezt meg: szakma, hivatás, szenvedély, vagy csak egy hobbi. Örülök annak a kezdeményezésnek is, hogy legyen a magyar építész bloggereknek egy közös gyűjtőoldala, és annak pláne örülök, hogy az „építész” szó tágan van értelmezve. Talán itthon a gasztrobloggereknek lehet a legaktívabb a közösségük, már amennyire kívülállóként meg tudom ítélni ezt. Nekik van gyűjtő oldaluk (https://gasztro.blog.hu), szerintem mondjuk nem a legmegfelelőbb formátumban. Csak egy link formájában jelennek meg a blogok, nincsenek kategorizálva, rangsorba sincsenek állítva, akár nézettség, akár legalább évente egyszeri szavazás alapján. Remélem, minél többen fognak csatlakozni a születendő gyűjtőoldalhoz. Köszönöm az interjút, és köszönöm, hogy végigolvasták. Látogassanak el az oldalaimra:

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.png Szép házak, otthonok
A blog indulása: 2008 | A blog szerzője (nickneve): Khira D. Regalo

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/rss-podcast/podcast%20copy-2.png Házak képekben
A blog indulása: 2009 | A blog szerzője (nickneve): Khira D. Regalo

https://www.koos.hu/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png magyar építészeti blogok és bloginterjúk
ne maradjon le a további MÉB bloginterjúkról, iratkozzon fel itt a téma RSS-ére

mi a véleménye a blog interjúkról (MÉB) ?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (0): megnézem

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább